Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαισίου για εταιρική σχέση και συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών της, αφενός, και της Μογγολίας, αφετέρου | 30/3/2017

 • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
 • Υπουργείο: Υπουργείο Εξωτερικών
 • Επιτροπή: Επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ολοκλήρωση
 • Αριθμός Φεκ: 46 Α'/04.04.2017
 • Αριθμός Νόμου: 4464
 • Ημ. Κατάθεσης: 16/03/2017
 • Εισηγητές: Συμεών Μπαλλής
  Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Περιγραφή

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Συµφωνία-Πλαίσιο μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. και της Μογγολίας, που έχει υπογραφεί στην πρωτεύουσα της τελευταίας τον Απρίλιο 2013, σχετικά µε την την εδραίωση της συνεργασίας τους σε πολιτικό και οικονοµικό επίπεδο, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας σε τομείς όπως, επενδύσεις, δικαιοσύνη, εμπόριο, μετανάστευση, επιστήμη, περιβάλλον κ.α.

Όσον αφορά τις εµπορικές σχέσεις ΕΕ-Μογγολίας, η ΕΕ αποτελεί τον 3ο µεγαλύτερο εµπορικό εταίρο της Μογγολίας (αν και η Μογγολία αποτελεί κατά σειρά µόνον τον 141ο εµπορικό εταίρο της ΕΕ). Με την κύρωση της Συµφωνίας-Πλαισίου αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη των οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων ΕΕ-Μογγολίας, ιδίως στον τοµέα της προώθησης των επενδύσεων και του εµπορίου πρώτων υλών. Αναφορικά με την Ελλάδα αναμένονται σηµαντικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορα θέµατα. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε τοµείς που ενδεχομένως ενδιαφέρουν και τις ελληνικές, όπως η µεταποίηση τροφίµων και τα κατασκευαστικά έργα. Επιπλέον, τα ελληνικά συµφέροντα προωθούνται και διασφαλίζονται µε τη συµπερίληψη αναφορών στη Συµφωνία-Πλαί- σιο για τα πεδία του εµπορίου, του τουρισµού, των Γεωγραφικών Ενδείξεων, της ενέργειας, των πολιτιστικών  ανταλλαγών και της συνεργασίας επί της παράνοµης µετανάστευσης και επανεισδοχής.

Ενδεχόμενες δαπάνες από την κύρωση της Συμφωνίας καλύπτονται από την Ε.Ε. με εξαίρεση εκείνες που προκύπτουν από τη συµµετοχή της χώρας µας στους διάφορους τοµείς συνεργασίας µε τη Μογγολία και από τη συμμετοχή Ελλήνων εκπροσώπων στις συνεδριάσεις της Μικτής Επιτροπής που θα συστηθούν, ή συναντήσεις για την επίλυση διαφόρων θεµάτων που ανακύπτουν κατά την ε- φαρµογή της Συµφωνίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι ενδέχεται να προκύψουν οφέλη για την εθνική οικονοµία από την ενίσχυση της συνεργασίας µας µε τη Μογγολία, χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιούνται.

Τέλος, εγκρίθηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Περιλαμβάνονται διατάξεις όπως η μοριοδότηση δημοσίων υπαλλήλων για τις προαγωγές καθώς και αποσαφήνιση κριτηρίων για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης (ΓΔΟΥ).

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Συμεών Μπαλλής, επισημαίνοντας τη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία ψήφισης της Συμφωνίας, υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Τόνισε ότι οι πολιτικές θέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλό επίπεδο με περαιτέρω περιθώρια προώθησης της διμερούς περιφερειακής συνεργασίας. Αναφορικά με τα οφέλη για τη χώρα μας, υποστήριξε ότι τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται με αναφορά δράσεων στον τομέα του Τουρισμού, εμπορίου και ενέργειας. Επίσης, σημαντικά οφέλη θα προκύψουν και στις εμπορικές σχέσεις, από τη στιγμή , που σήμερα, “οι εξαγωγές μας προς τη Μογγολία δεν είναι σε ικανοποιητικό βαθμό.

