Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2018-2021 και λοιπές διατάξεις | 18/5/2017

 • Τύπος: Νόμος
 • Υπουργείο: Υπουργείο Οικονομικών
 • Επιτροπή: Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων
 • Φάση έπεξεργασιας: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 • Ημ. Κατάθεσης: 13/05/2017
 • Εισηγητές: Χρήστος Καραγιαννίδης
  Χρήστος Σταϊκούρας

Περιγραφή

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και με τη διαδικασία του επείγοντος το Πολυνομοσχέδιο με το οποίο αναμένεται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Το νομοθέτημα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από διαδοχικά αιτήματα διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων και εν τέλει συμπεριλήφθηκε το σύνολο και των 165 άρθρων αρμοδιότητας 11 διαφορετικών Υπουργείων επιφέροντας αλλαγές σε τομείς όπως εργασιακά, φορολογία, ασφαλιστικό κ.α.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπερψήφισε τόσο επί της Αρχής όσο και επί των άρθρων με μοναδική “διαρροή” το Παρών της Αντιπροέδρου τη Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στο άρθρο 56 που αφορούσε κυρίως εργασιακά θέματα Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τη Χ.Α., που δεν μετείχε, υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 70,71 σχετικά με την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή, αλλά και της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια. Απόντες ο Νίκος Δένδιας και η Άννα Ασημακοπούλου αποστέλλοντας, ωστόσο, επιστολική ψήφο με την οποία τάσσονται υπέρ της στάσης που τήρησε η Ν.Δ.

Συντάξεις

Προβλέπονται περικοπές των συντάξεων το 2019 ύψους 2,5 δισ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ για το 2020 και του αφορολόγητου το 2020 (από το 2019 στην περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι). Στις συντάξεις δεν θα κοπεί μόνο η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις, αλλά προβλέπεται ότι η εξοικονόμηση θα προέλθει από την “περικοπή των οριζομένων προσωπικών διαφορών των κύριων συντάξεων και των οικογενειακών παροχών, καθώς και τη μετάθεση του χρόνου αναπροσαρμογής αυτών”. Επίσης, 232 εκατ. ευρώ θα κοπούν το 2019 από τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων.

Φορολογία

το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κυμαίνεται από 5.700 έως 6.600 ευρώ από το 2020 ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενων ωστόσο το κατώτατο όριο διαμορφώνεται τελικά στα 6.250 ευρώ με την προβλεπόμενη μείωση του πρώτου συντελεστή την κλίμακα φορολογίας από το 22% στο 20% εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ασφαλιστικό

Επιπλέον, αυξάνονται τα έσοδα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και την συμπερίληψη στο φορολογητέο αποτέλεσμα και των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών. Το ύψος της εκτιμάται στο ποσό των 53 εκ. ευρώ για το 2018, στα 124 εκ. ευρώ για το 2019, στα 126 εκ. ευρώ για το 2020 και στα 128 εκ. ευρώ για το 2021.

Εργασιακά

Για τις ομαδικές απολύσεις τις αποφάσεις θα λαμβάνει τα Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Θα προηγείται διαβούλευση 30 ημερών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν αλλάζει, παραμένει στους 6 εργαζομένους για επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζομένους και στο 5% του προσωπικού μηνιαίως με όρια τους 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις με προσωπικό 150 εργαζομένους και άνω.

Ακόμη, προβλέπεται αύξηση εσόδων από τα εξής μέτρα:

-Το εισόδημα φυσικών προσώπων από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου (Airbnb), θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό εκτιμάται ότι θα αποφέρει φορολογικά έσοδα 48 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

-189 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της μείωση του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, καθώς και της μείωσης κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

-44 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή

-υποχρεωτική υποδοχή των πληρωμών με κάρτες για όλα τα επαγγέλματα εντός 3 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσης.

Αντίμετρα

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα λεγόμενα “αντίμετρα”, σημειώνεται, σύμφωνα και με το άρθρο 15, πως τα περισσότερα θα ισχύσουν εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Ειδικότερα, προβλέπονται:

– θέσπιση επιδόματος στέγασης για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ύψους 600 εκατ. ευρώ

– 150 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση ίδρυσης νέων μονάδων παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ.

-επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, με ισχύ από το 2017

– επέκταση του θεσμού των “Σχολικών γευμάτων” στο σύνολο της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης, ύψους 190 εκατ. ευρώ

-μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται έκπτωση από το φόρο για εισοδηματικούς και περιουσιακούς λόγους και ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν είναι έως 700 ευρώ. Το μέγιστο ποσό της νέας έκπτωσης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 70 ευρώ.

– 260 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των πιστώσεων για την καταβολή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων,

-260 εκατ. ευρώ, από την επιχορήγηση του Ο.Α.Ε.Δ., για την υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης της εργασίας,

-240 εκατ.. ευρώ από την ανάληψη του κόστους μειωμένης συμμετοχής προσώπων, στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης,

-300 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), για τη χρηματοδότηση δράσεων των έργων υποδομής στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και έργων ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμιση στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας.

-μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
•         0 – 12.000 0%       (από 0%)
•         12.000 – 20.000      0% (από 2,2%)
•         20.001 – 30.000      0% (από 5%)
•         30.001 – 40.000     2,% (από 6%)
•         40.001 – 65.000     5,% (από 7%)
•         65.001 – 220.000   9,% (από 9%)
•         220.000 και πάνω   1% (από 1%)

-μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%. Για τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο συντελεστής διατηρείται στο 29%

Σχετικοί σύνδεσμοι


  Άρθρα

  Ερμηνεία των θέσεων

  syriza

  Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, υπερψήφισε τη Συμφωνία για την οποία έκανε λόγο πως “βάζει ένα τέλος”. “Τον Αύγουστο του 2018, βγαίνουμε από την επιτροπεία και μπορούμε να κατευθυνθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές”. Εστιάζοντας στα αντίμετρα τόνισε πως αυτά θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για τα σχολικά γεύματα, ανέφερε: “Γι’αυτά θα μιλήσουμε κύριοι; Στα Κολέγια όταν έτρωγαν το μεσημέρι το λέγατε γεύμα. Τώρα που θα δίνεται σχολικό γεύμα σε 500.000 παιδιά μέχρι το Γυμνάσιο το λέτε συσσίτιο. Εσείς το θεωρείτε αμελητέο;”.

  Αναφερόμενος στα μέτρα τόνισε ότι έχουν έρθει γιατί συμμετέχει το ΔΝΤ που είναι νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης με τα οποία εσείς συμφωνείτε”, υποστήριξε, τονίζοντας παράλληλα ότι “οποιαδήποτε πλεονάσματα και να βάλουμε αν το χρέος δεν γίνει βιώσιμο δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα”. Κλείνοντας υπογράμμισε πως “στόχος μας είναι η κοινωνία να ζει αξιοπρεπώς τα επόμενα χρόνια”. Ενώ δεν παρέλειψε ν΄αναφέρει πως “γίνεται προσπάθεια στήριξης των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τα νέα μέτρα”, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως “δεν θα σας πούμε ότι αυτό είναι success story. Δεν θα σας πούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για τη χώρα”

  nd

  Ο Εισηγητής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, το σύνολο των άρθρων με εξαίρεση εκείνα σχετικά με την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή και της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια.

  Άσκησε κριτική ιδιαίτερα στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου που ορίζει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντιμέτρων την συμφωνία του ΔΝΤ και των δανειστών. Επισήμανε ότι τα αρνητικά μέτρα του νομοσχεδίου δεν βρίσκονται υπό αυτή την αίρεση σε αντίθεση με τα αντίμετρα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε, ενώ κατήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου “αποτελεί το 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, περιλαμβάνει μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου” και, “από το σκίσιμο του μνημονίου, περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα”.

  Στη συνέχεια έκανε λόγο για “επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης”, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο. Σημείωσε ότι “το 4ο μνημόνιο εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους. “Το 4ο μνημόνιο φτωχοποιεί την κοινωνία”, συμπλήρωσε. “Η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μια κόκκινη γραμμή. Έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Από το ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα περάσαμε σε μέτρα 5 δισ. Ο απόλυτος εθισμός στα μέτρα. Όλα για την εξουσία”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας “απάτη” και “φερετζέ” για τα σκληρά μέτρα, τα αντίμετρα, αφού προϋποθέτουν διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μόνιμα και την αξιολόγηση των θεσμών”.

