Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ Ελλάδας και της Αιγύπτου | 7/6/2017

 • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
 • Υπουργείο: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Επιτροπή: Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 25/05/2017
 • Εισηγητές: Γεώργιος Πάντζας
  Άννα Καραμανλή

Περιγραφή

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αθλητισμού, Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι δύο συµβαλλόµενοι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιθυµώντας να ενισχύσουν τους δεσµούς φιλίας συμφώνησαν να προβούν σε ανταλλαγή εµπειριών στον τοµέα του αθλητισµού, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία, πληροφορίες και έγγραφα σχετικά µε τις αθλητικές δραστηριότητες, επενδύσεις και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων. Η διάρκεια του μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο κρατών θα έχει τετραετή ισχύ.

Στα αξιοσημείωτα, η ανταλλαγή απόψεων για τα πρωταθλήµατα, τις οµάδες και τους αντίστοιχους κανονισµούς ενώ θα υπάρξουν συνέδρια και σεµινάρια στους τοµείς διαιτησίας, αλλά και αξιοποίηση της τενογνωσίας, από την εμπειρία της διεξαγωγής των Ολουμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα το 2004. Η ελληνική πλευρά θα µεταβιβάσει την εµπειρία της στους τοµείς πολιτικής προστασίας και ασφάλειας για την διεξαγωγή και υποδοµή παγκόσµιων αθλητικών γεγονότων. Τέλος, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τοµέα έρευνας και ανάπτυξης αθληµάτων και ειδικότερα στον αθλητισµό για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες, αθλητική ιατρική, φαρµακοδιέγερση, διαχείριση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιώργος Πάντζας, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας τονίζοντας τη διαχρονική συνεργασία με την Αίγυπτο. Ενώ χαρακτήρισε εργαλείο προώθησης της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την υπερψήφιση συμφωνιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της αθλητικής άμιλλας και του Ολυμπιακού ιδεώδους.

  nd

  Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια εθνική  στρατηγική για τον αθλητισμό.  Τόνισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο, είχε υπογραφεί από την  Κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 και έρχεται προς κύρωση με 2,5 χρόνια  καθυστέρηση. Επισήμανε ότι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας των δύο πλευρών στα ζητήματα αθλητισμού μπορεί να αποδειχθεί σημαντική. “Τέτοιες συμφωνίες  δεν θα πρέπει να έχουν τυπικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Θα  πρέπει να αξιολογούνται και να αποτιμάται τι απέφεραν αυτά το  μνημόνια κατανόησης” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε αθλητική τεχνογνωσία και να  αποδειχθούμε αξιόπιστοι στις συνεργασίες μας θα πρέπει ως χώρα να  έχουμε αποφασίσει τι αθλητισμό θέλουμε”, πρόσθεσε.

  320_182_445844

  Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου τόνισε τη σημασία των Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού λέγοντας πως πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε “με τη σκέψη των άμεσων και έμμεσων ευνοϊκών αποτελεσμάτων για τη χώρα μας”. Τα χαρακτήρισε “κλειδί” για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης “προσφέροντας στη χώρα μας έναν ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με σημαντικές προεκτάσεις για την οικονομία μας”.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Α. Γρέγος, εμφανίστηκε θετικός στην ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του αθλητικού ενδιαφέροντος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος αντίθετος.

  kk3

  Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Μανόλης Συντυχάκης, ψήφισε “Παρών” στην κύρωση της Συμφωνίας, εξηγώντας ότι το ΚΚΕ “στέκεται θετικά σε συμφωνίες που μπορούν να αναπτύξουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς”. Δικαιολόγησε τη στάση του “Παρών” από τις αναφορές που υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αποκαλούμενη ολυμπιακή εκεχειρία, με τα οποία το ΚΚΕ δεν συμφωνεί”.

  Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων έχει σημαδευτεί από την είσοδο μεγάλων ανταγωνιστικών οικονομικών συμφερόντων και πως λειτουργεί ως “μέσο παραπλάνησης των λαών, αποσιώπησης των πραγματικών αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων και παραγραφής ευθυνών και των υπευθύνων”. “Το ζήτημα δεν είναι να μιλάς για την ειρήνη και την εκεχειρία και στην πράξη να την καταπατάς” πρόσθεσε.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Θάνος Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για θετικό βήμα τονίζοντας πως πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Χαρακτήρισε πλεονέκτημα της χώρας μας τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία υπογραμμίζοντας πως η κύρωση των Συμφωνιών αποτελεί “επίθεση φιλίας μέσω του Αθλητισμού”. “Πιστεύω ότι ο αθλητισμός ενώνει και είναι το πρώτο βήμα για να έρθουμε κοντά με ανθρώπους που έχουμε κοινή μοίρα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

   

  enwsh-kentrwwn

  Η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, τασσόμενη υπέρ της κύρωσης, σημείωσε. “Πάντα χαιρόμαστε να κυρώνουμε τέτοιες συνεργασίες με άλλες χώρες ειδικά όταν προάγουν τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, προωθώντας την Ολυμπιακή εκεχειρία”. Προσμέτρησε στα θετικά, τη σημαντική ανταλλαγή αθλητικής και επιστημονικής γνώσης, τονίζοντας εκείνα που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα σε επίπεδο τεχνογνωσίας από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, το 2004. “Καλό θα ήταν να εξετάσουμε κάποια στιγμή χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο σε εξοπλισμό και γνώσεις” πρόσθεσε.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε πως ο Αθλητισμός είναι “αποτελεσματικός τρόπος να έρθουν κοντά οι νέοι” σημειώνοντας πως “θα επικροτήσουμε συμφωνίες στον αθλητικό τομέα” οι οποίες έιναι “αμφίπλευρα επικερδείς”. Τέλος, επισήμανε πως η Ελλάδα σε θέματα αθλητικού τουρισμού μπορεί να πρωταγωνιστήσει καθώς έχει την τεχνογνωσία από τη διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων κατά το παρελθόν

  Top