Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου. Σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις και άλλες διατάξεις | 4/8/2017

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
 • Επιτροπή: Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 21/07/2017
 • Εισηγητές: Ιωάννης Σαρακιώτης
  Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Περιγραφή

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, καθιερώνεται ο γραμμικός κώδικας στις εφημερίδες, συστήνεται το Μητρώο για τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρας.

Ειδικότερα, επιδιώκεται η ρύθµιση του τρόπου διάθεσης του τηλεοπτικού διαφηµιστικού χρόνου και θεσπίζεται η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήµατος (Σύστηµα), µέσω του οποίου θα διενεργούνται οι αγορές και πωλήσεις του διαφηµιστικού χρόνου των δηµόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών οργανισµών. Ο διαφηµιστικός χρόνος των τηλεοπτικών οργανισµών και το σύνολο των συναλλαγών σχετικά µε αυτόν θα διατίθεται µέσω του Συστήµατος. Ως ρυθµιστής του Συστήµατος ορίζεται το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), που ασκεί αρµοδιότητα εποπτικής φύσεως ως προς την εφαρµογή του διατάξεων του νόµου.

Επίσης συστήνεται το Μητρώο Περιφερειακών και Τοπικών Εφηµερίδων, στο οποίο εντάσσεται ο περιφερειακός όσο και ο τοπικός τύπος που διατηρεί δικαίωµα καταχώρισης δη- µοσιεύσεων των φορέων του Δηµοσίου. Παράλληλα καθιερώνεται το barcode σε ευδιάκριτο εξωτερικό σηµείο του εντύπου και καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σάρωση των εντύπων κατά τα στάδια της εκτύπωσης, της διανοµής, της πώλησης και της επιστροφής τους.

Επιπλέον, επιδιώκεται η ενίσχυση της παραγωγής των οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, µέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου. Έτσι ρυθµίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής της παραγωγής ενός οπτικοακουστικού έργου σε καθεστώς ενίσχυσης, το είδος και η ένταση της χορηγούµενης ενίσχυσης, η οποία λειτουργεί µε τη µορφή επιχορήγησης (cash rebate) και ο τρόπος χορήγησης αυτής, ενώ διαµορφώνονται τα πολιτιστικά κριτήρια, δυνάµει των οποίων ένα οπτικοακουστικό έργο µπορεί να χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικό προϊόν και ως εκ τούτου να υπαχθεί στο επενδυτικό καθεστώς.

Τέλος, το νομοσχέδιο συνοδεύτηκε και από τροπολογίες – μεταξύ των οποίων και αυτή που προβλέπει την ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων για τις μονές του Αγίου Όρους- όπως και η ρύθμιση που κατέθεσε το ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών συνιστά βλαπτική μεταβολή στην σύμβαση εργασίας.

Η επίμαχη τροπολογία για το Άγιο όρος περιλαμβάνει τον τρόποι που διευκρινίζεται το ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγών και για τα ακίνητα των μοναστηριών ακόμη και αν αυτά βρίσκονται εκτός της Αθωνικής Πολιτείας. Ενώ, η τροπολογία του Κ.Κ.Ε., ορίζει ότι εφόσον ένας εργοδότης δεν καταβάλλει επί μήνες μισθούς τότε ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση καταγγέλλοντας την σύμβαση εργασίας. Η ρύθμιση ακυρώνει ουσιαστικά πρόσφατη απόφαση το Αρείου Πάγου που ανέφερε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει σε περίπτωση που ο εργοδότης αποδείξει ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπέρ τάχθηκαν τα περισσότερα κόμματα, ενώ το Ποτάμι ψήφισε «παρών» και καταψήφισαν ‘Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάνννης Σαρακιώτης στην εισήγησή του τόνισε ότι πρόκειται για προϊόν μακράς διαδικασίας έρευνας και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “τομή., καθώς ρυθμίζει ένα νεφελώδες τοπίο ετών, νεφελώδες εξαιτίας της αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες εξυπηρετούνταν από το άναρχο καθεστώς, εξυπηρετώντας με τη σειρά τους τα ημέτερα μεγάλα και μικρά επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα».

