Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Κεραμέως Νίκη

Κόμμα : Ν.Δ.
Κοινοβουλευτική Ομάδα : Ν.Δ.
Κοινοβουλευτική ιδιότητα : Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Περιφέρεια : Επικρατείας

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1980, είναι έγγαμη.

Είναι δικηγόρος, και απόφοιτος του Harvard Law School (μεταπτυχιακός τίτλος στα νομικά, LL.M.)
του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) (βασικό πτυχίο με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, καθώς και μεταπτυχιακός τίτλος με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της διαιτησίας – και στα δύο πτυχία αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude) του Κολλεγίου Αθηνών (Valedictorian και αριστούχος).

Διαθέτει ενδεκαετή εργασιακή εμπειρία κυρίως στους τομείς της συμβουλευτικής δικηγορίας και της διαιτησίας, καθώς και έντονη κοινωφελή δράση. Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα. Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής, και εν συνεχεία ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 2007 δραστηριοποιείται ενεργά ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα και μελέτες στον τομέα του δικαίου της διαιτησίας και ομιλεί σε συνέδρια. Το 2014 διορίστηκε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός. Είχε επίσης βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και έχει βασικές γνώσεις γερμανικών.

Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και επανεκλέγεται στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τις 18 Μαρτίου 2015, οπότε εξελέγη, ως τις 13 Ιανουαρίου 2016, οπότε και ορίστηκε Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Μεταφέρεστε στα νέα του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 15
  • Απαντήσεις : 13
 1. Αγαπητή Κυρία Κεραμέως
  Όταν ένας μηχανικός τελειώσει το Πολυτεχνείο δίνει εξετάσεις στο ΤΕΕ για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτόματα γίνεται η εγγραφή του στο ΤΣΜΕΔΕ και ξεκινάει να πληρώνει τις εισφορές του.
  Η διαδικασία αυτή φυσικά δεν ενοχλούσε κανένα μηχανικό την περίοδο που το επάγγελμα ανθούσε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αλληλεξάρτηση του ΤΕΕ με το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι κάτι παράδοξο. Και θα εξηγήσω το γιατί.
  Από το 2010 και μετά ο κλάδος των μηχανικών υπέστη ισχυρό πλήγμα και κανείς δεν καταλάβαινε ότι ένας άνεργος μηχανικός 15ετίας για παράδειγμα ήταν αδύνατο να καταβάλει στο ΤΣΜΕΔΕ ένα ποσό της τάξεως των 6000 ευρώ το χρόνο. Όσοι είχαν αποταμιεύσει κάποια ποσά εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους για κάποιο διάστημα, οι υπόλοιποι κινδύνευαν με κατασχέσεις. Αυτό οδήγησε πολλούς μηχανικούς να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ληστρικά επιτόκια. Και αυτό γιατί αν προσπαθούσες να διαγραφείς από το ΤΣΜΕΔΕ έπρεπε πρώτα να διαγραφείς από το ΤΕΕ δηλαδή να χάσεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Και αν ήθελες να επανέλθεις έπρεπε πάλι να δώσεις εξετάσεις στο ΤΕΕ για κάτι που είχες κατοχυρώσει πριν πολλά χρόνια. Πριν λίγο καιρό το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι μπορείς να επανέλθεις χωρίς εξετάσεις και φυσικά εκεί ξεκίνησαν μαζικά διαγραφές από μηχανικούς που δεν μπορούν άλλο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ΤΣΜΕΔΕ. Φυσικά σε ερώτηση στο ΤΕΕ αν η επάνοδος γίνεται χωρίς εξετάσεις σου απαντάνε εντελώς επιπόλαια «αυτό συμβαίνει τώρα, δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει».
