Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. - Φιλιππίνων και άλλες διατάξεις | 4/7/2017

 • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
 • Υπουργείο: Υπουργείο Εξωτερικών
 • Επιτροπή: Επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων
 • Ημ. Κατάθεσης: 20/06/2017
 • Εισηγητές: Μαρία Τριανταφύλλου
  Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου

Περιγραφή

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η Συµφωνία-Πλαίσιο μεταξύ Ε.Ε. και Φιλιππίνων που υπογράφηκε στην Πνοµ Πενχ στις 11 Ιουλίου 2012 και αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο µερών και την εδραίωση της συνεργασίας τους σε τοµείς όπως καταπολέμηση της τροµοκρατίας, το εµπόριο, τις επενδύσεις, τη δικαιοσύνη, τη διακίνηση των ναρκωτικών, τη µετανάστευση, την εργασία, τη βιοµηχανική πολιτική, τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, την επιστήµη και την τεχνολογία, τις µεταφορές, τον τουρισµό, την εκπαίδευση και τον πολιτισµό, την ενέργεια, τη δημόσια διοίκηση και την αγροτική ανάπτυξη κ.α.

Στο πλαίσιο της συµµετοχή της χώρας µας στους διάφορους τοµείς συνεργασίας µε τις Φιλιππίνες προκύπτει δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό τη συµµετοχή Ελλήνων εκπροσώπων σε συναντήσεις, για την επίλυση διαφόρων θεµάτων που ανακύπτουν κατά την εφαρµογή και ερµηνεία της Συµφωνίας. Η δαπάνη εξαρτάται από γεγονότα όπως το εύρος της συνεργασίας µεταξύ των συµβαλλόµενων µερών.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου συμπεριλήφθηκαν τροπολογίες με θέμα:

 • Διάταξη που αφορά τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και άλλο ζητήματα για έκδοση επιστολής συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης για την παραμονή νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία κατ’εφαρμογή διατάξεων Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων.
 • Παράταση μέχρι τις 30.06.2019 για την ισχύ της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
 • Διατάξεις σχετικά με: α) τις αποδοχές του ναυτικού προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας, β) την υλοποίηση της διενέργειας των διαδικασιών σύναψης και εκτέλεσης των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών από τους Πλοηγικούς Σταθμούς.
 • Αναστολή για 12 μήνες των πάσης φύσεως πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Η εισηγήτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μαρία Τριανταφύλλου, υπερψήφισε επί της Αρχής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει χώρες της Ανατολής στο διεθνοποιημένο οικονομικό σύστημα. Ειδικότερα για τη Συμφωνία με τις Φιλιππίνες, τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα διαχρονικών σχέσεων μεταξύ των δύο Μερών. Οι Φιλιππίνες αποτελούν μια ανερχόμενη δύναμη της Ασίας με μεγάλες όμως ανισότητες στο εσωτερικό της και προβλήματα διαφθοράς, ενώ η Ε.Ε. προσβλέπει στο άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και  στην αύξηση των ροών και των επενδύσεων προς τη συγκεκριμένη περιοχή, πρόσθεσε.

  Τέλος, όσον αφορά στα οφέλη της Ελλάδας από τη συγκεκριμένη συμφωνία, έκανε λόγο για την προσπάθεια, που καταβάλλει η χώρα μας  στην εξεύρεση νέων αγορών για τα προϊόντα και τις εξαγωγές της και την ορθή στροφή της προς την Ασία.

  nd

  Ο εισηγητής της Ν.Δ., Σίμος Κεδίκογλου, ότι στόχος της Ε.Ε στις σχέσεις με τις Φιλιππίνες είναι η υποστήριξη στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι οι σημαντικές δυσλειτουργίες στις κρατικές δομές και η υστέρηση στις κοινωνικές παροχές, καθώς και η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, με το σχετικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013, που παρατάθηκε και μέσω της προώθησης ευρύτατων μεταρρυθμίσεων. Κλείνοντας, πρόσθεσε, ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και Φιλιππίνων θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου, καθώς διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα υφιστάμενης συνεργασίας (κοινότητα Φιλιππινέζων στην Ελλάδα, 80.000 ναυτικά πληρώματα στα πλοία, Πειραιάς πλησιέστερο ευρωπαϊκό λιμάνι).

  dhm-symp

  Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε θετική τη Συμφωνία τονίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τις Φιλιππίνες καθώς πρόκειται για τη δεύτερη αναπτυσσόμενη χώρα μετά την Κίνα με κύριους τομείς ανάπτυξης το ναυπηγικό τομέα και τα μεταναστευτικά εμβάσματα. Παρατήρησε το χάσμα στην κοινωνία με το 30% του πληθυσμού να ζει με 1,25 δολάρια ημερησίως.