  320_182_445844

  Ο Ειδικός Αγορητής της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, καταψήφισε τη Συμφωνία την οποία χαρακτήρισε “ένα τέταρτο μνημόνιο, που παραδίδει τη χώρα με όρους ηττημένου στις απαιτήσεις των δανειστών”. Σημείωσε πως ό,τι διεκδικούσαν οι δανειστές και δεν τους το έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, “παραχωρείται τώρα από την κυβέρνηση”. “Αυτά τα μέτρα θα φτωχοποιούν συνεχώς την ελληνική κοινωνία και θα αποτελούν μόνιμο βαρίδι στην ανάπτυξη, θα πνίγουν την οικονομία”, πρόσθεσε.

  Αναφορικά με τα αντίμετρα, επισήμανε πως είναι ορισμένες φορολογικές και κοινωνικές παροχές με τη σημείωση, ωστόσο, του άρθρου 15 και την προϋπόθεση των δανειστών να συμφωνήσουν ότι οι όροι του 3,5% υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων εκπληρώνονται εις στο διηνεκές. “Τότε θα μας επιτρέψουν να τα υλοποιήσουμε σταδιακά και αφού πρώτα έχουμε ψηφίσει τα μέτρα”, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της νομοθετικής εξουσίας στους δανειστές. Κλείνοντας κατέστησε σαφές το “ΌΧΙ” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μέτρα και αντίμετρα. “Το όχι μας είναι καθαρό, είναι στεντόρειο, διότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μέτρα και αντίμετρα ενταγμένα σε μία συμφωνία δεσμευτική για τη χώρα, που την καθηλώνει στη λιτότητα, στα αδιέξοδα και στα μνημόνια και τα επόμενα χρόνια”, τόνισε. Και συνέχισε, “δεν είναι στη δική μας αντίληψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να φτωχοποιήσουμε, να διαλύσουμε τη μεσαία τάξη και μετά να μοιράζουμε συσσίτια”. Τέλος, υπερψήφισε τα σχετικά άρθρα της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή και της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια, αλλά και της υπουργικής τροπολογίας.

  xa

  Οι βουλευτές της Χ.A., αποβλήθηκαν από τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου βάσει του άρθρου 81 παρ. 5 του κανονισμού της Βουλής. Η βουλή αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, για την αποβολή των βουλευτών της Χ.Α. από τις διαδικασίες συζήτησης του νομοσχεδίου για την συμφωνία με τους θεσμούς. Την απόφαση ανέγνωσε στην Ολομέλεια του Σώματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Επισήμανε μάλιστα ότι το κόμμα της Χ.Α. κάλυψε πλήρως πολιτικά την συμπεριφορά του βουλευτή του Ηλ. Κασιδιάρη που έσπρωξε τον Νίκο Δένδια προκαλώντας ένα πρωτοφανές επεισόδιο.

  kk3

  Ο Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε., Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας, υποστήριξε πως τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη και “θα δράσουν σωρρευτικά στα ήδη χτυπημένα και χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά”, από τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων τριών μνημονίων που νομιμοποιεί και ενισχύει τώρα η κυβέρνηση”. Απαρίθμησε τα μέτρα που θα επιτείνουν τη “νέα επέλαση σε βάρος των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση ακόμα και κατάργηση επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου,όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας”

  Ειδική μνεία έκανε στα “αντίμετρα”, επισήμανε ότι και αυτά είναι για την ενίσχυση του κεφαλαίου όπως η “μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από 29% σε 26%, τα προγράμματα απασχόλησης, όπου θα παρέχετε ακόμη περισσότερο φθηνούς εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους, χρηματοδοτώντας από το κόψιμο των συντάξεων, από τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων”. Ακόμη, σημείωσε πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιδραστική αναθεώρηση του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, που αποτελεί, όπως ανέφερε, “παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων για να θωρακίσετε την αστική εξουσία και να διαμορφώσετε κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου”. Τονίζοντας, δε, πως “δεν θα σας παραδώσουμε ποτέ καταλόγους μελών και εργαζομένων που παίρνουν ένα κουπόνι με μικρό ποσό”. Τέλος, υπερψήφισε τα σχετικά άρθρα της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή και της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια.

  aneksa_ellines

  Ο Ειδικός Αγορητής των Αν.Ελ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, υπερψήφισε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση “παλεύει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία”, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιμένουν να αγνοούν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. «Ακούω κριτική από αυτούς που 40 χρόνια είχαν το πηδάλιο της χώρας. Και ρωτώ: Τι σας εμπόδισε να κάνετε όλα αυτά τα ωραία που υποστηρίζετε σήμερα; Αυτοί που μας κουνάνε το χέρι, να μας πούνε τι κάνανε με το χρηματιστήριο, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα χρεοκόπησε, γιατί ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά” είπε.

