Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Τροποποιήσεις του ν.2725/1999 (Ά 121) και άλλες διατάξεις | 27/6/2017

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Επιτροπή: Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 21/06/2017
 • Εισηγητές: Πέτρος Κωνσταντινέας
  Άννα Καραμανλή

Περιγραφή

Νόμο του κράτους αποτελεί το αθλητικό νομοσχέδιο, που συζητήθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος σε μία συνεδρίαση από την Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο η τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα κυριάρχησε στη συζήτηση του νομοσχεδίου, με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτης, να κάνει λόγο για ρύθμιση που οδηγεί σε λύση του προβλήματος της εργασίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα και ταυτόχρονα τελειώνει την συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χ.Α. και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν “παρών”.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική τόσο για τον ταχύτατο τρόπο προώθησης της τροπολογίας (κατατέθηκε χθες βράδυ και ψηφίστηκε σήμερα) ενώ υποστηρίχθηκε -κυρίως από την Ν.Δ- ότι δεν δίνει την δυνατότητα στους δήμους να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους τις υπηρεσίες καθαριότητας. Πρόκειται για “κατεπείγουσες καταστάσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνοντας πως η Ν.Δ. έχει “εμμονή να παραδώσετε τα σκουπίδια στους ιδιώτες”. Θύμισε ότι για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα δεν προκύπτει πρόβλημα από τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ ορίζεται μοριοδότηση εργασιακής εμπειρίας για όσους συμμετάσχουν σε δυνητικούς -για κάθε Δήμο- , μέσω ΑΣΕΠ.

Μεταξύ των κυριότερων διατάξεων:

-ολοκληρώνεται το έργο της επιτροπής εξομάλυνσης που όρισε η FIFA με σκοπό την αναμόρφωση των καταστατικών λειτουργιών της Ε.Π.Ο και κατ΄ ουσίαν νομιμοποιείται η τακτική Γ.Σ. της ΕΠΟ (σ.σ. προγραμματισμένη την Παρασκευή),

-παρατείνεται ο χρόνος έναρξης της κάρτας φιλάθλου (από 31.3.2017 σε 31.12.2017) για ν΄αντιμετωπιστούν προβλήματα τεχνικής φύσης, όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση,

-κατηγοριοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις με σκοπό την έκδοση της άδειας καταλληλότητάς τους. Κάποιες από αυτές θα αδειοδοτούνται απευθείας από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού (για το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Καυταντζόγλειο και τον Αγιο Κοσμά), άλλες από τον δήμαρχο και άλλες από τον περιφερειάρχη, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες που θα λειτουργούν με βάση βεβαιώσεις φορέων και ομοσπονδιών. Χωρίς την απαιτούμενη άδεια, οι υπεύθυνοι για τη χρήση εγκαταστάσεων θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Η ίδια ποινή θα επιβάλλεται και στους προέδρους των αθλητικών σωματείων που μετέχουν στη συνάντηση,

-με αναδρομική ισχύ από το έτος 2016-2017, αλλάζει το καθεστώς εκκαθάρισης των ανώνυμων αθλητικών εταιρειών μεταφέροντας στη νέα ΑΑΕ που θα δημιουργηθεί τα χρέη της προηγούμενης,

-μειώνεται η εγγυητική επιστολή που καταθέτουν οι ΚΑΕ στην Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού, για τη συµµετοχή τους στη νλεα αγωνιστική περίοδο,

-χορηγείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε προπονητές Ολυμπιονικών & Παραολυμπιονικών.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, υπερψηφίζοντας δήλωσε “πολύ χαρούμενος που όλοι οι φορείς -για τα δεκαπέντε άρθρα για τα γήπεδα, για την αξιοποίηση των αθλητών, για τους special Olympics και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες βάσει του αθλητικού προγράμματος ήταν θετικοί”. Αυτό μας δίνει λίγο δύναμη μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχει ο αθλητισμός”, τόνισε χαρακτηριστικά.

