Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Μητσοτάκης Κυριάκος

Κόμμα : Ν.Δ.
Κοινοβουλευτική Ομάδα : Ν.Δ.
Περιφέρεια : Β' Αθηνών

Επιτροπές (Τρέχουσα Περίοδος)

Βιογραφικό

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Αθήνα 4/3/1968
Οικογενειακή Κατάσταση:
Είναι έγγαμος με τρία παιδιά
Επάγγελμα:
Πολιτικός Επιστήμων-Οικονομολόγος. Εργάστηκε για μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην McKinsey and Company στο Λονδίνο. Ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. 
Σπουδές:
Το 1986 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών (Salutatorian). Σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στο Harvard (Summa cum laude),  το 1993 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις στο Stanford ενώ το 1995 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ηarvard Business School.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Επανεκλέγεται Βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Ν.Δ στις εκλογές του 2015.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Μεταξύ των ετών 2010 – 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 24 Ιουνίου 2013 ορίστηκε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Aπό το 2001 έως το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης». Διακρίθηκε με τα βραβεία ”Hoopes” και ”Tocqueville” του Πανεπιστημίου του Harvard για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας με θέμα τις ”Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις”. Επίσης, διακρίθηκε με τον τίτλο του ”ενός εκ των 100 πιο πολλά υποχόμενων ηγετών του Αύριο” (Global Leader of Tomorrow – GLD) από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Έχει επίσης εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Δήλωσε υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη θέση του Προέδρου της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές.

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Μεταφέρεστε στα νέα του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 29
  • Απαντήσεις : 14
 1. Κύριοι Πρόεδρε της ΝΔ
  Παίρνω την πρωτοβουλία να σας ρωτήσω το εξής;
  To συμβούλιο της ευρώπης μας καλεί σαν κράτος μέλος να κυρώσουμε το Ψήφισμα 2079 (2015) (προσωρινή έκδοση)
  Ισότητα και κοινή γονική ευθύνη τέκνων : ο ρόλος των πατέρων
  5.1. να υπογράψουν και / ή να κυρώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τη Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών (ETS No. 160) και της σύμβαση για την επικοινωνία με τα τέκνα (ETS No. 192). [η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει].
  5.4. να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους που βασίζεται στο εάν έχουν τελέσει γάμο ή όχι.
  5.5. να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά το χωρισμό, περιορίζοντας τις εξαιρέσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ή της παραμέλησης ενός παιδιού ή της ενδοοικογενειακής βίας, και ρυθμίζοντας το χρόνο εναλλαγής με βάση τις ανάγκες και το συμφέρον των παιδιών.
  5.6. να σέβονται το δικαίωμα του παιδιού να ακουστεί για όλα τα θέματα που το αφορούν αφού κριθεί ότι έχει την ικανότητα και την διάκριση όσον αφορά τις εν λόγω υποθέσεις.
  5.7. να λάβουν υπόψη την εναλλασσόμενη κατοικία κατά την απονομή των κοινωνικών παροχών.
  Γιατί ενώ η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κυρώσει τα ανωτέρω σε προγενέστερο χρόνο είναι το ερώτημα, μάλλον γιατί η ΝΔ πρίν δεν είχε προχωρήσει σε νομοθέτηση της κοινής επιμέλειας αλλά και τώρα κρύβετε πίσω απο τον υπουργό της κυβέρνησης χωρίς να εκφέρει τις προθέσεις της στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
  Σήμερα Παιδιά που μένουν με τον έναν γονέα, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει αντιδικία, επιδέχονται αφόρητη πίεση και πλύση εγκεφάλου όχι μόνο από την επιμελήτρια, αλλά και από το ευρύτερο γονεϊκό περιβάλλον (θείες, γιαγιάδες κ.λπ.).
  Χιλιάδες πατεράδες βρίσκονται σε δεινότατη θέση εξαιτίας της Ελληνικής νομοθεσίας που αφήνει ορφανά.
  Σας καλώ να δηλώσετε την προσωπική σας γνώμη αλλά και της ΝΔ ενώπιον των πολιτών όσον αφορά την άμεση ψήφιση της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Μετα τιμής
  Αρης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα,

  Είμαι ένας πατέρας 2 παιδιών ηλικίας 5 και 6 ετών. Η σύζυγος μου μετά από 15 χρόνια έγγαμου βίου, με την προτροπή των γονέων της, με πέταξε έξω από το σπίτι μου μόλις έμεινα άνεργος με ασφαλιστικά μέτρα.

  Κύριε Μητσοτάκη η αντιμετώπιση του πατέρα από το νομοθετικό και δικαστικό σώμα είναι τιμωρητική και εγκληματική,πλήρως αναχρονιστική.

  Παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα να δούν τον πατέρα τους μιας και η συνήθης πρακτική των πρωτοδικείων είναι τα παιδιά να ανήκουν στην μητέρα.

  Συνήθης πρακτική επίσης των αποφάσεων είναι οι εξοντωτικές διατροφές που βαρύνουν τον πατέρα και μόνο. Η μητέρα μένει στο περιθώριο και εξαντλείται σε προσωπική συνεισφορά.

  Ο πατέρας στην πράξη πρέπει να διεκδικήσει μέσω δικαστικού αγώνα τα παιδιά που μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ δικαστικά έξοδα κάτι που δεν ισχύει για την μητέρα.

  Στην πλειοψηφία τους οι μητέρες δεν σέβονται κάν αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, και θές λεφτά που δεν έχεις για να τις εφαρμόσεις.

  Κύριε Μητσοτάκη ποιά η θέση σας για την κοινή επιμέλεια με την λύση του γάμου.
  Ποια η θέση σας για τις απίστευτες διατροφές που καταλογίζουν τα δικαστήρια σε ανέργους. (η ανεργία ουδόλως τους απασχολεί)

  Ποιά η θέση του κόμματος σας για ίση συνεισφορά οικονομικά στην διατροφή των παιδιών και από τις γυναίκες. (στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τις γυναίκες σε κατ είδος).

  Το ξεσπίτωμα των πρώην συζύγων, η εκποίηση ότι τους έχει απομείνει απο τις πρώην συζύγους έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας χωρίς τελειωμό το τελευταίο διάστημα.

  Αυτό το δικαστικό έθιμο των πρωτοδικείων τα παιδιά ανήκουν στην μάνα θα σταματήσει?

  Το δικαίωμα του πατέρα να φροντίζει και συναισθηματικά εκτός απο οικονομικά τα παιδιά του θα το διαφυλλάξουμε?

  Με απίστευτο σεβασμό προς εσάς

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 13 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. Κύριε Πρόεδρε καλή χρονιά και χρόνια πολλά,
  Σας στέλνω αυτό το μύνημα για να σας θυμήσω ότι πολλές αστοχίες που ακολουθήθηκαν και απο την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθούν και ισχύουν και δεν τα κάνει η παρούσα κυβέρνηση τόσο ‘διαφορετικά”.
  Πρώτα απο όλα είμαστε σχεδόν συνομήλικοι και τα τελευταία χρόνια των συμβάσεων με τους δανειστές περίοδο 20011-2015 έζησα απίστευτες καταστάσεις. Ενω είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα ,μέσα στο κοινοβούλιο απο στόμα υπουργούς σας εκστομίστηκε ότι δέχτηκε απίστευτες πιέσεις να μην τα ανοίξει, αλλά τα ανοιξε… μερικώς (λογιστές) Ο Νόμος που ψηφίσατε είναι συνεχεια του 2515/97 ΠΔ 340/98 επι υπουργίας Παπαντωνίου που έκλεινε το επάγγελμα για λογαριασμό των συντεχνιών. Τι άλλαξε με τον νόμο της ΝΔ, τίποτα, απλά μειώθηκε ο χρόνος προυπηρεσίας. Εγω σαν διπλωματούχος ΙΕΚ λογιστικής με 2 χρόνια σπουδες μέσα στο ΙΕΚ , ένα χρόνο προτοιμασία πιστοποίησης για απόκτησης διπλώματος και μισό χρόνο πρακτική συνολο 3,5 έτη σε δημόσια σχολή εξισώνομαι πλήρως με ενα απλό απόφοιτο λυκείου ΤΕΕ. Δηλαδή ενω εργάζομαι σε ανώνυμη εταιρεία 15 χρόνια τώρα βγάζω οικονομικές καταστάσεις μόνος μου δεν μπορώ να της υπογράψω , γιατί πολυ απλά οι συντεχνίες μου το απαγορευουν.(εχω κάνει τις ιδιες αναφορές και σε αλλους βουλευτες της ΝΔ αλλα ουδείς ασχολήθηκε 15 χρόνια τώρα)
  Τα Ταξί επίσης ιδιο καθεστως κλειστο επάγγελμα.
  Επειδή εσείς γνώμη δικιά μου δεν είσαστε καθόλου το ίδιο με αλλους προέδρους και το εννοώ, τι θα πράξετε για τα ανωτέρω, θεωρείτε οτι ορθώς εγιναν απο τους προκατόχους σας?
  Την παιδεία και ειδικότερα την επαγγελματική κατάρτιση θα την αναγνωρισετε σαν σχολές εξειδίκευσης? και να εχουμε επαγγελματικά δικαιώματα?
  τα πτυχία τριτοβαθμιας στην Ελλάδα αποτελούν το μοναδικό που χρειάζεται να παιρνεις άδεια σε 30 επαγγελματα συναφή και μη.
  Τα πτυχία ΙΕΚ με 3,5 χρόνια γιατι να μην εχουν δικαίωμα στο επάγγελμα το οποίο εξειδικευτηκαν.
  Ευχαριστώ πολύ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 16 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 4. Κύριε Μητσοτάκη,

  Ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε αιφνιδιαστικά τους επαγγελματίες του χώρου της ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους και τα καθετοποιημένα Κέντρα παροχής συναφών υπηρεσιών), για επικείμενες αλλαγές στην υφιστάμενη σχέση-συνεργασία που υπάρχει. Συγκεκριμένα, στις 23/12/16 απέστειλε το σχέδιο της νέας σύμβασης (επισυνάπτεται), δίνοντας περιθώριο έως τις 27/12/16, για κατάθεση προτάσεων, αλλαγών και τροποποιήσεων. Το παραπάνω χρονικό περιθώριο αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι ο Οργανισμός ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για διαβούλευση, καθώς δεν παρείχε ούτε μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα επεξεργασίας της σύμβασης. Μιας σύμβασης που αφενός είναι καταχρηστική (δικαιώματα μόνο στον ΕΟΠΥΥ και υποχρεώσεις-κυρώσεις μόνο στους επαγγελματίες) και αφετέρου είναι ασαφής και χωρίς καμία επεξεργασία (copy-paste άλλων συμβάσεων, καθώς σε παράγραφο αναφέρονται «οπτικά είδη»). Παράλληλα, η σύμβαση αυτή δημιουργεί εκ νέου «κλειστά επαγγέλματα», σε μια ελεύθερη αγορά. Δεν υπολογίζονται λοιπόν, οι πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων (κατά βάση ανήλικα παιδιά), των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών στο χώρο της ειδικές αγωγής.
  Η εν λόγω σύμβαση το μόνο που θα επιφέρει είναι γονείς και παιδιά χωρίς υποστήριξη, εργαζόμενους χωρίς εργασία και για πολλοστή φορά επιχειρήσεις με λουκέτα!

