Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και άλλες διατάξεις | 8/3/2017

 • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
 • Υπουργείο: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Επιτροπή: Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Αριθμός Φεκ: 31 A'/13.03.2017
 • Αριθμός Νόμου: 4457
 • Ημ. Κατάθεσης: 14/02/2017
 • Εισηγητές: Νικόλαος Παπαδόπουλος
  Κωνσταντίνος Κατσαφάδος

Περιγραφή

Προς ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, η παρούσα Σύμβαση, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της γεωργίας και σε τομείς συναφείς με τη γεωργία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Συμφωνία, σύμφωνη με τη νομοθεσία της Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών, τη διοργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, σεμιναρίων, συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και συναντήσεων σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, καθώς επίσης την πραγματοποίηση τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την Ε.Ε. και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς. Για την υλοποίηση των παραπάνω, προωθείται η σύσταση Ελληνο-Αζερικής Μικτής Επιτροπής, η οποία θα συνέρχεται περιοδικά και εναλλακτικά στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων των δύο κρατών. Περαιτέρω, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τον χρόνο έναρξης, τη δυνατότητα τροποποίησης και τη διάρκεια της Συμφωνίας.

Τροπολογία – Επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν από τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών 

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ορίζει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν από τους υπερθεματιστές, ως η πρώτη δόση του τιμήματος, στο πλαίσιο του διενεργηθέντος διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παπαδόπουλος, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία διασφαλίζει την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας.

  nd

  Ο Ειδικός Αγορητής της ΝΔ, Κ. Κατσαφάδος, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αποτελεί “προϊόν ενεργειών προηγούμενης κυβέρνησης”. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, ο Κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι η παρούσα Συμφωνία προωθεί την εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ο αγροτικός τομέας να γίνει πυλώνας για νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά  τη τροπολογία σχετικά με την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, τοποθετήθηκε θετικά, υπογραμμίζοντας ότι “το κράτος οφείλει να είναι συνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες”.

  320_182_445844

  Ο Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μ. Τζελέπης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι η εν λόγω Συμφωνία έχει θετικό πρόσημο, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, “δίνει εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα” και ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, ο Μ. Τζελέπης τοποθετήθηκε θετικά προς τις διατάξεις που ορίζουν τα μέσα υλοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι σωστά δίνεται βάρος στις εμπορικές εκθέσεις, συναντήσεις και συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

  xa

  Η Ειδική Αγορήτρια της ΧΑ, Ε. Ζαρούλια, καταψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την τοποθέτησή της, αποτελεί ένδειξη του “αντιεθνικού έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο συνεχίζει και η σημερινή”. Εκ μέρους του κόμματος, η Ε. Ζαρούλια εξέφρασε έντονες αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος από την παρούσα Συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν “δορυφόρο της Τουρκίας”.

  kk3

  Ο Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε., Ν. Μωραΐτης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια “συμφωνία ανάμεσα σε δύο καπιταλιστικά κράτη”, η οποία λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιύνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, και ως εκ τούτου τίθεται ενάντια στα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών των δυο χωρών.

  aneksa_ellines

  Ο Ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΛ,  Γ. Λαζαρίδης, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια “θετική εμπορική συμφωνία” που θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη στα συμβαλλόμενα μέρη.

  enwsh-kentrwwn

  Ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας το “θετικό πρόσημο” του τελευταίου. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, ο Μ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η “ενίσχυση των διμερών σχέσεων είναι στρατηγικής σημασίας”, ενώ έκανε αναφορά στην ελληνική ομογένεια του Αζερμπαϊτζάν και στο σημαντικό πολιτιστικό και πολιτισμικό φορτίο της.

  550_334_351008

  Ο Ειδικός Αγορητής με το Ποτάμι, Γ. Αμυράς, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας τη σημασία της παρούσας Συμφωνίας για τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μεγάλη δυναμική. Κατά την Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Σ. Δανέλλης, τοποθετήθηκε υπέρ της τροπολογίας για την επιστροφή των χρημάτων για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί την “πράξη τέλους ενός τυχοδιωκτισμού” εκ μέρους της κυβέρνησης.

  Top