Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις | 11/4/2017

  • Τύπος: Σχέδιο Νόμου
  • Υπουργείο: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  • Επιτροπή: Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου
  • Φάση έπεξεργασιας: Ολοκλήρωση
  • Αριθμός Φεκ: 56 A'/13.04.2017
  • Αριθμός Νόμου: 4467
  • Ημ. Κατάθεσης: 05/04/2017
  • Εισηγητές: Αικατερίνη Ιγγλέζη
    Κωνσταντίνος Σκρέκας

Περιγραφή

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της υφιστάμενης δασικής νομοθεσίας ώστε να επιταχυνθεί η κατάρτιση και η κύρωση των νέων δασικών χαρτών.

Βασικές διατάξεις που εισάγονται αφορούν στη(ν):

– απλοποίηση αιτήσεων εξαγοράς γεωργικών εκτάσεων δασικού χαρακτήρα με τη μείωση του κόστους εξαγοράς στο 1/4 της αντικειμενικής αξίας και ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων στις 100 και κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ

– δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις. Π.χ. δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές νερού και υπόστεγα

-μη υποχρεωτική υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ.

-η δυνατότητα χρήσης του αναρτημένου δασικού χάρτη και όχι του κυρωμένου για την έκδοση απόφασης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης (δάσος ή δασική).

– ένταξη στους δασωμένους αγρούς των κληροτεμαχίων, των εκτάσεων με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, αλλά και των εκτάσεων που εμφανίζονται σήμερα με αγροτική μορφή, καθώς επίσης και η τακτοποίηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων που είναι πεδινές, αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες κατά το παρελθόν.

-απόδειξη κατοχής ακινήτου από ένορκες βεβαιώσεις για τη χρήση τους ως αποδεικτικά στοιχεία

Παράλληλα, ενσωματώθηκαν 6 υπουργικές τροπολογίες που ρυθμίζουν σειρά ζητημάτων όπως:

-τη μεταβίβαση αρμοδιότητας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, άνω των 15.000 θέσεων, από τους Δήμους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του γηπέδου της Ν. Φιλαδέλφειας για λογαριασμό της Α.Ε.Κ.. Η τροπολογία έτυχε ευρείας αποδοχής με την Ε.Αυλωνίτου για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει πως “η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ξεπερνούσε την νομοθεσία”. Ενώ, η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή υποστήριξε ότι “βάζει τέλος στον παραλογισμό”.

-παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου. Στην ίδια ρύθμιση ορίζεται ότι είναι δυνατή η αποπληρωμή της οφειλής σε 6 δόσεις από 8 που ίσχυε. Επίσης ρυθμίζονται ζητήματα της απόδοσης του ΦΠΑ των αγροτών

-πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της Α.Δ.Μ.Η.Ε Α.Ε. από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..

-ηλεκτρονική πλειοδοτική δημοπρασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού

-παράταση της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως της περιουσιακής κατάστασης του 2016

-παράταση χρηματικών ενταλμάτων για το τρέχον οικονομικό έτος

Σχετικοί σύνδεσμοι


Άρθρα

Ερμηνεία των θέσεων

syriza

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καερίνα Ιγγλέζη, υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το οποίο επισήμανε πως ρυθμίζει προβλήματα λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών “με τους καταστροφικούς νόμους του 2014” της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παράλληλα, κατηγόρησε την τελευταία για νομοθέτηση προς “όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων”. Συνολικά χαρακτήρισε το νομοθέτημα ως βήμα για την αλλαγή της δασικής νομοθεσίας με την οποία δίνεται στο ελληνικό Δημόσιο ο ρόλος για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας.

Υποστήριξε ότι βασικός πυλώνας των ρυθμίσεων, τίθεται ο αγροτικός τομέας ώστε να “υπάρξει σαφήνεια στο ποια έκταση ανήκει στον αγρότη”. Τέλος, πρόσθεσε ότι “δίνεται η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να βρίσκονται στην ύπαιθρο” και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

nd

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε πρόχειρο το νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση “για κακή νομοθέτηση” με τη διαδικασία του επείγοντος που ακολουθήθηκε ως διαδικασία της συζήτησης. Επισήμανε ότι εισάγεται χαράτσι που οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν, με κίνδυνο να χάσουν τα κτήματά τους. Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ως αντιπολίτευση, όταν ήρθε ο νόμος 4280/2014 – τον οποίο σήμερα “απλώς τροποποιεί ως κυβέρνηση και τον εκθειάζει” – έλεγε πως “βάζει ταφόπλακα στα δάση” και “περιέχει φωτογραφικές διατάξεις”.

