Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κούνεβα Κωνσταντίνα

Κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
Ευρωβουλή : Eυρωβουλευτής
Συμπεριφορά σε ψηφοφορίες : πατήστε εδώ

Βιογραφικό

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Είναι πτυχιούχος ιστορίας του πανεπιστημίου “Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος” στο Βελίκο Τέρνοβο και μητέρα ενός παιδιού.

Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2001 οπότε ξεκίνησε να εργάζεται ως υπάλληλος. Από το 2003 έως και το 2008 εργάστηκε σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία, την ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία είχε αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας δημόσιων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και ο ΗΣΑΠ.

Από το 2002 άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά με το συνδικαλισμό. Γράφτηκε στο σωματείο το 2002 και το 2004 οι συνάδελφοι της την εξέλεξαν στη διοίκηση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).

Στις 23.12.2008 καθώς επέστρεφε αργά το βράδυ από τη βάρδια της κι ενώ είχε ήδη υποστεί απειλές για τη δράση της, δέχτηκε αιφνίδια επίθεση με καυστικό οξύ (βιτριόλι), νοσηλεύτηκε επί μήνες. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία τα οποία βελτίωσαν τη φυσική της κατάσταση. Ένα μέρος αυτών των επεμβάσεων έγιναν στη Γαλλία όπου και μετακινήθηκε από το 2012 γι’ αυτό το σκοπό.

Επιτροπές

EMPL – Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις

FEMM – Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα των Φύλων

PETI – Αναφορές

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Ο βουλευτής δεν έχει καταχωρήσει νέα στην πλατφόρμα.

Ο βουλευτής δεν έχει περιεχόμενο
δράσεων στον χάρτη
* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 9
  • Απαντήσεις : 9
 1. Πολύ απλή ερώτηση ..

  είδατε ποτέ αγγελίες του τι ζητάνε πλέον οι εργοδότες από τους εργαζόμενους και τι τους παρέχουν; ‘Εχετε αντιληφθεί σε τι κατάσταση έχετε φέρει τους εργαζόμενους και τι πρέπει να ανέχονται; Το πόσα χρόνια πίσω μας έχετε πάει;Ανοίξτε κάποια από τα τόσα sites αναζήτησης εργασίας και “ΓΕΛΑΣΤΕ” με την ψυχή σας.
  Για να δουλέψεις πλέον ως πωλητής , γραμματέας ή αποθηκάριος…
  Ζητάνε 2-3 πτυχία, 2-3 ξένες γλώσσες, εμπειρία, ευέλικτο ωράριο, ηλικία εως 35, δικό σου αυτοκίνητο για να κάνεις δουλειές της εταιρίας .Πρέπει να είσαι αποδοτικός, να ακούς ότι σου λένε και να συμφέρεις…. μιας και σου προσφέρουν το αστρονομικά ποσά τον 600 άντε στην καλύτερη 700 ευρώ.

  Η δε υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να βρει χιλιάδες χαρτιά ή μέσον για να κάνει μια αίτηση στις αραία και που προκυρήξεις που υπάρχουν, για ένα 8μηνο και για 450 ευρώ.

  Δοκιμάστε και εσείς λίγο από όλη αυτήν την ανάπτυξη που φέρατε…!

  Γ.Η.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητέ φίλε,

   Η κατάσταση είναι έτσι όπως την περιγράφεις, κι ίσως και χειρότερη σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να δω τις αγγελίες, είναι η εικόνα που μού μεταφέρουν εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι ή μεγαλύτεροι, που έρχομαι σε επαφή. Δεν ζω “στον κόσμο μου”, ούτε με έχει αποκόψει από την πραγματικότητα ο “προστατευμένος” χώρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

