Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu
Περιεχόμενο Αρχείου / Ανενεργό Προφίλ

Βαρουφάκης Γιάνης

Κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτική Ομάδα : ΣΥΡΙΖΑ
Περιφέρεια : Β' Αθηνών

Επιτροπές (Τρέχουσα Περίοδος)

Βιογραφικό

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα.

Είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας από το 2000 στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν) καθώς και ”Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Corporation, στο Seattle των ΗΠΑ.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο).

Πολιτική δραστηριότητα

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με περισσότερους από 135.638 σταυρούς, πρώτος ανά την Επικράτεια. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα ως υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.

 

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Ο βουλευτής δεν έχει καταχωρήσει νέα στην πλατφόρμα.

Ο βουλευτής δεν έχει περιεχόμενο
δράσεων στον χάρτη
* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Ο βουλευτής δεν έχει καταχωρήσει τα οικονομικά του στοιχεία στην πλατφόρμα.

  • Ερωτήσεις : 10
  • Απαντήσεις : 0
 1. Κύριε Υπουργέ ,ετοιμάζεται να κατατεθεί ένα Σχέδιο νόμου για την φορολογία των αυτοκινήτων.Μηπως θα έπρεπε να μειωθεί η φορολογία σε αυτούς που, παρότι έχουν παλιά αυτοκίνητα ,έχουν τοποθετήσει υγραέριο,με όχι αμελητέο κόστος και με αποτέλεσμα να μην μολύνουν το περιβάλλον.Σας ευχαριστώ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Διεθνής Πρωτοβουλία για Ανοιχτούς Προϋπολογισμούς – δράσεις ανοιχτών οικονομικών δεδομένων

  Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, http://www.eellak.gr), έχει αναλάβει την υλοποίηση του ελληνικού OBS Tracker, για τη συνεχή παρακολούθηση της νόμιμης και ορθής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της κατάρτισης και της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, με σκοπό την αξιολόγηση του βαθμού προόδου της χώρας ως προς την ενίσχυση της διαφάνειας και τον ενδεχόμενο προσδιορισμό σημείων που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

  Τα ανοιχτά δεδομένα έχουν ως βασικούς στόχους την αύξηση της διαφάνειας στη δράση της δημόσιας διοίκησης, τη συνεισφορά στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πληροφοριακής αγοράς, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και συνακόλουθα περισσότερων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, το άνοιγμα των δεδομένων θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο για την υποστήριξη της διαφάνειας, της επιχειρηματικότητας, της χρηστής διοίκησης, καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Με το άνοιγμα των δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Δημοσίου Προϋπολογισμού (ΟΠΣΔΠ) ο φορολογούμενος θα μπορεί να δει πως κατανέμεται η φορολογία του, ενώ μπορούν να αναλυθούν με βάση δεδομένα από τη Διαύγεια, μία σειρά από άλλα στοιχεία, όπως π.χ. οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών ανά δημόσιο φορέα καθώς και ο βαθμός στον οποίο έχει καλυφθεί ο προϋπολογισμός μέσα στο οικονομικό έτος.

  Σε συνεργασία με τα μέλη της (http://go.eellak.gr/meli),δηλαδή το σύνολο των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, μπορεί και θέλει να στηρίξει το σύνολο των ανωτέρω δράσεων θέτοντας στην υπηρεσία σας τις γνώσεις, την εμπειρία και το δίκτυο εμπειρογνωμόνων και κοινοτήτων που διαθέτει. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες μας μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών που αξιοποιούν τις ανοιχτές τεχνολογίες.

  Η ΕΕΛ/ΛΑΚ σας έχει στείλει επιστολή με τις παραπάνω προτάσεις:https://opendata.ellak.gr/?p=509

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. Απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τη Διαύγεια

  Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, ζητά την απόσυρση της τροπολογίας από το σχέδιο νόμου ενώ παράλληλα θέτει στη διάθεση της πολιτείας την ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση για την αρωγή της με στόχο την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών ανοιχτής διακυβέρνησης.

  H προτεινόμενη τροπολογία (Αρ. Τροπολογίας: 105/46 30.4.2015) με τίτλο «1.Ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. 2. Τροποποιήσεις διατάξεων των άρθρων 79, 104, 161, 163, 165, καθώς και του άρθρου 167 του ν.4270/2014(ΦΕΚ Α 143)» η οποία κατατίθεται στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» επικαλούμενο τις εσωτερικές δυσλειτουργίες των διαδικασιών των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, προτείνει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.

  Αναφορικά με το πρόβλημα των ΥΔΕ που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών αυτό μπορεί να λυθεί με εναλλακτικό τρόπο τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ΥΔΕ, όσο και με την διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΥΔΕ με την Διαύγεια όπως ήδη γίνεται από πολλούς φορείς που χρησιμοποιούν την διεπαφή αυτόματης ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (https://www.diavgeia.gov.gr/api/help).

  Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: https://ellak.gr/2015/05/epistoli-tis-eellak-gia-aposirsi-tis-tropologias-pou-afora-ti-diaigia/

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 4. Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών: Να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να καταργηθεί το flat tax με 26% από το πρώτο ευρώ καθώς ένας μικρός έμπορος δεν μπορεί να το αντέξει και να αλλάξει είτε σε flat tax 15% είτε καλύτερα για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικού τύπου σύστημα (Progressive tax) με κλίμακες ώστε να μοιράζονται δικαίως τα βάρη. Επίσης να λάβετε πρωτοβουλίες για διαγραφές μέρους ή και ολόκληρων χρεών προς τις Τράπεζες των εντίμως υπερχρεωμένων εμπόρων διότι μέχρι τώρα επωφελούνται μόνον όσοι πήραν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και όχι όσοι δανείστηκαν για να κρατήσουν την επιχείρηση τους ζωντανή.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 5. Κε Βαρουφάκη. Είμαι ένας από τους ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
  Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια συνεχίζουμε να υφιστάμεθα μία απερίγραπτη αδικία, όπως σίγουρα θα γνωρίζετε.
  Σας ζητάω να βοηθήσετε στην κατεύθυνση να αποζημιωθούμε πλήρως και άμεσα.
  Σας ζητάω να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της τεράστιας αδικίας εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν τελικά το ίδιο το κράτος.
  Σας ζητάω πάνω από όλα να μην ξεχάσετε τις σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 6. Κε ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ COMMERCIAL.ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑΚΩΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ?ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 800.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 7. Αξιότιμε Κύριε Βαρουφάκη,

  με την παρακάτω επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας ορισμένα βασικά μέτρα πολιτικής στα οποία συγκεκριμένοι φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας έχουν συμφωνήσει ως αναγκαία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

  Οι παρακάτω προτάσεις είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ φορέων κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Εργαστηρίου με τίτλο «United We Ask» που διοργάνωσε την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 η πλατφόρμα Vouliwatch.

  Αρχικώς, καταγράφονται βασικά προτεινόμενα μέτρα σε πέντε θεματικούς άξονες (Γραφειοκρατία, Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Χρηματοδότηση, Εξωστρέφεια) και στη συνέχεια σας θέτουμε πέντε ερωτήσεις σχετικά με τη δράση που προτίθεστε να αναλάβετε για την υλοποίηση τους.

  Παρακαλούμε όπως βρείτε τις σύντομες προτάσεις μας αναλυτικά στο link: https://www.vouliwatch.gr/listing/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5/

  Με βάση τις παραπάνω προτάσεις μας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε:
  1. Ποιες από τις παραπάνω πολιτικές/μέτρα προτίθεστε να υλοποιήσετε;
  2. Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Με ποια προτεραιότητα;
  3. Ποια εμπόδια τίθενται στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων πολιτικής; Πώς σκοπεύετε να τα ξεπεράσετε;
  4. Με ποιον τρόπο προτίθεστε να κρατήσετε ενήμερους τους υπογράφοντες φορείς για την πορεία υλοποίησης ή μη των παραπάνω προτάσεων;
  5. Ποιες επιπλέον δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

  Μετά τιμής,
  Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων – Πάνος Ζαμάνης, Αντιπρόεδρος
  Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών – Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος
  Greek Startup Manifesto – Δημήτρης Δρακούλης, Curator
  Impact Hub Athens – Δημήτρης Κοκκινάκης, Συνιδρυτής
  Reload Greece – Ιωάννα Θεοδώρου, Συνιδρύτρια, Μέλος Δ.Σ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 8. Κύριε Βαρουφάκη:
  Σχετικά με την φοροδιαφυγή, τις αποδείξεις που δεν κόβονται και τα λοιπά:
  Γιατί δεν εφαρμόζετε ένα μοντέλο όπου οι πληρωμές προιόντων/υπηρεσιών θα γίνονται περισσότερο με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και επιβολή/ή παροχή κινήτρων στους καταστηματάρχες ώστε να έχουν τα απαιτούμενα τερματικά πληρωμής) και στους πελάτες αντίστοιχα, κίνητρα να χρησιμοποιούν αυτό το τρόπο πληρωμής (πχ. από το 23% ΦΠΑ το 3%-το βέλτιστο σημείο το αφήνω στην κρίση σας- να πιστώνεται πάλι πίσω, στο άτομο που πραγματοποίησε την αγορά, στο τέλος του χρόνου/μήνα κτλ.), και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε αντικίνητρα στην χρήση μετρητών ? (πχ. επιβολή κρατικής προμήθειας στις αναλήψεις των ΑΤΜ – ίσως είναι επικίνδυνο αυτό και πιθανόν να αντιμετωπιστεί με δυσαρέσκεια από τους πολίτες) Τα αντικίνητρα τα αφήνω και πάλι στην δημιουργική σας σκέψη! Νομίζω ότι η επιτυχία βρίσκεται στην βέλτιστη χρήση κινήτρων-αντικινήτρων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 9. καλησπέρα σας !

  θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο νόμος που λέει ότι όσοι είναι άνεργοι και έχουν ψιλή κυριότητα σε σπίτι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ? θα ισχύσει και το 2015 ?

  ευχαριστώ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 10. κ. Βαρουφάκη σκοπεύετε να ξεκινήσετε λογιστικό έλεγχο για την διαγραφή του χρέους;

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top