Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών | 10/5/2017

 • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
 • Υπουργείο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
 • Επιτροπή: Επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 28/04/2017
 • Εισηγητές: Ελένη Σταματάκη
  Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης

Περιγραφή

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας στους τομείς των αµυντικών εξοπλισµών, συστηµάτων και υπηρεσιών, που υπογράφηκε στη Βαρσοβία στις 9 Ιουλίου 2016 από τους εξουσιοδοτηµένους εκπροσώπους των δύο χωρών.

Σκοπός των δύο Μερών είναι η συνεργασία στον τοµέα της αµυντικής Βιομηχανίας προκειµένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος σε τοµείς, όπως, οπλικά συστήµατα και ερευνητικά – αναπτυξιακά προγράµµατα. Επιπρόσθετα μέρος της συμφωνίας αποτελεί η αλληλοενηµέρωση των δύο πλευρών επί της ύπαρξης ή µη ενδιαφέροντος από ιδιωτικές εταιρίες, προκειµένου αυτές µε τη σειρά τους, να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους συνεργασίας και τέλος, η συζήτηση των ανωτέρω ζητημάτων κατά τη διάρκεια της Μικτής Επιτροπής Ελλάδας – Νορβηγίας που συστάθηκε για τα εν λόγω θέματα.

Από τις διατάξεις της Συμφωνίας προκαλείται σε βάρος του προϋπολογισµού, δαπάνη από την υλοποίηση των δράσεων σε τομείς όπως η έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή έργων άµυνας ή αµυ- ντικού εξοπλισµού, συστηµάτων και υπηρεσιών, η ανταλλαγή πληροφοριών και η πραγµατοποίηση συναντήσεων µεταξύ εµπειρογνωµόνων και ειδικώ. Η δαπάνη εξαρτάται από γεγονότα όπως ο αριθµός και είδος δράσεων, συχνότητα συναντήσεων κ.λπ..

Επιπλέον, προκύπτει δαπάνη, από τη συµµετοχή εκπροσώπων της χώρας µας στις συνεδριάσεις της Ελληνο-Νορβηγικής Κοινής Επιτροπής για την Συνεργασία σε Αµυντικό Εξοπλισµό. Η εν λόγω δαπάνη, εκτιμάται στο ποσό των 3.035 ευρώ περίπου, στην περίπτωση σύγκλισης της Επιτροπής στη Νορβηγία για την κάλυψη των εξόδων µετακίνησης (ηµερήσια αποζηµίωση, έξοδα διαµονής, εισιτήρια) των Ελλήνων εκπροσώπων και στο ποσό των 520 ευρώ περίπου, στην περίπτωση σύγκλησης αυτής στην Ελλάδα για την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας των µελών της αντιπροσωπείας της Νορβηγίας στη χώρα µας. Οι ανωτέρω δαπάνες θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, υποστήριξε πως η Συμφωνία “δίνει προοπτικές απόκτησης τεχνογνωσίας και ανάπτυξης της έρευνας και της τεχνολογίας”. Τόνισε πως η Βιομηχανία της χώρας μας αριθμεί περίπου 30 χρόνια ζωής και ο βασικός εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων βασιζόταν σε προμήθειες έτοιμων οπλικών συστημάτων μέσω δανείων με αποτέλεσμα δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής των δανείων. Αντίθετα σημείωσε, με την κύρωση της Συμφωνίας “είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας… και για την οικονομική δραστηριότητα και την επιστημονική και τεχνολογική της εξέλιξη.

  Τέλος, έκανε λόγο για συμφωνία που ενισχύει τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες υπό την έννοια ότι “επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων” και πρόσθεσε “επιτρέπουν σταθερότητα στην οικονομική και διαχειριστική πολιτική τους, καθώς και διασφάλιση θέσεων εργασίας.

  nd

  Ο εισηγητής Ν.Δ., Τάσος Δημοσχάκης,υπερψήφισε τη Συμφωνία υποστηρίζοντας πως η θέση της χώρας ισχυροποιείται στο διεθνή χάρτη, λόγω της εύθραυστης κατάστασης στο γεωπολιτικό περιβάλλον. Επισήμανε, ακόμα, πως “θα βοηθήσει τις αμυντικές μας βιομηχανίες, που εξαιτίας της αδιαφορίας της Κυβέρνησης δυσκολεύονται να επιβιώσουν”.