   Μπορώ μάλιστα να σου μεταφέρω ακόμη πιο εξωφρενικές εικόνες από τις συνθήκες εκμετάλλευσης εργαζόμενων όχι μόνο από την Ελλαδα, αλλά από όλη την Ε.Ε., που φτάνουν ως καταγγελίες στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συμμετέχω: για τα “μηδενικά συμβόλαια” που αναγκάζονται να υπογράφουν νέοι εργαζόμενοι στη Βρετανία και αλλού. Για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται αποσπασμένοι στη Γερμανία, αλλά με μισθούς Ρουμανίας ή Βουλγαρίας. Και άλλα πολλά. Αυτή τη ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους προσπαθώ κι εγώ, με τις λίγες δυνάμεις μου, να αντιμετωπίσω. Άλλωστε, την έχω αντιμετωπίσει η ίδια ως εργαζόμενη, και με πολύ σκληρό τρόπο όπως ίσως γνωρίζεις, πολύ πριν γίνω ευρωβουλευτής, και πολύ πριν έρθει “η κατάσταση που έχουμε φέρει τους εργαζόμενους”.

   Αλήθεια, ποιοι “φέραμε σ’ αυτήν την κατάσταση τους εργαζόμενους”, όπως λες; Υποθέτω ότι εννοείς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Δεν θέλω να εξωραΐσω τη σημερινή κατάσταση, αλλά η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η εκτίναξη της ανεργίας σχεδόν στο 30% είναι “επιτεύγματα” των μνημονίων από το 2010, της πολιτικής των δανειστών και των κυβερνήσεων που πρόθυμα νομοθέτησαν την “εργασιακή ζούγκλα”.

   Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα αντιστραφεί, με την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου από το 2018, όπως έχει συμφωνήσει αυτή η κυβέρνηση, και, κυρίως, με την αποδέσμευση πόρων υπέρ της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων, με όρους αξιοπρέπειας και αντάξιους με τα προσόντα τους.

   Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ της “οποιασδήποτε ανάπτυξης”. Πιστεύω ότι ανάπτυξη χωρίς πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν έχει νόημα. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι να οργανωθούν, να αγωνιστούν, να αντισταθούν στον εξευτελισμό, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις παράλογες απαιτήσεις, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία.

   Σού εύχομαι τον δικαιολογημένο θυμό σου για την τραγική κατάσταση εργαζόμενων και ανέργων να τον διοχετεύσεις σε αγώνα, προσωπικό και συλλογικό. Να είσαι καλά.

   Κωνσταντίνα Κούνεβα

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 2. Αγαπητή κ. Κούνεβα,
  Σε συνέχεια του ερωτήματος μας, με αφορμή το ενδιαφέρον που δείξατε (και σας ευχαριστούμε) καθώς και της απάντησης που λάβατε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενοικιαζομένων υπαλλήλων στις Τράπεζες (E-003382/2017) θα ηθελα εαν γίνεται να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες θα προβείτε από εδώ και πέρα καθώς η Επιτροπή μας ενημέρωσε πως την πρωταρχική ευθύνη για την ορθή εφαρμογή της οδηγιας 2008/104/ΕΚ (αρχή ίσης μεταχείρισης εργαζομένων) την έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εργασίας και των δικαστηρίων.
  1. Προτίθεστε να ενημερώσετε το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ ώστε μα πάρει θέση σε αυτη την διαχρονική αδικία;
  2. Θα αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν εκλεγμένη κυβέρνηση την ύπαρξη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, που καλύπτει πάγιες & διαρκείς ανάγκες και υποκρύπτεται μέσω εικονικών συμβάσεων “υπεργολαβίας” ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος (Ν.4052/2012 άρθ 117), που προβλέπει ένταξη των ενοικιαζομένων υπαλλήλων στο τακτικό προσωπικό του “έμμεσου” εργοδότη, εφόσον παρέλθει το διάστημα των 36 μηνών και συνεχίζει να εργάζεται σε αυτόν ;

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητοί φίλοι, η απάντησή μου στα δυο ερωτήματά σας είναι περίπου αυτονόητη:

   φυσικά και θα ενημερώσω το υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ για την απάντηση της Κομισιόν. Και επίσης είμαι σαφώς υπέρ της ένταξης των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων που στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο τακτικό προσωπικό των τραπεζών, με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Γι’ αυτό άλλωστε κατέθεσα και την ερώτηση. Ωστόσο, θα παρακαλούσα να περιμένετε μια πληρέστερη απάντησή μου- και σχετική δημόσια ανακοίνωση- όταν θα λάβω απάντηση στην παράλληλη και περίπου ταυτόσημη ερώτηση που απηύθυνα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως θεσμό που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