  Συμφωνείτε με τη συγκεκριμένη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ που αφορά τα κέντρα ειδικής αγωγής; Αν δεν είστε σύμφωνοι με ποιο τρόπο σκοπεύετε να το εμποδίσετε ή να παρεμβείτε προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος διάλογος ;

  Ευχαριστώ πολύ,

  Κωνσταντίνος-Χρήστος Βρεττός

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 5. Καλησπέρα σας,

  Βλέποντας τον Πρόεδρο Ομπάμα να υποστηρίζει δημόσια πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς απομείωση του χρέους από τους πιστωτές» και «αν συρρικνώσεις τις δαπάνες θα συρρικνωθεί η οικονομία» θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε μ΄ αυτή την άποψη δεδομένου ότι από του βήματος της Βουλής διατυπώσατε ρητά: «το δημόσιο χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της χώρας».

  Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη περί απομείωσης δημόσιου χρέους; Ή (ενδεχομένως) επιθυμείτε μία ρύθμιση την οποία θα φέρει το κόμμα σας φοβούμενοι πως αν την φέρει η κυβέρνηση θα έχει πολιτικά οφέλη τη στιγμή που αυτή την περίοδο δείχνει να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού;

  Με εκτίμηση,

  Παναγιώτης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Καλό απόγευμα Παναγιώτη,

   Οι δημόσιες δαπάνες στις ΗΠΑ το 2015 ήταν 16% του ΑΕΠ χαμηλότερες από ότι στην Ελλάδα. Συνεπώς, “μειώσεις δαπανών για μείωση φόρων” στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένες και εφικτές. Αρκεί να είναι στοχευμένες, όπως αναλυτικά τις περιέγραψα στη ΔΕΘ, για να μην πληγούν κρίσιμοι τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

   Το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. Συνδέεται όμως με τη συζήτηση για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Έτσι, πρώτη προτεραιότητα είναι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής και η άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Κάνοντας εμείς το αυτονόητο για το καλό της οικονομίας και των πολιτών θα “ξεκλειδώσουμε” τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο ακόμη και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ, όπως εμείς διεκδικούμε.

   Είναι λοιπόν σαφές ότι για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο η ελάφρυνση του χρέους, πρέπει από πλευράς μας να προχωρήσουμε με θάρρος σε αλλαγή του μείγματος πολιτικής και σε δομικές τομές που θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 6. Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

  Στις τράπεζες σήμερα εργάζονται με το καθεστώς της υπενοικίασης περίπου 1.500 εργαζόμενοι. Πρόκειται κυρίως για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία και εξαιτίας της ιδιαίτερης αυτής εργασιακής σχέσης, αναγκάζονται να εργάζονται με χαμηλές αποδοχές, χωρίς επιδόματα και ωράρια και παρόλο που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους μόνιμους υπαλλήλους, εργάζονται πανω απο 10 χρονια στις ίδιες θέσεις παράγοντας έργο αμιγώς τραπεζικό, χωρις ομως να καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ, καθώς προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι γραφείου και όχι ως υπάλληλοι τραπέζης, επομένως δεν έχουν καμιά από τις αυτονόητες παροχές των μόνιμων τραπεζοϋπαλλήλων (ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα) αυξάνοντας έτσι το αίσθημα αδικίας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης δημιουργούνται υπαλλήλους 2 ταχυτήτων κάτω απο την ίδια στέγη :
  – Δεν λαμβάνουν την ίδια αμοιβή και επιδόματα για παροχή ίδιας εργασίας.
  – Δεν ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο με το μόνιμο προσωπικό
  – Βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή επικείμενης απόλυσης (το κυριότερο)

  Πρόσφατες μάλιστα Ερευνες που έγιναν σχετικά με τα οφέλη που θα προέκυπταν σε μια ενδεχόμενη απορρόφηση του ενοικιαζόμενου προσωπικού απο τις τράπεζες θα ηταν τεράστια τόσο για εργαζόμενους όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες και παράλληλα για την οικονομία μας, αφου θα τερματιζονταν οι περίσσιες πληρωμές στους μεσάζοντες και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αποδοσουν καλύτερα σε ενα σταθερό περιβάλλον!

  Σχεδόν όλες οι μεσάζοντες εταιρίες ισχυρίζονται πως παρέχουν “έργο” υποκρύπτοντας έτσι την ενοικίαση εργαζομένων και παράλληλα ξεγλιστρουν απο τον νομικό πλαίσιο για τον κατ’ επάγγελμα δανεισμό εργαζομένων οπου σύμφωνα με το Ν.4052/2012 άρθρο 117 προβλέπεται ότι η διάρκεια της απασχόλησης του εργαζομένου στον έμμεσο εργοδότη, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 36 μήνες (συμπερασματικά αναιρείται ο πρόσκαιρος χαρακτήρας της καλύπτοντας πάγιες και διαρκής ανάγκες). Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του χρονικού ορίου, επέρχεται αυτόματη μετατροπή αυτής της σύμβασης σε σύμβαση αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη από την αρχική ημερομηνία απασχόλησής του, δηλαδή με την Τράπεζα.
  Στον ίδιο νόμο επίσης θεσπίζεται οτι οι ενοικιαζόμενοι δικαιούνται τουλάχιστον τον ίδιο μισθό και την ίδια ασφάλιση με τους μόνιμους εργαζόμενους.

  Εδώ η Ελλάδα τείνει να γίνει η εξαίρεση αφού τίποτα απο τα ανωτέρω δεν υλοποιείται ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες τις Ε.Ε. οι αμοιβές των προσωρινά απασχολούμενων είναι ίσες και πολλές φορές μεγαλύτερες των τακτικών υπαλλήλων με το σκεπτικό ότι πρέπει να αντισταθμιστεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που υπάρχει στην συγκεκριμένη σχέση απασχόλησης.

  Ρωτάμε λοιπόν να μάθουμε ποια η θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε αυτή την αδικία και αν προτίθεται να βάλει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων αναγνωρίζοντας ότι οι ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

  Ευχαριστώ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
  • Σε όλες μου τις δημόσιες παρεμβάσεις για τα εργασιακά ζητήματα έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι βασική προτεραιότητα είναι η τήρηση της υφιστάμενης εργασιακής νομοθεσίας. Σήμερα είναι σαφές ότι υπάρχει καταστρατήγηση, τόσο για αμοιβές που δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, όσο και για ωράρια που δεν τηρούνται. Υπάρχει, όμως, λόγω και της υπερφορολόγησης, αύξηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, αλλά και της καταβολής μέρους των μισθών και των ημερομισθίων «κάτω από το τραπέζι».

