Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ Ελλάδας και του Ιράκ | 7/6/2017

  • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
  • Υπουργείο: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Επιτροπή: Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων
  • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
  • Ημ. Κατάθεσης: 25/05/2017
  • Εισηγητές: Γεώργιος Πάντζας
    Άννα Καραμανλή

Περιγραφή

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αθλητισμού, Ελλάδας και Ιράκ. Οι δύο χώρες, συμφώνησαν να ενδυναµώσουν την δι- µερή τους συνεργασία σε διεθνή θέµατα αµοιβαίου ενδιαφέροντος και να παρουσιάσουν κοινές θέσεις ενώπιον διεθνών αθλητικών οργανισµών.

Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία είναι:

η ανταλλαγή στελεχών και εµπειρογνωµόνων, προάγοντας την µεταφορά γνώσης στην διοργάνωση µεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων,

η συµµετοχή ειδικών και επιστηµόνων του αθλητισµού σε σεµινάρια και διασκέψεις,

η ανταλλαγή ειδικών πληροφοριών αναφορικά µε την αθλητική τεχνολογία και την εκμετάλλευση αθλητικών χώρων,

η ανταλλαγή ιδεών για την καταπολέµηση του ντόπινγκ στον αθλητισµό και των στηµένων παιχνιδιών, στη µάχη κατά της βίας – ιδιαίτερα στα αθλητικά στάδια, στην εδραίωση και την περαιτέρω βελτίωση της θέσης που έχουν κερδίσει οι γυναίκες στον αθλητισµό

η εξεύρεση τρόπων αντιµετώπισης του παράνοµου στοιχήµατος.

Σχετικοί σύνδεσμοι


Άρθρα

Ερμηνεία των θέσεων

syriza

Ο εισηγητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιώργος Πάντζας, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας τονίζοντας τη διαχρονική συνεργασία με την Αίγυπτο. Ενώ χαρακτήρισε εργαλείο προώθησης της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την υπερψήφιση συμφωνιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της αθλητικής άμιλλας και του Ολυμπιακού ιδεώδους.

nd

Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια εθνική  στρατηγική για τον αθλητισμό.  Τόνισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο, είχε υπογραφεί από την  Κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 και έρχεται προς κύρωση με 2,5 χρόνια  καθυστέρηση. Επισήμανε ότι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας των δύο πλευρών στα ζητήματα αθλητισμού μπορεί να αποδειχθεί σημαντική. “Τέτοιες συμφωνίες  δεν θα πρέπει να έχουν τυπικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Θα  πρέπει να αξιολογούνται και να αποτιμάται τι απέφεραν αυτά το  μνημόνια κατανόησης” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε αθλητική τεχνογνωσία και να  αποδειχθούμε αξιόπιστοι στις συνεργασίες μας θα πρέπει ως χώρα να  έχουμε αποφασίσει τι αθλητισμό θέλουμε”, πρόσθεσε.

320_182_445844

Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου τόνισε τη σημασία των Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού λέγοντας πως πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε “με τη σκέψη των άμεσων και έμμεσων ευνοϊκών αποτελεσμάτων για τη χώρα μας”. Τα χαρακτήρισε “κλειδί” για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης “προσφέροντας στη χώρα μας έναν ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με σημαντικές προεκτάσεις για την οικονομία μας”.

xa

Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Α. Γρέγος, εμφανίστηκε θετικός στην ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του αθλητικού ενδιαφέροντος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος αντίθετος.

kk3

Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Μανόλης Συντυχάκης, ψήφισε “Παρών” στην κύρωση της Συμφωνίας, εξηγώντας ότι το ΚΚΕ “στέκεται θετικά σε συμφωνίες που μπορούν να αναπτύξουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς”. Δικαιολόγησε τη στάση του “Παρών” από τις αναφορές που υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αποκαλούμενη ολυμπιακή εκεχειρία, με τα οποία το ΚΚΕ δεν συμφωνεί”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων έχει σημαδευτεί από την είσοδο μεγάλων ανταγωνιστικών οικονομικών συμφερόντων και πως λειτουργεί ως “μέσο παραπλάνησης των λαών, αποσιώπησης των πραγματικών αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων και παραγραφής ευθυνών και των υπευθύνων”. “Το ζήτημα δεν είναι να μιλάς για την ειρήνη και την εκεχειρία και στην πράξη να την καταπατάς” πρόσθεσε.

aneksa_ellines

Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Θάνος Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για θετικό βήμα τονίζοντας πως πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Χαρακτήρισε πλεονέκτημα της χώρας μας τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία υπογραμμίζοντας πως η κύρωση των Συμφωνιών αποτελεί “επίθεση φιλίας μέσω του Αθλητισμού”. “Πιστεύω ότι ο αθλητισμός ενώνει και είναι το πρώτο βήμα για να έρθουμε κοντά με ανθρώπους που έχουμε κοινή μοίρα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

enwsh-kentrwwn

Η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, τασσόμενη υπέρ της κύρωσης, σημείωσε. “Πάντα χαιρόμαστε να κυρώνουμε τέτοιες συνεργασίες με άλλες χώρες ειδικά όταν προάγουν τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, προωθώντας την Ολυμπιακή εκεχειρία”. Προσμέτρησε στα θετικά, τη σημαντική ανταλλαγή αθλητικής και επιστημονικής γνώσης, τονίζοντας εκείνα που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα σε επίπεδο τεχνογνωσίας από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, το 2004. “Καλό θα ήταν να εξετάσουμε κάποια στιγμή χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο σε εξοπλισμό και γνώσεις” πρόσθεσε.

550_334_351008

Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε πως ο Αθλητισμός είναι “αποτελεσματικός τρόπος να έρθουν κοντά οι νέοι” σημειώνοντας πως “θα επικροτήσουμε συμφωνίες στον αθλητικό τομέα” οι οποίες έιναι “αμφίπλευρα επικερδείς”. Τέλος, επισήμανε πως η Ελλάδα σε θέματα αθλητικού τουρισμού μπορεί να πρωταγωνιστήσει καθώς έχει την τεχνογνωσία από τη διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων κατά το παρελθόν.

Top