  nd

  Η εισηγήτρια Ν.Δ., Άννα Καραμανλή, καταψηφίζοντας επί της αρχής,  εξέφρασαν τους προβληματισμούς της, κατηγορώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ότι “συνθηκολογεί για την ΕΠΟ και γκρεμίζει τα κομμάτια του νόμου Κοντονή”. Επισήμανε ότι “προσπαθούν να διορθώσουν λάθη με νέα λάθη”, τονίζοντας ότι “έπρεπε πρώτα να έρθει ο αθλητικός νόμος και να ακολουθήσουν το καταστατικό των ομοσπονδιών”.

  dhm-symp

  Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, υποστήριξε ότι γίνεται “απόπειρα τακτοποίησης αναγκαίων θεμάτων”όπως άδειες εγκαταστάσεων, άδειες τέλεσης αγώνων κτλ. Επέκρινε τη διαδικασία του επείγοντος, λέγοντας πως, όταν τα προβλήματα σέρνονται και φτάνουμε στο παρά ένα, τότε όλα γίνονται “επείγοντα”. “Αλλά είπαμε από τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης, τελικά, δεν ξεφεύγει κανείς”, πρόσθεσε.

  Υπογράμμισε επίσης, πως ” όσο ο αθλητικός νόμος δεν έρχεται μας δίνεται κάθε φορά η δυνατότητα να σας λέμε ότι χάνεται η συνολική εικόνα και έρχονται όλα συστηματικά”. Να μας πείτε τι ακριβώς θέλετε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ανέφερε.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Α. Γρέγος, καταψηφίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει στις προτεραιότητές της, “την προώθηση ενός οργανωμένου συστήματος αθλήσεως”. Στον ίδιο τόνο συνέχισε για τις δεσμεύσεις της κυβέρνηση για την “πάταξη της διαφθοράς”, υποστηρίζοντας πως “δεν ήταν τίποτε άλλο από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και λεονταρισμούς”.

  kk3

  Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Μανόλης Συντυχάκης, ψήφισε “παρών επί της αρχής”, επισημαίνοντας πως δεν λύνονται τα προβλήματα στον αθλητισμό, δεν εξυγιαίνεται το ποδόσφαιρο, ούτε πατάσσονται φαινόμενα διαφθοράς. Πρόσθεσε πως ο αθλητισμός μειώνεται για το λαό, κλείνουν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα και κολυμβητήρια, ενώ ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία φυτοζωούν.

  Τέλος, σημείωσε πως η “μήτρα” των προβλημάτων είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και η εμπορευματοποίησή του. Όπως είπε, για το ΚΚΕ ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να στηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κι αυτό προϋποθέτει άλλη εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των Αν.Ελ., Γιώργος Λαζαρίδης, σημείωσε ότι εισάγονται διατάξεις για την απλούστευση των διαδικασιών και την κατηγοριοποίηση των εγκαταστάσεων. “Τα ελληνικά γήπεδα έχουν πρόβλημα στις διαδικασίες αδειοδότησης. Πολλά χρόνια δίνονται προσωρινές άδειες γιατί δεν υπήρχε μέχρι στιγμής η κατηγοριοποίησή τους. Κάτι που πλέον υπάρχει”, πρόσθεσε και υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

  enwsh-kentrwwn

  Η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, υπερψηφίζοντας, σχολίασε πως “το νομοσχέδιο δεν φέρνει κάποια ιδιαίτερη επανάσταση και δεν χτυπάει τα χρόνια προβλήματα του αθλητισμού”. Ανέφερε, επίσης πως οι περισσότερες διατάξεις είναι μικρές κλίμακες, όσον αφορά τα προβλήματα του αθλητισμού.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με “Το Ποτάμι”, Γρηγόρης Ψαριανός, αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος του επείγοντος επί “αποσπασματικότατων θεμάτων” καθώς και για το τι “κρύβεται από πίσω και γιατί τόση σπουδή του επείγοντος”. Συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας. “Όταν ενημερώθηκα ότι έρχεται νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, κάτι τέτοιο φαντάστηκα ότι θα γίνει: ότι θα συζητήσουμε για έναν αθλητικό νόμο σοβαρό και εμπεριστατωμένο. Και βλέπω ότι είναι ένα, επείγον νομοσχέδιο”, πρόσθεσε.

  Top