Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Δήμας Χρίστος

Κόμμα : Ν.Δ.
Κοινοβουλευτική Ομάδα : Ν.Δ.
Περιφέρεια : Κορινθίας

Βιογραφικό

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε το 1980.
Επάγγελμα:
Εργάσθηκε ως βοηθός καθηγητή στο Government Department (LSE) και στο ICON college (University of Leicester) ενώ πραγματοποίησε πρακτική άσκηση ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Απογευματινή» στο Λονδίνο και στο BBC.
Στη συνέχεια, εργάσθηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (BCG) , μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο.
Σπουδές:
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics (LSE) όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Συγκριτική Πολιτική (Master on Comparative Politics) και το διδακτορικό του στην Ευρωπαϊκή πολιτική (PhD on European Policy).

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2012 και επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο 2015.

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Ο βουλευτής δεν έχει καταχωρήσει νέα στην πλατφόρμα.

Ο βουλευτής δεν έχει περιεχόμενο
δράσεων στον χάρτη
* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 17
  • Απαντήσεις : 16
 1. Κύριοι βουλευταί της ΝΔ
  Παίρνω την πρωτοβουλία να σας ρωτήσω το εξής;
  To συμβούλιο της ευρώπης μας καλεί σαν κράτος μέλος να κυρώσουμε το Ψήφισμα 2079 (2015) (προσωρινή έκδοση)
  Ισότητα και κοινή γονική ευθύνη τέκνων : ο ρόλος των πατέρων
  5.1. να υπογράψουν και / ή να κυρώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τη Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών (ETS No. 160) και της σύμβαση για την επικοινωνία με τα τέκνα (ETS No. 192). [η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει].
  5.4. να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους που βασίζεται στο εάν έχουν τελέσει γάμο ή όχι.
  5.5. να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά το χωρισμό, περιορίζοντας τις εξαιρέσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ή της παραμέλησης ενός παιδιού ή της ενδοοικογενειακής βίας, και ρυθμίζοντας το χρόνο εναλλαγής με βάση τις ανάγκες και το συμφέρον των παιδιών.
  5.6. να σέβονται το δικαίωμα του παιδιού να ακουστεί για όλα τα θέματα που το αφορούν αφού κριθεί ότι έχει την ικανότητα και την διάκριση όσον αφορά τις εν λόγω υποθέσεις.
  5.7. να λάβουν υπόψη την εναλλασσόμενη κατοικία κατά την απονομή των κοινωνικών παροχών.
  Γιατί ενώ η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κυρώσει τα ανωτέρω σε προγενέστερο χρόνο είναι το ερώτημα, μάλλον γιατί η ΝΔ πρίν δεν είχε προχωρήσει σε νομοθέτηση της κοινής επιμέλειας αλλά και τώρα κρύβετε πίσω απο τον υπουργό της κυβέρνησης χωρίς να εκφέρει τις προθέσεις της στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
  Σήμερα Παιδιά που μένουν με τον έναν γονέα, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει αντιδικία, επιδέχονται αφόρητη πίεση και πλύση εγκεφάλου όχι μόνο από την επιμελήτρια, αλλά και από το ευρύτερο γονεϊκό περιβάλλον (θείες, γιαγιάδες κ.λπ.).
  Επείδή ο σεξισμός της νομοθετικής εξουσίας είναι εμφανής διακομματικά χωρις πιθανότητα παρεξηγησης.
  Σας καλώ να δηλώσετε την προσωπική σας γνώμη αλλά και της ΝΔ ενώπιον των πολιτών όσον αφορά την άμεση ψήφιση της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Μετα τιμής
  Αρης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Καλησπέρα σας,

  απευθύνομαι σε εσάς διότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο αρμόδιο όργανο στο οποίο μπορώ να αποταθώ ώστε να θέσω τους συγκεκριμένους προβληματισμούς μου η τουλάχιστον δε γνωρίζω κάποιο αντίστοιχο.
  Κάθε μέρα διανύω μία απόσταση 2×30 km απο το σπίτι μου στο χώρο εργασίας κ πάλι πίσω μέσω κεντρικών αρτηριών (Παραλιακή και Κηφισός). Η διαδρομή είναι περισσότερο ένα πεδίο μάχης πάρα σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Κυκλοφορούν Αυτοκίνητα κ μηχανές χωρίς πινακίδες, (Ασφάλεια οχήματος? Προετοιμασία παράνομης πράξης?) οχήματα που δεν έχουν ΚΤΕΟ είτε δεν έχουν κάνει ανανέωση, οδηγοί που παραβιάζουν όρια ταχύτητας κ κανόνες του Κ.Ο.Κ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε κ η πιθανότητα για ατυχήματα είναι υψηλή. Το ίδιο βέβαια ισχύει κ στην Εθνική.
  Η απορία μου είναι γιατί δεν βλέπω καμία Τροχαία στο δρόμο να ελέγχει κ να επιβάλλει την τάξη. Να εφαρμοστεί ο νόμος κ οι παραβάτες να τιμωρούνται παραδηγματικά ώστε να μήν ΄χανουμε πλέον τόσους συνανθρώπους μας στην άσφαλτο.
  Ποιά είναι τ σχέδια του κράτους η αντίστοιχα οι προτάσεις σας?

  Ευχαριστώ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα κ.Ράπτη,
   είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως υπάρχει ζήτημα με την οδηγική αγωγή στη χώρα μας.

   Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015, θρηνήσαμε 789 νεκρούς και 13.661 τραυματίες σε συνολικά 11.517 τροχαία ατυχήματα. Επιπλέον, καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες τροχονομικές παραβάσεις για παραβιάσεις ορίων ταχύτητας, μη χρήση κράνους ή ζώνης, μέθη αλλά και χρήση κινητού τηλεφώνου. Οι παραβάσεις αυτές αποτελούν συνέπεια της κακής οδηγικής αγωγής που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Η απόκτηση ενός διπλώματος αποδεικνύεται πως δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ορθή οδηγική συμπεριφορά, γεγονός που αποδεικνύει πως απαιτείται μια εξ’ ολοκλήρου αναθεώρηση του πλαισίου στη χώρα. Προσωπικά πιστεύω στην ένταξη της οδηγικής αγωγής στα σχολεία, ώστε από μικρές ηλικίες οι άνθρωποι να συναισθάνονται τη σημασία του να σέβεσαι τη ζωή σου και τη ζωή του άλλου κατά την οδήγηση.

   Σε δεύτερο επίπεδο, είναι κρίσιμα τόσο το ζήτημα του τρόπου απόκτησης της άδειας οδήγησης, όσο και της ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων (δείτε σχετική ερώτηση μου εδώ). Έχουμε διαβάσει πολλά, στον περίγυρο μας έχουμε ακούσει περισσότερα και προσωπικά θεωρώ ότι ο τρόπος απόκτησης διπλώματος θα πρέπει να ανασχεδιαστεί περισσότερο με αυστηρότερα κριτήρια για τους υποψηφίους οδηγούς.

   Σε ότι αφορά την παρουσία Τροχαίας στους δρόμους, επειδή κάνω καθημερινά παρόμοια διαδρομή με τη δική σας και πολλές φορές έχοντας μέσα στο αυτοκίνητο την οικογένεια μου, έχετε απόλυτο δίκαιο και νιώθουμε ίδιους φόβους. Είναι αλήθεια πως δε συναντώ καθημερινούς τροχονομικούς ελέγχους που θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα στους ασυνείδητους οδηγούς και ιδιαίτερα σε εκείνους που επιμένουν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα (δείτε σχετική Ερώτηση μου εδώ) και παράλληλα να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

   Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζήτημα της προστασίας μας στους δρόμους οφείλει η Κυβέρνηση να το δει από το μηδέν και με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 3. Καλησπέρα σας,

  Βλέποντας τον Πρόεδρο Ομπάμα να υποστηρίζει δημόσια πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς απομείωση του χρέους από τους πιστωτές» και «αν συρρικνώσεις τις δαπάνες θα συρρικνωθεί η οικονομία» θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε μ΄ αυτή την άποψη δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, από του βήματος της Βουλής διατύπωσε ρητά «το δημόσιο χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της χώρας».

  Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη περί απομείωσης δημόσιου χρέους; Ή (ενδεχομένως) επιθυμείτε μία ρύθμιση την οποία θα φέρει το κόμμα σας φοβούμενοι πως αν την φέρει η κυβέρνηση θα έχει πολιτικά οφέλη τη στιγμή που αυτή την περίοδο δείχνει να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού;

  Με εκτίμηση,

  Παναγιώτης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Ευχαριστώ για την ερώτηση σας.

   Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα του. Αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερες προοπτικές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τα διατηρήσει στο 3.5% και μετά το 2018, βάζοντας μας ουσιαστικά σε ένα Μνημόνιο διαρκείας.

   Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά στο 2% και αυτό θα διεκδικήσουμε. Σε ότι αφορά τις δαπάνες, οφείλουμε να τις μειώσουμε προκειμένου να προχωρήσουν ορισμένες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Οι πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους Σκανδιναβίας, επιβαρύνονται με μια σειρά από άδικους έμμεσους φόρους και την ίδια στιγμή δε λαμβάνουν τις ανάλογες παροχές.

   Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά φόρων που λειτουργούν στρεβλωτικά για την αγορά, δημιουργώντας προβλήματα ανταγωνιστικότητας στους Έλληνες παραγωγούς. Αυτοί οι φόροι πρέπει να μειωθούν ή να καταργηθούν κατά περίπτωση και να βρεθούν αντίστοιχοι πόροι από μειώσεις δαπανών, προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 4. Αξιότιμε κύριε Δήμα,
  το κεντρικό πολιτικό δόγμα της Νέας Δημοκρατίας συνοψίζεται στο δίπτυχο μείωση φόρων-μείωση κρατικών δαπανών όπως διατυπώνεται τελευταία από τον Πρόεδρο του κόμματος. Ως τομεάρχης-συνδιαμορφωτής του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, θα επιθυμούσα να μου δώσετε απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:
  1) Η ΝΔ θα αποσύρει τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ;
  2) Η ΝΔ θα απολύσει εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που δεν ακολούθησαν την έννομη διαδικασία για την πρόσληψή τους, αλλά αποτέλεσαν ρουσφέτια υπουργών;
  3) Ποιά είναι η θέση της ΝΔ για το συνδικαλιστικό νόμο και το lock-out;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα θεωρούμε αναγκαία τη μείωση των φόρων καθώς το ύψος τους σήμερα είναι ασφυκτικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Επιπλέον εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι η αναδιανομή των δαπανών, ώστε οι πόροι να πηγαίνουν εκεί που θα υπάρχει μεγαλύτερο αντίκρισμα. Σε ότι αφορά τα ερωτήματα σας:

   1) Η Νέα Δημοκρατία διαφώνησε με τις συγκεκριμένες αυξήσεις και για το λόγο αυτό τις καταψηφίσαμε όταν ήρθαν στη Βουλή. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι δε συμφωνούμε με τη λογική τους.

   2) Στο Δημόσιο πρέπει να εργάζονται μόνο όσοι έχουν προσληφθεί μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες. Αλλά ας μη δαιμονοποιούμε συνολικά τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι έντιμοι εργαζόμενοι που προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

   3) Νομίζω πως σε μία εποχή που έχουν αναθεωρηθεί τα πάντα, είναι αναγκαίο να δούμε εκ νέου το συνδικαλιστικό νόμο και να τον προσαρμόσουμε στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας. Οι εποχές που οι ισχνές μειοψηφίες εκμεταλλεύονταν την τυπολατρία για να προωθήσουν συντεχνιακά συμφέροντα πρέπει να εκλείψουν.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 5. Αξιότιμε κύριε Δήμα,

  Μετά τη δημοσιοποίηση μεγάλου μέρους των κειμένων της TTIP, οι χειρότεροί μας φόβοι τόσο για την TTIP όσο και για τη CETA δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
  Οι δύο αυτές συμφωνίες απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία των πολιτών έχει αποκλειστεί ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις ενώ ακόμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από αυτές.
  Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει το περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα πλήξουν το εργατικό δυναμικό.
  Για το λόγο αυτό, σας καλούμε να δηλώσετε δημόσια και ρητά τη θέση σας απέναντι στα παρακάτω ζητήματα:
  • Για την TTIP να απαιτήσετε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
  • Για τη CETA να απαιτήσετε τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας, πριν τη ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.
  • Να δηλώσετε δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση σας ενάντια σε αυτές τις δύο συμφωνίες στο σύνολό τους.
  Με εκτίμηση,
  Greenpeace Greece

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Χαίρετε και ευχαριστώ για το σχόλιο σας.

   Όπως και εσείς αναγνωρίζετε, οι εκπρόσωποι των πολιτών έχουν προς το παρόν περιορισμένη πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις γύρω από την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Είναι προφανές πως στηρίζω τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, πιστεύω στο δικαίωμα της πληροφόρησης ιδιαίτερα για ζητήματα που άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος και ευελπιστώ πως σύντομα θα γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα όταν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

   Εύκολα γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως η δυνατότητα παρέμβασης ενός μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι απόλυτα περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, θέλω να καταστήσω σαφές πως σε περίπτωση που ευσταθούν τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος σχετικά με επερχόμενες αλλαγές που θα φέρει η συμφωνία στην προστασία του περιβάλλοντος, στα εργατικά ζητήματα, στη νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή και στα αγροτικά θέματα, εντοπίζω προβλήματα στα οποία θα χρειαστούν αλλαγές. Ζητήματα που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η χρήση των παρασιτοκτόνων αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος REACH θεωρώ προς χρήζουν άμεσης προσοχής και για το λόγο αυτό τα κείμενα της διαπραγμάτευσης πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα προκειμένου η κοινωνία των πολιτών να έχει χρόνο να τα μελετήσει και να εκφέρει τη γνώμη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αυτή λάβει οριστικές αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια του καταναλωτή τα τελευταία χρόνια και θεωρώ πως οι ρυθμίσεις αυτές λογίζονται πια μέρος του κεκτημένου των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι δε θα τεθούν ποτέ στην πράξη προς διαπραγμάτευση από την Επιτροπή.

   Η διευκόλυνση του εμπορίου είναι αυτονόητη με βάση τα δικά μου πιστεύω, ωστόσο δε μπορεί αυτή να συμβεί με κάθε μέσο, πόσο μάλλον εις βάρος του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και των τοπικών κοινωνιών. Και οι δύο συμφωνίες χρειάζονται παρακολούθηση και να είστε σίγουροι πως στο στάδιο που θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, έχοντας προς μελέτη τα τελικά κείμενα, θα εκφράσω τις απόψεις μου.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 6. Αξιότιμε κύριε Δήμα,

  Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν ουσίες νόμιμες αλλά και απαγορευμένες, αναδεικνύουν την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων που γίνεται στην Ελλάδα.
  Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF και Οργάνωση Γη, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου να ενημερώσει σχετικά με τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσει προκειμένου:
  1) Να τερματιστεί η παραχώρηση «προσωρινών αδειών» για χρήση άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
  2) Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τον έλεγχο των ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και φαρμάκων για άλλες χρήσεις.
  3) Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων, ώστε να γνωρίζουμε σε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.
  Επιπλέον, ζητούμε από τον Υπουργό να δηλώσει τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στα παρακάτω:
  1) Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκ νέου έγκριση της χρήσης της ουσίας Glyphosate, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  2) Την άρση της μερικής απαγόρευσης της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ευχαριστούμε πολύ.