   Εγώ είμαι ξεκάθαρος: μείωση της υπερφορολόγησης για να μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας και πολιτική βούληση για να ελεγχθεί, επιτέλους, η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 7. Από μαθηματική άποψη με δεδομένο το δημογραφικό και το ποσοστό ανεργίας, έχει μόνο μία λύση, ήτοι μείωση συντάξεων από αύξηση εισφορών. Ακριβώς αυτό που απαιτεί το ΔΝΤ και αναγκαστικά θα δεχθεί η Ελληνική πλευρά γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλη λύση στο σύστημα εφόσον υπάρχει όριο μη δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Το μόνο που θα μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση είναι να «μοιράσει» τις μειώσεις και τις αυξήσεις, ανάλογα με τις πιέσεις που θα δεχθεί από την εκλογική της βάση και φυσικά να χειριστεί το θέμα επικοινωνιακά ρίχνοντας την ευθύνη στους «άλλους».
  Για να αλλάξει η φύση της εξίσωσης θα πρέπει να εισαχθεί η δυνατότητα μείωσης των εισφορών ως ποσοστό της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων ανά επιχείρηση π.χ. σε επιχείρηση 10 εργαζομένων μείωση των εισφορών κατά 8% κατά την πρόσληψη ενός νέου εργαζομένου με αντίστοιχη μείωση ενός συντελεστή βαρύτητας του ενσήμου. Μία τέτοιου είδους πρόταση κατά βάση αυξάνει τις συνολικές εισφορές προς το ταμείο, επιδρά στην ανεργία και πλήττει τη λαθραπασχόληση και εισφοροδιαφυγή. Συνοδευόμενο με φορολογική «μπόνους» αντίστοιχου των προσδοκόμενων φορολογικών εσόδων από το νεοαπασχολούμενο.
  Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως θα μπορέσει να εισπράξει παλαιές οφειλές όταν μέρος των ασφαλισμένων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Με αποτέλεσμα να μην πληρώνει ούτε τις τρέχουσες λόγω των παλαιών οφειλών επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα.
  Κατά συνέπεια οι παλαιές οφειλές είτε θα πρέπει να ρυθμιστούν με χρονικό ορίζοντα την ηλικία συνταξιοδότησης ή να παγώσουν έντοκα πιθανόν και επαυξημένες και να αντιλογιστούν με την σύνταξη του ασφαλισμένου ή μειώνοντας (βλ. παρακάτω) τις τρέχουσες υποχρεώσεις να ενσωματωθούν .
  Οι τρέχουσες υποχρεώσεις θα πρέπει να γίνουν «tailor made», προσαρμοσμένες στα εισοδήματα και ανταποδοτικές. Ετσι ένας ασφαλισμένος ο οποίος κερδίζει π.χ. 15000 το χρόνο και θα έπρεπε να πληρώνει 5000 (33%) για ΟΑΕΕ και πλέον λόγω αδυναμίας δεν πληρώνει (ίσως και λόγω παλαιών οφειλών), θα μπορούσε να πληρώνει 2250 (15%) και φυσικά θα αποδεχόταν χαμηλότερη ανταποδοτική σύνταξη ενώ οι ενδεχόμενες παλαιές οφειλές θα αφαιρούνταν (εάν επιλεγεί αυτή η λύση) από τις καταβολές που θα έκανε, ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις θα αυξάνονταν εφόσον κερδίζει περισσότερα.
  Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε άμεση αύξηση των ταμειακών ροών διότι όλοι πλέον θα είχαν την αντικειμενική δυνατότητα πληρωμής με επίγνωση βέβαια της μείωσης της σύνταξης που θα επέρχετο. Οι δε μελλοντικές υποχρεώσεις του ταμείου θα ήταν μειωμένες κατά αντιστοιχία.
  Οι προτάσεις αυτές απαιτούν πολύ αναλογιστική δουλειά που κατά βάση όμως είναι απλή, εμπεριέχουν όμως την «ρήτρα ανάπτυξης» ως μεταβλητή του συστήματος και όχι ως σταθερά.
  Η τεράστια διαφορά έγκειται στο γεγονός πως η ρήτρα ως σταθερά εύλογα θεωρείται αυθαίρετη και απορρίπτεται δικαίως. Σα μεταβλητή όμως είναι αναγκαστικά αποδεκτή γιατί στην αρνητική της τιμή εγγυάται την αυτόματη προσαρμογή του συστήματος και ως θετική έχει άμεση επίδραση τόσο ταμειακά όσο και σε επίπεδο μάκρο.
  Η διαχειριστική τακτική που ακολουθείται τώρα και παλαιότερα, έχει σα μοιραίο αποτέλεσμα να υιοθετούνται οι απόψεις του ΔΝΤ, που κάνει ακριβώς διαχείριση και ίσως καλύτερα από την κυβέρνηση, άρα για να υπάρξει λύση θα πρέπει στις αναγκαστικές λύσεις του ΔΝΤ να εγκολπώνονται οι ρήτρες ανάπτυξης ως μεταβλητές που θα είναι σε όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, αρκεί βέβαια οι κυβερνήσεις και η κοινωνία να απαλλαγούν από σύνδρομα τύπου «μισητών πλουσίων», «κακών δανειστών» ,«τεμπέληδων δημοσίου», «φοροφυγάδων ιατρών, δικηγόρων αγροτών κ.λ.π.»
  Γιατί η ΝΔ δεν υποβάλλει πραγματικά αναπτυξιακές προτάσεις ?
  Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως διαχειριστικές τακτικές απλώς θα επιτείνουν το πρόβλημα το οποίο πρακτικά θα επανακληθείτε να αντιμετωπίσετε και εσείς ως μέλλον πρωθυπουργός.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 8. Είδαμε πρόσφατα σε πολλές χώρες της Ευρώπης πρόσφυγες και μετανάστες να επιτίθενται κυρίως σε γυναίκες, είτε να τις παρενοχλούν σεξουαλικά.
  Τέτοιες καταστάσεις όχι μόνο θα ξεσηκώσουν ένα κύμα ξενοφοβίας, αλλά θα δώσει βήμα και χώρο σε νεοναζιστικές και ακραίες ρατσιστικές οργανώσεις.
  Το κράτος αυτήν την στιγμή ασχολείται μόνο με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας, δημιουργία κέντρων υποδοχής, hot spots κ.λ.π., προβάλλοντας παράλληλα τις ανθρωπιστικές του ευαισθησίες.
  Επειδή σίγουρα υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες, το κράτος θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον τους, εάν πραγματικά θέλει να προστατέψει την πλειοψηφία των προσφύγων από ένα κύμα ξενοφοβίας όπου οι “τιμωρητικές” πρακτικές των ρατσιστών θα γίνουν εντέλει λαοφιλείς
  Αφού είδαμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες πόσο μεγάλη δυνατότητα πρόβλεψης πρέπει να έχει το κράτος για να λάβει τα μέτρα του πριν συμβεί το κακό ?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4
 9. Κυριε Μητσοτακη θα ηθελα να ρωτησω το ακριβες ποσο που χρωσταει η ΝΔ σε δάνεια που ως γνωστο υπερβαινει τα 100 εκατομμυρια ευρω. Πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε το χρέος της ΝΔ τωρα που ειστε προεδρος της;

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
  • Η Νέα Δημοκρατία έχει συνολικά χρέη που φτάνουν τα 214.000.000 ευρώ. Η πλειονότητα των οφειλών είναι σε τράπεζες και ένα μικρό μέρος αφορά σε προμηθευτές. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύθηκα να βάλω τάξη στα οικονομικά. Τα ετήσια έσοδα της Νέας Δημοκρατίας, από το ποσοστό που της αναλογεί από την κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα, είναι 4.200.00 ευρώ. Εξ αυτών, όπως έχω δεσμευτεί, το 60% κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανείων. Στόχος είναι εντός τριετίας, το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία να προορίζεται για την αποπληρωμή των δανεικών της υποχρεώσεων. Στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε νέο καταστατικό, που απαγορεύει τον τραπεζικό δανεισμό του Κόμματος.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 15 :: Το βλέπουν Αρνητικά 7
 10. Κύριε Μητσοτάκη
  Είναι πλέον καιρός το 2015 να επανεξεταστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υιοθεσία ενός παιδιού.
  Υπάρχουν μωρά στο Αλεξάνδρα και στο Έλενα εγκαταλελειμμένα που περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους (ορισμένα έως 12 μηνών) μέσα σε θαλάμους χωρίς να βλέπουν το φως του ήλιου. Οι μαίες εκεί όπως εχω πληροφορηθεί κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί. Για πιο λόγο; Υπάρχουν σπίτια που μπορούν να δεχθούν αυτά τα παιδια. Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με τη διαδικασία εξωσωματικής να αποκτήσουν ένα παιδί όχι απαραίτητα για να έχει τα γονίδιά τους αλλά γιατί η υιοθεσία απαιτεί μία αναμονή έως και 5 χρόνια.
  Τα μωρά λοιπόν από το Αλεξάνδρα και το Έλενα (αυτα είναι τα δυο παραδειγματα που ξερω) μετα απο καποιους μήνες μεταφερονται στο κεντρο βρεφων Μητερα και σε άλλα κέντρα και εκεί μπορείς να κάνεις αίτηση υιοθεσίας.
  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί από τη στιγμή που κάποιος παρατάει ενα βρέφος να μην κινούνται άμεσα οι διαδικασίες να αποκτησει αυτο το μωρο θετους γονεις με ολες τις νομιμες διαδικασιες. Είναι καλύτερα να μεγαλώνει σε θαλαμους, να μετφερεται σε ενα ιδρυμα και αυτο το οποιοδηποτε ιδρυμα να προσπαθει να συντηρηθει με φιλανθρωπιες. Φυσικα και όλοι οσο μπορουμε ο καθένας πρεπει να στηριζουμε αυτα τα κεντρα αλλα αν ολα αυτα τα χρονια ειχε δημιουργηθει ενα πιο ευελικτο νομικο πλαισιο για τις υιοθεσιες θα ειχαν πολλα απο αυτα τα παιδια οικογενεια!
  Θα σας παρακαλούσα να εξετασετε το θεμα και να μου γραψετε την άποψή σας πάνω σ’αυτό.
  Σας ευχαριστω εκ των προταίρων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4
 11. Αγαπητέ Κύριε Μητσοτάκη,

  Όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι Ελλήνων αποκτήσει παιδιά στο εξωτερικό και το πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών αναγράφει ως γονείς δύο άντρες ή δύο γυναίκες, το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών αρνείται να εγγράψει τα παιδιά αυτά.

  Ως βουλευτής ή αν εκλεγείτε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε τα παιδιά αυτά να πάψουν να είναι εκτεθειμένα;

  Σας ευχαριστώ,

  Σ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 19 :: Το βλέπουν Αρνητικά 8
 12. Κύριε Μητσοτάκη,

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. , ποια θα είναι η πρώτη αλλαγή που θα κάνετε σε ένα -κατά τη γνώμη μου- βαθύτατα συντηρητικό κόμμα που έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία ;

  Ευχαριστώ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 11 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 13. θέλω να σας ενημερώσω και να ζητήσω την βοήθεια σας για μια παρανοϊκή στρέβλωση που με έχει διαλύσει οικονομικά και έχει εκμηδενίσει την εμπιστοσύνη μου στο κράτος απορυθμιστής

  Είμαι κάτοχος ακινήτου που βρίσκεται επι της λεωφόρου Αρδυτου στο μετς το οποίο μόλις ξενοικιάστικε θέλησα να το κάνω μινι μαρκετ αλλά ενα ΠΔ του 93 δίνει αφορμή να μη μπορω να βγάλω άδεια λειτουργίας

  ( επεισεις απαγορεύει και τη Χρήση ως οποιοδήποτε κατάστημα έτσι όπως μου απαντά πολεοδομία )

  το αποτέλεσμα ειναι οτι στην λ. Αρδυτου οποιοδήποτε κατάστημα κλείνει η ξενοικιαζετε δε μπορεί να ξανα ανοίξει νόμιμα παρα μονο ως γραφειο (όπως καταλαβαίνω απο την απάντηση τη πολεοδομίας που σας επισηναπτω)

  παρόλα αυτά τα καταστήματα στην λεωφόρο αρδυττου Έχουν αφενός συντελεστή εμπορικότητας και έχοντας σαν ´καλή´ γειτονιά πολυ υψηλές τιμές ζώνης, αυξάνουν τη τελική ονομαστική αξία σε εξωφρενικά νούμερα.
  Οπότε με κλειστα τα μαγαζια λόγο του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και τις ερμηνείας που λαμβάνει απο τις υπερεσιες αδυνατούμε να πληρώσουμε τους φόρους για αυτά ενώ για τους ίδιους λόγους αποκλείεται και η Πωληση τους σε οποιοδιποτε αντίτιμο περαν του τζαμπα δίνοντας επίσεις μια άθλια εικόνα σε ενα κεντρικό – τουριστικό δρόμο που φιλοξενεί μαζι με τους Στύλους του Ολυμπίου Διός , κέντρα διασκέδασης όπως το banana moon ,το boteca και το sky fall, βέβαια με κάποιο τροπο τα συγκεκριμένα μαγαζια συνεχίζουν να τα λειτουργούν οι επιχειρηματίες τους ενώ εγώ δε μπορω να ανοίξω το Μαγαζι που κληρονόμησα απο τους γονείς ούτε σαν ψιλικατζιδικο που θέλω, αλλά ούτε και σαν οτιδήποτε Αλλο όπως και οι υπόλοιποι άτυχοι που βρέθηκαν με μαγαζια βαρίδια στο ονομα τους.

