Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ε.Κ. και του Συμβουλίου για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών... κ.α. διατάξεις | 29/3/2017

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Οικονομικών
 • Επιτροπή: Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ολοκλήρωση
 • Ημ. Κατάθεσης: 08/03/2017
 • Εισηγητές: Ευστάθιος Γιαννακίδης
  Θεόδωρος Φορτσάκης

Περιγραφή

Ψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας ορίζεται η υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωµών να παρέχουν στους καταναλωτές δελτίο πληροφόρησης για τη διαφάνεια στη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται οι καταναλωτές. Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να κατανοούν τα τέλη και να µπορούν να συγκρίνουν προσφορές από διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωµών.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και 16 υπουργικές τροπολογίες, με τις συνολικές διατάξεις που εισάγονται να φτάνουν στον αριθμό 24. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στις 8 Μαρτίου, ο κύριος όγκος των τροπολογιών κατατέθηκε την παραμονή και ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου, γεγονός που καυτηρίασε η αντιπολίτευση. Ειδικότερα, μεταξύ των κυριότερων διατάξεων, προβλέπεται:

– μισθολογική εξομοίωση υπαλλήλων ΔΕ Τεχνικών / Εργοδηγών χωρίς πτυχίο με εκείνους, κατηγορίας ΤΕ Εργοδηγών χωρίς πτυχίο.

–  αύξηση αποδοχών για το Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και τον Αναπληρωτή του, στο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι αποδοχές τους εκτιμώνται ν΄ αυξηθούν από τις 4.631 ευρώ στις 8.315 ευρώ, μηνιαίως.

– παράδοση στο ελληνικό δημόσιο της μετοχής, που ανήκε στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” αξίας 473.751.261,71 ευρώ.

– λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με τη σύσταση επιπλέον θέσεων επιστημονικού προσωπικού και γραμματειακής υποστήριξης

– παράταση αναστολής κυρώσεων εναντίον των κατασκευών στην “Ακτή Κουμουνδούρου”

– κατάργηση υποχρέωσης Δημοσίου για καταβολή παραβόλου υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.)

– δυνατότητα απόσβεσης των ζημιών των τραπεζών από τα “κόκκινα δάνεια” σε βάθος 20 ετών

– η, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

– η ίδρυση οργανωμένων αγορών χονδρικής πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες της επικράτειας από φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου

– ρυθμίσεις για τα “Τέλη Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων”

– καταβολή ειδικής, κατ΄αποκοπή, μηνιαίας σύνταξης στον Πρόεδρο της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών

– η λειτουργία του του οδικού άξονα “Τρίπολη – Κόρινθος – Καλαμάτα” , θα επιδοτείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα καλύπτει με χρήματα των φορολογούμενων τις ζημιές, στην περίπτωση που τα έξοδα υπερκαλύπτουν τα έσοδα

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Στάθης Γιαννακίδης, υπερψηφίζοντας, χαρακτήρισε απαραίτητο το νομοσχέδιο για την εξάλειψη εμποδίων που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Στόχος, όπως είπε, είναι η παροχή πρόσβασης στους καταναλωτές σε λογαριασμό πληρωμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην εσωτερική αγορά ώστε να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της.

  Επισήμανε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να κατανοούν τα τέλη, συγκρίνοντας προσφορές από διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και να είναι σε θέση να αποφασίζουν με για το ποιοι λογαριασμοί προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Επίσης, υποστήριξε ότι θα διευκολυνθεί η είσοδος και άλλων παρόχων στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές του καταναλωτή.

  nd

  Ο εισηγητής της Ν.Δ., Θεόδωρος Φορτσάκης, ψήφισε υπέρ της οδηγίας, λέγοντας πως είναι “χρήσιμη για τους καταναλωτές” ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για την, διάρκειας 6 μηνών, καθυστέρηση ενσωμάτωσης της οδηγίας. Υποστήριξε, πως πρέπει να τις ενσωματώνουμε (σ.σ. τις οδηγίες), σεβόμενοι τις υποχρεώσεις μας προς την Ένωση. Ειδικότερα, ανέφερε ότι έως σήμερα υπήρχε έλλειψη διαφάνειας στη συγκρισιμότητα των τελών καθώς και ότι οι δυσκολίες αλλαγής  λογαριασμών πληρωμών συνέβαλαν στο χαμηλό ανταγωνισμό των τραπεζικών υπηρεσιών. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο άρθρο 29 για την αύξηση του μισθού των στελεχών του ΟΔΔΗΧ, κάνοντας λόγο για “προκλητικό διπλασιασμό”. Ενώ για το άρθρο 30, τόνισε ότι αυξάνει τις εξαιρέσεις από την ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων. Τέλος, ο Ν. Δένδιας στηλιτεύοντας το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών, την τελευταία στιγμή, είπε: Επιτέλους, πού θα φθάσει η γελοιότητα αυτή;

  dhm-symp

  Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης υπερψήφισε επί της αρχής του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως  κυβέρνηση “φέρνει νομοσχέδια που είναι αέρας κοπανιστός”.Διατύπωσε την άποψη πως η ελληνική πολιτεία υποτίθεται ότι βοηθά τους πολίτες που θέλουν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, να το κάνουν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Αιτιολογώντας τη στάση του, υποστήριξε πως όσα εισάγονται, ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων. “Γιατί ο Έλληνας πολίτης, εδώ και ενάμιση χρόνο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη θηλιά των capital controls που του φορέσατε όταν σκίζατε τα μνημόνια και διαγράφατε το χρέος”, πρόσθεσε.

