Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις. 28/7/17

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Οικονομικών
 • Επιτροπή: Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 20/07/2017
 • Εισηγητές: Κωνσταντίνος Παυλίδης
  Απόστολος Βεσυρόπουλος

Περιγραφή

Ψηφίστηκε με τις ψήφους της κυβέρνησης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο προστέθηκαν 35 τροπολογίες με το γεγονός αυτό να επιφέρει την αποχώρηση του Κ.Κ.Ε., του Ποταμιού και λίγο πριν το τέλος της συζήτησης της Νέας Δημοκρατίας.  Από τα εναπομείναντα κόμματα, Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν “Όχι” και “Παρών”  αντίστοιχα. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την Κυβέρνηση  ήταν να υπάρξουν 2 ξεχωριστά νομοσχέδια όμως ο χρόνος δεν επαρκεί, αφού, “για κάποιες περιπτώσεις ο Σεπτέμβριος θα είναι αργά”. Η αιτιολόγηση δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η τροπολογία 3 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-‘Ενωση Κεντρώων σχετικά με το γενικευμένο καθεστώς φοροαπαλλαγών στην ακίνητη περιουσία του Αγίου ‘Ορους δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία. Η ρύθμιση πάντως αναμένεται να επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο μετά τις ολιγοήμερες διακοπές των εργασιών της Βουλής για τον Αύγουστο με το Βουλευτή των Αν. Ελ. να υποστηρίζει τη ρύθμιση, λέγοντας, “στηρίζουμε την τροπολογία, στηρίζουμε την Ορθοδοξία, τα μοναστήρια και το Άγιο Όρος”.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

– Κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους.

– Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.

– Ακύρωση παραβόλων (250 ευρώ) που έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών σε όσους τα έχουν πληρώσει . Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.

– Για τα ανασφάλιστα οχήματα τα νέα παράβολα καθορίζονται ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.

– Παραμένει η 31η Ιουλίου για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

– Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η  κάλυψη για τα νομικά και δικαστικά έξοδα του πρώην γ.γ της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Συγκεκριμένα στο  άρθρο 45 του νομοσχεδίου προβλέπεται για τον ίδιο όσο και για τους υπολοίπους που κατηγορήθηκαν για στοιχεία διόγκωσης του δημόσιου χρέους κατά την διάρκεια της θητείας τους το 2009,  το δικαίωμα να ζητήσουν από την ΕΛΣΤΑΤ τα νομικά και δικαστικά έξοδα που έκαναν.

Τέλος, μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν ξεχωρίζουν αυτές για την διαμόρφωση των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, της δημιουργίας επιτροπής για τον καθορισμό των αξιών των ακινήτων και της χρήσης POS από τους δικηγόρους. Με άλλες τροπολογίες ρυθμίζονται τα εξής:

– Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα εντός του Δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιούνη. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018.

– Ακυρώνονται τα παράβολα που έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα και επιστρέφονται τα καταβληθέντα ποσά σε όσους τα έχουν πληρώσει. Το κόστος για το κράτος υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.

– Παραμένει η 31η Ιουλίου για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

– Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.

– Μέχρι το Φλεβάρη του 2018 θα επανεξεταστούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2017, για να διαπιστωθεί εάν πληρούσαν όλα τα κριτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έτυχαν έκπτωση.

– Παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο εισηγητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κώστας Παυλίδης, υπερψηφίζοντας, τόνισε “το θετικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου” γεγονός που υποστηρίζουν, όπως είπε, οι αρμόδιοι φορείς. Για τις τροπολογίες ανέφερε ότι “οι ημερολογιακές λήξεις ίσως καθορίζουν και μια ανάγκη κάποιων διοικητικών ή άλλων νομοθετικών λειτουργιών, οι οποίες αντικειμενικά, με τη θερινή λήξη της Βουλής, θα πρέπει να υιοθετηθούν αν υπάρχουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες”.

  dhm-symp

  Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, υπερψήφισε, σημειώνοντας ότι “οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην Οδηγία 2016/881 για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ζητήματα που σήμερα υποστηρίζει η κυβέρνηση, όταν ως αντιπολίτευση ξιφουλκούσε κατά τη νομοθέτησή τους”. Επισήμανε ότι υπερψηφίζει τις “μεταρρυθμίσεις και ανατρεπτικές αλλαγές των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση” και δήλωσε πως “θα υπερψηφίσουμε επίσης τις διορθώσεις των δικών σας ημαρτημένων, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνονται στην επαναφορά ορισμένων αγροτικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, από τον υψηλό που εσείς τα κατατάξατε, καθώς και διορθωτικές παρεμβάσεις στον τραγέλαφο που δημιουργήσατε με τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα, ή για το διπλό τέλος επιτηδεύματος που επιβάλατε”.

  xa

  Ο ειδικός αγορητής της Χ.Α., Γ Γερμενής, άσκησε κριτική για την “ισοπεδωτική τακτική της κυβέρνησης με την εισαγωγή πλήθους άσχετων τροπολογιών” και καταψήφισε επί της Αρχής. Σε ένα σχέδιο νόμου 52 άρθρων εισήχθησαν “από το παράθυρο” 22 υπουργικές τροπολογίες, πρόσθεσε.

  aneksa_ellines

  Ο ειδικός αγορητής των Αν. Ελ., Δημήτρης Καμμένος ανέφερε πως “στηρίζουμε κατ’ άρθρον και επί του συνόλου του το νομοσχέδιο, κρίνουμε εξαιρετικά σημαντικές και τις τροπολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού”. Για την τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού, αναφέρθηκε προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, λέγοντας. “Δεν κατανοώ το σθένος του συναδέλφου, του κ. Ξυδάκη, ο οποίος ήρθε για να κάνει αντιπολίτευση σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο λύνει ένα απλό ζήτημα και συγχρόνως έχει περάσει από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης και έχει πάρει υπογραφή και έρχεται να μας κάνει αντιπολίτευση”. Τέλος, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει ξανά τροπολογία που θα αφορά το Μέγαρο Μουσικής.

  enwsh-kentrwwn

  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης, ψήφισε “Παρών επί της Αρχής” κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι επιχειρεί να βολέψει τα δικά της παιδιά στο δημόσιο “και βέβαια με αυτόν τον τρόπο να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός”. Συνολικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι “στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν για μία ακόμη φορά βολέματα και τακτοποιήσεις ημετέρων”.

  Top