Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Δ.Ε.Υ.Α. - Ρυθμίσεις σχετικές με τους Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών κ.α.δ | 26/7/2017

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Εσωτερικών
 • Επιτροπή: Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 12/07/2017
 • Εισηγητές: Αναστάσιος (Τάσος) Πρατσόλης
  Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης

Περιγραφή

Δεκτό κατά πλειοψηφία (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Αν.Ελ.) έγινε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν και την Ένωση Κεντρώων μαζί με το Ποτάμι να «μένουν στο Παρών». Ωστόσο δεκάδες άρθρα ψηφίστηκαν διακομματικά με τον αρμόδιο Υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό.

Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ διαρθρώνεται σε 150 άρθρα με τα οποία συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών. Ψηφίστηκαν, επίσης, 18 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες με τις περισσότερες να αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις αρμοδιοτήτων των υπουργείων.

Οι κυριότερες διατάξεις αφορούν:

– σε περιπτώσεις λύσης κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, το προσωπικό μπορεί να μετακινηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις στους Δήμους, υπό την προϋπόθεση ότι απασχολείτο στην επιχείρηση κατά την 31.5.2011

– στην δυνατότητα των ΔΕΥΑ να θεσπίζουν ειδικά τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες
στην δυνατότητα που αποκτούν και οι ιδιώτες ως προς την εγκατάσταση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών

– στη δημιουργία Μητρώου Πολιτών όπου θα περιλαμβάνεται το σύνολο των στοιχείων του Εθνικού Δημοτολογίου και ληξιαρχικών πράξεωνπρος δευκόλυνση των πολιτών

– στην κατάργηση της αναστολής προσλήψεων στους δημοτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς

– στον διορισμός ή στην πρόσληψη κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ, έτους 1998 για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής τους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ που έχουν καταργηθεί ή λυθεί. Η πρόσληψη προβλέπεται ότι θα γίνει σε προσωποπαγείς θέσεις

– στην απόδοση σε χρήμα Μέτρα Ατομικής Προστασίας(Μ.Α.Π.) για το γάλα που δεν είχε δοθεί στους εργαζόμενους τα έτη από το 2012 έως και το 2016

– στη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

– στην παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων υπαλλήλων που δεν παρέδωσαν στοιχεία για την αξιολόγηση των συμβάσεων εργασίας επί υπουργείας Μητσοτάκη

– στη χορήγηση πέντε εργάσιμων ημερών ως γονεϊκή άδεια σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.

– στην παροχή κινήτρων (δωρεάν σίτιση και διαμονή) σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών Δήμων για στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών

Αντιμισθία αντιδημάρχων & ρυθμίσεις για τις Περιφέρειες

Επαναφέρεται, ακόμη, η αντιμισθία για τους αντιδημάρχους αλλά και τις αποζημιώσεις για τους δημοτικούς συμβούλους με εξαίρεση εκείνους που μετέχουν στα συμβούλια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Η αποζημίωση αφορά μετακινήσεις άνω των 10 χλμ. και ανέρχεται στα 42,75 ανά συνεδρίαση. Ταυτόχρονα, προβλέπονται προβλέπονται δαπάνες για τη μετακίνηση αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ Οι ειδικοί σύμβουλοι και επιστημονικοί συνεργάτες στις περιφέρειες, δικηγόροι ή άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτρέπεται να συνεχίσουν παράλληλα το επάγγελμά τους.

Τροπολογίες

– αναβάλλεται για την 1 Ιανουαρίου του 2018 η εφαρμογή του νέου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

– δίνεται η δυνατότητα στην Εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο να πραγματοποιεί προσλήψεις ενώ δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων στις κτηματολογικές εγγραφές

– δυνατότητα του δημοσίου να διαθέτει χώρους για την προσωρινή μετεγκατάσταση Ρομά

– παράταση προγράμματος βοήθεια στο σπίτι και μεταφορά ΑμεΑ

– παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάσος Πρατσόλης, υπερψηφίζοντας, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις που ρυθμίζουν σημαντικά θέματα με θετικό πρόσημο για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία, και αποτελούν χρόνια αιτήματα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επρόκειτο να λυθούν με την έκδοση ΠΔ.