  Σχετικά με τις τροπολογίες, σχολίασε δηκτικά: “λίγο έφτασε να ξεπεράσουν σε αριθμό τα άρθρα της οδηγίας που κυρώνουμε “. Για το άρθρο 29 και τις αυξήσεις στον ΟΔΔΗΧ ανέφερε πως πρέπει “ν΄ανοίξει συζήτηση για ένα σοβαρό αμοιβολόγιο Αρνητικά ψήφισε στη ρύθμιση για την ειδική αγωγή, λέγοντας, ότι “προτεραιότητα διορισμού θα πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή, για τον απλούστατο λόγο ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν πουθενά αλλού”

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Γ. Γερμενής, καταψήφισε το νομοσχέδιο επικρίνοντας την κυβέρνηση για “αποσπασματικό και επιπόλαιο τρόπο” νομοθέτησης. Αναφορικά με την ενσωμάτωση της οδηγίας, τόνισε πως “υποτίθεται ότι στοχεύει στη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη Διαφάνεια και δημιουργεί ψευδαίσθηση περί πληροφόρησης των πολιτών στη σύγκριση των τιμών ώστε να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληρωμών”. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, κατοχυρώνεται η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εις βάρος της εθνικής οικονομίας.

  Συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση, επισήμανε πως “δίνει τα διαπιστευτήρια στους Δανειστές” εφαρμόζοντας μνημονιακές δεσμεύσεις. Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου, έκανε λόγο δημιουργία νέων θέσεων “για ρουσφέτια”. Ενώ “ρουσφετολογικό θράσος”, χαρακτήρισε την τροπολογία για τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

  kk3

  Ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Σάκης Βαρδαλής, καταψήφισε την ενσωμάτωση της οδηγίας, υποστηρίζοντας πως στόχος της είναι “οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή κινητικότητα των καταναλωτών, δηλαδή να βρουν περισσότερους πελάτες”. Χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός της αύξησης του μισθού του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή του ΟΔΔΗΧ από 4.600 ευρώ σε 8.300 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που ετοιμάζεται μείωση συντάξεων και αφορολόγητου.

  Καταψήφισε, επίσης την τροπολογία σχετικά με το κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” με το επιχείρημα ότι οι πολιτιστικοί φορείς δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες και να έχουν εμπορευματικό χαρακτήρα. Ενώ, τοποθετήθηκε με το “Παρών” στην τροπολογία για την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού, όπως τόνισε, καθημερινά καταπατούνται στοιχειώδη δικαιώματα.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Δημήτρης Καμμένος, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι “έχει σαφή στρατηγική να προστατεύσει τα συμφέροντα των φυσικών προσώπων, τα οποία συναλλάσσονται με ηλεκτρονικό τρόπο με τις τράπεζές τους, ή ανοίγουν λογαριασμούς διασυνοριακά για εμπορικούς σκοπούς”. “Στηρίζει απόλυτα” το άρθρο 29 σχετικά με την αύξηση των μισθών του Γενικού Διευθυντή και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία πολύ απαιτητική θέση και “θέλουμε τον καλύτερο που διασφαλίζει το χρέος της Ελλάδας.

  Όσον αφορά τις τροπολογίες, χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης την παραλαβή και αποπεράτωση του Κέντρου Πολιτισμού – “Σταύρος Νιάρχος. Ταυτόχρονα, είπε πως “ορθά έρχεται” η τροπολογία για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί ριζική λύση και όχι ημίμετρα σχετικά με την τροπολογία για το Μικρολίμανο καθώς και να “μη δίνονται συνέχεια παρατάσεις”.

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης τόνισε ότι η ενσωμάτωση της  Οδηγίας , μας βρίσκει σύμφωνους καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη της διασυνοριακής δραστηριότητας των παροχών υπηρεσιών πληρωμών, στη βελτίωση των επιλογών που έχουν οι καταναλωτές και στην αύξηση της ποιότητας των προσφορών. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα οδηγήσουν σε παρεχόμενες υπηρεσίες με μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

  Σχετικά με το Β΄μέρος, αρμοδιότητας Υπ. Οικονομικών, εξέφρασε την άποψη ότι θα παράξει περισσότερα έξοδα παρά έσοδα, από τη στιγμή που “τα έσοδα είναι αβέβαιο από που θα προέρχονται αφού για όλα όσα προστίθενται, προβλέπεται ότι η απώλεια θα προέρχεται από πιστώσεις του προϋπολογισμού”. Τέλος, χαρακτήρισε “κερασάκι στην τούρτα” την “χαρισματική” αύξηση  στα στελέχη του ΟΔΔΗΧ. Επισήμανε, ότι δίνετε τα “διπλά λεφτά” και τους εξομοιώνετε με τους δικαστικούς, διερωτώμενος παράλληλα γιατί “δεν διπλασιάζετε τους μισθούς των χαμηλοσυνταξιούχων”.

  550_334_351008

  Ο ειδικός αγορητής με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, υπερψήφισε τα άρθρα της Οδηγίας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι καταναλωτές να βρίσκονται σε θέση να συγκρίνουν προσφορές από διαφορετικούς παρόχους, και να επιλεγούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ο βουλευτής άσκησε κριτική στη “λαβυρινθώδη” διάταξη του άρθρου 29 με την οποία διπλασιάζονται οι αποδοχές του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, επισημαίνοντας πως οι αποδοχές διπλασιάζονται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς ταυτόχρονα να έχει συνδεθεί αυτή η αύξηση με την αποδοτικότητα και την αξιολόγηση.

  Top