   Η απάντηση της Κομισιόν λέει περίπου το αυτονόητο ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ, αλλά έχει ενδιαφέρον – ίσως μεγαλύτερο και από την Κομισιόν- να δούμε πώς τοποθετείται και η ΕΚΤ στο ζήτημα. Λίγη υπομονή και θα έχετε, λοιπόν, την πλήρη τοποθέτησή μου στο θέμα.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 3. Αξιότιμη κ. Κούνεβα,

  Σε μια επιχείρηση θα πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι-κοινοί κανόνες εργασίας για όλους.

  Οι ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ αποτελούν το 10% του τακτικού προσκοπικού χωρίς να απολαμβάνουν κανένα από τα ασφαλιστικά & εργασιακά δικαιώματα της ΟΤΟΕ, τα αυτονόητα δλδ για όλους τους μόνιμους συναδέλφους καθώς εργάζονται για περισσότερα από 15 συναπτά έτη χωρίς βαθμολογική εξέλιξη, αμείβονται με μισθούς 20-50% χαμηλότερα για την ίδια θέση, τα ίδια καθήκοντα, με την ίδια επικινδυνότητα και βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή απόλυσης.
  Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την νομική κάλυψη είναι εικονικές “Συμβάσεις Εργολαβίας” και όχι “Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης” (παρότι το διευθυντικό δικαίωμα ανήκει στις Τράπεζες, όχι στις εταιρίες).
  Με αυτόν τον τρόπο υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας, εμφανίζοντας παραπλανητική εικόνα χαμηλότερου μισθολογικού κόστους & παράλληλα παρακάμπτονται οι 2 βασικές υποχρεώσεις του Ν.4052/2012 άρθ 117:
  1. Ίση αμοιβή μεταξύ δανειζόμενου & τακτικού προσωπικού.
  2. Υποχρέωση πρόσληψης του εργαζομένου από τον έμμεσο εργοδότη (την Τράπεζα) μετά από χρονικό διάστημα 36 μηνών.
  Παρά το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο αλλά & την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ: C-596/14 Σεπτ 2016) η Ελλάδα τείνει να γίνει η εξαίρεση αφού στις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ οι αμοιβές των προσωρινά απασχολούμενων είναι ίσες ή και μεγαλύτερες των τακτικών υπαλλήλων με το σκεπτικό να αντισταθμιστεί η ανασφάλεια.
  Κατασπατάληση χρημάτων σε μεσάζοντες εταιρίες. Δημιουργία προσωπικού πολλών ταχυτήτων. Μη αξιοποίηση γνώσεων & αποκτηθείσας εμπειρίας. Καμία μέριμνα σε θέματα μητρότητας. Συνεχή φαινόμενα ταπεινωτικής συμπεριφοράς.Έλλειψη κινήτρων & αίσθημα αδικίας μεταξύ εργαζομένων.

  Ποια η θέση σας σήμερα έναντι σε αυτή την αδικία και σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι να ενταχθούν στις Τράπεζες για τις οποίες εργάζονται πραγματικά, τη στιγμή μάλιστα που κατι τέτοιο αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του κόμματος;

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Θίγετε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το οποίο ήδη έχουμε αποφασίσει να υποβάλουμε ερώτηση προς την Κομισιόν.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε κι εμείς στη διάθεση μας το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Σήμερα στις περισσότερες τάσεις υπάρχει μια γενικευμένη τάση: Οι Τράπεζες συνάπτουν συμβάσεις έργου με εταιρείες οι οποίες λειτουργούν ως υπεργολάβοι οι οποίοι παρέχουν εργαζόμενους για συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένο αντικείμενο. Ορισμένες φορές οι κατ’ αυτόν τον τρόπο «παρεχόμενοι» από τον υπεργολάβο εργαζόμενοι εκτελούν εργασίες αντίστοιχες με αυτές που έχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, δηλαδή πάγιες και μόνιμες, όπως π.χ είναι η θέση του teller, αλλά χωρίς να έχουν τα ασφαλιστικά και άλλα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τους μόνιμους εργαζόμενους.

   Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μειώσουν το εργατικό κόστος με αθέμιτο τρόπο.
   Η τάση αυτή ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών καθώς είναι υποχρεωμένες μέχρι τα τέλη του 2018 να εμφανίσουν μείωση του μόνιμου προσωπικού που απασχολούν.

   Μείωση την οποία εξασφαλίζουν και με τα διαδοχικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου που πραγματοποιούν και από τα οποία πρoέκυψαν μεγάλα κενά τα οποία προτιμούν να καλύπτουν μέσω υπεργολάβων.

   Το ζήτημα, όμως, με αυτή τη δεύτερη ταχύτητα υπαλλήλων δεν είναι μόνο μισθολογικό. Είναι και συνδικαλιστικό. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω υπεργολάβων δεν μπορούν να εγγραφούν στους οικείους Συλλόγους των Τραπεζών διότι έχουν προσληφθεί από εταιρείες που δεν εντάσσονται στον χρηματοπιστωτικό φορέα.
   Επομένως η ανησυχία σας είναι απολύτως δικαιολογημένη. Για το συγκεκριμένο θέμα θα καταθέσουμε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και θα το θέσουμε το ταχύτερο δυνατό στους αρμοδίους του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ.

   Βεβαίως θα ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση και από τα συνδικάτα του κλάδου προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες μας για την άρση ακόμη μιας μεγάλης αδικίας στις εργασιακές σχέσεις.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 4. Καλησπέρα σας κυρία Κούνεβα,

  Σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά (CETA) και το διαφαινόμενο ναυάγιό της μετά τη διαφωνία της Βαλονίας, φαίνεται να υπάρχει ένα κίνημα αντίστασης. Μέσα από δηλώσεις σας καταδείξατε επανειλημμένως την αντίθεσή σας σ΄αυτές τις συμφωνίες εκφράζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η χώρα μας αλλά και οι ασθενέστερες οικονομικά δυνάμεις.

  Το ερώτημά μου έχει να κάνει με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την προσωρινή έγκριση της CETA στη σύνοδο κορυφής 27-28 Οκτωβρίου. Με ποια αιτιολογία η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της προσωρινής ψήφισης της συμφωνίας; Η δεδομένη στάση της μήπως σημαίνει αλλαγή πλεύσης στις διατλαντικές συμφωνίες;

  Ποια η δική σας θέση για την προσωρινή συμφωνία (μέχρι να ψηφισθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια) και τη μη αντίθεση της χώρας μας όπως έκανε η Βαλονία;

  Σας ευχαριστώ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Η θέση μου για τη συμφωνία με τον Καναδά, τη CETA, παραμένει η ίδια που είχα εξ αρχής. Το ίδιο μπορώ να πω πως ισχύει και για την πολιτική ομάδα της Αριστεράς – GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία και αυτά που εμφανίζονται ως βελτιώσεις της δεν μας πείθουν. Σας παραπέμπω εξάλλου και στο άρθρο που συνυπέγραψαν 17 Ευρωβουλευτές από την Προοδευτική Συμμαχία (Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), ανάμεσά τους και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ευρωπαϊκό τύπο με τίτλο «Η CETA δεν είναι η προοδευτική συμφωνία που εμφανίζεται να είναι» (http://www.avgi.gr/article/10809/7581412/-e-ceta-den-einai-e-proodeutike-symphonia-pou-emphanizetai-na-einai-). Εκφράζει και εμένα απόλυτα. Και οι θέσεις που εκφράζει ισχύουν και έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Μπορεί κανείς να κατανοήσει την δύσκολη διπλωματικά θέση και τις ισορροπίες που αναγκάζεται να κρατάει σε ορισμένα θέματα η ελληνική κυβέρνηση, μιας και έχει να αντιμετωπίσει και άλλα ανοικτά μέτωπα. Η θέση μας ως ευρωβουλευτών της Αριστεράς είναι ξεκάθαρη και αυτήν συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε. Συνεπώς, και για την ελληνική κυβέρνηση ισχύει η έκκληση να μην επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ η CETA.

