Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας για συνεργασία στον τομέα ανταλλαγής και εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων και άλλες διατάξεις | 14/3/2017

  • Τύπος: Διεθνής Σύμβαση
  • Υπουργείο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • Επιτροπή: Επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων
  • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν νομοσχέδιο
  • Αριθμός Φεκ: 37 A'/22.03.2017
  • Αριθμός Νόμου: 4460
  • Ημ. Κατάθεσης: 03/03/2017
  • Εισηγητές: Δημήτριος Εμμανουηλίδης
    Σάββας Αναστασιάδης

Περιγραφή

Η κυρωθείσα Συμφωνία αφορά στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Σουηδίας στον τομέα της άμυνας, με τον καθορισμό των γενικών προϋποθέσεων και των όρων διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων και συνεκπαίδευσης μεταξύ του Ελληνικού και του Σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού. Για την αρμονική διεξαγωγή των επιχειρήσεων, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις υποχρεώσεις του κράτους που αποστέλλει προσωπικό Ενόπλων Δυνάµεων στην επικράτεια του άλλου (φιλοξενούντος) κράτους, ενώ παράλληλα περιγράφεται με λεπτομέρεια το καθεστώς υπό το οποίο θα διενεργείται η ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ των δύο κρατών.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποσαφηνίζουν, επιπλέον, τον τρόπο επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών, ενώ παρατίθενται λεπτομερώς η διαδικασία έναρξης ισχύος της Συµφωνίας, η χρονική διάρκεια ισχύος αυτής, η δυνατότητα καταγγελίας, καθώς και η δυνατότητα τροποποίησης της παρούσας Συμφωνίας.

Τροπολογία – Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την αμοιβή και τα λοιπά έξοδα της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας “HOLMAN FENWICK WILLAN LLP”

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου αφορά στον καθορισμό του ποσού αμοιβής και κάλυψης λοιπών εξόδων της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία “HOLMAN FENWICK WILLAN LLP” για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών και νομικής υποστήριξης προς το Ελληνικό Δημόσιο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τροπολογία – Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην ανώνυμη εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Ε.Α.Σ.) Α.Β.Ε.Ε.

Η εν λόγω τροπολογία με την τροποποίηση των άρθρων 125 και 126 του ν.1446/2016 καθορίζει επιμέρους ζητήματα σχετικά με την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Ε.Α.Σ.) Α.Β.Ε.Ε. απέναντι στο Δημόσιο, με στόχο, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, να δοθεί μια “βάση ρευστότητας” στην εταιρεία ώστε να πραγματοποιεί τις δραστηριότητές της.

Σχετικοί σύνδεσμοι


Άρθρα

Ερμηνεία των θέσεων

syriza

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Εμμανουηλίδης, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω Συμφωνία διατηρεί και ενισχύει την παρουσία της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το “αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της εκπαίδευσης στελεχών τους”, ενώ δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές δυνάμεις να μεταφέρουν τεχνογνωσία στο εξωτερικό.

nd

Ο Εισηγητής της ΝΔ, Σ. Αναστασιάδης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, “δίνει ουσία στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των ήδη ικανών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού”, ενδυναμώνοντας, παράλληλα, τις σχέσεις των εμπλεκόμενων στρατιωτικών σωμάτων. Επιπλέον, ο Σ. Αναστασιάδης αξιολόγησε θετικά το προσδοκώμενο όφελος της Συμφωνίας για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Όσον αφορά τις τροπολογίες, το κόμμα ψήφισε παρών στην Ολομέλεια της Βουλής. Για την τροπολογία που ρυθμίζει τις αμοιβές της δικηγορικής εταιρείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Δένδιας, δήλωσε ότι οι επεξηγήσεις στην αιτιολογική έκθεση δεν είναι επαρκείς, ενώ χαρακτήρισε “εκπρόθεσμη” τη δεύτερη τροπολογία που αφορά σε θέματα της ΕΑΣ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι “δεν είναι μία απλή περίπτωση για την πληρωμή του προσωπικού”.

320_182_445844

Ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των τροπολογιών που κατατέθηκαν, σημειώνοντας σχετικά με την τροπολογία για την ΕΑΣ ότι αποτελεί μια “βραχυπρόθεσμη λύση για τα Αμυντικά Συστήματα, τους εργαζομένους, τα θέματά τους, τα λειτουργικά τους”. Ωστόσο, σχετικά με την παραχώρηση οικοπέδου των ΕΑΣ στα ΕΛΠΕ, ο Α. Λοβέρδος επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της συνταγματικότητας και νομιμότητας σε σχέση με τα ιδιοκτησιακά. Τέλος, το κόμμα ψήφισε υπέρ της τροπολογίας που ρυθμίζει την αμοιβή της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας.

xa

Ο Ειδικός Αγορητής της ΧΑ, Ν. Κούζηλος, ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του κόμματος για το όφελος της Συμφωνίας για τη χώρα.