  Με εκτίμηση,

  Οργάνωση Γη – Αλέξανδρος Δριτσούλας
  WWF – Φωτεινή Βρεττού
  GREENPEACE – Δημήτρης Ιμπραήμ, Ναταλία Τσιγαρίδου

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αξιότιμη κυρία Βρεττού
   Αξιότιμη κυρία Τσιγαρίδου,
   Αξιότιμε κύριε Δριτσούλα,

   Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας.

   Είναι σημαντικό και απόλυτα σαφές το πρόβλημα που θέτετε αναφορικά με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Η αποφυγή επικίνδυνων ουσιών χρειάζεται να προβλέπεται ρητά, όπως επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει και η κατάλληλη ενημέρωση και κατάρτιση των πολιτών και ιδίως των παραγωγών από το αρμόδιο υπουργείο τόσο όσον αφορά τη χρήση συνολικά όσο και την έκταση της χρήσης συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.

   Εφόσον δεν έχετε αντίρρηση, θα διαβιβάσω τις παρατηρήσεις σας με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να απαντήσει σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για το ζήτημα.

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 7. Κύριε Δήμα
  Είναι πλέον καιρός το 2015 να επανεξεταστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υιοθεσία ενός παιδιού.
  Υπάρχουν μωρά στο Αλεξάνδρα και στο Έλενα εγκαταλελειμμένα που περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους (ορισμένα έως 12 μηνών) μέσα σε θαλάμους χωρίς να βλέπουν το φως του ήλιου. Οι μαίες εκεί όπως έχω πληροφορηθεί κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί. Για ποιο λόγο; Υπάρχουν σπίτια που μπορούν να δεχθούν αυτά τα παιδιά. Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με τη διαδικασία εξωσωματικής να αποκτήσουν ένα παιδί όχι απαραίτητα για να έχει τα γονίδιά τους αλλά γιατί η υιοθεσία απαιτεί μία αναμονή έως και 5 χρόνια.
  Τα μωρά λοιπόν από το Αλεξάνδρα και το Έλενα (αυτά είναι τα δυο παραδείγματα που ξέρω) μετά από καποιους μήνες μεταφέρονται στο κεντρο βρεφών Μητερα και σε άλλα κέντρα και εκεί μπορείς να κάνεις αίτηση υιοθεσίας.
  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί από τη στιγμή που κάποιος παρατάει ενα βρέφος να μην κινούνται άμεσα οι διαδικασίες να αποκτησει αυτο το μωρο θετούς γονεις με ολες τις νομιμες διαδικασιες. Είναι καλύτερα να μεγαλώνει σε θαλαμους, να μεταφερεται σε ενα ιδρυμα και αυτο το οποιοδηποτε ιδρυμα να προσπαθει να συντηρηθει με φιλανθρωπίες. Φυσικα και όλοι οσο μπορουμε ο καθένας πρεπει να στηριζουμε αυτα τα κεντρα αλλα αν ολα αυτα τα χρονια ειχε δημιουργηθει ενα πιο ευελικτο νομικο πλαισιο για τις υιοθεσιες θα ειχαν πολλα απο αυτα τα παιδια οικογενεια!
  Η ιδιωτική υιοθεσία στην οποία οδηγουνται πολλα ζευγαρια λογω της χρονοβορας διαδικασιας μεσω ιδρυματων κρυβει πολλους κινδυνους γιατι εμπλεκονται ανθρωποι που απλα εκμεταλλευονται το γεγονος οτι οι ανθρωποι αυτοι βρισκονται σε αδιεξοδο.
  Γινονται συνεχως συζητησεις για το αν πρεπει να υιοθετουν τα ομοφυλα ζευγαρια ενω τοσα χρονια κανεις δεν εχει πραγματικα ενδιαφερθει να διευκολυνει τις διαδικασιες για τα ετεροφυλα ζευγαρια. Φυσικα και δεν εχω τιποτα με τα ομοφυλα ζευγαρια ουτε μπορω να κρινω ως ειδικος την εξελιξη ενος παιδιου σε ενα περιβαλλον με γονεις του ιδιου φυλου. Ισως να ειναι και προτιμοτερο απο το να μεγαλωνει ενα βρεφος χωρις αγαπη, τρυφεροτητα και ασφαλεια. Αυτα για να μην παρεξηγηθω για το θεμα των ομοφυλων ζευγαριων.
  Αλλα πριν γινουν αυτες οι συζητησεις θα πρεπει να τεθει το θεμα της επισπευσης των διαδικασιων ωστε ενα βρεφος παρατημενο σε ενα μαιευτηριο να ειναι ελευθερο προς υιοθεσια. Οταν ενα μωρακι υγιες φτανει να γινει 12 – 18 μηνων μεσα σε ενα θαλαμο μαιευτηριου μπορει να αποκτησει ψυχοκινητικα προβληματα γιατι απλα δεν μεγαλωνει σωστα οσο καλη δουλεια και να κανουν οι μαιες.
  Θα σας παρακαλούσα να εξετασετε και να θεσετε το θεμα πρωτιστως γι αυτες τις ψυχουλες που ειναι αδικο να μην τους δινεται η ευκαιρια να μεγαλωσουν φυσιολογικα και δευτερευόντως για να εξαλειφθεί το φαινομενο της εκμεταλλευσης απο επιτήδειους των ζευγαριων που προσπαθουν να υιοθετησουν.
  Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σας.

   Θέτετε πράγματι ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα το οποίο απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία. Για όσα αναφερθήκατε μάλιστα κατέθεσε σήμερα (02.03.2016) σχετική γραπτή ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος.

   Δείτε την ερώτηση εδώ.

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 8. Ειμαι αμπελουργος στην Νεμεα Κορινθιας και κατοχος 20 στρεμματων αμπελιου απο τα οποια επιβιωνω μολις και μετα βιας.Εχω ενα μικρο οινοποιειο το οποιο εφτιαξα με παρα πολυ κοπο και αγωνα,στο οποιο μεταποιω την δικη μου αποκλειστικα παραγωγη την οποια και διαθετω σε λαικες αγορες κυριως.Εχω ολα τα απαραιτητα δικαιολογητικα για την λειτουργια της μικρης αυτης μοναδος αφου πρωτα υπεστην τρομερη καταπονηση , απιστευτη γραφειοκρατια ,και διαφθορα σε ολα τα επιπεδα της διαδικασιας εκδοσης των δικαιολογητικων.Σημερα,ειμαι στην δυσαρεστη θεση να σκεφτομαι να κλεισω το μικρο αυτό οινοποιειο καθως και ολη την αγροτικη δραστηριοτητα λογω των υπερογκων βαρων και των καταφωρα αδικων και απανθρωπων πολιτικων της τελευταιας δεκαετιας.Δεν μπορω να πληρωσω ενα ακομα χαρατσι-φορος 20 λεπτων στο κρασι- μετα απο μια ατελειωτη λιστα πρωτοφανων εξοντωτικων φορολογικων βαρων(τελος επιτηδευματος,προκαταβολες φορου,23% φπα,ενφια,αυξηση εισφορων ογα,δυσβασταχτος ελγα και τωρα φορος στο κρασι,και τοσα αλλα).Επισης πρωτοφανης αθεμιτος ανταγωνισμος αφου πολλα πατητηρια δεν εχουν καμια αδεια και κανενας ελεγχος δεν ασκειται,παρα μονο επιλεκτικα σε οποιον ειναι νομιμος,διαφθορα απιστευτη στις διευθυνσεις γεωργιας Κορινθιας,αλισβερισι και πελατειακες νοοτροπιες κυριως,νοθειες στον οινο σε πολλα μεγαλα οινοποιεια με συμμετοχη και παραγωγων σε ελληνοποιησεις κρασιων και πολλα αλλα. Το κρατος είναι παντελως απων Δεν υπαρχει καμια προοπτικη για μας τους μικρους καθως πολλοι μικροι παραγωγοι ασφυκτιουν μεσα σε αυτό το πλαισιο και σκεφτονται να τα παρατησουν.
  Τελειωνοντας θα ηθελα να πω ότι ειμαι πολύ λυπημενος γιατι τοσος κοπος και αγωνας παει χαμενος ,τοσα εξοδα και αγωνιες για την επιβιωση ερχονται να σβηστουν μονοκονδυλια από καποιον ασχετο γραφειοκρατη ,στην καλυτερη.Γιατι,πως μπορω να πληρωσω καποιες χιλιαδες ευρω φορο μεχρι τελους του μηνα ιανουαριου ,για λιγο κρασι που παρηγαγα φετος ,που προοριζεται αποκλειστικα για επιβιωση, και που δεν ξερω αν και ποτε θα πουληθει, και αν εισπραχθουν τα χρηματα ποτε και αν και αν..Και ακουσον ακουσον μπορει να χαρακτηρισθω- λαθρεμπορος –αν είναι ποτε δυνατον- αν δεν εχω να πληρωσω το φορο. Αν δεν αλλαξει το καθεστως για τους μικρους παραγωγους,τουλαχιστον οσον αφορα στο φορο 20 λεπτων που προσφατα ψηφιστηκε από την βουλη ,πολλοι μικροι παραγωγοι κρασιου θα αποχωρισουν και από την ιδιοτητα του αγροτη.Ειναι μια ζοφερη προοπτικη που μονο απελπισια και απογνωση φερνει σε ότι πιο ζωντανο και παραγωγικο εχει μεινει σε αυτή την χωρα .Αυτο θελει το επισημο κρατος?Να στοιβαχτουμε ακομα εκατονταδες ανεργοι και ανεστιοι στους ηδη υπαρχοντες ?Επισης,δεν υπαρχει και δεν εχω καμια άλλη εναλλακτικη επιλογη : Να πουλησω το προιον που παραγω ως σταφυλι δεν εχει καμια αξια,γιατι είναι εξοχως ασυμφορη και εξευτελιστικη η τιμη .( Και αυτό είναι ένα θεμα λειτουργιας καρτελ).Να το πουλησω ως κρασι δεν εχει κανενα νοημα, δεν μπορω να επιβιωσω οικονομικα ,για ολους τους παραπανω λογους που ανεφερα( Εξοντωτικοι φοροι,αθεμιτος ανταγωνισμος,πελατειακες σχεσεις ,διαφθορα κλπ). Ποια είναι η επιλογη μου?
  ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!!!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για το μήνυμά σας.

   Είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση της κυβέρνησης κινείται αντίθετα από την κοινή λογική. Καμία χώρα στον κόσμο που παράγει οίνο δεν έχει επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης.

   Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει επιλέξει την υπερφορολόγηση αντί την μείωση του σπάταλου κράτους προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυσκολίες που η ίδια δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο. Δεν συνειδητοποιεί ότι στα μικρά οινοποιεία πέφτει δυσανάλογο βάρος καθώς όταν φορολογείς οριζόντια 20 λεπτά, διαφορετικές επιπτώσεις αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των οποίων οι φιάλες κοστίζουν 2 ευρώ και εκείνων που κοστίζουν 60 ευρώ. Έχετε, επομένως, απόλυτο δίκαιο όταν σημειώνετε πως ο φόρος που επέβαλε η κυβέρνηση στο κρασί επιδεινώνει την ούτως ή άλλως ιδιαίτερα περιορισμένη κερδοφορία όλων όσων ασχολούνται με τον οίνο (αμπελουργοί, οινοποιοί ακόμη και επιχειρηματίες) και, βεβαίως, πλήττει κυρίως τους μικρούς παραγωγούς όπως εσάς.

   Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της εν λόγω διάταξης στη Βουλή, άσκησα προσωπικά κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο προκειμένου να επισημάνω την ιδιαίτερα βλαπτική αυτή διάταξη και ασφαλώς στην σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια την καταψήφισα. Παράλληλα, στο σύντομο χρονικό διάστημα που δόθηκε από την κυβέρνηση, συνομίλησα με όσους το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς και συνεταιρισμούς όχι μόνο από την Κορινθία αλλά από όλη την Ελλάδα και παρέμεινα σε διαρκή συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, αναδεικνύοντας τα επιχειρήματα και τους προβληματισμούς, όλων των παραπάνω, στο Κοινοβούλιο.

   Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας, έχει ως μέση τιμή πώλησης τα 2,47 €, ανά φιάλη 750ml. Άρα, η αύξηση θα είναι της τάξεως του 10%. Από την απόφαση της κυβέρνησης όμως είναι σαφές πως όλες οι επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου και των συναφών δραστηριοτήτων, πλήττονται. Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες αμπελουργοί, είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο, περίπου επτακόσιες οινοποιητικές επιχειρήσεις και επίσης, εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και εμπορία οίνου, όπως φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομής, εστίαση και κάβες.

   Στην σχετική μου τοποθέτηση στη Βουλή, αλλά και με κάθε ευκαιρία, αναφέρω πως η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον οίνο οδηγεί, πρακτικά πολλές, αν όχι τις περισσότερες, ελληνικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Επίσης, εκτιμώ πως θα ενισχυθεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου. Αυτό συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, όπου επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης, όπως το τσίπουρο, με επώδυνα αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά, την ποιότητα και την εικόνα του οίνου ή ακόμη και για τη δημόσια υγεία.

   Σας παραθέτω και την σχετική μου παρέμβαση στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
   https://www.youtube.com/watch?v=krze4sZYTRw&feature=youtu.be&list=PLMpFPn8So48NDn0QdwZAufKXndlo4wFXD

   Με εκτίμηση,

   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 11 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 9. Αξιότιμε κύριε Δήμα ,

  Πρόσφατα ανακοινώθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο η πρόταση για συγχώνευση των Αστυνομικών τμημάτων Λουτρακίου & Αγίων Θεοδώρων με ταυτόχρονη κατάργηση του δεύτερου.
  Ποιες οι προτάσεις ή οι ενέργειές σας προς την κατεύθυνση της ακύρωσης της πρότασης του υπουργείου για το κλείσιμο του Α.Τ. Αγίων Θεοδώρων;

  Με εκτίμηση,
  Κώστας Παππάς

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αξιότιμε κ. Παππά,

   Σας ευχαριστώ για το ερώτημά σας.

   Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων, υπέβαλα γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θέτοντας τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και το γενικότερο ζήτημα της αστυνόμευσης στην Κορινθία. Το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στις 26 Νοεμβρίου είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://www.dimas.gr/?p=6027

   Ευελπιστώ πως μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί η απάντηση από τον Υπουργό, την οποία και θα αναρτήσω αμέσως στον παραπάνω σύνδεσμο όπου και θα μπορείτε να τη διαβάσετε.

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 11 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 10. Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

  Ευχαριστώ για την απάντηση τη 01/09 αλλά μακάρι να ίσχυε, δυστυχώς όμως ψηφίσατε και εσείς το άρθρο57 του Νόμου 4186/2013 του Υπουργείου Παιδείας που κατήργησε την εισαγωγή σε άλλα ΑΕΙ με Βαθμό Πτυχίου. Γιατί δε λάβατε καμιά απολύτως μέριμνα για αυτούς που εισήχθησαν με το Νόμο 3404/2005; Γιατί δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος όπως στη Β και Γ λυκείου του ίδιου νόμου;

  ΑΔΙΚΙΑ….
  Καταστρέψατε τα όνειρα κάποιων παιδιών αν δεν επανορθώσετε.
  Καλη επιτυχία…

  Μετά τιμής,
  Νικολαΐδης Γιώργος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
  • Αξιότιμε κ. Νικολαΐδη,

   Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Αναφέρεστε για τις κατατακτήριες εξετάσεις ειδικά για το 2014 καθώς είναι οι πρώτες που θεσπίστηκε ο κανόνας των γραπτών εξετάσεων στα ΑΕΙ (σύμφωνα και με τις Γ.Σ. των τμημάτων). Μόλις συνέλθει σε σώμα η νέα Βουλή θα απευθυνθώ στον αρμόδιο υπουργό για το ζήτημα και θα επανέλθω.

