Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας & των οδηγιών σχετικά με τις προϋποθέσεις τοποθέτησης ενηλίκων σε ίδρυμα ή ανάδοχη οικογένεια από & και προς κράτη - μέλη της ΕΕ | 21/6/2017

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 • Επιτροπή: Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης
 • Ημ. Κατάθεσης: 30/05/2017
 • Εισηγητές: Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη
  Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Περιγραφή

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την συνεργασία των κρατών- μελών της Ε.Ε σχετικά με την παροχή στοιχείων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το νομοθέτημα περιλαμβάνει συνολικά 4 ευρωπαϊκές συμβάσεις για ζητήματα δικαιοσύνης με κυριότερη εξ αυτών, τη σύμβαση της Βαρσοβίας για την συνδρομή των κρατών στις εισαγγελικές έρευνες. Σκοπός των διατάξεων είναι να συμβάλλουν όλες οι πλευρές στην διαλεύκανση των υποθέσεων τέτοιου χαρακτήρα, στο πλαίσιο του ενιαίου δικαστικού χώρου που δημιουργείται στην Ε.Ε..

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, «η Ελλάδα είναι διαθέσιμη να προσφέρει πληροφορίες και στοιχεία, αλλά θα πρέπει και τα άλλα κράτη – ιδίως όσον αφορά στο ξέπλυμα “βρώμικου χρήματος” – τα οποία συμπράττουν σε αυτή τη σύμβαση της Βαρσοβίας, να προσφέρουν στοιχεία όποτε ζητείται από το ελληνικό Κράτος και από το ελληνικό Δημόσιο”.

Σε άλλες διατάξεις και συγκεκριμένα στο 4ο μέρος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν “στη μη επαναθυματοποίηση των θυμάτων”. Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός- “πάρα πολλές φορές στη διαδικασία της ανίχνευσης και της διαλεύκανσης σοβαρών αδικημάτων έχουμε την εμπειρία να βλέπουμε όλο αυτό το βάρος να επανέρχεται και να επανέρχεται ξανά σε θύματα και να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα επαχθή θέση”.

Τροπολογίες

Στις διατάξεις του νόμου προστέθηκαν και τροπολογίες που αφορούν ρυθμίσεις σχετικά με:

-παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών

– απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών

– αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.)

– μέτρα ενίσχυσης των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

– επανακαθορισμό των κατηγοριών υποψηφίων επενδυτών που θα συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Α.Ε.

– κατάργηση του άρθρου 2Α (ν 4339/2015) που όριζε τον αριθμό (4) των αδειών για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου

– κύρωση σύμβασης παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων

– ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης

 

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, υπερψηφίζοντας, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο στοχεύει στη θωράκιση και προστασία όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη συνέχεια, εστίασε στην παροχή συνδρομής και βοήθειας και στην “απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ θύματος και κάθε αρμόδιας αρχής”, ενώ μίλησε για “εξατομικευμένη προσέγγιση”, που θα “επικεντρώνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θύματος, το δικαίωμα διερμηνείας και μετάφρασης”. Τέλος, ανέφερε πως η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με την υπόθεση τους αλλά και σε υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας, “θα ξαναδώσει αξιοπρέπεια σε ανθρώπους τραυματισμένους και απέλπιδες και θα κάνει το κράτος δικαίου, τον ευρωπαϊκό δικαϊκό πολιτισμό να αξίζει το όνομα του”.

  nd

  Ο εισηγητής της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε την ανάγκη να ενσωματωθούν οι οδηγίες ώστε να βελτιωθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, “δεδομένου ότι επεκτείνει ένα πλέγμα προστασίας στα θύματα της εγκληματικότητας και ιδίως σε θύματα που εντάσσονται σε πιο ευάλωτες ομάδες θυματοποίησης και κυρίως στα παιδιά”.

  Όσον αφορά την κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας για νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση, δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κλπ., έκανε λόγο για κείμενο που εμπλουτίζει την υφιστάμενη νομοθεσία. Επισήμανε τη θέσπιση διαδικασιών και των αρχών που θα υλοποιήσουν αυτή την κατάσταση, “τη δυνατότητα δηλαδή δέσμευσης αφενός και δήμευσης αφετέρου περιουσιακών στοιχείων που είναι προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας”.