   Όσο για την αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης της Βαλονίας τη βρίσκω απόλυτα λογική. Η στάση του Πολ Μανιέτ να απορρίψει κάθε είδους “τελεσίγραφο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Βέλγιο, τιμά μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, την αρχή της δημοκρατίας. Μια συμφωνία που την διαπραγματεύεται η Κομισιόν κρυφά από τους λαούς και τα εθνικά κοινοβούλια εδώ και επτά χρόνια, και απαιτεί από μια κυβέρνηση να την εγκρίνει σε δεκαπέντε μέρες με ποια ακριβώς από τις αρχές τις ΕΕ, τις οποίες καμώνεται η Κομισιόν πως διασφαλίζει, συμβαδίζει; Και μόνο ο χρονικός εκβιασμός που επιβλήθηκε στις αρχές της Βαλονίας είναι λόγος απόρριψης της συμφωνίας. Για εμένα, η παραπάνω συγκυρία απόρριψης της CETA καταδεικνύει και τα πεπερασμένα όρια της εκδοχής της Κομισιόν και του Συμβουλίου για την δημοκρατία, κάτι που θα έπρεπε όλους να μας ανησυχεί. Φυσικά και πρέπει να θεσπίσουμε διεθνείς προδιαγραφές για τις εμπορικές συναλλαγές μας. Αλλά δεν πρέπει στο βωμό επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας να απεμπολήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ. Και όσο γι’ αυτό που πολλοί ισχυρίζονται, πως με την απόρριψη της CETA διακυβεύεται η ικανότητα της ΕΕ να εκφράζεται σαν ενιαίο σύνολο, τους απαντώ πως πρώτα απ’ όλα διακυβεύεται ο σεβασμός στις αρχές τη δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

   Φυσικά, πρέπει να κρατήσουμε όλοι μια επιφύλαξη για την έκβαση της υπόθεσης, μιας και πληροφορούμαστε ότι αναζητούνται «διπλωματικά τρικ» για να περάσει η CETA την τελευταία στιγμή από την πίσω πόρτα, παρά την άρνηση της Βαλονίας.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 5. Καλησπέρα κα Κούνεβα

  Θέλω να θέσω υπόψην σας το θέμα της επικινδυνότητας της ασύρματης ακτινοβολίας(bluetooth, wifi, cell phone, cell masts etc).

  Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας κατατάσει τη συγκεκριμένη ακτινοβολία ως καρκινογόνο 2b τουτέστιν possibly carcinogenic.

  Σας εσωκλείω ένα post που έχω γράψει στο blog μου με πηγές και εκτενή βιβλιογραφία
  https://greekprocrastinator.wordpress.com/2016/05/02/wireless-radiation-a-warning-signal/

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο που θα αφιερώσετε
  Καλή Συνέχεια
  ΑΚ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Ευχαριστώ για την επικοινωνία, και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Έχω κι εγώ υπόψη το θέμα της επικινδυνότητας της ακτινοβολίας, αν και δεν έχω ούτε ειδική γνώση ούτε ιδιαίτερη ενασχόληση με το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω συμμετοχής σε συγκεκριμένες επιτροπές (Απασχόλησης, Γυναικών, Αναφορών). Βεβαίως, είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, μια και κανείς πλέον δεν αποφεύγει την έκθεση στις ακτινοβολίες αυτές. Επιτρέψτε, όμως, να συζητήσω το θέμα με συναδέλφους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για να δούμε τι ερευνητικό υλικό υπάρχει στη διάθεσή τους, ή αν έχει αναληφθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία. Όπως καταλαβαίνετε, τα επιχειρηματικά λόμπι που κάνουν χρήση των ασύρματων δικτύων έχουν τεράστια ισχύ και δυνατότητες να συσκοτίσουν τα επιστημονικά δεδομένα και στο πεδίο αυτό. Θα επανέλθω με καλύτερη πληροφόρηση.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 6. Αξιότιμη κυρία Κούνεβα,