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   Συμπληρωματική Απάντηση 26/10/2015

   Αξιότιμε κ. Νικολαΐδη,

   Η αναφορά που κατατέθηκε και αφορά το ζήτημά σας είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Βουλής: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=4cb450a6-5ba8-4a6d-b257-a5390139c738. Στην ίδια ιστοσελίδα θα εμφανιστεί και η απάντηση μόλις αυτή αποσταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Εναλλακτικά, η απάντηση θα αναρτηθεί και στην προσωπική μου ιστοσελίδα και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο: http://www.dimas.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84/

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 13 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 11. Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά,

  ΘΕΜΑ: Μεταβατική διάταξη αναστολής ισχύος άρθ.57 Ν.4186/13 ειδικώς για αριστούχους πτυχιούχους εισελθόντων πανελληνίων εξετάσεων τα έτη 2010-2014. Με το άρθρο 15 του Ν.3404/2005 προβλεπόταν η ποσοστική (με σειρά προτεραιότητας) επιλογή υποψηφίων πτυχιούχων ΑΕΙ σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα με κριτήριο τον τελικό βαθμό πτυχίου ή με εξεταστική διαδικασία.

  Ήδη όμως αιφνιδίως με το άρθ.57 του Ν.4186/13 καταργήθηκε από της ισχύος του 2013 η προβλεπόμενη εισαγωγή πτυχιούχων και καθιερώνεται (και για τους παλιούς πτυχιούχους) αποκλειστικά η διαδικασία των εξετάσεων χωρίς πρόβλεψη κατοχύρωσης του δικαιώματος των ήδη εισελθόντων στα ΑΕΙ με πανελλήνιες εξετάσεις και εξερχομένων αριστούχων φοιτητών (απόφοιτοι ετών 2013-2015), διάταξη που έπρεπε να ισχύσει για τους εισερχομένους από το 2013 και μετά. Δηλαδή δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος για τους απόφοιτους των σχολών που εισήχθησαν με τον νόμο του 2005 και πέρασαν όλα τα φοιτητικά τους έτη με βάση αυτή την νομοθεσία .

  Η ρύθμιση αυτή αντιστρατεύεται ευθέως στις αρχές της ΔΙΚΑΙΗΣ παιδείας που έβγαιναν και «πάλευαν», όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς την ίδια στιγμή περνούσαν νομοσχέδια που προωθούσαν την ανταγωνιστικότητα και την βαθμοθηρία. Όντας ο γιος μου μέλος λοιπόν του εκπαιδευτικού αυτού συστήματος απόφοιτος Νοσηλευτικής ΑΕΙ Σπάρτης, αναγκάστηκε για τη περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε να λειτουργήσει έτσι, καθώς είχε στο μυαλό του ότι η εισαγωγή θα γινόταν με βαθμό πτυχίου. Φτάνει στο σημείο που προσαρμόζει όλη του την ζωή για να βγάλει βαθμό πτυχίου 9.84 (βαθμός που βγήκε μέσα σε 4 έτη από την κρίση όλων των καθηγητών του προπτυχιακού) και με την προσδοκία να εισαχθεί στην Ιατρική με αυτόν το βαθμό και όχι με τις κατατακτήριες εξετάσεις μιας-δυο ώρες…

  Πάνω σε εκείνη την στιγμή αλλάζει ο κ. Αρβανιτόπουλος την διάταξη μέσα σε μία νύχτα και καταργεί την εισαγωγή με βαθμό πτυχίου.

  Δηλαδή υπάρχουν παιδιά τα οποία εισήχθησαν με τις διατάξεις του 2005 και αποφοίτησαν τελικά με διαφορετικές διατάξεις (του 2013), οι οποίες δεν λαμβάνουν απολύτως καμία μέριμνα για τους αποφοιτούντες 2013-2015 ενόσω στο ίδιο νομοσχέδιο ΑΘΗΝΑ προστατεύονται οι μαθητές της β’ και γ’ λυκείου με τη μεταβατική περίοδο που υπήρξε και ίσχυσε ο νόμος για τους μαθητές που ήρθαν από την α’ λυκείου.Έτσι, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα για τους ήδη φοιτούντες αριστούχους.

  Θα ήταν λοιπόν προσοδοφόρο για το μέλλον κάποιων παιδιών που αγωνίστηκαν για να αριστεύσουν με το σκοπό να περάσουν άνευ εξετάσεων σε άλλη σχολή της επιλογής τους, να γίνει αποκατάσταση της εσκεμμένης αλλαγής της διάταξης που πραγματοποίησε ο κ. Αρβανιτόπουλος και να επανέλθει η παλιά διάταξη για τα έτη τα οποία μπήκαν με εκείνην. Ευελπιστώ πως θα κατατεθεί σχετική τροπολογία αποκαθιστώντας έτσι την αδικία.

  Υ.Γ.: Συνημμένα υποβάλω την υπ’αριθμ. 9736/16-04-13 επερώτηση κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη προς τον πρ. υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8039875.pdf

  Με εκτίμηση ,

  Νικολαΐδης Γεώργιος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Αξιότιμε κ. Νικολαΐδη,

   Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σας και συγχαρητήρια για τον πράγματι ιδιαίτερα υψηλό βαθμό που πέτυχε με πολύ προσπάθεια ο γιος σας. Είναι αντιληπτό πως η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής σε πολλά ΑΕΙ με τις κατατακτήριες γραπτές εξετάσεις – αντί του βαθμού πτυχίου – είχε συγκεκριμένες συνέπειες στου υποψηφίους. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο όμως πως η αρμοδιότητα για τον τρόπο εισαγωγής – κατάταξης αποφοίτων ΑΕΙ – ΤΕΙ σε άλλο ίδρυμα βαραίνει το τελευταίο (στο πλαίσιο της αυτοτέλειας που διέπει την ανώτατη εκπαίδευση). Η νομοθεσία προβλέπει πως τα τμήματα επιλέγουν τους υποψηφίους είτε με το βαθμό πτυχίου είτε με τη διενέργεια εξετάσεων σε τρία μαθήματα τα οποία ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το γεγονός ότι πλέον τα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ επιλέγουν τον τρόπο των γραπτών εξετάσεων δεν αποτελεί επόμενο των αποφάσεων των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών. Αυτό άλλωστε θα ήταν και αντίθετο του νομοθετικού και συνταγματικού πλαισίου σχετικά με την διοικητική λειτουργία των ΑΕΙ.

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 6
 12. Κύριε Δήμα καλησπέρα,

  Σας στέλνω αναφορικά για το θέμα της μετανάστευσης. Βρέθηκα πρόσφατα στο νησί της Σάμου όπου βίωσα από κοντά την κατάσταση με τους μετανάστες.
  Θα ήθελα λοιπόν να σα ρωτήσω ποια μέτρα θα λάβει το κράτος πριν τις εκλογές για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ειδοκότερα σε σχέση με την έλλειψη εγκαταστάσεων και τροφίμων. Ίσως θα είχε νόημα η αξιοποίηση εγκαταστάσεων του στρατού για την κάλυψη αυτής της ανάγκης;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Ναταλία Κρισταλή

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αξιότιμη κα. Κρισταλή,

   Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Πράγματι, το μεταναστευτικό πρόβλημα τους τελευταίους επτά μήνες έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για την υποδοχή και μέριμνα των προσφύγων από την Συρία κυρίως και των αδήλωτων μεταναστών από άλλες χώρες δημιούργησε φέτος πρωτόγνωρες καταστάσεις σε πολλά ελληνικά νησιά. Είναι μάλιστα απορίας άξιο το γεγονός πως η απελθούσα κυβέρνηση δεν απηύθυνε κανένα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και να υποστηριχθεί με έκτακτα μέσα και πόρους η χώρα μας και ιδίως βεβαίως τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

   Όπως γνωρίζετε, για το τρέχον διάστημα και μέχρι να αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, την ευθύνη για τη μεταναστευτική πολιτική την έχει η προσωρινή κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός. Είναι όμως σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μετανάστευσης για όλη την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. και η ισοκατανομή επομένως των προσφύγων καταρχήν, ανάμεσα στα κράτη μέλη, είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν ενδείξεις μεταστροφής της ευρωπαϊκής πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 14 Σεπτεμβρίου μάλιστα θα υπάρξει και σχετική Σύνοδος στην Ε.Ε. όπου η χώρα προσδοκά και σε συγκεκριμένες πλέον αποφάσεις και δεσμεύσεις.