  Τέλος, σχολίασε με αρνητικό τρόπο την υπέρμετρη αύξηση ψήφισης τροπολογιών σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων.”Δεν είναι πράγματα αυτά. Η κοινοβουλευτική διαδικασία νομοθέτησης… έχει κατεξευτελιστεί”, πρόσθεσε.

  dhm-symp

  Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, χαρακτήρισε την κύρωση των ευρωπαϊκών διατάξεων “αναγκαία για τον εμπλουτισμό της νομοθεσίας, αλλά και για τον εμπλουτισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας και στο δίκαιο ανηλίκων και στο οικογενειακό δίκαιο και στα δικαιώματα του θύματος”. Παράλληλα εμφανίστηκε θετικός, στην Κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας με την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο καταπολέμησης του “μαύρου” χρήματος και της διαπλοκής, όπως είπε. Στη συνέχεια υποστήριξε την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την “συνεπιμέλεια τέκνων”.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Γ. Αϊβατίδης, καταψήφισε το σύνολο των άρθρων υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. “έχουν μεταβιβάσει οριστικά, ίσως και αμετάκλητα, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα” στην Ε.Ε..

  Οι Συνθήκες  και οι Κανονισμοί “έχουν ένα άμεσο αποτέλεσμα στο Δίκαιο της κάθε χώρας. Αυτό έχει σημασία, διότι οποιοσδήποτε ιδιώτης, σε οποιαδήποτε υπόθεση, μπορεί να ζητήσει από τον δικαστή την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που ενδεχομένως αντιφάσκει με το Εθνικό Δίκαιο”, ανέφερε.

  kk3

  Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας, σημείωσε πως η τρομοκρατία “αξιοποιείται σαν έννοια λάστιχο με κίνδυνο να ποινικοποιηθούν εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, οι κινηματικές δράσεις που αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα”. Πρόσθεσε πως με τα περί “βίαιης ριζοσπαστικοποίησης” και “ακραίας ιδεολογίας” στοχοποιείται η έκφραση, η άποψη, η ιδεολογική αντίληψη που εναντιώνεται στον καπιταλισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τα “Συντάγματα” των κρατών της Βαλτικής ή της Κεντρικής Ευρώπης που διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία και διώκονται οι κομμουνιστές.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Θάνος Παπαχριστόπουλος, αιτιολόγησε τη θετική του στάση με το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίζει αν τα δημευθέντα αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το δημόσιο συμφέρον, για κοινωνικούς σκοπούς και για την ικανοποίηση του θύματος. Τη χαρακτήρισε “χειροπιαστή απόδειξη” που “θα έπρεπε να την έχουμε κάνει πολύ νωρίτερα”.

  Σχετικά με την τοποθέτηση ανηλίκων σε ιδρύματα, σε ανάδοχες οικογένειες και μίλησε για “πολύ προωθημένη νομοθεσία που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουμε ήδη προσαρμοστεί” και τη χαρακτήρισε “καθαρά κοινωνικό ζήτημα” που “αγγίζει όλα τα Υπουργεία”. Σημείωσε ότι καθορίζεται η διαδικασία για την ασφαλή επιστροφή του ανηλίκου στην αλλοδαπή, παραλληλίζοντάς το με την προσφυγική κρίση.

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, υπερψήφισε τις “τέσσερις άσχετες”, όπως είπε, μεταξύ τους διεθνείς συμβάσεις που ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία.Υπογράμμισε ότι μεταφράστηκαν με “προχειρότητα λέξη προς λέξη, απευθείας από τα ευρωπαϊκά κείμενα και χωρίς καν να εξεταστεί η συμβατότητά τους με τα ισχύοντα στη χώρα μας”. Τα “εισαγάγαμε για συζήτηση, δίχως να λάβουμε την απαραίτητη μέριμνα ώστε να υπάρξουν περιθώρια για βελτιώσεις και αλλαγές.

  Ειδικά για τη Συνθήκη της Βαρσοβίας, επισήμανε ότι η “Ένωση Κεντρώων” υποστηρίζει ανοιχτά και με θέρμη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. “Ως εκ τούτου, πιστεύουμε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν κοινό βηματισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί και στις οικονομίες όλων των κρατών φυσικά και στις κοινωνίες των λαών η κυκλοφορία του παράνομου, του «μαύρου» χρήματος”, πρόσθεσε.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, για τη Σύμβαση σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επισήμανε πως εισάγει ρυθμίσεις που βοηθούν τις διωκτικές Αρχές να έχουν άμεση πρόσβαση σε οικονομικού χαρακτήρα πληροφορίες, σχετικές με περιουσιακά στοιχεία εγκληματικών οργανώσεων. Σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην Ε.Ε., σημείωσε πως η δήμευση των προϊόντων εγκληματικών πράξεων θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος.

  Top