dhm-symp

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχαήλ Τζελέπης, έκανε λόγο για σημαντικό νομοσχέδιο που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας. Υποστήριξε το νόμο 3889 του 2011 του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο, όπως είπε, επενδύθηκαν 37 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες δασικών χαρτών και εκπονήθηκαν οι δασικοί χάρτες για το 50% της έκτασης της χώρας σε 22 Νομούς. Αντίθετα, σήμερα, έχουν κυρωθεί 72 χάρτες σε όλη τη χώρα. “Είχαμε κυρώσει περίπου 934.000 στρέμματα δασικούς χάρτες. Βρήκατε τη διαδικασία σε εξέλιξη και δύο χρόνια έμεινε παγωμένη. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα”, πρόσθεσε. Προσφιλής σας… η τακτική του “ψηφίζουμε» και μετά “ξεψηφίζουμε”…Καταγγέλλετε το ΠΑΣΟΚ και μετά υιοθετείτε μέτρα που λέτε πως εσείς τα σκεφτήκαμε, ανέφερε.

xa

Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Γιάννης Σαχινίδης, καταψήφισε επί της αρχής του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας προς αποτελεί “προσπάθεια υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών κατ’ εντολή των διεθνών τοκογλύφων”. “Πρόκειται για φοροειπρακτικό μέτρο, το οποίο σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ θέτει στο περιθώριο τους καλλιεργητές, τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης, ήτοι τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας”, πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ακολουθεί το δρόμο των Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ΄ένα ακόμα μνημονιακό νόμο.

kk3

Η εισηγήτρια του Κ.Κ.Ε. Διαμάντω Μανωλάκου καταψήφισε το νομοσχέδιο για το οποίο είπε: “στόχος του είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματιών, ώστε να ξεμπλοκάρουν από εμπόδια και καθυστερήσεις σε επεμβάσεις τους σε δάση”. Υπογράμμισε πως μ’ αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούνται εκχερσώσεις και καταπατητές, και δίνονται κυριότητα και δικαιώματα χρήσης σε συμφέροντα”.

Έκανε λόγο για γενικευμένη νομιμοποίηση κρατικής δασικής περιουσίας. Ενώ τόνισε πως εκχωρείται κρατική κυριότητα εκτάσεων που ανήκουν στον ελληνικό λαό και “καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πουλάει”. Μίλησε για δυνατότητα κατασκευής κατοικιών σε δασικές εκτάσεις και έκρινε ως αντισυνταγματική την έννοια της “ενόρκου βεβαιώσεως” για την απόδειξη τίτλων, σε εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν το 1975. όπως είπε χαρακτηριστικά “ο καθένας θα βάζει οποιονδήποτε να δηλώνει ενόρκως ότι η έκταση του Δημοσίου, δάση και δασικές εκτάσεις είναι ιδιωτικά”!

aneksa_ellines

Ο ειδικός αγορητής για τους Αν.Ελ. υποστήριξε πως το νομοθέτημα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. “Προσπαθεί να δώσει λύσεις σε παθογένειες, οι οποίες έρχονται και έρχονται πάρα πολλά χρόνια”, ανέφερε, υπερψηφίζοντάς το. Τέλος, εστίασε στη ρύθμιση για τα κληροτεμάχια, παρατηρώντας πως θα δικαιωθούν επιτέλους οι απόγονοι των προσφύγων που ταλαιπωρούνται από το 1935, μολονότι έχουν δικαιωθεί με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

enwsh-kentrwwn

Ο ειδικός αγορητής της Ε.Κ., Μάριος Γεωργιάδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαδικασία του επείγοντος καταδεικνύοντας την προχειρότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου, με παράδειγμα την πρόβλεψη δυνατότητας ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις, χωρίς ωστόσο, οι κατασκευές αυτές να διατυπώνονται με ακρίβεια. Σχετικά με την σύσταση Επιτροπής Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας στην έδρα κάθε οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης με την οποία θα χαρακτηριστούν οριστικά περιοχές δασικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη, υποστήριξε, «σκοπεύετε να λύσετε γραφειοκρατικά προβλήματα με περισσότερη γραφειοκρατία».

550_334_351008

Ο ειδικός αγορητής με “Το Ποτάμι”, Γιώργος Αμυράς, καταψηφίζοντας, επισήμανε ότι δεν είναι «καθόλου καλό το νομοσχέδιο γιατί, αντί να προστατεύει τα δάση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δίνει συγχωροχάρτι σε όλους εκείνους οι οποίοι έως το 1975 είχανε καταπατήσει, είχανε κάψει, είχαν αποψιλώσει δημόσια δάση και τα κράτησαν για τον εαυτό τους, κάνοντάς τα χωράφια». Συνολικά ανέφερε ότι «δεν είναι ομπρέλα για την προστασία των δασών. Είναι το αντίστροφο. Είναι μια ανάποδη ομπρέλα την οποία θα βρούμε μπροστά μας».

Top