   Για τις άμεσες και έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων και δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών του κρατικού προϋπολογισμού η χώρα θα πρέπει – και είμαι σίγουρος πως θα το κάνει – να αξιοποιήσει στο ακέραιο τα χρήματα που είναι διαθέσιμα από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Για παράδειγμα η χώρα μας ετησίως και ως το 2020 έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί πόρους από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης. Υπάρχει επομένως ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

   Όμως μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί πολύ περισσότερα. Απαιτεί αυστηροποίηση και καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων ώστε η χώρα να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι, με απόλυτο σεβασμό όμως στο σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτεί επίσης μια αποφασιστική δράση ενάντια στους διακινητές και σε αυτό μπορεί και πρέπει να βοηθήσει περαιτέρω η FRONTEX. Ειδικά ως προς αυτό, είναι σαφές πως ο περιορισμός των παράνομων εισόδων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εκ των υστέρων αλλά και προληπτικά. Επομένως κοινές ευρωπαϊκές δράσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται και στο τουρκικό έδαφος, στη πλευρά του Αιγαίου, από όπου και πραγματοποιούνται οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές. Μάλιστα κάτι τέτοιο προβλέπεται σε συμφωνίες που έχει υπογράψει η γειτονική χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Με εκτίμηση,

   Χρίστος Δήμας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 13. Γεια χαρά,

  θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο στην παραπάνω ερώτηση, διότι μου φαίνεται λίγο παρανοικό ένας βουλευτής που έχει πραγματοποιήσει διδακτορική διατριβή πάνω στην ευρωπαική πολιτική να μη μπορεί η ίσως να μη θέλει να ξεχωρίσει την Ευρωπαική Ένωση από την Ευροζώνη (νομισματική Ένωση). Κανείς, μα κανείς, ευρωπαίος πολιτικός, μήτε από την Κομμισιόν, μήτε από το ευρωπαικό Κοινοβούλιο, μήτε από το ευρωπαικό Συμβούλιο, έχει μιλήσει για έξοδο από την Ευρωπαική Ένωση, παρά μόνο για έξοδο από την Ευροζώνη.

  Καλό θα ήταν κι εσείς ως διδάκτορας και πολιτικός να διαφοροποιήτε τα επιχειρήματα σας μεταξύ των 2 αυτών όρων, και να μην εκμεταλλεύεστε την άνοια πολλών πολιτών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

  Μια πιθανή έξοδος από την Ευροζώνη, δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ευρωπαική Ένωση. Αρκετές χώρες βρίσκονται εκτός Ευρώ αλλά παράλληλα είναι μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Οι χώρες αυτές βρίσκονται συνεχώς σε ανάπτυξη, έχοντας ενδοχώριο ανταγωνιστικό νόμισμα και παράλληλα εκμεταλλεύομενες την ελεύθερη αγορά της ΕΕ. (για παράδειγμα Δανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Πολωνία).
  Αυτές οι χώρες συντηρούν και αναπτύσσουν το βιοτικό τους επίπεδο χτίζοντας πραγματική οικονομία, κι όχι θεμελιώνοντας ολόκληρη την οικονομία τους πάνω σε δάνεια (όπως γινόταν επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Η πρόταση σας για ανάπτυξη είναι δηλαδή πάλι τα δάνεια; Σοβαρά;

  Επίσης τα κονδύλια ανάπτυξης της Ευρωπαικής Ένωσης συνεχίζουν ακόμη και χώρίς να έχουμε το Ευρώ για νόμισμα, εκτός αν για σας τα κονδύλια ανάπτυξης είναι τα δάνεια που μας δίνει η ΕΚΤ.

  Δυστυχώς χωρίς εκτίμηση,
  Γιώργος Δρακάτος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 5
  • Καλησπέρα σας,
   Η νομική βάση στην οποία τίθεται το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη (όχι «ευροζώνη» όπως αναφέρετε) ή/και την Ε.Ε. είναι σήμερα περίπλοκη αφού δεν υπάρχει προηγούμενο αλλά και ούτε απόλυτη νομική σαφήνεια. Επομένως είναι πράγματι ζήτημα νομικού προβληματισμού και δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, η πλειοψηφία των νομικών επικαλείται το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ορίζει ότι «κάθε κράτος – μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες». Αντίστοιχη ευθεία πρόβλεψη για την ευρωζώνη δεν υπάρχει. Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1 (γ) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), η νομισματική πολιτική ανήκει στην «αποκλειστική αρμοδιότητα» της Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μονομερής απόφαση της χώρας μας για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ή ακόμη και σε παράλληλο νόμισμα όπως πολλοί λένε, θα αποτελούσε παραβίαση των υποχρεώσεών της, όπως απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
   Θυμίζω, ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κράτη – μέλη προς την Ένωση είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Σε αυτή λοιπόν την πολύπλοκη επαναλαμβάνω περίπτωση, η ευθεία παραβίαση στις Συνθήκες σε συνδυασμό με την άποψη πως η ΟΝΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ε.Ε – χωρίς επιστροφή για όσους το υιοθετούν – επιτρέπει πλείστες νομικές ερμηνείες που συνηγορούν στην ευθεία σύνδεση αυτών των δύο, δηλαδή της ταυτόχρονης αποχώρησης από ευρώ και Ε.Ε. Ακόμη όμως και στη περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκδιωχθεί ή δεν ζητήσει οικειοθελώς την απομάκρυνσή της από την Ε.Ε., τα ανεξόφλητα δάνεια που θα αποτελέσουν και παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους εταίρους της, μπορεί να έχουν ως συνέπεια τα όσα ορίζει το Άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ε.Ε. όπως σήμερα ισχύει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό είτε ομόφωνα είτε με ειδική πλειοψηφία (ανάλογα την περίπτωση) μπορούν να ανασταλούν τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από τη συμμετοχή της και στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Με δύο λόγια την μετατροπή μας σε ένα κράτος – παρία στην Ε.Ε. που μόνο τυπικά θα συμμετέχει σε αυτή και έχοντας στερηθεί όλα τα δικαιώματά της, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
   Λυπάμαι για το ότι υπογράφετε με την φράση «δυστυχώς χωρίς εκτίμηση». Θυμίζω ότι βασικοί κανόνες του δημόσιου λόγου και διαλόγου – πόσο μάλλον όταν απαιτούνται και απαντήσεις – είναι η έστω και τυπική αναγνώριση του συνομιλητή μας. Ειδάλλως η απαξίωση απλώς αποτελεί φθηνή δήλωση εντυπωσιασμού και αγένειας.
   Χρίστος Δήμας

   Σημείωση: Η ανωτέρα απάντηση υποβλήθηκε από το Βουλευτή κ. Χρίστο Δήμα στις 7/7/15 , αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας φαίνεται να δημοσιεύτηκε στις 21/7/15.

   Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
   Η ομάδα του Vouliwatch

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 14. Κύριε Δήμα ,

  Ανήκω στην κατηγορία των νέων ανθρώπων που δεν έχει αποφασίσει τη στάση του στο Δημοψήφισμα.

  Από τη μία έχουμε την πολιτική των τελευταίων 5 ετών που έχει οδηγήσει σε λιτότητα και ανεργία και από την άλλη την επιλογή να ξεφύγουμε από τα προγράμματα με την επόμενη μέρα όμως να φαντάζει αβέβαιη.