  Παράλληλα πρόσθεσε πως οι δύο χώρες “μπορούν να αναπτύξουν κοινές διαδικασίες για τη διαχείριση διαμόρφωσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης Άμυνας ή αμυντικών εξοπλισμών”. Τέλος, υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτευχθεί η κοινή αγορά συστημάτων ισότιμου τεχνολογικού επιπέδου η οποία έχει αναπτυχθεί από τις αμυντικές βιομηχανίες.

  320_182_445844

  Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ψήφισε υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας με τη Νορβηγία με την οποία θα καταγραφούν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είπε. Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη πως είναι λάθος τέτοιου είδους κυρώσεις να συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής από τη στιγμή που “άλλα σοβαρότερα δε συζητούνται”. Τέλος, χαρακτήρισε ενδιαφέρον το γεγονός πως κυρώνεται κείμενο που συντάχθηκε το 2016 σε αντίθεση με την πληθώρα συμφωνιών που αν και έχουν συναφθεί κατά το παρελθόν, δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής Χ.Α., Ν. Κούζηλος, ψήφισε “Παρών” επί της Αρχής αν και δήλωσε θετικός επί της Συμφωνίας. Εστίασε στο άρθρο 12 που “δίνει τη δυνατότητα να διαπρέψουμε με την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών πάνω στον αμυντικό εξοπλισμό”. Συνολικά, παρατήρησε πως διευκολύνεται η έρευνα σχετικά με τα αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα και πως δίνει ευκαιρίες στην ελληνική αμυντική Βιομηχανία για να μπορέσει ν αποκτήσει τεχνογνωσία. Τέλος, σημείωσε πως βασικό ζητούμενο είναι το μέλλον της αμυντικής Βιομηχανίας της Ελλάδας.

  kk3

  Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Σταύρος Τάσσος, καταψήφισε την κύρωση για την οποία διατύπωσε την άποψη πως “δεν είναι απόρροια μιας διακρατικής συμφωνίας, που αποβλέπει στην κάλυψη αμοιβαίων αναγκών στον τομέα της άμυνας”, αλλά αντίθετα “είναι πιστή εφαρμογή των ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών εντολών, που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων”.

  Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η πολιτική της Εθνικής Άμυνας της χώρας μας έχει επηρεαστεί από τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι “πίσω από αυτό στοιχίζονται τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα” με στόχο τη συγκέντρωση του συνόλου της παραγωγής του αμυντικού εξοπλισμού, “κυρίως στις γερμανικές και στις γαλλικές βιομηχανίες”. “Οι υπόλοιπες χώρες θα αναλάβουν τον υπερεργολαβικό ρόλο του περιφερειακού παραγωγού και προμηθευτή επιμέρους τμημάτων. Αυτό θα δημιουργήσει ένα status quo ακόμα βαθύτερης πρόσβασης και συμμετοχής των χωρών – μελών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”, πρόσθεσε.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής ΑΝ.ΕΛ., Κωνσταντίνος Κατσίκης, εμφανίστηκε θετικός στο σύνολο της κυρωθείσας Συμφωνίας, την οποία υπερψήφισε. Τόνισε ότι συνεργαζόμαστε στενά με τη Νορβηγία και πως η κύρωση έχει σκοπό την καταγραφή της πρόθεσης για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής Βιομηχανίας. Συμπλήρωσε, ακόμα, πως η χώρα μας θα ωφεληθεί και γενικότερα η κύρωση θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας.

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, συσχέτισε την κυρωθείσα Συμφωνία με το μέλλον της υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ σημειώνοντας πως η πώλησή της σε ιδιώτη “ίσως είναι η λύση ώστε να διασωθεί η αμυντική Βιομηχανία. Επιπλέον, παρατήρησε πως απουσιάζουν τα χερσαία οχήματα από τη Συμφωνία γεγονός “δυσάρεστο” γιατί έχουμε εμπειρία λόγω της ΕΛΒΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, υπερψήφίζοντας χαζρακτήρισε τους τομείς συνεργασίας ενδιαφέροντες και χρήσιμους δεδομένης της κινητικότητας της Νορβηγίας να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά και του ενδιαφέροντος της Ελλάδας να στηρίξει την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

   

  Top