  Αναρωτιέμαι μήπως αυτός ειναι ο τρόπος του κράτους που λέει στους ποιο αδύναμους: χάρισε το ανθρωπάκο να γλιτώσεις

  Οι νόμοι και τα αρχεία που αφορούν το καθεστώς του συγκεκριμένου δρόμου ειναι στον σύνδεσμο Dropbox https://www.dropbox.com/sh/6ysyafbcwgojq79/AABRRNhYnavq2QBDNdsdCYNxa?dl=0

  Περιμένω την άποψη σας
  με εκτίμηση
  Θανάσης Κεφαλάς

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 14. ΘΕΜΑ: Μεταβατική διάταξη αναστολής ισχύος άρθ.57 Ν.4186/13 ειδικώς για αριστούχους πτυχιούχους εισελθόντων πανελληνίων εξετάσεων τα έτη 2010-2014. Με το άρθρο 15 του Ν.3404/2005 προβλεπόταν η ποσοστική (με σειρά προτεραιότητας) επιλογή υποψηφίων πτυχιούχων ΑΕΙ σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα με κριτήριο τον τελικό βαθμό πτυχίου ή με εξεταστική διαδικασία.

  Ήδη όμως αιφνιδίως με το άρθ.57 του Ν.4186/13 καταργήθηκε από της ισχύος του 2013 η προβλεπόμενη εισαγωγή πτυχιούχων και καθιερώνεται (και για τους παλιούς πτυχιούχους) αποκλειστικά η διαδικασία των εξετάσεων χωρίς πρόβλεψη κατοχύρωσης του δικαιώματος των ήδη εισελθόντων στα ΑΕΙ με πανελλήνιες εξετάσεις και εξερχομένων αριστούχων φοιτητών (απόφοιτοι ετών 2013-2015) διάταξη που έπρεπε να ισχύσει για τους εισερχομένους από το 2013 και μετά. Δηλαδή δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος για τους απόφοιτους των σχολών που εισήχθησαν με τον νόμο του 2005 και πέρασαν όλα τα φοιτητικά τους έτη με βάση αυτή την νομοθεσία .

  Η ρύθμιση αυτή αντιστρατεύεται ευθέως στις αρχές της ΔΙΚΑΙΗΣ παιδείας που έβγαιναν και «πάλευαν», όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς την ίδια στιγμή περνούσαν νομοσχέδια που προωθούσαν την ανταγωνιστικότητα και την βαθμοθηρία. Όντας ο γιος μου μέλος λοιπόν του εκπαιδευτικού αυτού συστήματος απόφοιτος Νοσηλευτικής ΑΕΙ Σπάρτης, αναγκάστηκε για τη περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε να λειτουργήσει έτσι, καθώς είχε στο μυαλό του ότι η εισαγωγή θα γινόταν με βαθμό πτυχίου. Φτάνει στο σημείο που προσαρμόζει όλη του την ζωή για να βγάλει βαθμό πτυχίου 9.84 (βαθμός που βγήκε μέσα σε 4 έτη από την κρίση όλων των καθηγητών του προπτυχιακού) και με την προσδοκία να εισαχθεί στην Ιατρική με αυτόν το βαθμό και όχι με τις κατατακτήριες εξετάσεις μιας-δυο ώρες…

  Πάνω σε εκείνη την στιγμή αλλάζει ο κ. Αρβανιτόπουλος την διάταξη μέσα σε μία νύχτα και καταργεί την εισαγωγή με βαθμό πτυχίου. Ζητάμε αποκατάσταση της εσκεμμένης αλλαγής της διάταξης που πραγματοποίησε ο κ. Αρβανιτόπουλος και να επανέλθει η παλιά διάταξη για τα έτη τα οποία μπήκαν με εκείνην.

  Με εκτίμηση ,

  Νικολαΐδης Γεώργιος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 15. Καλημέρα σας κύριε βουλευτή,
  δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλετε το ευρώ; Η Ελλάδα πουλάει τουρισμό με το Ευρώ σαν νόμισμα δεν είδα ΕλληνοΑμερικάνους ή ΕλληνοΑυστραλούς να έρχονται για διακοπές.Πουλάει Ενέργεια; είδα πως την ενέργεια της την ξεπουλάμε σε Ευρωπαίους, Ρώσους και Αμερικάνους για ψίχουλα. Ναυτιλία θα ξεπουληθούν τα λιμάνια μας για τα συμφέροντα τον Γερμανών, Κινέζων κλπ.Που πάμε; Τόσο πολύ σας αρέσει το ευρώ; γιατί;
  Κοίταζα τους μετόχους των τραπεζών μας και είδα ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος σε όλες τις τράπεζες είναι το ΤΧΣ (το οποίο βάσει του καταστατικού του έχει ασυλία για προσφυγή σε οποιοδήποτε δικαστήριο). Δημιουργήστε μία Ελληνική Τράπεζα με χρήματα Ελλήνων και προωθήστε την στους Έλληνες για να την στηρίξουν. Μήπως είναι η καλύτερη ώρα να το κάνετε για να επιστρέψουν οι Έλληνες τις καταθέσεις τους πάλι στην Ελλάδα;(χωρίς το ΤΧΣ)
  Για τον στεγνό εκβιασμό που έγινε από τους ευρωπαίους ηγέτες γιατί δεν πάμε στον ΟΗΕ να τους καταγγείλουμε;
  Είμαι απογοητευμένη γιατί στα 35 χρόνια της ζωής μου πάμε κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 12
 16. Ονομάζομαι Μπισμπίκος Παναγιώτης. Είμαι εργαζόμενος, (ειδικός επιστήμονας) στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας από το 2006. Πριν εργαζόμουν στο Ιδιωτικό τομέα όπου ακόμα ψυχολογικά αισθάνομαι ότι ανήκω. Έχω εργαστεί αρκετά χρόνια στο σώμα Ορκωτών Λογιστών και στην συνέχεια ως διευθυντής λογιστηρίου αλλά και εσωτερικού ελέγχου σε πολλές επιχειρήσεις. Τέλος είμαι ακόμα ενεργός λογιστής.
  Στην ιστοσελίδα vouliwatch παρουσιάζεται μία φορολογική πρόταση.
  Σε επιτροπές φορέων για το φορολογικό που έτυχε να συμμετέχω, βρήκε πολύ φανατικούς υποστηριχτές.
  Το δυστύχημα είναι ότι εκτός από τους ανθρώπους του Ιδιωτικού τομέα που την επικροτούν, κανένας άλλος και από κανένα κόμμα, καθώς επίσης και κανένας Υπουργός ή Βουλευτής, δεν μπήκε στον κόπο να μου απαντήσει για την τύχη της, αν έχει εξεταστεί, αν έχει μετρηθεί, και αν είναι χρήσιμη.

  Παρακαλώ να την διαβάσετε και ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού να μου απαντήσετε αν είναι χρήσιμη και αν μπορεί να εξεταστεί προς υλοποίηση.

  Για να δείτε την πρόταση πατήστε εδώ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 17. Κε Μητσοτακη
  γιατι δεν κανατε συσσωμη η πολιτικη ηγεσια μια οικουμενικη απο το 2010 που ξεσπασε η κριση.θεωρω οτι απο το 2012 θα ειμασταν σε αναππτυξη εαν δεν υπηρχαν μικροκομματικα συμφεροντα.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 18. Απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τη Διαύγεια

  Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, ζητά την απόσυρση της τροπολογίας από το σχέδιο νόμου ενώ παράλληλα θέτει στη διάθεση της πολιτείας την ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση για την αρωγή της με στόχο την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών ανοιχτής διακυβέρνησης.

  H προτεινόμενη τροπολογία (Αρ. Τροπολογίας: 105/46 30.4.2015) με τίτλο «1.Ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. 2. Τροποποιήσεις διατάξεων των άρθρων 79, 104, 161, 163, 165, καθώς και του άρθρου 167 του ν.4270/2014(ΦΕΚ Α 143)» η οποία κατατίθεται στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» επικαλούμενο τις εσωτερικές δυσλειτουργίες των διαδικασιών των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, προτείνει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.

  Αναφορικά με το πρόβλημα των ΥΔΕ που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών αυτό μπορεί να λυθεί με εναλλακτικό τρόπο τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ΥΔΕ, όσο και με την διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΥΔΕ με την Διαύγεια όπως ήδη γίνεται από πολλούς φορείς που χρησιμοποιούν την διεπαφή αυτόματης ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (https://www.diavgeia.gov.gr/api/help).

  Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: https://ellak.gr/2015/05/epistoli-tis-eellak-gia-aposirsi-tis-tropologias-pou-afora-ti-diaigia/

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα,
   Δυστυχώς όπως θα έχετε δει η τροπολογία παρέμεινε. Προσπάθησα σε ευθυγράμμιση με τις συμβουλές σας να αναδείξω τις συνέπειες που θα έχει ο αναίτιος περιορισμός που επιβάλλεται στη «Διάυγεια».
   Ελπίζω τουλάχιστον η τοποθέτησή μου στην Βουλή να σας κάλυψε.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 19 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 19. Με ποιούς θεσμούς ή/και συνταγματικές αλλαγές θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί το μεγάλο ζητούμενο, η πάταξη της διαφθοράς στη λειτουργία του κράτους. Ενδεικτικά αναφέρονται η εκλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων με κλήρωση, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, η κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, η ανακλητότητα αιρετών, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από τη δικαστική εξουσία, η ενίσχυση της χρήσης ανοιχτών δεδομένων.