  Πρόσθεσε πως η Ε.Ε. έχει συνδράμει με πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 57 εκατομ. ευρώ για ανθρωπιστικούς σκοπούς, με 33 εκατομ. για την αντιμετώπιση της εμφύλιας σύρραξης το 2014. Ενώ 130 εκατομ. περίπου για το σχέδιο ανάπτυξης για τις Φιλιππίνες. Τέλος, σημείωσε πως διευρύνεται η συνεργασία σε πολλά επίπεδα όπως η Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια και η Οικονομία.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Νικόλαος Κούζηλος, καταψήφισε τη Συμφωνίας με τις Φιλιππίνες για την οποία τόνισε πως πρόκειται για αναπτυσσόμενη χώρα έχοντας καλές σχέσεις με την ισλαμική τρομοκρατία. Χαρακτήρισε επισφαλή τη Συμφωνία για τα συμφέροντα της Ελλάδος, καθώς στην ουσία “εξυπηρετούνται οι επιταγές των μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών εις βάρος τόσο των Ευρωπαίων πολιτών, όσο και των κατοίκων των Φιλιππίνων,όπου το κόστος παραγωγής είναι ελάχιστο”. Αναφορικά με τις τροπολογίες στάθηκε στην πλοηγική υπηρεσία και στον “ύποπτο ρόλο της COSCO”.

  kk3

  Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Σάκης Βαρδαλής, καταψήφισε τη Συμφωνία με τις Φιλιππίνες τονίζοντας δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των λαών, αλλά αντίθετα εξασφαλίζονται τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Σημείωσε πως στόxος αυτών των συμφωνιών είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και η διείσδυση στη φιλιππινέζικη αγορά και πρόσθεσε πως η ΕΕ οικοδομήθηκε ως μια ένωση καπιταλιστικών χωρών για να υπερασπίζεται τα δικά της μονοπώλια.

  Υπερψήφισε τις τροπολογίες για τις αποδοχές του ναυτικού προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας με τη δέσμευση να μην ιδιωτικοποιηθεί ενώ για την δωδεκάμηνη αναστολή των πάσης φύσεως πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Κωνσταντίνος Κατσίκης, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τις Φιλιππίνες σημαντικό εταίρο και επιδιώκει με τη Συμφωνία τη διεύρυνση των πεδίων των σχέσεων των δύο μερών και την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής τους συνεργασίας καθώς και στην αύξηση των δημοκρατικών θεσμών των Φιλιππίνων.

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, εμφανίστηκε θετικός στην κύρωση της Συμφωνίας καθώς ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία με μία ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα. Επισήμανε, επίσης, πως τέτοιου είδους Συμφωνίες, “αποδεικνύουν το γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη”, αφού -όπως είπε-, “η χώρα μας δεν θα μπορούσε να επιτύχει τέτοιες Συμφωνίες από μόνη της.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που “έρχεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2012 ως Συμφωνία της Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ASEAN, την Ένωση των Χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας” και υπερψήφισε επί της αρχής. Εκτίμησε ότι οι σχέσεις των Φιλιππίνων με την Ε.Ε. πρέπει να γίνουν καλύτερες και στενότερες, “γιατί πάντα όσες χώρες πλησιάζουν την Ευρώπη γίνονται καλύτερες”.

  Σημείωσε, μάλιστα, πως ο κ. Duterte (Πρόεδρος των Φιλιππίνων) “παρά την ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί στην εκστρατεία του κατά της διακίνησης των ναρκωτικών, έχει καταφέρει ώστε η διακίνηση στις Φιλιππίνες εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη και προφανώς, να εκτοξεύονται και οι τιμές των ναρκωτικών”. Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστήριξε, “δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους και πρέπει να συνεργαζόμαστε και να προσπαθούμε να λέμε μερικά πράγματα καθαρά”, είπε χαρακτηριστικά.

  Top