Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Βόζεμπεργκ Ελισσάβετ (Ελίζα)

Κόμμα : Ν.Δ.
Ευρωβουλή : Eυρωβουλευτής
Συμπεριφορά σε ψηφοφορίες : πατήστε εδώ

Βιογραφικό

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Λύκειο στην Κυψέλη. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί δικηγορία από το 1982 και ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης στις δίκες των εγκληματικών οργανώσεων 17Νοέμβρη και  Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (δίκες κατά της τρομοκρατίας), όπου εκπροσώπησε στην πολιτική αγωγή θύματα και συγγενείς. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τους νέους δικηγόρους και την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), όπου εκπροσώπησε τους Έλληνες δικηγόρους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Βρυωνίδη.
Έχει παίξει στην ελληνική ταινία “Η Ρένα είναι οφσάιντ”.

Πολιτική δραστηριότητα

Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ το 2012, γιατί καταψήφισε την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης (Δεύτερο Μνημόνιο). Στις Εκλογές του 2012, δεν συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ παρά από το αίτημά της. Στις 13 Φεβρουαρίου 2013, ορίστηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, με προσωπική απόφαση του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα κυρίως κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και της επιστήμης της. Οργάνωσε και παρουσίασε σειρά εκπομπών πολιτικού περιεχομένου στην Κύπρο με αφορμή τις κυπριακές προεδρικές εκλογές.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Επιτροπές

FEMM – Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα των Φύλων

LIBE – Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις

TRAN –  Μεταφορές και Τουρισμός

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Μεταφέρεστε στα νέα του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 3
  • Απαντήσεις : 1
 1. ΠΡΟΣ: Ευρωβουλευτή Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), κυρία Βόζεμπεργκ.

  Θέμα: Η πρόθεση ψήφου σας για τη συμφωνία CETA στο Ευρωκοινοβούλιο

  Αξιότιμη κυρία Βόζεμπεργκ,

  Στις 30 Οκτωβρίου 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας CETA. Αυτό συνέβη παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, αλλά και την άρνηση της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλλονίας να εγκρίνει τη συμφωνία επειδή είχε σημαντικές αντιρρήσεις σχετικά με βασικές αρχές που καταπατούνται από αυτή, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, η αρχή της προφύλαξης και άλλα.

  Τις τελευταίες μέρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο πλευρές επιχείρησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες γύρω από επίμαχα ζητήματα μέσα από μία ερμηνευτική δήλωση δήθεν νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα. Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις όμως, η ερμηνευτική δήλωση στερείται περιεχομένου, ακυρώνοντας ταυτόχρονα και το νομικά δεσμευτικό της χαρακτήρα, καθώς δεν περιλαμβάνει απολύτως καμία πρόβλεψη που να μειώνει τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία για τη δημοκρατία, το περιβάλλον, την υγεία και τα δικαιώματά μας.

  Όπως αποδεικνύεται, συμφωνίες όπως η CETA δεν επιδέχονται βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς είναι αντιδημοκρατικές στον πυρήνα τους, ενώ ο κύριος στόχος τους είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι βασικές προβλέψεις της CETA εξακολουθούν να αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, καθώς:

  • Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην προστασία των αξιών μας και της ζωής μας αποτελούν για τη CETA φραγμούς στο εμπόριο.
  • Το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι πιο σημαντικά από τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Μέσω της CETA προβλέπεται η δημιουργία ενός παράλληλου δικαστικού συστήματος, στο οποίο δικαιούνται να προσφεύγουν αποκλειστικά οι ξένοι επενδυτές και να προσβάλουν νομοθετικές ρυθμίσεις που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Το Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων (ICS) διαστρεβλώνει το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα και τους κανόνες του κράτους δικαίου. Ένα τέτοιο δικαστικό σύστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χαλαρότερες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
  • Οι προβλέψεις της CETA για την προστασία του περιβάλλοντος είναι κενές περιεχομένου, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και της καταστροφής των οικοσυστημάτων.