  Μετά τη δημοσιοποίηση μεγάλου μέρους των κειμένων της TTIP, οι χειρότεροί μας φόβοι τόσο για την TTIP όσο και για τη CETA δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
  Οι δύο αυτές συμφωνίες απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία των πολιτών έχει αποκλειστεί ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις ενώ ακόμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από αυτές.
  Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει το περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα πλήξουν το εργατικό δυναμικό.
  Για το λόγο αυτό, σας καλούμε να δηλώσετε δημόσια και ρητά τη θέση σας απέναντι στα παρακάτω ζητήματα:
  • Για την TTIP να απαιτήσετε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
  • Για τη CETA να απαιτήσετε τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας, πριν τη ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.
  • Να δηλώσετε δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση σας ενάντια σε αυτές τις δύο συμφωνίες στο σύνολό τους.

  Με εκτίμηση,

  Greenpeace Greece

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Είμαστε όλοι πολύ απορροφημένοι από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο.Λογικά, αφού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα φανταζόμασταν ως Αριστερά. Κι αυτό μας γεμίζει θλίψη και αγωνία.
   Αλλά, ταυτόχρονα, δεν μας επιτρέπεται να καταθέσουμε τα όπλα, να σταματήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των πιο αδύναμων, στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή.

   Αντίθετα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ολάνοιχτα τα μάτια σε όσα συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

   Χρειάζεται να έχουμε πάντα μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα. Η δημοκρατία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από το πραξικόπημα των δανειστών-εταίρων εις βάρος της χώρας μας.

   Αλλά, δυστυχώς, ανάλογα πραξικοπήματα γίνονται πανευρωπαϊκά. Μερικές φορές με το περιτύλιγμα της δημοκρατίας.

   Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 8 Ιουλίου, εγκρίθηκε ψήφισμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, τη διαβόητη TTIP.

   Είναι μια συμφωνία που απειλεί να σαρώσει ό,τι θετικό υπάρχει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τα εργασιακά δικαιώματα και από την ασφάλεια των τροφίμων μέχρι την κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.

   Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ηγεσίες Ε.Ε.-ΗΠΑ και οι επικεφαλής της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν επιμένει να αγνοεί τα πάνω από 2 εκατομμύρια υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» κατά της TTIP.

   Αυτό είναι ένα ακόμη από τα «πραξικοπήματά» τους. Υποκρίνονται ότι θέλουν «περισσότερη Ευρώπη», αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν για να μετατρέψουν και την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σε ένα τεράστιο ευρωατλαντικό οικόπεδο ασυδοσίας για τις πολυεθνικές τους. Αυτό έχει τελικά στον νου της και η αμερικανική ηγεσία όταν δηλώνει ότι «ανησυχεί και ενδιαφέρεται» για τη συνοχή της Ε.Ε. και της ευρωζώνης ή για το Grexit.

   Κι αυτό εννοώ κι εγώ όταν λέω πως πρέπει να βλέπουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα μέσα στη μεγάλη εικόνα του κόσμου. Του κόσμου των πολυεθνικών και των τραπεζών.

   Αυτή την εικόνα παλεύουμε να αλλάξουμε. Με τα μικρά και μεγάλα ρήγματα που μπορούμε να προκαλέσουμε. Η TTIP είναι ένα σχέδιο, το σχέδιο των πολυεθνικών, που πρέπει να μείνει σχέδιο.

   Οπου οι κοινωνίες ενημερώνονται για τους πραγματικούς στόχους αυτής της συμφωνίας, ξεσηκώνονται αντιδράσεις.

   Κι όταν υπάρχουν αντιδράσεις, οι ευρωβουλευτές, αλλά και οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, που θα έχουν λόγο σ’ αυτή τη συμφωνία, δεν μπορούν να παίζουν κρυφτό, να κρύβονται πίσω από την άγνοια των λαών, να δηλώνουν φανατικοί «ευρωπαϊστές», αλλά τελικά να ψηφίζουν σαν πειθήνιοι «ευρωατλαντιστές».

   Πηγή: efsyn

   Διαβάστε επίσης το άρθρο μου στο site avgi.gr εδώ.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 7. Αξιότιμη κα Κούνεβα ,

  Συγχαρητήρια για τις δράσεις σας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που παρουσιάζονται τα πεπραγμένα των Ευρωβουλευτών στο ευρύ κοινό το οποίο δεν έχει τρόπο να τα παρακολουθήσει άμεσα .