  Οι περισσότεροι από τους μηχανικούς που έκαναν διαγραφή από το ΤΕΕ είχαν κάνει παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας από την αρμόδια εφορία χρόνια πριν για να μην επιβαρύνονται και από τον φόρο επιτηδεύματος όντας άνεργοι. Και εδώ είναι το παράδοξο. Όσο πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ ακόμη και αν έχεις κάνει παύση από την εφορία έχεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αν θελήσεις να διαγραφείς από το ΤΣΜΕΔΕ χάνεις την ιδιότητα του μηχανικού.
  Ερχόμαστε στο νέο ασφαλιστικό που είναι σαφώς ευνοϊκό για έναν άνεργο. Όταν όμως δεν υπάρχουν εισοδήματα και ο μηχανικός έχει υποστεί οικονομική αφαίμαξη τα προηγούμενα χρόνια είναι ευνόητο ότι και τα 167 ευρώ το μήνα μπορεί να δυσκολεύεται να τα πληρώσει. Σε αυτό να προσθέσουμε το γεγονός ότι οι εισφορές έχουν τη μορφή φιλανθρωπίας εξαναγκαστικής γιατί ουσιαστικά από αυτές πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι δηλαδή το σύστημα δεν είναι ανταποδοτικό. Οι μηχανικοί «εν ενεργεία» και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι άνεργοι που πληρώνουν εισφορές , μπορεί να μην πάρουν σύνταξη ή να πάρουν ένα ευτελές ποσό και να έχουν καταβάλει περιουσίες στο ταμείο. Επιλέγεις λοιπόν να διακόψεις το ΤΣΜΕΔΕ και σου αφαιρούν ένα κεκτημένο δικαίωμα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  Θα φέρω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πόσο παράλογο είναι να αφαιρέσεις σε κάποιον την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκτός του ότι είναι θέμα τιμής. Οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ απαιτούν στα δικαιολογητικά τους και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψη η προσωρινή διαγραφή του υποψηφίου από το ΤΕΕ για οικονομικούς λόγους ώστε να μπορεί να υποβάλει αίτηση στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ με την υποχρέωση επανόδου του στο ΤΕΕ σε περίπτωση πρόσληψης. Άλλωστε οι προκηρύξεις απευθύνονται κυρίως σε άνεργους μηχανικούς. Κριτήριο θα πρέπει να είναι τα προσόντα και η εμπειρία του υποψηφίου. Αν υπάρχει επί σειρά ετών αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία αυτό συνεπάγεται ότι υπήρχε και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  Αυτό βέβαια δεν είναι η λύση. Η άδεια να ασκήσεις το επάγγελμα που επέλεξες και σπούδασες δεν μπορεί να κερδίζεται ή να αφαιρείται με κριτήριο την εκπλήρωση των ασφαλιστικών εισφορών ή όχι. ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ ξεκίνησαν με μία σχέση αλληλεξάρτησης σε μία εποχή που ο κλάδος παρουσίαζε ανάπτυξη και που κανένας μηχανικός δεν φανταζόταν ότι θα φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες απαιτείται η αναθεώρηση του νόμου αυτού και η απεμπλοκή του ΤΕΕ από το ΤΣΜΕΔΕ. Μία άλλη λύση θα ήταν η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε μηχανικούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν εισοδήματα, χάνοντας τα αντίστοιχα συντάξιμα χρόνια της διακοπής. Όχι όμως αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος το οποίο θεωρείται κεκτημένο.