  Μετά τιμής,

  ΕΜΕΙΣ οι πολίτες (και Κλήρωση) – Νίκος Μαρκογιαννάκης
  Δημοκρατία & Δημοψήφισμα – Πέτρος Βουρλής
  Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή – Χρήστος Λυντέρης
  Politia 2.0 – Στεφανία Ξυδιά & Εβίκα Καραμαγκιώλη
  Κλήρωση – Αντώνης Καλλής

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα,
   Τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαφθοράς όσο αφορούν στην κρατική λειτουργία και το πολιτικό σύστημα είναι ζητήματα που με απασχολούν έντονα από την στιγμή που μπήκα στο Κοινοβούλιο. Όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά είχα καταθέσει πρόταση κατάτμησης της Β’ Αθηνών. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ενέχουν στοιχεία αδιαφανούς διαχείρισης του πολιτικού συστήματος.

   Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλά οικονομικό. Είναι βαθιά θεσμικό. Ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού συστήματος, κράτους και πολιτών.

   Έχω προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, της «ιερής αγελάδας» της συνταγματικής προστασίας που απολαμβάνουν οι Υπουργοί. Η πρόταση έγινε το 2006, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, σε μια εποχή που τα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μόνον 9 Βουλευτές είχαν στηρίξει τότε αυτή την πρωτοβουλία.

   Όταν μιλάμε για περιορισμό της διαφθοράς στο κράτος, πρέπει πάντα να σκεπτόμαστε ότι αυτή η άσκηση έχει δύο ριζικές διαστάσεις. Κατασταλτικό και προληπτικό. Όσο σημαντικό είναι να δικάζονται υποθέσεις Υπουργών και να μην καλύπτονται από την αδιανόητη σύντομη παραγραφή, άλλο τόσο σημαντικό είναι το πειθαρχικό δίκαιο να εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

   Μέχρι πρόσφατα είχαμε πειθαρχικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν, ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν. Εκατοντάδες υποθέσεις χρόνιζαν και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει μια ομερτά προστασίας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά.

   Κατά τη θητεία μου στο ΥΔΜΗΔ κατάφερα να μειωθεί ο αριθμός των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστών και δικαστικών, τα πειθαρχικά συμβούλια να συνεδριάζουν ενώ κατέθεσα και μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες είχαν ως σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Κατά τη θητεία μου ως Υπουργός, ολοκληρώσαμε την καταγραφή όλων των ποινικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους ενώ κοινοποιήσαμε στους αρμοδίους πειθαρχικούς προϊσταμένους τις υποθέσεις για να κινηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

   Επίσης το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ασκεί ελέγχους σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή. Για πρώτη φορά έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου.

   Θέλω να αναφερθώ και στους πλαστούς τίτλους σπουδών. Ξεκινήσαμε με τη Δημοτική Αστυνομία και συνεχίσαμε σε άλλες ειδικότητες.

   Επίσης, η Διαύγεια αποτελεί μεγάλη τομή στην ενίσχυση της χρήσης ανοιχτών δεδομένων. Από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός το 2010, έχουν γίνει παραπάνω από 9.500.000 αναρτήσεις στο Διαύγεια. Αυτό μας λέει πολλά όσο αφορά την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών.

   Τέλος, όσον αφορά στον έλεγχο χρηματοδότησης των κομμάτων, η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδια με αυτή μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης. Και τα κόμματα έχουν κόκκινα δάνεια”.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 12 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 20. Αγαπητέ κύριε βουλευτά,
  Πιθανόν να γνωρίζετε το θέμα της ταλαιπωρίας 250.000 Ελλήνων, πρώην πελατών των ασφαλιστικών εταιριών ‘ΑΣΠΙΣ’ & ‘Commercial Value’, που δυστυχώς για όλους εμάς ήταν υπό την διαχείριση του δικαστικώς αποδεδειγμένα απατεώνα Ψωμιάδη (μιας & είναι στην φυλακή).
  Δυστυχώς για μας (για δεύτερη φορά!), η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάσισε, ότι ΝΑΙ μεν ΦΤΑΙΕΙ το κράτος που δεν έκανε σωστή εποπτεία δια των οργάνων του (ως όφειλε!) στις ασφαλιστικές εταιρείες του Ψωμιάδη (& έτσι αυτός καταχράστηκε τα χρήματά μας), ΑΛΛΑ δεν είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους πολίτες του για την ζημία που υπέστησαν εξ αιτίας του!!! (διότι όλοι ξέραμε ότι οι ασφαλιστικές ελέγχονται από το κράτος & τα συμβόλαιά μας είναι ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!).
  Μετά απ’ όλα όσα συνέβησαν, το ΔΣ του συλλόγου ‘Ζημιωθέντες των ΑΣΠΙΣ & Commercial Value’ έχει βρει μια λύση που εξυπηρετεί τόσο τους ζημιωθέντες όσο & το κράτος.
  Τι είστε διατεθειμένος να κάνετε γι’ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα;
  Παρακαλώ πολύ δεχθείτε τους σε ακρόαση, να σας αναλύσουν την πρόταση της λύσης του προβλήματος & δείξτε κατανόηση βοηθώντας με την δική σας συμμετοχή & ‘πίεση’ όπου πρέπει, ώστε να λυθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που δυστυχώς ταλανίζει 250.000 πολιτών (οι περισσότεροι των οποίων είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση) και όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί & βουλευτές ενώ αναγνώριζαν το δίκαιο & την σοβαρότητα του θέματος, ως συνήθως παρέμεναν ΜΟΝΟ σε υποσχέσεις!!
  ΜΟΝΟ οι ΠΡΑΞΕΙΣ έχουν αντίκρισμα & αποτέλεσμα!!!
  ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΗ αν πιστεύετε ότι έχουμε δίκαιο & πρέπει επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα, αλλιώς ΔΙΩΞΤΕ τους & ΜΗΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΊΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!
  Ιωάννης Δ. Πομάκης, 6972 705 800 , Θεσσαλονίκη.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Κύριε Πομάκη,
   Ευχαρίστως θα συναντήσω τους εκπροσώπους των πελατών των ασφαλιστικών εταιριών και θα ακούσω με ενδιαφέρον την πρότασή τους.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 10 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 21. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ,

  Δέχεστε να αρθεί η υποχρέωση αναδάσωσης καμένων ή κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»; Ειδικά καθώς τα τελευταία τρία χρόνια οι «κόκκινες γραμμές» στη νομιμοποίηση παρανομιών μετατοπίζονται συνεχώς, καταλαβαίνετε ότι έτσι δίνεται κίνητρο για νέες παρανομίες – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση ανέφικτη;

  Η παραπάνω ερώτησή μου συνδέεται με το νομοσχέδιο που θα κατεβάσει συνάδελφός Σας υπουργός και εσείς ως βουλευτής θα κληθείτε να ψηφίσετε.

  Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  Άρης Μιχάλης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα ΄Αρη,

   Προσωπικά δεν συμφωνώ να αρθεί η υποχρέωση αναδάσωσης καμένων ή κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Έχοντας διατελέσει για δυο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο και κόπο για να καταγράψω τα συμπεράσματά σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές οι οποίες έπρεπε να γίνουν προκειμένου να βελτιώσουμε το σύστημα της ελληνικής δασοπροστασίας. Μπορείς να βρεις όλες τις παρεμβάσεις μου και το έργο της Επιτροπής Περιβάλλοντος εδώ: http://goo.gl/C5rhEh

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 13 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 22. Κύριε Υπουργέ,

  Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση:

  Πότε θα έχουμε ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διασύνδεση του δημόσιου τομέα;

  Είμαι άνεργος και μου ζητάνε από τον ΟΑΕΔ εκκαθαριστικό της εφορίας, ένα έγγραφο που υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στους servers του Υπουργείου Οικονομικών. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούμαι βγάζοντας εκτυπώσεις (θα μπορούσα έστω να το στείλω με ένα email με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά ούτε αυτό είναι εφικτό), όταν το έγγραφο αυτό υπάρχει ήδη στην διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου;

  Η μηχανογράφηση και η ηλεκτρονική διασύνδεση του δημοσίου είναι ένα (μεγάλο) έργο που θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν την “Διοικητική Μεταρρύθμιση” : Σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας του πολίτη, εξοικονόμηση χρόνου στις συναλλαγές με το δημόσιο, μείωση προσωπικού (άρα και μείωση δαπανών του κράτους και των φόρων που τις χρηματοδοτούν), αντιμετώπιση της διαφθοράς, ευκαιρίες για περαιτέρω διευκόλυνση του πολίτη & παροχή επιπλέον υπηρεσιών με ανάλυση αξιοποίηση δεδομένων.

  Αναρωτιέμαι γιατί δεν είναι ο ένας και μοναδικός στόχος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και ένας από τους κορυφαίους στόχους της κυβέρνησης το συγκεκριμένο έργο.

  Σας ευχαριστώ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 11 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλησπέρα Μιλτο,

   Η ηλεκτρονική διασύνδεση του Ελληνικού Δημοσίου είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του Κράτους αλλά και για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική δισύνδεση που βοηθά στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών και η κατάργηση σύνθετων δομών. Η μετακίνηση της κοινωνίας στην ηλεκτρονική εποχή δεν είναι υπόθεση μιας μέρας, ούτε γίνεται αυτόματα αλλά χρειάζεται συστηματική δουλειά. Επίσης δεν μπορεί να συνιστά τον μοναδικό στόχο ενός Υπουργείου αλλά σίγουρα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

   Ως Υπουργός Δικοικητικής Μεταρρυθμισης δουλεψά προς αυτην την κατεύθυνση με σκοπό να δωσω τη δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης στον πολίτη. Οι νέες υπηρεσίες των ΚΕΠ, η έκδοση αστυνομικής ταυτότητας μέσα σε 10 λεπτά, η κατάργηση υποχρέωσης υποβολής επικυρωμένων φωτοαντιγράφων, η κατάργηση υποβολής έντυπης αίτησης για άδειες δόμησης είναι μόνο κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 10 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 23. Κύριε Υπουργέ,

  Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξέδωσε εγκυκλίους σχετικές με οδηγίες, με τις οποίες ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να προβούν σε επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και περαιτέρω στον έλεγχο γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων. Επιπροσθέτως το υπουργείο θα επανελέγξει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  Σύμφωνα λοιπόν με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1/12805/5-6-2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση (1447 Α’) «Καθορισμός της διαδικασίας πραγματοποίησης του επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ», στο άρθρο 3 (Ελεγκτική διαδικασία) οι Διευθύνσεις Διοικητικού υποχρεούνται να αποστείλουν σχετικούς καταλόγους όλων των υπαλλήλων τους. Σε αυτόν όμως τον κατάλογο, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στην υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔ/Β2.Δ/259/οικ.15044/16-6-2014 (ΑΔΑ: ΩΡΓΦΧ-91Ξ) εγκύκλιο της Υπηρεσίας σας δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ο τρόπος με τον οποίο θα εξετάζεται εάν οι μετατροπές των συμβάσεων αορίστου χρόνου έγιναν νομίμως ή όχι.