  Επέμεινε στο ότι “η συμφωνία αυτή τελειώνει σε λίγες μέρες και ρυθμίζεται η δόση ύψους 7 δισ ευρώ. Βγαίνει μια θηλιά από τον λαιμό μας. Η ποσοτική χαλάρωση θεωρείται δεδομένη και σύντομα θα βγούμε στις αγορές”. Επιπλέον, ανέφερε πως είναι από τους τελευταίους που θα υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν επώδυνα μέτρα, αναγνώρισε ότι “έχουν δίκαιο να αντιδρούν οι εργαζόμενο” σημειώνοντας: “Όταν σου κόβουν ένα ευρώ σε συνθήκες ασφυξίας, εξεγείρεσαι”.  Τέλος, δεσμεύτηκε πως η χώρα θα έρθει στην κανονικότητα. “Έχουμε ενάμιση χρόνο μπροστά μας, θα τα δώσουμε όλα για να αποκτήσουμε τη συσπείρωση του ελληνικού λαού. Ένα ποσοστό 40% με 50% κάτι περιμένει από εμάς και εμείς θα του το δώσουμε”.

  enwsh-kentrwwn

  Ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, καταψηφίζοντας επί της αρχής, χαρακτήρισε “υποσχετική χωρίς αντίκρισμα” τη συμφωνία για την αξιολόγηση με το επιχείρημα ότι “όλα τελούν υπό αίρεση”, ενώ τόνισε ότι είναι σαν μία “μεταχρονολογημένη επιταγή, που όταν βρεθεί στα χέρια των πολιτών κινδυνεύει να σκάσει ακάλυπτη”. Και συνέχισε, “Ο λογαριασμός δεν βγαίνει”, κάνοντας λόγο για ασαφή αντίμετρα, φέρνοντας ως παράδειγμα, το επίδομα ενοικίου, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολικά γεύματα. Τέλος, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είπε χαρακτηριστικά: “Δεν νομιμοποιήστε και δεν έχετε το δικαίωμα να παραδώσετε την Ελλάδα σιδεροδέσμια”. Τέλος, υπερψήφισε τα σχετικά άρθρα της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή και της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια.

  550_334_351008

  Ο Ειδικός Αγορητής με το “Ποτάμι”, Γιώργος Μαυρωτάς, καταψήφισε τη συμφωνία, υπερψηφίζοντας τα σχετικά άρθρα της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή αλλά και της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια. Τόνισε για τις ασφαλιστικές εισφορές πως “αποτελούν ρέκβιεμ για τους ελεύθερους επαγγελματίες”, οι οποίοι, όπως είπε, “καταζητούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με τις νέες διατάξεις που καλούνται να πληρώσουν και εισφορά επί της εισφοράς που έχουν καταβάλει, θα κλείσουν ακόμη περισσότερα μπλοκάκια από ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου”. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι σωστή κι έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Σχετικά με τις ρυθμίσεις περί διαφθοράς και διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, υπενθύμισε ότι μόνο το Ποτάμι είχε κάνει προτάσεις στην εξεταστική, οι οποίες τότε αγνοήθηκαν.

  Αναφορικά με τα αντίμετρα, έκανε λόγο για “νομοθετική αλχημεία”, καθώς “είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, επισήμανε ότι “πρόκειται για δράσεις που θα έπρεπε να είχαμε νομοθετήσει και εφαρμόσει μόνοι μας”. Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας αν δεν επιδιώξει μια πολιτική και κοινωνική συναίνεση. “Αυτό προϋποθέτει όμως ότι η πόλωση και η διχαστική ρητορική δεν θα αποτελούν το αγαπημένο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης. Γιατί έτσι μπορεί να κερδίζει η τηλεθέαση αλλά χάνει η δημοκρατία και η χώρα”, πρόσθεσε.

  Top