Όσον αφορά την τροπολογία που κατατέθηκε για την αμοιβή της δικηγορικής εταιρείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χ. Παππάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, εκφράστηκε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το προβλεπόμενο ποσό είναι “αστρονομικό”, ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την αξιοποίηση νομικών συμβούλων από το εξωτερικό. Επιπλέον, το κόμμα υποστήριξε τη τροπολογία για την ΕΑΣ, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία πληρωμής των εργαζομένων, ωστόσο ο Χ. Παππάς αναφέρθηκε στην εν λόγω τροπολογία ως μια “αποσπασματική λύση”, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει μια “συνολική πολιτική, έναν σχεδιασμό για την αμυντική παραγωγή” της χώρας. Συνολικά, για τις δύο τροπολογίες, το κόμμα ψήφισε παρών.

kk3

Η Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε., Λ. Κανέλλη, καταψήφισε το νομοσχέδιο, σημείωνοντας χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω Συμφωνία συμβάλλει στην προώθηση των “ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή”. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι “όλη η στρατιωτική προετοιμασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στο χώρο μας, στη γειτονιά μας” έχει στόχο τη διατήρηση των ενεργειακών δρόμων “στα χέρια των μονοπωλιακών συμφερόντων”, ενώ υποστήριξε ότι για τον ίδιο λόγο η Σουηδία “βρίσκεται εν εμπολέμω προετοιμασία”, επαναφέροντας και τη στρατιωτική θητεία.

Σχετικά με την τροπολογία για την αμοιβή της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, το Κ.Κ.Ε. ψήφισε παρών, εκφράζοντας έντονες αντιδράσεις για το υψηλό ποσό που θα καταβληθεί στην εταιρεία, καθώς και τη μη αξιοποίηση ελληνικού νομικού προσωπικού για τέτοιες υποθέσεις. Τέλος, όσον αφορά την τροπολογία για την ΕΑΣ, η Λ. Κανέλλη υποστήριξε τη ρύθμιση για την εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ωστόσο κατέκρινε την παραχώρηση του οικοπέδου των ΕΑΣ στα ΕΛΠΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του κόμματος σχετικά με το αν θα αποβεί επωφελής για το Δημόσιο.

aneksa_ellines

Ο Ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ενώ έκανε αναφορά στην ελληνική ομογένεια της Σουηδίας.

Σχετικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν, ο  Κ. Κατσίκης υποστήριξε τη ρύθμιση για την αμοιβή της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατή η διακοπή της δικαστικής διαδικασίας, ενώ ψήφισε, επίσης, θετικά, την τροπολογία που αφορά στην ΕΑΣ, σημειώνοντας ότι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχή δραστηριοποίηση της εταιρείας “στην παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και υλικού πολέμου”.

enwsh-kentrwwn

Ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων,  Ι. Σαρίδης, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η παρούσα Συμφωνία στοχεύει στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, ενισχύοντας την “υπηρεσιακή ετοιμότητα και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων” της χώρας.

Όσον αφορά τις δύο τροπολογίες, ο Ι. Σαρίδης ψήφισε υπέρ της ρύθμισης για την αμοιβή της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το ύψος της εν λόγω αμοιβής είναι πολύ μεγάλο. Σχετικά με τη δεύτερη τροπολογία για την ΕΑΣ, το κόμμα ψήφισε παρών, λόγω των διατάξεων που απαλλάσσουν την ΕΑΣ από την απόδοση πιστοποιητικού μηχανικού.

550_334_351008

Ο Ειδικός Αγορητής με το Ποτάμι, Σ. Δανέλλης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σ. Λυκούδης εξέφρασε τη θετική στάση του κόμματος σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε για τις αμοιβές της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, απευθύνοντας, ωστόσο, ερώτηση στον Υπουργό γιατί τέτοιες συμβάσεις “για έκτακτες ανάγκες” δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Επιπλέον, το κόμμα υποστήριξε την τροπολογία για την ΕΑΣ, εκφράζοντας ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που καθυστέρησε η πώληση του οικοπέδου και “η φορολογική και ασφαλιστική ενημέρωση” της εταιρείας.

Top