  Οι Διευθύνσεις Διοικητικού είναι υποχρεωμένες να συμπληρώσουν τα στοιχεία του υπαλλήλου, την υπηρεσιακή του κατάσταση, τις διατάξεις μετατροπής, τον χρόνο μετατροπής.
  Βέβαια σύμφωνα πάλι με το άρθρο 3 παρ. 2 της παραπάνω ΚΥΑ «το οριζόμενο … κλιμάκιο αναζητά από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του φορέα αντίγραφα όλων των εγγράφων, δικαιολογητικών και άλλων στοιχείων βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η μετατροπή των συμβάσεων των υπαλλήλων.»…
  Επειδή ούτε σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται τί ακριβώς θα ζητήσει το κλιμάκιο από τις Διευθύνσεις Διοικητικού και επειδή υπάρχουν πολλές καταγγελίες στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε για τις λεπτομέρειες αυτές.

  Πρόκειται το οριζόμενο κλιμάκιο να ζητήσει π.χ. ένσημα από τους υπαλλήλους για να μπορέσει να διασταυρώσει αν όντως εργαζόντουσαν τη χρονική περίοδο που αναφέρουν οι συμβάσεις τους ή με ποιον άλλον τρόπο θα γίνει αυτός ο έλεγχος;

  Με εκτίμηση,

  Έλλη Παππά

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Καλημέρα κα Παππά ,

   η ερώτησή σας εχει δυο σκέλη. Όσον αφορά τις εγκυκλίους για την επικαιροποίηση των μητρώων των υπαλληλων αποτελεί θεσμοθετημένη υποχρέωση για την τήρηση ατομικών μητρώων των υπαλλήλων. Με τις εγκυκλίους ζητήθηκε απο τους φορείς να επικαιροποιηθούν τα μητρώα των υπαλληλων και να γινει ένας έλεγχος των δικαιολογητικών που δεν είχε γινει ποτέ μέχρι τώρα. Πλέον η υποχρέωση αυτή νομοθετήθηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα καθώς προβλέφθηκε ο ενδελεχής έλεγχος εγκυρότητας των δικαιολογητικών όλων των υπαλληλων πριν την παραίτηση τους.

   Όσον αφορά το θέμα του επανέλεγχου, η σχετική ΚΥΑ αποτέλεσε αποδοχή πρότασης του ΑΣΕΠ σχετικά με τη διαδικασια επανέλεγχου μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Η εγκύκλιος βάση της οποίας ζητήθηκε η δήλωση των μετατροπών συμβάσεων σε όλο το δημόσιο τομέα, αποτελεί μέρος της διαδικασίας καταγραφής των μετατραπεισών συμβάσεων και δεν προβλέπει τη διαδικασια επανέλεγχου, η οποία συντελείται αποκλειστικά απο εντεταλμένα κλιμάκια ελέγχου έμπειρων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, με βάση το αντικειμενικό σύστημα επανέλεγχου που πρότεινε το ΑΣΕΠ, στο οποιο τελικά και υποβαλλονται οι πορισματικες εκθέσεις των κλιμακίων προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα ή μη της μετατροπής των συμβάσεων με βάση τα κατα περίπτωση οριζόμενα κριτήρια.

   Στον βαθμό που ο επανέλεγχος αφορά τη νομιμότητα της μετατροπής των συμβάσεων τα κλιμάκια ελέγχου έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε κάθε αναγκαίο μέτρο έρευνας για να ελέγξουν αν και πληρούνταν οι νόμιμες προυποθεςεις μετατροπής και σε περιπτωση που διαπιστωθεί οτι η μετατροπή ήταν παράνομη εξετάζεται η τυχόν υπαιτίοτητα του υπαλλήλου και αν αυτή στοιχειοθετεί τότε το ΑΣΕΠ αυτοδίκαια λύνει τη σχέση εργασίας.

   Με εκτίμηση,
   Κυριάκος Μητσοτάκης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 11 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 24. ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.Δ. ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2013 ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

  Άρθρο 10 Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

  για τις Μετεγγραφές Τριτέκνων και Πολυτέκνων του 2013

  Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου παιδείας για τις μετεγγραφές (άρθρο 10), το οποίο αναφέρεται στις ειδικές ομάδες τριτέκνων και πολυτέκνων.

  Στην τροπολογία που ψηφίστηκε, γίνεται αναφορά στις μετεγγραφές μόνο για τους εισακτέους του 2014. Παράλληλα, τίθεται ο διαμοιρασμός των θέσεων των εισακτέων του 2013 για την είσοδο τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 10% των θέσεων.

  Δεδομένου ότι, σκοπός όλων είναι η τροποποίηση του παρόντος νόμου προς όφελος των ευαίσθητων αυτών κοινωνικών ομάδων και κατά προέκταση της πολιτείας, ζητούμε την επέκταση στον νόμο των μετεγγραφών των εισακτέων τριτέκνων και πολυτέκνων του σχολικού έτους 2013, καθώς είχαν μία μόνο ευκαιρία για μετεγγραφές(ευκαιρία που στερήθηκαν τα περισσότερα παιδιά του 2013 εξαιτίας του άδικου νόμου) σε σχέση με προηγούμενα έτη που είχαν δύο ευκαιρίες.

  Με αυτόν τον τρόπο:

  · Θα ενισχυθούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των τριτέκνων – πολυτέκνων

  · Θα βελτιστοποιηθεί η ισονομία του διαμοιρασμού των θέσεων των εισακτέων του 2013 στο 10%

  · Θα δοθεί οικονομική ανάσα στις οικογένειες που σπουδάζουν παράλληλα δύο (2) ή τρία (3) παιδιά σε διαφορετικές πόλεις

  Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης και εσάς προσωπικά, είναι να βοηθηθούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Ελπίζω η παρούσα επιστολή να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

  Με εκτίμηση

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Καλημέρα Μελίνα,

   Ευχαριστώ για το μήνυμά σου, δυστυχώς όμως δεν έχω την αρμοδιότητα ως Υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης να απαντήσω στο ερώτημά σου καθώς εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας.

   Με εκτίμηση,
   Κυριάκος Μητσοτάκης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 25. κ. Υπουργέ,

  Η σημερινή προσπάθεια για την διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και αποδοτικού κρατικού μηχανισμού με βάση τις επιταγές του new public management (NPM). Μέσα από ένα σύνολο κανονιστικών ρυθμίσεων δίνεται έμφαση σε κρίσιμα θέματα οργάνωσης και αναδιοργάνωσης της ελληνικής γραφειοκρατίας όπως η βελτίωση της λειτουργίας των δομών μέσα από τη χρήση νέων εργαλείων (π.χ. e-gov), ο καλύτερος προγραμματισμός, η στοχοθεσία, η αξιολόγηση, η διαφάνεια, η λογοδοσία κ.α.
  Αγνοείται ωστόσο συστηματικά από τον σχεδιασμό μια βασική παράμετρος που υπονομεύει το σύνολο της παραπάνω προσπάθειας. Πιο συγκεκριμένα, η προσέγγιση του NPM αλλάζει τις προτεραιότητες δίνοντας βάρος στην επίτευξη στόχων και τη μετρηση αποτελεσμάτων ωστόσο στηρίζεται στο Βεμπεριανό αξίωμα της ύπαρξης μιας αξιοκρατικής και πολιτικά ανεξάρτητης γραφειοκρατίας. Μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις στα πιεστικά αιτήματα της κοινωνίας χωρίς πρώτα να απογαλακτιστεί από πελατειακά δίκτυα και τις στρεβλώσεις που αυτά δημιουργούν στη δομική και καθημερινή της λειτουργία; Ποια βήματα έχουν γίνει ή/και πρέπει να γίνουν και με ποιόν τρόπο προτίθεστε να συμβάλλετε προς αυτή την κατεύθυνση;
  Τέλος, στη διεθνή βιβλιογραφία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αναγνωρίζεται ως κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία ή μη μιας μεταρρύθμιστικής προσπάθειας το λεγόμενο sequencing ή αλλιώς η ακολουθία των βημάτων της επιχειρούμενης αλλαγής(βλ. σχετικά πρόσφατες μελέτες τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του ΟΟΣΑ). Θεωρείτε οτι οι σημερινές προσπάθειες χάραξης πολιτικής στο συγκεκριμένο πεδίο λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την κομβική αυτή παράμετρο και αν όχι προτίθεστε (και με ποιόν τρόπο) να ενσωματώσετε αυτό το στοιχείο στον προγραμματισμό των πολιτικών σας;

  Με εκτίμηση,

  Γιώργος Κασάπας

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
  • Κύριε Κασάπα,
   Ευχαριστώ για την επικοινωνία σας. Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ συνοπτικά στους 4 βασικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση τους οποίους εφαρμόζουμε:
   Την αναδιοργάνωση των Διοικητικών Δομών, τον εξορθολογισμό των Διοικητικών Λειτουργιών, την αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού και την ενίσχυση της Διαφάνειας και της Λογοδοσίας.

   Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Διοικητικών Δομών, ολοκληρώνεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των Υπουργείων, σύμφωνα με τις εκθέσεις αξιολόγησης τους. Συνεχίζεται η καταγραφή και η αξιολόγηση, για πρώτη φορά, των ΝΠΙΔ. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή ολοκλήρωση της αποστολής τους, προχωρούμε σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις.