  Διάβασα τη συνέντευξή σας στο Vouliwatch.gr και εστίασα στην προστασία της κατοικίας των πολιτών εκείνων που δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια .

  Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τοποθέτησή σας ωστόσο θα ήθελα να γίνεται πιο συγκεκριμένη για το πως θα διασφαλιστεί η προστασία της κατοικίας , τη στιγμή που στην Ελλάδα ο κίνδυνος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί.

  Αναμένω την απάντησή σας .

  Με εκτίμηση,
  Κώστας Παππάς

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Πρώτα θέλω να ζητήσω μια μεγάλη συγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις σε σας και στους άλλους επισκέπτες του VouliWatch, που θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα και προσπάθεια που οφείλω κι εγώ να ενισχύσω, τουλάχιστον απαντώντας στα ερωτήματά σας.
   Η θέση μου για την προστασία της κατοικίας είναι απλή και σαφής: η κατοικία είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο ακόμη και από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από καμιά δανειακή ή άλλη σύμβαση. Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν ξέρω από τραπεζικά θέματα, ξέρω μόνο ότι οι τράπεζες μας χρωστάνε πολλά δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει και δίνουμε ως φορολογούμενοι για την ανακεφαλαιοποίησή τους, επομένως δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να τους οφείλουμε την ύπαρξή μας. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ελλιπής στο θέμα αυτό. Θα έπρεπε να προστατεύει τον δανειολήπτη τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία του, αυτή δηλαδή που του είναι απαραίτητη για να ζήσει με αξιοπρέπεια ο ίδιος και η οικογένειά του. Θα πρέπει να προβλέπει μηχανισμούς ώστε, ακόμη κι όταν ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου είναι αναπόφευκτος, να μη δημιουργεί αστέγους. Για παράδειγμα, αν διαπιστώνεται ότι ο δανειολήπτης θα ξεσπιτωθεί, να έχει η τράπεζα την υποχρέωση να του βρει μια εναλλακτική κατοικία, ίσως μικρότερης αξίας. Κι αν δεν βρίσκεται, να μην μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση μέχρι να βρεθεί. Όπως προστατεύονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, έτσι να προστατεύεται και το βασικό δικαίωμα της κατοικίας. Υπάρχουν τρόποι για να διαπιστωθεί ποιος έχει πραγματική αδυναμία να πληρώσει και πραγματική ανάγκη να προστατευτεί το δικαίωμά του στην κατοικία.
   Τώρα, ως προς την ελληνική νομοθεσία, όπως διαμορφώθηκε με το τρίτο μνημόνιο, ξέρω ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις προσφέρει προστασία στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών που έχουν πραγματική ανάγκη. Μένει να το δούμε στην πράξη. Να δούμε, δηλαδή, πώς θα συμπεριφερθούν οι τράπεζες, κι αν θα προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Νομίζω ότι οι επόμενοι μήνες θα το κρίνουν αυτό. Κι αν διαπιστωθεί ότι οι τράπεζες κάνουν κατάχρηση των νέων ρυθμίσεων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διστάσει να διευρύνει την προστασία των νοικοκυριών που απειλούνται να διωχθούν από τα σπίτια τους.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 8. Παρακαλώ πάρτε θέση για το σκάνδαλο «Ασπίς Πρόνοια». Τι έχετε σκοπό να κάνετε και πότε για να σταματήσετε την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πρώην ασφαλισμένων που έμειναν στον αέρα μετά την πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά ανάκληση της άδειας της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Από τα λίγα που φρόντισα να μάθω για το θέμα, είμαι σίγουρη ότι οι 215.000 ασφαλισμένοι της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» έχουν δίκιο. Κι εσείς έχετε δίκιο να χαρακτηρίζεται σκάνδαλο την υπόθεση αυτή, που τους ταλαιπωρεί εδώ και 6 χρόνια. Ξέρω ότι με βάση τις δικαστικές αποφάσεις και την περιουσία που έχει απομείνει στην εταιρεία που είναι υπό εκκαθάριση, οι αποζημιώσεις που προβλέπονται είναι ελάχιστες. Είναι ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι ώστε αυτή η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης να μην είναι ζούγκλα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και οι τράπεζες, πρέπει να λειτουργούν με την εγγύηση του Δημοσίου και η εγγύηση αυτή σημαίνει ότι ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται κατοχυρωμένος ότι δεν θα χάσει τα χρήματα που επένδυσε. Δεν είναι τζόγος. Υπάρχει η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος στις ασφαλιστικές εταιρείες, υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες για το θέμα. Πώς εφαρμόστηκαν αυτά στην περίπτωση της ASPIS και των άλλων ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν; Δεν ξέρω αν οι ασφαλισμένοι της ASPIS έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν υπάρχει τέτοια προοπτική, θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε τη στήριξή μου, με όποια μέσα διαθέτω.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 9. Κυρία Κούνεβα καλησπέρα,

