Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Αθανασίου Χαράλαμπος

Κόμμα : Ν.Δ.
Κοινοβουλευτική Ομάδα : Ν.Δ.
Περιφέρεια : Λέσβου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και είναι δικαστικός.

Το 2008 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και από τη θέση αυτή εργάστηκε για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και για να απεξαρτηθεί η Δικαστική από την Εκτελεστική Εξουσία.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ τον Μάιο και Ιούνιο του 2012 και επανεκλέχθηκε ως βουλευτής Λέσβου τον Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015.

Στην τρικομματικής και στη συνέχεια δικομματικής στήριξης Κυβέρνησης Σαμαρά, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (21 Ιουνίου 2012 – 25 Ιουνίου 2013) και υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (25 Ιουνίου 2013 – 27 Ιανουαρίου 2015).

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Μεταφέρεστε στα νέα του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 7
  • Απαντήσεις : 1
 1. Κύριοι βουλευταί της ΝΔ
  Παίρνω την πρωτοβουλία να σας ρωτήσω το εξής;
  To συμβούλιο της ευρώπης μας καλεί σαν κράτος μέλος να κυρώσουμε το Ψήφισμα 2079 (2015) (προσωρινή έκδοση)
  Ισότητα και κοινή γονική ευθύνη τέκνων : ο ρόλος των πατέρων
  5.1. να υπογράψουν και / ή να κυρώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τη Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών (ETS No. 160) και της σύμβαση για την επικοινωνία με τα τέκνα (ETS No. 192). [η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει].
  5.4. να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους που βασίζεται στο εάν έχουν τελέσει γάμο ή όχι.
  5.5. να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά το χωρισμό, περιορίζοντας τις εξαιρέσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ή της παραμέλησης ενός παιδιού ή της ενδοοικογενειακής βίας, και ρυθμίζοντας το χρόνο εναλλαγής με βάση τις ανάγκες και το συμφέρον των παιδιών.
  5.6. να σέβονται το δικαίωμα του παιδιού να ακουστεί για όλα τα θέματα που το αφορούν αφού κριθεί ότι έχει την ικανότητα και την διάκριση όσον αφορά τις εν λόγω υποθέσεις.
  5.7. να λάβουν υπόψη την εναλλασσόμενη κατοικία κατά την απονομή των κοινωνικών παροχών.
  Γιατί ενώ η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κυρώσει τα ανωτέρω σε προγενέστερο χρόνο είναι το ερώτημα, μάλλον γιατί η ΝΔ πρίν δεν είχε προχωρήσει σε νομοθέτηση της κοινής επιμέλειας αλλά και τώρα κρύβετε πίσω απο τον υπουργό της κυβέρνησης χωρίς να εκφέρει τις προθέσεις της στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
  Σήμερα Παιδιά που μένουν με τον έναν γονέα, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει αντιδικία, επιδέχονται αφόρητη πίεση και πλύση εγκεφάλου όχι μόνο από την επιμελήτρια, αλλά και από το ευρύτερο γονεϊκό περιβάλλον (θείες, γιαγιάδες κ.λπ.).
  Σας καλώ να δηλώσετε την προσωπική σας γνώμη αλλά και της ΝΔ ενώπιον των πολιτών όσον αφορά την άμεση ψήφιση της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Μετα τιμής
  Αρης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Κύριε Αθανασίου,

  Εκλέγεστε σ΄ ένα νομό που αποτελεί πύλη εσόδου προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε ως χώρα ώστε να μην επαναληφθούν οι κακοί χειρισμοί του παρελθόντος;

  Η Τουρκία, βάζοντας δικούς της όρους, δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρήσει τη συμφωνία με αποτέλεσμα να είναι ορατό το φαινόμενο νέου ”κύματος” με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άνθρωποι σε μία χώρα με ανεπαρκή προγραμματισμό και με δεδομένο επίσης πως γειτονικές μας χώρες ενδέχεται να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

