Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κύρωση Πρωτοκόλλου Εφαρμογής μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ευρωπαικής Κοινότητας της 25ης Μαίου 2006 | 6/4/2017

  • Τύπος: Σχέδιο νόμου
  • Υπουργείο: Υπουργείο Εσωτερικών
  • Επιτροπή: Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης
  • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
  • Αριθμός Φεκ: 55 A'/12.04.2017
  • Αριθμός Νόμου: 4466
  • Ημ. Κατάθεσης: 28/03/2017
  • Εισηγητές: Γεώργιος Πάλλης
    Σοφία Βούλτεψη

Περιγραφή

Το Πρωτόκολλο Εφαρμογής μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας, το εν λόγω Εφαρμοστικό Πρωτόκολλο καθορίζει τους κανόνες για τη διεξαγωγή της διαδικασίας επανεισδοχής, ήτοι, όπως ορίζεται στην εν λόγω Συμφωνία, “της μεταφοράς από το αιτούν κράτος και της εισδοχής από το κράτος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση ατόμων (ιδίων υπηκόων του κράτους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση, υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων), οι οποίοι έχουν συλληφθεί να εισέρχονται παρανόμως να είναι παρόντες ή να διαμένουν στο αιτούν κράτος”.

Το πρώτο μερος του νομοσχεδίου αποτελείται από έντεκα (11) επιμέρους άρθρα, στα οποία, μεταξύ άλλων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης διέλευσης και απάντησης σε αυτή (προθεσμίες, απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα για την απόδειξη ιθαγένειας ή των λόγων επανεισδοχής). Επιπρόσθετα, προσδιορίζονται τα σημεία διέλευσης των συνόρων, η χρονική στιγμή μεταφοράς, οι όροι μεταφοράς σε πιθανή χρήση συνοδείας, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται το ζήτημα του κόστους μεταφοράς που προκύπτει στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεισδοχής και διέλευσης. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Πρωτοκόλλου, καθώς και της Συμφωνίας Επανεισδοχής, ορίζονται οι γλώσσες επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών. Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία έναρξης ισχύος του Πρωτοκόλλου Εφαρμογής, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα καταγγελίας, καθώς και η δυνατότητα τροποποίησης  των διατάξεων του Πρωτοκόλλου.

Σχετικοί σύνδεσμοι


Άρθρα

Ερμηνεία των θέσεων

syriza

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάλλης, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω Πρωτόκολλα αποτελούν απαραίτητα μέσα για “την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων στα κράτη της Ε.Ε.”, διασφαλίζοντας την “ισότιμη συνεργασία”, με αμοιβαίες υποχρεώσεις, μεταξύ δύο χωρών, με προϋπόθεση πάντα τον “σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων ειδικότερα”, όπως τόνισε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

nd

Η Εισηγήτρια της ΝΔ, Σ. Βούλτεψη, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι το κόμμα στηρίζει συμφωνίες που η Ε.Ε. συνάπτει με τρίτες χώρες, ωστόσο, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η Σ. Βούλτεψη, με αφορμή την παρούσα κύρωση, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας.

dhm-symp

Ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, “αναγνωρίζοντας”, όπως υποστήριξε, ” τη χρησιμότητα” της εν λόγω Συμφωνίας με τη Ρωσία. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Θ. Παπαθεοδώρου πρότεινε ορισμένες διορθώσεις στην αιτιολογική έκθεση αναφορικά με τον όρο της “παράνομης μετανάστευσης”, για τον οποίο το κόμμα αιτήθηκε να αντικατασταθεί με τον όρο “αντικανονική μετανάστευση”, καθώς, όπως υποστήριξε, η έννοια της μετανάστευσης δεν πρέπει να ταυτίζεται ιδεολογικά και πολιτικά με εγκληματικότητα και παραβατικές συμπεριφορές.

xa

Ο Ειδικός Αγορητής της ΧΑ, Η. Παναγιώταρος, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι το κόμμα σταθερά στηρίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, εντούτοις τόνισε ότι λόγω της χρονικής καθυστέρησης της κύρωσης, η παρούσα Συμφωνία έχει μικρότερη σημασία, δεδομένων, όπως ανέφερε, των περισσότερων εισροών λαθρομεταναστών από άλλες χώρες, όπως Πακιστάν και Τουρκία. Τέλος, ο Η. Παναγιώταρος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την “πολιτική των ανοιχτών συνόρων”.

kk3

Ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ, Χ. Κατσώτης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Αιτιολογώντας τη στάση αυτή του κόμματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Χ. Κατσώτης τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι “καθαρά ταξικό”, καθώς, όπως ανέφερε, αιτία του είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των χωρών. Επιπλέον, αναφερόμενος εν γένει στη μεταναστευτική πολιτική των κρατών-μελών της Ε.Ε., επισήμανε ότι οι Συμφωνίες Επανεισδοχής αποτελούν αποτελούν “εφαρμογή της πολιτικής της επιλεκτικής μετανάστευσης” που έχουν υιοθετήσει τα κράτη, προσελκύοντας μόνο, όπως τόνισε, “χρήσιμους μετανάστες” για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα “πλούσιους επενδυτές ακινήτων”.

aneksa_ellines

Ο Ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι η εφαρμογή τέτοιων Συμφωνιών “αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης” και “αποτρεπτικό παράγοντα για τους παράνομους μετανάστες και τους διακινητές τους”. Παράλληλα, ο Κ. Κατσίκης μίλησε για τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρωσία, οι οποίοι εδράζονται σε κοινές πολιτιστικές αξίες και αναφορές, ενώ άσκησε έμμεση κριτική στα κόμματα που θέτουν προϋποθέσεις προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του εν λόγω Πρωτοκόλλου, τονίζοντας τη σημασία του τελευταίου για την “ορθή διαχείριση, κατά το μέτρο του δυνατού, της παράνομης μετανάστευσης”.

enwsh-kentrwwn

Ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Ι. Σαρίδης, τάχθηκε υπέρ του παρόντος Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου, ανεξαρτήτως, όπως ανέφερε, των όποιων καθυστερήσεων στη διαδικασία της κύρωσής του. Επιπλέον, τόνισε τη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Επανεισδοχής, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί “ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο”, ενώ παράλληλα, “ενδυναμώνει και αναβαθμίζει τις σχέσεις της Ε.Ε. και της Ελλάδας με τη Ρωσία, σε μια περίοδο που η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση κορυφώνεται”.

550_334_351008

Ο Ειδικός Αγορητής με το Ποτάμι, Σ. Δανέλλης, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, προκειμένου, όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, να λυθεί η εκκρεμότητα σε σχέση με την κοινοτική υποχρέωση της χώρας, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύχρονη καθυστέρηση για την κύρωση του εν λόγω Πρωτοκόλλου, ενώ τόνισε ότι λόγω αυτής της καθυστέρησης το πρόβλημα έχει εκλείψει.

Top