  nd

  Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου χαρακτήρισε αντισυνταγματικές πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που δημιουργεί σύμφωνα με τη ΝΔ ένα σύστημα κρατικού μονοπωλίου στην αγορά,  έκανε λόγο για προσπάθεια καθεστωτικού τύπου ελέγχου των μέσων ενημέρωσης. Για το νομοσχέδιο και ειδικά για το ηλεκτρονικό σύστημα διαφήμισης, η κ. Ασημακόπουλου επισήμανε ότι στο παρόν νομοσχέδιο δεν μιλάμε για τη ρύθμιση της κρατικής διαφήμισης αλλά για τη ρύθμιση του πως οι ιδιώτες υποχρεούνται να ρυθμίσουν την μεταξύ τους σχέση χρησιμοποιώντας ένας ηλεκτρονικό σύστημα, «δηλαδή μιλάμε για την ιδιωτική διαφήμιση».

  dhm-symp

  Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο επικίνδυνο για τις συνταγματικές ελευθερίες και την λειτουργία της αγοράς και ζήτησε από όλα τα κόμματα να συνταχθούν απέναντι στη νέα αντισυνταγματική πρόσκληση της κυβέρνησης. Επίσης τόνισε ότι ο κ Παππάς αποπειράται να ελέγξει τον διαφημιστικό χώρο και χρόνο για να γίνει «ο big brother» μεταξύ καναλιών και διαφημιστών.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής κ. Ι. Σαχινίδης είπε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στον έλεγχο της ενημέρωσης, στον έλεγχο του τοπίου διανομής του διαφημιστικού χρόνου, και έρχεται μετά το Βατερλό και την παταγώδη αποτυχία στην διαδικασία της αδειοδότησης.

  kk3

  Ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι «Η κυβέρνηση προσαρμόστηκε πλήρως στη γραμμή όλα για το κεφάλαιο, κάνει αναδιανομή της πίτας σε παλιά και νέα τζάκια». Ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνδέεται με την ευρυζωνικότητα και την προσδοκία ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και επιχειρηματικών ομίλων. Όμως αυτή η αναμόρφωση, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ψυχαγωγία των πολιτικών ούτε με την προστασία των εργαζομένων, πολύ περισσότερο μάλιστα που «η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο Ποντίου Πιλάτου αν και σήμερα βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι». Η κυβέρνηση διαμορφώνει μια πλατφόρμα και θα έχει ρόλο στην τιμολόγηση, είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

  aneksa_ellines

  Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε «Να θυμηθούμε τι ακριβώς γινόταν στο τοπίο των media για πολλά χρόνια. Να θυμηθούμε πως παλέψαμε επί 8 μήνες και ποιος κωλυσιεργούσε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ποιος έθετε συνεχώς εμπόδια». Επίσης ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι δεν έχει καταργηθεί ο νόμος Παππά, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ένα μόνο άρθρο.

  enwsh-kentrwwn

  Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων τόνισε ότι ο τηλεοπτικός διαφημιστικός χρόνος πρέπει να πωλείται και να αγοράζεται με διαφάνεια και ότι πρέπει να μπουν είναι αξιόπιστο και δημόσια γνωστό τι πουλάει κάθε εφημερίδα. Είπε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών στο διαφημιστικό χώρο και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις αν υπήρξε φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος μέσων του χώρου αυτού. Σχολιάζοντας την κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, είπε πως είναι δύσκολο εφόσον ρυθμιστής ορίζεται το ΕΣΡ, να στηριχθεί μια τέτοια άποψη.

  550_334_351008

  Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, έκανε λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης που δεν θα στεφθεί με επιτυχία. Επίσης προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα οιωνεί κρατικό μονοπώλιο, με ρυθμίσεις και διατάξεις που δεν ισχύουν πουθενά στην Ευρώπη.

  Top