  Τέλος, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια που παρατηρείται το φαινόμενο δεν έχουμε στοιχεία για τα χρήματα που δαπανώνται στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Με αφετηρία ότι το παραπάνω ζήτημα δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα -αλλά ευρωπαϊκό- , δεν μπορεί να υπάρξει μέσω Ε.Ε. ένας οικονομικός σχεδιασμός που θα ωφελήσει τη χώρα μας;

  Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  Το ερώτημα μου αφορά στα παιδιά τα οποία εισήχθησαν με τις διατάξεις του 2005 και αποφοίτησαν τελικά με διαφορετικές διατάξεις (του 2013), οι οποίες δεν λαμβάνουν απολύτως καμία μέριμνα για τους αποφοιτούντες 2013-2015 ενόσω στο ίδιο νομοσχέδιο ΑΘΗΝΑ προστατεύονται οι μαθητές της β’ και γ’ λυκείου με τη μεταβατική περίοδο που υπήρξε και ίσχυσε ο νόμος για τους μαθητές που ήρθαν από την α’ λυκείου.Έτσι, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα για τους ήδη φοιτούντες αριστούχους. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να σας υποδείξω πώς να κάνετε τη δουλειά σας, αλλά θα ήταν προσοδοφόρο για το μέλλον κάποιων παιδιών που αγωνίστηκαν για να αριστεύσουν με το σκοπό να περάσουν άνευ εξετάσεων σε άλλη σχολή της επιλογής τους, να ζητήσετε αποκατάσταση της εσκεμμένης αλλαγής της διάταξης που πραγματοποίησε ο κ. Αρβανιτόπουλος και να επανέλθει η παλιά διάταξη για τα έτη τα οποία μπήκαν με εκείνην. Ευελπιστώ πως θα καταθέσετε σχετική τροπολογία αποκαθιστώντας έτσι την αδικία. Σας παρακαλώ να σκεφτείτε τους παραπάνω προβληματισμούς και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

  Με εκτίμηση,
  Ο συντοπίτης σας
  Νικολαΐδης Γεώργιος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 4. ΘΕΜΑ: Μεταβατική διάταξη αναστολής ισχύος άρθ.57 Ν.4186/13 ειδικώς για αριστούχους πτυχιούχους εισελθόντων πανελληνίων εξετάσεων τα έτη 2010-2014. Με το άρθρο 15 του Ν.3404/2005 προβλεπόταν η ποσοστική (με σειρά προτεραιότητας) επιλογή υποψηφίων πτυχιούχων ΑΕΙ σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα με κριτήριο τον τελικό βαθμό πτυχίου ή με εξεταστική διαδικασία.

  Ήδη όμως αιφνιδίως με το άρθ.57 του Ν.4186/13 καταργήθηκε από της ισχύος του 2013 η προβλεπόμενη εισαγωγή πτυχιούχων και καθιερώνεται (και για τους παλιούς πτυχιούχους) αποκλειστικά η διαδικασία των εξετάσεων χωρίς πρόβλεψη κατοχύρωσης του δικαιώματος των ήδη εισελθόντων στα ΑΕΙ με πανελλήνιες εξετάσεις και εξερχομένων αριστούχων φοιτητών (απόφοιτοι ετών 2013-2015) διάταξη που έπρεπε να ισχύσει για τους εισερχομένους από το 2013 και μετά. Δηλαδή δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος για τους απόφοιτους των σχολών που εισήχθησαν με τον νόμο του 2005 και πέρασαν όλα τα φοιτητικά τους έτη με βάση αυτή την νομοθεσία .

  Η ρύθμιση αυτή αντιστρατεύεται ευθέως στις αρχές της ΔΙΚΑΙΗΣ παιδείας που έβγαιναν και «πάλευαν», όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς την ίδια στιγμή περνούσαν νομοσχέδια που προωθούσαν την ανταγωνιστικότητα και την βαθμοθηρία. Όντας ο γιος μου μέλος λοιπόν του εκπαιδευτικού αυτού συστήματος απόφοιτος Νοσηλευτικής ΑΕΙ Σπάρτης, αναγκάστηκε για τη περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε να λειτουργήσει έτσι, καθώς είχε στο μυαλό του ότι η εισαγωγή θα γινόταν με βαθμό πτυχίου. Φτάνει στο σημείο που προσαρμόζει όλη του την ζωή για να βγάλει βαθμό πτυχίου 9.84 (βαθμός που βγήκε μέσα σε 4 έτη από την κρίση όλων των καθηγητών του προπτυχιακού) και με την προσδοκία να εισαχθεί στην Ιατρική με αυτόν το βαθμό και όχι με τις κατατακτήριες εξετάσεις μιας-δυο ώρες…