  Η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών που δίνουν προτεραιότητα στα επιχειρηματικά συμφέροντα ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά όπως το νερό σε εμπορικά προϊόντα, ανοίγουν το δρόμο στα μεταλλαγμένα και συρρικνώνουν τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την ψηφοφορία για τη CETA τον Φεβρουάριο του 2017, θα κληθεί να αποφασίσει αν τοποθετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω από τα δικαιώματα των πολιτών. Στην ψηφοφορία αυτή η ευθύνη κάθε ευρωβουλευτή απέναντι στην κοινωνία είναι μεγάλη, καθώς η ψήφος του θα καθορίσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο σας καλούμε να δηλώσετε δημόσια εάν προτίθεστε να ψηφίσετε υπέρ ή κατά της επικύρωσης της CETA από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

  Με εκτίμηση

  Για το ελληνικό γραφείο της Greenpeace
  Ναταλία Τσιγαρίδου
  Υπεύθυνη Εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA, TiSA

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Κυρία Βόζεμπεργκ, διάβασα τη συνέντευξη που δώσατε στο Vouliwatch και αναρωτιέμαι για το ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού , αν έχουμε ως χώρα δεδομένων του αρμόδιου Έλληνα επίτροπου κ. Αβραμόπουλου αλλά και της θέσης που έχουμε ως χώρα εισόδου στην Ευρώπη , ένα στρατηγικό εθνικό σχέδιο για τη μετανάστευση.
  Δυστυχώς, η εικόνα που έχω δημιουργήσει είναι ότι όλα εξαρτώνται από τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης και η Ελλάδα εφαρμόζει ό,τι της επιβάλουν χωρίς η ίδια να έχει ένα πλάνο για την αντιμετώπιση του αυτού του φαινομένου.

  Θα ήθελα την απάντηση στο ερώτημά μου καθώς και τις δράσεις σας για το συγκεκριμένο θέμα

  Με εκτίμηση,
  Ιωάννα

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για τα λάθη και τις παραλείψεις της Ευρώπης σε ό, τι αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

   Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απροθυμία της ΕΕ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που αποφεύγουν να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί στο προσφυγικό.

   Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούμε τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην αναλογική και δίκαιη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη.

   Όμως η παραπάνω διαπίστωση σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού, ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης, αδυναμία απορρόφησης πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και ελλιπή στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

   Σχετικά με τις δικές μου δράσεις, από την έναρξη της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσα ως βασική μου προτεραιότητα την ενασχόληση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, προτάσεις ψηφίσματος και καταθέσεις κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

   Ενδεικτικά αναφέρω τις πιο πρόσφατες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου σχετικά με:

   -τον κίνδυνο κατάρρευσης της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες,
   -την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία,
   -την απειλή εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα,
   -την επιβολή κυρώσεων σε κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τη μετεγκατάσταση προσφύγων,
   -την παρουσία ευρωπαίου εμπειρογνώμονα διαχείρισης κονδυλίων στην Ελλάδα για το προσφυγικό,
   -την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας των 509 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 για το προσφυγικό και την αύξηση του εν λόγω ποσού,
   -τη στήριξη του τουρισμού στα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό,
   -την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών προσφύγων και μεταναστών και την επέκταση στο Αιγαίο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης “Σοφία”, που έχει ως στόχο τα δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο,
   -τις ευθύνες της Τουρκίας για το χαμό χιλιάδων ψυχών στο Αιγαίο,
   -τη συνεργασία ΕΕ-Αφρικής για το προσφυγικό (σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής, Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική),
   -την αύξηση εξαφανίσεων ανήλικων προσφύγων στην ΕΕ.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. ΚΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
  ΕΙΜΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Η ΣΙΔΕΡΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΗ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ 800.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ ΚΑΙ COMMERCIAL VALUE ΑΑΕ, ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΗΛ. ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΝΕΙΡΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΚΤΟΤΕ ΑΡΓΟΠΕΘΑΟΝΟΥΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΒΑΘΜΗΔΟΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥ!!! ΚΑΙ ΕΔΙΚΩΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
  Β Ο Η Θ Η Σ Τ Ε ΜΑΣ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top