  Στην προσπάθειά μου να διαμορφώσω άποψη διάβασα ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις το 2030 το χρέος της χώρας μας θα βρίσκεται στο 118% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να μην καθίσταται βιώσιμο.

  http://www.theguardian.com/business/2015/jun/30/greek-debt-troika-analysis-says-significant-concessions-still-needed

  Το ερώτημά μου είναι -δεδομένου ότι τοποθετηθήκατε υπέρ του ΝΑΙ- πως να ψηφίσουμε ΝΑΙ από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια θα είμαστε σε προγράμματα λιτότητας και θα αποπληρώνουμε ένα χρέος που ουσιαστικά δεν θα εξυπηρετείται;

  Πως να μην ψηφίσει κάποιος ΌΧΙ όταν γνωρίζει το παραπάνω γεγονός;

  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και θα εκτιμήσω ενδεχόμενη απάντησή σας.

  Κωνσταντίνος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
   Σε ευχαριστώ θερμά για το μήνυμά σου και για την ευκαιρία που μου δίνες να προσπαθήσω με λίγα λόγια να επιχειρηματολογήσω υπέρ του ΝΑΙ για το δημοψήφισμα της Κυριακής.
   Η αβεβαιότητα στην οποία οδηγεί το «ΟΧΙ» όπως σημείωσες σωστά, είναι δεδομένη. Διότι, μπορείς να ξεφύγεις μονομερώς από το πρόγραμμα αλλά όχι από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χρηματοδοτήσει το βιοτικό της επίπεδο, τη στιγμή μάλιστα που παράγει ελάχιστα. Είναι δεδομένο πως «ΟΧΙ» στην Κυριακή σημαίνει «ΟΧΙ» σε Ευρώπη και ευρώ. Η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη, χωρίς συμμάχους και ανοίγει την πόρτα εξόδου από το ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ένα νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό που στοιχειώδεις ανάγκες του συνόλου των πολιτών – εκτός από αυτούς που φυγάδευσαν τα λεφτά τους – δεν θα είναι δυνατόν να καλύπτονται. Άλλωστε, η χώρα εισάγει σχεδόν τα πάντα και αυτά θα εισάγονται σε ευρώ, που σημαίνει δραματική ανατίμηση όλων των προϊόντων. Την ίδια στιγμή η ανεργία θα αυξάνεται, οι κοινωνικές ανισότητες το ίδιο ενώ κανένα περιθώριο ανάπτυξης δεν φαίνεται ορατό αφού κανείς δεν θέλει να επενδύει σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
   Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση ότι με το «ΝΑΙ» δεν θα υπάρχουν δυσκολίες και δεν απαιτεί θυσίες. Όμως η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μας περιβάλει με ένα δίχτυ ασφαλείας πολιτικό και οικονομικό, ένα προστατευμένο περιβάλλον ώστε να μας δίνεται χώρος και χρόνος και συντεταγμένα, χωρίς αστάθμητες απειλές να κάνουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Πέρα από τις δανειακές μας ανάγκες που καλύπτει, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ ουσιαστικά αποτελεί τη σοβαρότατη πηγή ανάπτυξης. Θυμίζω όσα μεγάλα έργα βλέπεις γύρω σου, αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, δρόμοι, μουσεία, πάρκα και πολλά ακόμη έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι αγρότες συμπληρώνουν το εισόδημά τους χάρη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δομές αλληλεγγύης για τους αδύνατους συμπολίτες μας στηρίζονται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Την επόμενη πενταετία η χώρα μας θα πάρει πάνω από 20 δις ευρώ (12% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ) ώστε όλα αυτά να συνεχιστούν. Μια έξοδος από την Ε.Ε. θα μας τα στερούσε μέσα σε ένα βράδυ.
   Έχεις δίκιο. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα στις απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ειδικά στη δημόσια διοίκηση, τότε θα έχουμε πάντοτε την ανάγκη προγραμμάτων. Σκοπός είναι να μην έχουμε αυτά τα προγράμματα ανάγκη και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να δανειζόμαστε από τις αγορές όπως κάνουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες. Αυτό απαιτεί συνεργασία με τους εταίρους μας και επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας μας. Αυτό είναι αξιοπρέπεια.
   Όλα αυτά θα πρέπει καθένας και καθεμία από εμάς να τα εξετάσει με πολύ προσοχή, ρεαλισμό, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής άλλωστε, την άλλη μέρα όλοι θα είμαστε πάλι εδώ και θα πρέπει να συνεργαστούμε, να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Για αυτό πρέπει οι Έλληνες αυτή τη δύσκολη στιγμή να παραμείνουμε πάνω από όλα μονιασμένοι.
   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   Σημείωση: Η ανωτέρα απάντηση υποβλήθηκε από το Βουλευτή κ. Χρίστο Δήμα στις 3/7/15 , αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας φαίνεται να δημοσιεύτηκε στις 21/7/15.

   Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
   Η ομάδα του Vouliwatch

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 15. Ανοικτή Επιστολή προς τους βουλευτές Κορινθίας: κυρία Θελερίτη και κυρίους Κουρεμπέ , Ψυχογιό και Δήμα.

  Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της περιοχής μας είναι μεγαλύτερο από ποτέ.Ωστόσο νομίζω δεν έχετε καταλάβει τις επιπτώσεις της διάβρωσης στις ζωές όλων μας.Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω ότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει πρόοδος.Πέρα από ερωτήσεις και υπομνήματα που μπορεί να έχουν κατατεθεί στη Βουλή , κάτι ουσιαστικό δεν προκύπτει.

  Και οι τέσσερις Βουλευτές ασχολείστε χρόνια με τα κοινά και σας έχει αναδείξει η κοινωνία.
  Δεν μπορείτε να καταθέσετε από κοινού μία συγκροτημένη πρόταση για το πρόβλημα;
  Αφήστε στην άκρη τις προσωπικές σας φιλοδοξίες και -ίσως- διαμάχες για την εξεύρεση μίας λύσης.Ο κόσμος θέλει συνεργασίες και συντονισμένες ενέργειες ανεξάρτητα από το που ανήκετε πολιτικά .Προτάξτε το συμφέρον για την περιοχή μας.Είστε αντιπρόσωποι πρώτα των Κορινθίων και έπειτα των κομμάτων σας.

  Ευχαριστώ για ενδεχόμενη απάντησή σας.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αξιότιμε κ. Παππά,
   Το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών είναι κορυφαίο και αφορά την Κορινθία όπως και το σύνολο των νομών που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο. Παλαιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα έχω αναλάβει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδεικτικά σας αναφέρω την από 30.07.2014 αναφορά προς τα συναρμόδια Υπουργεία (α.π.716), και την από 17.01.2014 αναφορά στα συναρμόδια Υπουργεία (α.π. 2240), στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην προσωπική μου ιστοσελίδα http://www.dimas.gr.
   Ακριβώς όμως, επειδή – όπως αναφέρετε και συμφωνώ – η πολυπλοκότητα και η έκταση του ζητήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν βουλευτή, ένα κόμμα ή σε έναν νομό, οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν συλλογικά, διακομματικά και όσο το δυνατόν περισσότερο διαπεριφερειακά. Έχοντας αυτό ακριβώς υπόψη μου, η τελευταία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που ανέλαβα για το θέμα αυτό ήταν διακομματική (7 υπογραφές βουλευτών από τρία κόμματα και από το σύνολο σχεδόν των νομών που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο).
   Ως προς την ουσία του ζητήματος προκύπτει πως η μεμονωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια εστία έχει εντείνει τις φυσικές διεργασίες και τις επιπτώσεις του σε άλλα σημεία με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα πολιτική των διορθωτικών – τοπικών παρεμβάσεων να είναι αποτυχημένη. Αντίθετα, εκτιμούμε πως χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλίας για την συντονισμένη διαπεριφερειακή συνεργασία (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας) με τη σύμπραξη των τοπικών αρχών προκειμένου η αντιμετώπιση του προβλήματος να λάβει μια πιο συγκροτημένη και ολοκληρωμένη, έστω περιφερειακά, προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Σε αυτά ακριβώς τα δύο σημεία (ανάληψη πρωτοβουλίας – δέσμευση πόρων) εστιάζονται οι διαρκείς παραινέσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία.
   Για περισσότερα μάλιστα στοιχεία ως προς αυτό μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον παρακάτω σύνδεσμο:
   http://www.dimas.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

   Σημείωση: Η ανωτέρα απάντηση υποβλήθηκε από το Βουλευτή κ. Χρίστο Δήμα στις 3/6/15 , αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας φαίνεται να δημοσιεύτηκε στις 21/7/15.

   Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
   Η ομάδα του Vouliwatch

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 16. Αξιότιμε κ. Δήμα,
  στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για εισφορές σε γη και χρήμα υπήρξαν κάποιες προτάσεις για βελτίωση του προταθέντος νομοσχεδίου, από την περιοχή σας, αλλά και εμείς ως σύλλογος θιγομένων ιδιοκτητών Χίου συμμετείχαμε στη διαβούλευση. Γνωρίζοντας ότι στην περιοχή σας έχει περάσει σχέδιο πόλης, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις προτάσεις μας επί του νομοσχεδίου.

  Τις θέσεις μας έχει καταθέσει ως αναφορά επερώτηση προς τον ΥΠΕΚΑ ο βουλευτής Χίου κ. Κάρμαντζης. Ωστόσο θα θέλαμε να προσθέσουμε τις ακόλουθες τροποποιήσεις με στόχο την δικαιότερη κατανομή βαρών και την επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής συναίνεσης σε εφαρμογές πολεοδομικών μελετών:

  1. Να υπάρχει υποχρέωση των δήμων και των ΝΠΔΔ να καταγράφουν τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους στις χωροταξικές μελέτες ώστε να προκρίνονται για αξιοποίηση έναντι ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

  2. Στις περιπτώσεις ρυμοτόμησης οικοπέδου όπου ο δήμος δεν αξιοποιεί το σύνολο εισφοράς σε γη του ιδιοκτήτη, η εναπομείνασα εισφορά να εξαγοράζεται πολλαπλασιαζόμενη με το αντίστοιχο κλάσμα της μη αξιοποίησιμης εισφοράς γης δια της οφειλόμενης επί τα ποσοστά εισφορών σε χρήμα, διότι τα ποσοστά των εισφορών σε χρήμα είναι μικρότερα από τις εισφορές σε γη.

  Θα εκτιμούσαμε τη συμβολή σας και τις παρατηρήσεις σας στη βελτίωση του νομοσχεδίου.

  Στη διάθεσή σας για τις αναλυτικές προτάσεις μας και την αιτιολόγησή τους.

  Κάβουρας Σπύρος
  Μέλος του Συλλόγου Θιγομένων από Σχέδιο Πόλης Δήμου Χίου 1988,
  εκπαιδευτικός

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Αξιότιμε κ. Κάβουρα,

   Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας και για τις προτάσεις σας τις οποίες και μελέτησα προσεκτικά. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομίζω συμφωνούμε πως σε σημαντικό βαθμό ανταποκρίνεται και αποκαθιστά τις αδικίες που υπήρχαν αναφορικά με τις εισφορές ιδιοκτητών σε γη. Βεβαίως παρατηρήσεις οι οποίες καταρχήν ανταποκρίνονται στην αρχή της αναλογικότητας μεταξύ εισφοράς και αποζημίωσης και συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση του νομοσχεδίου είναι καλοδεχούμενες.

   Με εκτίμηση,
   Χρίστος Δήμας

   Σημείωση: Η ανωτέρα απάντηση υποβλήθηκε από το Βουλευτή κ. Χρίστο Δήμα στις 26/8/14 , αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας φαίνεται να δημοσιεύτηκε στις 21/7/15.

   Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
   Η ομάδα του Vouliwatch

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 17. Κύριε Δήμα,
  Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο τέλος Απριλίου για τις τράπεζες, πέρασε με τροπολογία και ονομαστική ψηφοφορία η δυνατότητα χρήσης αιγιαλού με αντίτιμο για τουριστική χρήση, ενώ είναι ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης ολόκληρο νομοσχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση. Ποια η άποψή σας, σχετικά με αυτό τον περιορισμό ελεύθερης πρόσβασης του πολίτη στους αιγιαλούς, για να μαζέψει ουσιαστικά το Κράτος χρήματα;
  Ευχαριστώ πολύ,
  Γιώργος Ξανθόπουλος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητέ κύριε Ξανθόπουλε,
   Η δυνατότητα χρήσης αιγιαλού με αντίτιμο για τουριστική χρήση πέρασε πράγματι με ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες, όχι όμως με τροπολογία αλλά ως άρθρο του νομοσχεδίου (Άρθρο 172). Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ρυθμίζει θέματα τεχνικού χαρακτήρα σχετικά με την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού. Πιο συγκεκριμένα, ρυθμίζει θέματα εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για το 2014, που απαιτείται για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού σε Δήμους και Κοινότητες. Ακόμη, δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής) να γίνουν όμορες ως προς τον αιγιαλό (δηλαδή οι προσόψεις των κτιρίων τους να “βλέπουν” τον αιγιαλό) – ακόμη κι αν παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα ανάμεσά τους- εάν υποβάλλουν σχετική αίτηση δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Επίσης, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (ισχύει έως το τέλος του έτους).
   Οι λόγοι για τους οποίους η διάταξη συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες και όχι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα θέματα του αιγιαλού είναι οι εξής: α) Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ορισμένη χρονική διάρκεια και άρα έπρεπε να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Εάν είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα θέματα αιγιαλού, η εφαρμογή της διάταξης θα καθυστερούσε αρκετά καθώς η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε μόλις την Παρασκευή (2/5/2014) και το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη προς ψήφιση στη Βουλή. β) Αν και το Υπουργείο Οικονομικών είναι αποκλειστικά αρμόδιο για θέματα αιγιαλού, τα τεχνικά θέματα απλής χρήσης αιγιαλού μπορούν να ρυθμίζονται και σε νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν άλλα θέματα όπως λ.χ. τις τράπεζες ή σε νομοσχέδια άλλου Υπουργείου. Με βάση αυτή τη λογική, η διάταξη είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές διατάξεις” (Άρθρο 31). Όμως, το Υπουργείο Τουρισμού συμφώνησε η διάταξη να συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες καθώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και άρα θα καθυστερούσε η εφαρμογή της διάταξης.
   Όσον αφορά το δεύτερο σημείο της ερώτησής σας, η απλή χρήση αιγιαλού δεν περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό. Πιο συγκεκριμένα, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τους αιγιαλούς (Ν.2971/2001 ,ΦΕΚ 285 Α’/ 19.12.2001) δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις να κάνουν απλή χρήση αιγιαλού υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν το σχετικό αντάλλαγμα στο Δημόσιο και ότι δεν παραβιάζουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα ή δεν αλλοιώνουν τη φυσική εικόνα και μορφολογία του αιγιαλού (Άρθρο 13, παράγραφος 1 και παράγραφος 4).
   Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η απλή χρήση αιγιαλού (εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία αναψυκτηρίων, αθλοπαιδιές, λειτουργία κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής) από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής, εφόσον γίνεται με ορθό και νόμιμο τρόπο, θα μπορέσει να τονώσει περαιτέρω τη δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και τον τουρισμό γενικότερα, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων για την Ελλάδα.

   Σημείωση: Η ανωτέρα απάντηση υποβλήθηκε από το Βουλευτή κ. Χρίστο Δήμα στις 5/5/14 , αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας φαίνεται να δημοσιεύτηκε στις 21/7/15.

   Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
   Η ομάδα του Vouliwatch

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top