  nd

  Ο εισηγητής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι«βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα αντιμεταρρύθμισης, σε ένα κύμα που αναιρεί τις βασικές παραδοχές για τις σχέσεις κράτους – Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Το χαρακτήρισε ως επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

  Επίσης δήλωσε ότι «Αυτό το νομοσχέδιο κάνει προσλήψεις χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, και διευθετήσεις και τακτοποιήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του νομοσχεδίου είναι «η πολιτική απελπισία της κυβέρνησης». «Αφού πια δεν έχετε πολιτική να υπερασπιστείτε, τώρα πια ο μόνος δρόμος είναι να κλείσουμε το μάτι σε διάφορες ομάδες, χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, ικανοποιώντας απολύτως παράλογα αιτήματα», πρόσθεσε.

  dhm-symp

  Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος κατήγγειλε ότι 2,5 χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και ότι η κυβέρνηση πάει να επαναλάβει «αθρόες προσλήψεις» όπως «οι γαλάζιες προσλήψεις που έριξαν έξω τη χώρα». Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει κάποιες ρυθμίσεις, αλλά δεν πρόκειται να πει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, διότι έχει πελατειακή λογική, ενώ υπογράμμισε ότι θέματα όπως το ΑΣΕΠ, ή ο Καλλικράτης, χρειάζονται αναθεώρηση και υποστήριξη.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Ε. Καρακώστας, καταψήφισε επί της αρχής κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικό νομοσχέδιο «που αναδεικνύει τη βαθιά υποκρισία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία έχει ψηφίσει δύο μνημόνια με εξαιρετικά σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το έπραξε με βαριά καρδιά και πως θα τα εφαρμόσει μεν με κοινωνικό πρόσημο δε». Τέλος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση «νομοθετεί για το βόλεμα και τα προνόμια των κομματικών της πραιτόρων, με κόστος το οποίο επιβαρύνει επιπρόσθετα τον γονατισμένο από τα παράνομα Μνημόνια Ελληνικό Λαό».

  kk3

  O ειδικός αγορητής, Μανόλης Συντυχάκης του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου με την εφαρμογή μιας διακυβέρνησης ώστε οι δομές της Αυτοδιοίκησης να πρωταγωνιστήσουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Κατήγγειλε επίσης ότι επιχειρείται να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες είσπραξης από τα λαϊκά στρώματα με μετατροπή των δήμων σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης των δήμων μόνο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μπορεί να αντιμετωπιστεί και καταψήφισε επί της Αρχής.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ.  Κωνσταντίνος Κατσίκης κατήγγειλε τη «μέθοδο αποπροσανατολισμού» από την αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο που επιχειρεί να λύσει παθογένειες του παρελθόντος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Προσπαθείτε να εξωραΐσετε την άθλια εικόνα σας από τη συγκυβέρνηση των προηγούμενων ετών».

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, ψήφισε «Παρών». Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι «φτιάχνει σήμερα μια σούπα με χρήσιμα και άχρηστα υλικά, και τα περισσότερα από αυτά ακοστολόγητα». Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί πρόχειρα, βιαστικά και ανεύθυνα, και ότι οι διατάξεις συνιστούν «έκθεση ιδεοληπτικών προσχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος χρησιμοποιεί τέτοια προσχήματα για να καλύψει την πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης μένοντας στο «Παρών», ανέφερε ότι «η εικόνα είναι δεινή και θα πρέπει κάθε νομοθετική προσπάθεια για την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ως αφετηρία τη βελτίωση αυτής της κατάστασης». Επίσης, θύμισε ότι ιστορικά η Αριστερά έχει ιδιαίτερη ευαισθησία προς τη τοπική αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό, εξάλλου, διακρίθηκε στη δράση της αυτή. Επίσης υπογράμμισε πως οι  δυο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων που άλλαξαν τον χάρτη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης  ήταν ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» και έγινε «από δυο τολμηρούς μεταρρυθμιστές, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Ραγκούση».

  Top