  Ο ελληνικός τύπος έχει μέχρι σήμερα αγνοήσει τις κρυφές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) που απειλούν να υπονομεύσουν την ελληνική νομοθεσία.

  Συγκεκριμένα, υπάρχει κίνδυνος ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα υποβαθμιστούν και ειδικά δικαστήρια (ISDS) θα επιτρέπουν σε πολυεθνικές εταιρίες να μηνύσουν κυβερνήσεις για οποιαδήποτε απώλεια μελλοντικών κερδών που προκύπτουν από κάθε ενέργεια της κυβέρνησης, όπως την εισαγωγή νέων νόμων για την την προστασία του κοινού ή του περιβάλλοντος.

  Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι το ΤΤΙΡ θα διευκολύνει το εμπόριο, στην πραγματικότητα συμβολίζει ένα εταιρικό πραξικόπημα της νομοθεσίας της ΕΕ που θα μας οδηγήσει σε περισσότερη «εταιριοκρατία».

  Θα ήθελα να ξέρω τη θέση σας πάνω στο TTIP και τη δράσεις θα πάρετε σαν μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πάνω σε αυτό.

  Με εκτίμηση,

  Θόδωρος Μαρουλάκης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε πάρει ήδη τις απαντήσεις που θέλετε στα ερωτήματά σας, μια και εγώ καθυστέρησα τόσο πολύ να σας απαντήσω, και ζητώ συγνώμη γι’ αυτό. Η θέση μου και η θέση όλης της ευρωπαϊκής αριστεράς για την TTIP είναι η πλήρης αντίθεση σ’ αυτή τη συμφωνία. Από τότε που μου υποβάλλατε την ερώτηση έχουν γίνει πολλές δράσεις της GUE/NGL και των κινημάτων κατά της συμφωνίας. Κι έχουν υπάρξει πολλές ψηφοφορίες στις οποίες η θέση της Αριστεράς, αλλά και άλλων δυνάμεων, έγινε καθαρή.
   Όλα όσα επισημαίνετε είναι απολύτως σωστά- για την «εταιριοκρατία», τον μηχανισμό ISDS με τον οποίο τα κράτη θα ενάγονται από τις πολυεθνικές σε ειδικά διαιτητικά δικαστήρια κλπ. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μεγάλη καχυποψία απέναντι στη συμφωνία αυτή, και όχι μόνο στην Αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά δύσκολο να περάσει, και γι’ αυτό βλέπουμε μια έντονη προσπάθεια της Κομισσιόν και των lobbies να την εξωραΐσουν. Κι έπειτα, υπάρχει και μια δεύτερη μάχη που πρέπει να δοθεί σε κάθε εθνικό κοινοβούλιο για να εγκριθεί η συμφωνία. Άρα, πρέπει να έχουμε συμφωνία 28 κοινοβουλίων. Και ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες, ακόμη και στη Γερμανία. Η πρόβλεψή μου- και η αισιοδοξία μου- είναι ότι η συμφωνία αυτή είτε δεν θα περάσει, είτε θα αργήσει να εγκριθεί για αρκετά χρόνια. Αλλά χρειάζεται ενημέρωση, γιατί η τεράστια πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχουν μάθει σχεδόν τίποτα για την TTIP.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top