  nd

  Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Κουκοδήμος, υπερψήφισε τη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι διέπεται από τη φιλοσοφία και τις αρχές της ανάπτυξης και της ενίσχυσης πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με κράτη που παρουσιάζουν αναπτυσσόμενη οικονομία. Στοχεύει στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, πρόσθεσε, και επισήμανε τα οφέλη για την Ελλάδα στον τομέα των κατασκευαστικών έργων και της μεταποίησης τροφίμων. Τέλος, ανέφερε την ανάγκη “εκμετάλλευσης επιχειρηματικών ευκαιριών”  που θα προκύψουν στη Μογγολία με την κύρωση.

  dhm-symp

  Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας με το επιχείρημα ότι η Μογγολία είναι για την Ευρώπη, ένας χρήσιμος εταίρος για γεωστρατηγικούς λόγους και καλύπτει πολλούς τομείς συνεργασίας. Στη συνέχεια, κάλεσε τη κυβέρνηση να διερευνήσει σε ποιους τομείς μπορεί να συμμετάσχει ενεργά η χώρα μας, αναπτύσσοντας παράλληλα εξωστρεφή πολιτική.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Ν. Κούζηλος, έκανε λόγο για τυπική κύρωση Σύμβασης, την οποία καταψήφισε. Εξέφρασε προβληματισμούς στο τι θα ωφελήσει τη χώρα μας η Συμφωνία, όπως και για το λόγο που καθυστέρησε να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από τη στιγμή που υπεγράφη το 2013. Τέλος, κατέκρινε το γεγονός ότι η Ε.Ε., “στην ουσία ζητάει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους και τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα.

  kk3

  Η ειδική αγορήτρια του Κ.Κ.Ε., Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας τη Σύμβαση στην αρμόδια επιτροπή, τόνισε ότι στόχος είναι η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και η επιδίωξη πολιτικής επιρροής της ΕΕ σε μία περιοχή που συνορεύει με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της, Ρωσία και Κίνα. “Το κεφάλαιο της ΕΕ ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών της Μογγολίας και προβλέπεται η διευκόλυνσή του μέσω των δημοσίων επενδύσεων, για τη διείσδυσή του σε τομείς που αφορούν την Ενέργεια, το νερό, συνολικά σε κάθε κερδοφόρα δράση”, πρόσθεσε. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Μογγολίας, η Ε.Ε. ενδιαφέρεται να βάλει “πόδι” στη χώρα, ενισχύοντας τη γεωπολιτική επιρροή της, στα πλαίσια της σφοδρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την Κίνα. Στην ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα απουσίαζε από τη διαδικασία (σ.σ. λόγω της διεξαγωγής του Συνεδρίου του Κ.Κ.Ε.) με αποτέλεσμα να μην τοποθετηθεί επί της τροπολογίας.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Κωνσταντίνος Κατσίκης, μίλησε για σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων και τη δυνατότητα που θα έχει η Ε.Ε. να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τοποθετούμενος υπέρ της Συμφωνίας. Συνέχισε λέγοντας, “η Ελλάδα διασφαλίζει τα συμφέροντά της σε διάφορους τομείς όπως η Μετανάστευση και ο Τουρισμός”, ενώ θα υπάρξει “αύξηση εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας”.

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, υπερψήφισε, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ιδιαιτερότητα της Μογγολίας ως περίκλειστο κράτος μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Στα θετικά συγκαταλέγει τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, κυρίως λόγω των κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου “που χρειάζεται η Ένωση”. Για την Ελλάδα, είπε, “ανοίγονται ευκαιρίες για εμπορικές συμφωνίες που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εξαγωγών μας όπως και στο χώρο της μεταποίησης τροφίμων”.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, τασσόμενος υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας, μίλησε για εξαιρετικά σημαντικά πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, και υπογράμμισε τα υψηλά ποσοστά μεγέθυνσης που παρουσιάζει η οικονομία της Μογγολίας. Γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται στην εξόρυξη φυσικών πόρων.

  Top