   Για τον εξορθολογισμό των Διοικητικών Λειτουργιών, προχωράμε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ στην άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας, με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα και την Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουμε δώσει στην ενίσχυση των ΚΕΠ.

   Πολύ σημαντική παράμετρος για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε τη συγκριτική αξιολόγηση με τον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας ενώ με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο ενεργοποιούμε τις γραπτές εξετάσεις και τις δομημένες συνεντεύξεις, για να πετύχουμε κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης να καλύπτεται από τον υπάλληλο που διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες, διοικητικές ικανότητες και εμπειρία.

   Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής, είναι η ενίσχυση της Διαφάνειας στην λήψη αποφάσεων και της Λογοδοσίας των υπαλλήλων. Προγραμματίζουμε περαιτέρω ανάπτυξη του portal data.gov.gr ως ενός κεντρικού καταλόγου ανοιχτών δημόσιων δεδομένων που θα παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα όλων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης. Αναβαθμίζουμε το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΟΓΡΑΦΗ) μέσω της επέκτασης των υπαγομένων, σε αυτό, φορέων (προσθήκη ΝΠΙΔ), καθώς και της διεύρυνσης των δυνατοτήτων εκροών (reports). Προχωρήσαμε σε ποιοτική αναβάθμιση του κυβερνητικού ιστοτόπου «ΔΙ@ΥΓΕΙΑ» με ουσιαστική βελτίωση της προσβασιμότητας και φιλικότητας προς το χρήστη.

   Με την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα ελεγκτικά σώματα. Η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης επιταχύνεται, ενώ ο έλεγχος γνησιότητας των πιστοποιητικών συνεχίζεται και επεκτείνεται. Το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με επιθεωρητές και ανώτερα στελέχη του Δημοσίου προχωρούν σε επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις της μετατροπής, αυτοδίκαια θα λύεται η σχέση εργασίας με απόφαση του ΑΣΕΠ.

   Θα ήθελα να επισημάνω ότι, όλες αυτές τις δράσεις της διαπερνά οριζόντια η Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020, που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτήν σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις, που στηρίζονται και αυτές σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, τους οποίους θα σας αναφέρω επιγραμματικά, την αποδοτική παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

   Με εκτίμηση,
   Κυριάκος Μητσοτάκης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 13 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 26. Κύριε Υπουργέ, γιατί δεν αποζημιώνετε τους μικροομολογιούχους του Ελληνικού Δημοσίου;
  Είμαι ένας φτωχός πολίτης, ένας καθηγητής ελληνικού δημόσιου σχολείου, που είχα την ατυχή έμπνευση να αποταμιεύσω τις λιγοστές οικονομίες μου σε Ομόλογα του Ελ Δημοσίου ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομίας και της ΤτΕ ώστε να εξασφαλίσω τα χρήματά μου. Θεώρησα ακόμη ότι έτσι βοηθώ την οικονομία της πατρίδας να ανακάμψει το γρηγορότερο. Πιστεύω ότι το ίδιο θα έπρεπε να πράξει κάθε Έλληνας ώστε να επιτύχουμε την λιγότερη δυνατή εξάρτηση από τους ξένους. Τα χρήματα αυτά που έβγαλα με μόχθο προοριζόταν για τα δύο ανήλικα παιδιά μου αλλά και για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οικογενειακώς μιας και η σύζυγός μου είναι άνεργη.
  Όμως παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις των αρμόδιων παραγόντων για μη κούρεμα των ομολόγων που κατείχαν Φυσικά Πρόσωπα, συνέβει το ακριβώς αντίθετο. Κουρεύτηκε το 87% των αποταμιεύσεών μου (53% άμεσα και 35% αποδόθηκε με ομόλογα που λήγουν το 2042!) με έναν πρωτοφανή τρόπο που αποτελεί καθαρή δήμευση και κλοπή από το κράτος το οποίο προχώρησε εκ των υστέρων μονομερώς σε αλλαγή των όρων των ομολόγων! Πάντα ήμουν ένας υπεύθυνος πολίτης οικογενειάρχης και πατριώτης. Πίστευα στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων, στην αρετή και την ηθική, στην εντιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη συλλογικότητα. Δυστυχώς όμως σε αυτή τη χώρα δεν επιβραβεύονται αυτοί που είναι έντιμοι και συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Τώρα πια έχω φτάσει σε απόγνωση βλέποντας τις Τράπεζες να αποζημιώνονται, τα Ταμεία και οι Φορείς που υπέστησαν ζημιές να ενισχύονται από το κράτος κι εγώ όχι μόνο να έχω απολέσει τις οικονομίες μου από την άδικη παρέμβαση του κράτους αλλά επιπλέον να μην μπορώ να συντηρήσω την οικογένειά μου πόσο μάλλον να πληρώσω φόρους. Πώς είναι δυνατόν το κράτος να μου βάζει φόρους όταν τις λιγοστές οικονομίες μου τις έχει ήδη αρπάξει; Γιατί εγώ να υφίσταμαι τα δεινά τις οικονομικής κρίσης εις διπλούν; Αισθάνομαι απόλυτα προδομένος από την ίδια μου τη χώρα!

  Λεωνίδας Πράπας

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 13 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4
  • Κύριε Πράπα,

   Ευχαριστώ για το μήνυμά σας παρά το γεγονός ότι δεν έχω την αρμοδιότητα να σας απαντήσω.

   Με εκτίμηση,

   Κυριάκος Μητσοτάκης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 10 :: Το βλέπουν Αρνητικά 16
 27. Κύριε Υπουργέ,

  Κατ’ αρχήν θα ‘θελα να σας ευχαριστήσω που απαντήσατε στο ερώτημά μου και να σας εκφράσω την αμέριστη εκτίμησή μου, για την κίνησή σας αυτή.
  Αποφάσισα, παρά την αποτρεπτική- αποκαρδιωτική γνώμη των οικείων μου να απευθυνθώ άμεσα σε σας, για δύο λόγους :
  α) είχα την πεποίθηση πως, ως νέος,προοδευτικός και πρωτοπόρος πολιτικός που είστε, θα προωθήσετε την πρωτοβουλία αυτή για αμεσότερη δημοκρατία και θα απαντήσετε! Φτάνει πια το «μέσον» για να επικοινωνήσουμε με κάποιον πολιτικό. Και …κέρδισα το στοίχημα ! Έχετε και πάλι την …πρωτιά ! β) είχα και εξακολουθώ να έχω σθεναρή ελπίδα πως θα διευθετήσετε το θέμα μου διότι φαντάζομαι ότι θα είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος , ένεκα του γεγονότος ότι … είχατε ΑμΕα στην οικογένειά σας. Αυτό δεν ξέρω αν το …κερδίσω, αλλά εκτιμώ ότι αν απαντήσετε στην ερώτησή μου εσείς προσωπικά και όχι κάποιος «αντ’ αυτού», θα το διευθετήσετε!

  Όμως θα μου επιτρέψετε να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις και να σας θέσω εκ νέου το ερώτημά μου, στο οποίο ουσιαστικά… δεν απαντήσατε.

  Πρώτον να σας επαναλάβω ότι δεν καταλογίζω δόλο ούτε κακή πρόθεση σε κανέναν ούτε στο Υπ.Υποδομών όπως ούτε στο Υπουργείο σας.Είναι θέμα παράλειψης.

  Επίσης γνωρίζω ότι για τα κοινωνικά κριτήρια οι εξαιρέσεις του ν.4172/13 αφορούν υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
  Εσείς όμως γνωρίζετε κάποιον νόμο που να αναφέρει πως μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου ενός ΝΠΙΔ που καταργείται μεταφέρονται ως αορίστου χρόνου σε άλλο ΝΠΙΔ; Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νόμος.Είναι μοναδικό γεγονός.
  Είναι σαφέστατη η υποπαράγραφος Ζ2 του ν. 4093/12. Τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αναγκάστηκε το Υπουργείο να…παραβεί το νόμο, προκειμένου να ενισχυθεί το προσωπικό της Εγνατίας Οδού ΑΕ;
  Δεν μπόρεσε να βρεθεί άλλη λύση, αλλά σύννομη;

  Τέλος μου απαντάτε ουσιαστικά πως με την μεταφορά μου στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ ως αορίστου χρόνου… θα έπρεπε να είμαι ευχαριστημένη, δεδομένου ότι συνεχίζετε η εργασία μου…. Για πόσο όμως χρονικό διάστημα; Μα γνωρίζουμε όλοι ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε ένα ΝΠΙΔ – το οποίο μάλιστα βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ – δεν έχουν μέλλον. Απολύονται.
  Ωστόσο, εγώ σας ανέφερα, πέραν του άρθρου 21 παρ.2 του Συντάγματος, για τον ν.1648/86 όπως αντικαταστάθηκε με τον ν.2643/98 «περί προστασίας ευπαθών ομάδων»

  Σύμφωνα με τον νόμο από το Υπουργείο Εργασίας – ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΗΣ με την υπ.αρ.Πρωτ. 68/26-0-1996 Απόφαση «διατέθηκα για διορισμό μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου ……» Σύμφωνα δε, με το άρθρο 11 «Λύση σχέσης εργασίας» του εν λόγω νόμου «Η σχέση εργασίας των προσώπων που τοποθετήθηκαν με τις διατάξεις του παρόντος νόμου…. λύεται : α) Αυτοδικαίως μόλις συμπληρώσουν το όριο ηλικίας… και τις προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας ή αναπηρίας» (Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν υπαιτιότητα του υπαλλήλου).

  Όμως με τον νέο ν.4250/14 χάνω κάθε προστασία του ν. 1648/86.
  Η σχέση εργασίας μου, ως δημοσίου δικαίου, θα διακοπεί, χωρίς δική μου υπαιτιότητα, αλλά με κάποιον άλλο νόμο, ο οποίος μάλιστα δεν αντικαθιστά ή καταργεί το νόμο περί προστασίας ευπαθών ομάδων, παρά μόνο διευθετεί άλλες υποθέσεις. Αυτό δεν αντιβαίνει τον ν.1648/86 όπως αντικαταστάθηκε με τον ν.2643/98;
  Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο νέος ν.4250/14 στο άρθρο 6 παρ.3α καταστρατηγεί τον ν.2643/98.