  Πάνω σε εκείνη την στιγμή αλλάζει ο κ. Αρβανιτόπουλος την διάταξη μέσα σε μία νύχτα και καταργεί την εισαγωγή με βαθμό πτυχίου. Ζητάμε αποκατάσταση της εσκεμμένης αλλαγής της διάταξης που πραγματοποίησε ο κ. Αρβανιτόπουλος και να επανέλθει η παλιά διάταξη για τα έτη τα οποία μπήκαν με εκείνην.

  Με εκτίμηση ,

  Νικολαΐδης Γεώργιος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 10 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Σας ευχαριστώ για την ερώτηση και σας συγχαίρω για την εξαιρετική
   ακαδημαϊκή πορεία του γιου σας που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για την
   πορεία του από εδώ και στο εξής.

   Προσωπική μου θέση είναι ότι τα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια θα ήταν καλύτερο
   να επιλέγουν από μόνα τους τη μεθοδολογία βάσει της οποίας εισάγονται στις
   σχολές τους οι πτυχιούχοι άλλων ΑΕΙ (φάκελος βαθμός πτυχίου, εξετάσεις ή
   συνδυασμός αυτών των παραγόντων).

   ( Πέραν τούτου, δεν κρίνω τη ρύθμιση στην οποία αναφέρεσθε ως
   δικαιολοπολιτικά άστοχη καθώς ο διαγωνισμός όλων των υποψηφίων σε κοινά
   θέματα, ανεξαρτήτως της σχολής από την οποία αποφοίτησαν πρίν, προσφέρει
   εχέγγυα μιας κατά το δυνατόν αντικειμενικής κρίσης των υποψηφίων και τους
   αντιμετωπίζει ισότιμα. )

   Ελπίζω να έχετε υποβάλει την ίδια ερώτηση και στον κύριο Φορτσάκη, βουλευτή
   Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημιού Αθηνών,που είναι
   αρμοδιότερος εμού για τα θέματα εκπαίδευσης και δη της τριτοβάθμιας.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 7 :: Το βλέπουν Αρνητικά 7
 5. Αξιότιμε κύριε Αθανασίου ,
  οδηγούμαστε σε δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες πίεσης και πόλωσης για να πάρουμε μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον μας. Τι θετικό μπορώ να περιμένω στην περίπτωση που ψηφίσω ναι όταν την τελευταία εξαετία επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνεργοι αυξάνονται;
  Θα ήθελα να τοποθετηθείτε στο ερώτημά μου.

  Με εκτίμηση,
  Κώστας

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 6. κ Αθανασίου Πρόσφατα συνάδελφοι σας μίλησαν για Συνταγματική εκτροπή.Ποια είναι η θέση σας στην καταγγελία αυτή ?Θεωρείτε αναγκαία την δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου κ αν ναι πως θα το υποστηρίξετε?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 7. Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014
  Αξιότιμε κ. Αθανασίου Χαράλαμπε

  Την Κυριακή 18 Μαΐου οι συμπολίτες μας στην Θεσσαλονίκη εξέφρασαν με κατηγορηματικό τρόπο την επιθυμία τους να μην ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων τους.
  Πιστεύω ακράδαντα πως η βούληση των Ελλήνων πολιτών είναι σε όλη την Ελλάδα η ίδια. Οι Έλληνες πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
  Ποια είναι η δική σας θέση σας όσο αφορά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης γενικότερα;
  Επίσης θα ήθελα να γνωρίζω αν υποστηρίζετε την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών.
  Με εκτίμηση
  Γεώργιος Διάφας

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top