  Έχω βέβαια την δυνατότητα να προσφύγω στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια όμως χρειάζονται χρήματα.Και εγώ είμαι τρίτεκνη. Και «σπαταλώ» για την υγεία μου πολλά χρήματα σε γιατρούς, φάρμακα, φυσιοθεραπείες… Και η ψυχική οδύνη από τα χρονοβόρα και αγωνιώδη δικαστήρια; Και μάλιστα όταν έχω υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν λίγους μήνες, γεγονός που…εκτίναξε το ποσοστό αναπηρίας μου από 67% σε 77%?
  Αξίζει τέτοια ταλαιπωρία; Και για ποιο λόγο; Διότι η Πολιτεία «δεν μπόρεσε» ή δεν θέλησε να δώσει λύση στο άκρως νόμιμο πρόβλημα, που προέκυψε με υπαιτιότητά της;

  Γι’ αυτούς τους λόγους , αν και εκτέθηκα δημοσίως :

  ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ευθέως

  Η προστασία του ν. 1648/86 έχει ημερομηνία λήξης για μένα; Προτίθεσθε να προβείτε σε κάποια νομοτεχνική βελτίωση ή σε κάποια νομοθετική ρύθμιση επί του νόμου πλέον 4250/14 ή οτιδήποτε λέγεται αυτό, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα μου;

  Περιμένω εναγωνίως την απάντησή σας και δεν πρόκειται να την σχολιάσω ή να επανέλθω σε άλλη ερώτηση. Ελπίζω ότι δεν θα μείνει…αναπάντητη!

  Ορφανίδου Α. Βαρβάρα

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 12 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 28. Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες δηλώνουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν περισσότερο συχνά και με έναν αμεσότερο τρόπο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ζητούν δηλαδή να έχουν το δικαίωμα να καλούν οι ίδιοι, ως πολίτες, δημοψηφίσματα.

  Μέσω των θεσμών άμεσης δημοκρατίας οι πολίτες μπορούν να θέσουν βέτο σε πολιτικές επιλογές και νομοθετήματα τα οποία δεν εκφράζουν την λαϊκή βούληση (προαιρετικό – ακυρωτικό δημοψήφισμα), να ορίσουν οι ίδιοι την πολιτική ατζέντα (νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών) και τέλος να επικυρώσουν, ως ανώτατη πολιτική οντότητα, αποφάσεις οι οποίες εκ προοιμίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως, αλλαγές στο Σύνταγμα, διεθνείς συμφωνίες και συμμετοχή της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς (υποχρεωτικό δημοψήφισμα).

  Είναι πλέον ξεκάθαρο για το κάθε Έλληνα πολίτη το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια οριακή κατάσταση. Αυτές τις κρίσιμες ώρες θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και κυρίως να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πολιτικές επιλογές που θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η δυνατότητα του κάθε Έλληνα πολίτη να μπορεί να προτείνει, διαβουλεύεται, επεξεργάζεται και εν τέλει να αποδέχεται ή να απορρίπτει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις τις οποίες θα χρειαστεί να πάρουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εμπλουτίσουμε το αντιπροσωπευτικό πολιτικό μας σύστημα με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας.

  Έτσι, όλοι όσοι πιστεύουμε πραγματικά στην δημοκρατία οφείλουμε να αγωνισθούμε υπέρ της άμεσης υιοθέτησης των παραπάνω θεσμών μέσω της ενσωμάτωσης τους στο Ελληνικό Σύνταγμα.

  Ζητάμε από εσάς να δηλώσετε την υποστήριξη σας στις παραπάνω θέσεις και να δεσμευτείτε πως στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα υποστηρίξετε, και εσείς, την δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να συμμετέχουν άμεσα και όποτε αυτοί το επιθυμούν στην πολιτική ζωή της χώρας.

  Σας παρακαλούμε θερμά να απαντήσετε απλά με ένα ΝΑΙ (συμφωνώ με την Συνταγματική θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων τα οποία καλούνται από τους πολίτες) ή ένα ΟΧΙ (δεν συμφωνώ με την Συνταγματική θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων τα οποία καλούνται από τους πολίτες). Δηλαδή, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και σε ένα δημοψήφισμα.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Καλημεέρα,

   Το ερώτημά σας είναι αρκετά περίπλοκο και έχει πολλές παραμέτρους για να απαντηθεί με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Παρ’ όλα αυτά θα απαντήσω ΝΑΙ, συμφωνώ με την Συνταγματική θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων τα οποία καλούνται από τους πολίτες.

   Με εκτίμηση,
   Κυριάκος Μητσοτάκης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 21 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 29. Κύριε Υπουργέ

  Είμαι μόνιμη υπάλληλος δημοσίου δικαίου Π.Ε./Διοικ.Οικ., των διοδίων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, ΑμΕα με 77% αναπηρία, διορισμένη το 1996, με τον ν.1648/86 περί προστασίας ευπαθών ομάδων, και τρίτεκνη .

  Σύμφωνα με το ν/σ του ΥΔΜΗΔ “Διοικητικές απλουστεύσεις-καταργήσεις….” το άρθρο 6 παρ. 3α , που ψηφίστηκε στις 13/3/2014 οι δεκαέξι (16) μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι των διοδίων Μαλγάρων μεταφέρονται στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ ως αορίστου χρόνου .

  Αν μεταφερθώ στο Ν.Π.Ι.Δ. ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.- η οποία είναι ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ- ως αορίστου χρόνου, χάνω και κάθε δικαίωμα εξαίρεσης (όλοι οι αορίστου χρόνου των ΝΠΙΔ απολύονται , χωρίς να ισχύουν εξαιρέσεις). Οπότε σε μικρό χρονικό διάστημα θα είμαι απολυμένη…

  Χάνω κάθε προστασία που μου παρείχε ο Ν. 1648/86 .
  Η προστασία του Ν. 1948/86 έχει ημερομηνία λήξης;
  Και σε μια υπάλληλο με 77% αναπηρία, τρίτεκνη και Π.Ε./Δ.ΟΙΚ.;

  Ποια η αναγνώριση της υποχρέωσης της Πολιτείας και του ΥΔΜΗΔ «… για την προστασία… των ευπαθών ομάδων, καθώς και για την αποκατάσταση υποχρεώσεών της με ειδικό ηθικό βάρος» (σύμφωνα με το υπ.αρ.Πρωτ.ΤΚΕ/Φ 2/26906 / 03-10-2013 απάντηση του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τη Βουλή στο Τμ. ερωτήσεων;

  Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.2 του Συντάγματος ορίζεται, ότι «πολύτεκνες οικογένειες ,…..καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».
  Στην δική μου περίπτωση δεν έχω δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος;
  Δεν επιδέχεται κάποια νομοτεχνική βελτίωση ή κάποια νομοθετική ρύθμιση το εν λόγω νομοσχέδιο;

  Κάποια ρύθμιση ώστε να μεταφερθώ στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων , όπου σύμφωνα με το ν/σ άρθρο 6 παρ. 3 γ μεταφέρονται όσοι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου της ΤΕΟ ΑΕ,
  «….εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 2 περίπτωση Δ του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 , οι οποίοι μεταφέρονται αυτοδικαίως με το ίδιο εργασιακό καθεστώς στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων….»;
  Κι ας συνεχίσω να εργάζομαι στα διόδια Μαλγάρων –στη γραμματεία όπου εργάζομαι μέχρι σήμερα- ως αποσπασμένη- αν το επιθυμεί το Υπουργείο.

  Παρακαλώ για τις δέουσες και άμεσες ενέργειές ώστε να αποκατασταθεί αυτή η κατάφορη αδικία, που γίνεται στο πρόσωπό μου.
  Αδικία την οποία σαφώς και δεν μπορούσε να είχε προβλέψει το Υπουργείο, δηλ. το να υπάρχει στα διόδια Μαλγάρων, υπάλληλος που να εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 90 του ν.4172/2013

  Σας έστειλα e-mail στην διεύθυνσή σας ως Υπουργός και μήνυμα στο twitter, έστειλα e-mail στο Υπουργείο σας και στο Νομικό τμήμα του Υπουργείου… μα απάντηση δεν έλαβα.
  Στην Αθήνα δεν δύναμαι να ταξιδέψω –όπως και πουθενά αλλού- λόγω των προβλημάτων υγείας μου , ώστε να σας συναντήσω.
  Σας παρακαλώ απαντήστε μου σ’ αυτό το μήνυμα.

  Ορφανίδου Α. Βαρβάρα

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 6
  • Κυρία Ορφανίδου,

   Ευχαριστώ για το email σας και τις επισημάνσεις σας τις οποίες διάβασα με προσοχή.

   Κατ΄αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προβλέψεις του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, όσον αφορά τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, προέκυψαν μετά από συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία υπέβαλαν τις εισηγήσεις τους κατά την διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Στην περίπτωση του ΤΕΟ με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών στην εποπτεία του οποίου ανήκει του ΤΕΟ ΑΕ.

   Λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές εισηγήσεις, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έφερε προς ψήφιση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το ΤΕΟ ΑΕ. Η ρύθμιση προβλέπει την απευθείας μεταφορά των υπαλλήλων των διοδίων Μαλγάρων και Ακτίου στην Εγνατία Οδό ΑΕ προκειμένου η τελευταία να ενισχυθεί με προσωπικό. Με την σχετική ρύθμιση, οι υπάλληλοι αυτοί ούτε απολύονται ούτε τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας διαθεσιμότητας σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις καταργήσεων οργανισμών που προβλέφθηκαν στο ίδιο νομοσχέδιο. Κατά συνέπεια, συνεχίζετε την εργασία σας πλέον στην Εγνατία Οδό ΑΕ.

   Όσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία αναφέρετε στην επιστολή σας θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εξαιρέσεις του ν. 4172/13 αφορούν υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα – διαδικασία στην οποία οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι του ΤΕΟ ΑΕ δεν εντάχθηκαν όπως ανέφερα παραπάνω.

   Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για το email σας και για την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας.

   Με εκτίμηση,

   Κυριάκος Μητσοτάκης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 24 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top