  Σας παρακαλώ να ερευνήσετε το θέμα γιατί αφορά πολλούς συναδέλφους.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
 2. Κυρία Κεραμέως καλή χρονιά ,Ποια η θέση του κόμματος της ΝΔ σχετικά με το δικαίωμα των πατεράδων στην συνεπιμέλεια των τέκνων.
  Αυτη την στιγμή εχουμε μία κυβέρνηση η οποία διατηρεί ένα νομοθετικό πλαίσιο προερχόμενο απο την εποχή του Μεταξά. Τι λέει αυτο το νομοθετικό πλαίσιο, η γυναίκα ειναι πάντα η αναξιοπαθούσα και της δίνεται το δικαίωμα με μία απλή προσφυγη (που τα εξοδα του δικηγόρου της θα τα πληρώσει ο πρώην σύζυγος) να απαιτήσει διατροφές 2000-3000 ευρώ τον μήνα.
  Στην σημερινή πραγματικότητα οι αποφάσεις των πρωτοδικείων μετα απο 8 χρόνια ανείπωτης φτώχειας, οχι μόνο αφήνουν ορφανά το 50% των βρεφών απο πατέρα με τις αποφάσεις τους, που παίρνονται και απο νέους δικαστές αλλά επιβάλουν και διατροφές σε ανέργους των 250-300 ευρώ όταν δεν εχουν οι ιδιοι να φάνε. Αποτέλεσμα η πρώην γυναίκα του εκποιεί ότι έχει και δεν έχει.
  Ο πατέρας ειναι πάντα ο κακός για το ελληνικό δικαστικό σύστημα, η μητέρα μόνο ειναι η καλή, ευκολη υποθεση για τον συνήγορο της εναγούσης.
  Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο κληρονομήθηκε απο το κόμμα σας.
  Ποιες οι πρωτοβουλίες της ΝΔ ώστε να σταματήσει αυτή η εχθρική αντιμετώπιση των ελλήνων δικαστών απέναντι σε πατεράδες χτυπημένους απο την κρίση, συνήθως ανέργους, και χωρίς δικαίωμα να βλέπουν τα ίδια τους τα παιδιά, (το δικαίωμα αυτό οπως το εννοούν σημαίνει κάποια χιλιάρικα σε δικηγόρους).
  ποια η θέση σας για την συνεπιμέλεια και απο τους δύο γονείς.
  Οι αναχρονιστικές μελέτες που δικαιολογούν αυτές τις αποφάσεις δίνουν στο ελληνικό νομοθετικό σώμα το δικαιωμα να αφήνει ορφανά απο πατέρα τόσα χιλιάδες παιδία.
  Γιατι δεν νομοθετούνται ποινές για την γυναίκα οταν δεν τηρεί δικαστικές αποφάσεις αλλα θες αλλά χιλιάρικα σε δικηγόρους + διατροφες+προσωπικά εξοδα.
  Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά όταν σε όλη την ευρώπη ισχύει η συνεπιμέλεια αλλά και βαριές ποινές για τις μητέρες που δεν τις σέβονται (κοψιμο επιδομάτων, ποινές κτλ)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 20 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. Αξιότιμη κυρία Κεραμέως

  Σας γράφω με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σχετικό με την αγοραπωλησία βρέφους στην Κατερίνη όπως και πολλά παρόμοια κατά καιρούς.
  Καταλαβαίνω ότι αποτελεί είδηση και κατά συνέπεια δεν υπήρχε περίπτωση να μην δημοσιευτεί.
  Είναι σημαντικό όμως όλα τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν κάποια στιγμή τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα ζευγάρι αν θέλει να υιοθετήσει ένα βρέφος.
  Το ελληνικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για να αφαιρείται αυτόματα η επιμέλεια από τους βιολογικούς γονείς όταν τα εγκαταλείπουν. Πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να είναι ελεύθερα προς υιοθεσία.
  Όταν κάποιος εγκαταλείπει ένα βρέφος θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που να κινούν άμεσα τις διαδικασίες για να αποκτήσει αυτό το μωρό θετούς γονείς με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
  Οι γονείς που δίνουν ένα βρέφος έναντι κάποιου χρηματικού ποσού ή έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να ζήσουν την οικογένειά τους ή απλά εκμεταλλεύονται την ύπαρξη του μωρού τους. Και στις δύο περιπτώσεις το μωρό που δίνεται για υιοθεσία μπορεί να έχει μία καλύτερη τύχη δηλαδή ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον που θα εγγυηθεί την ομαλότερη ανάπτυξή του και ένταξή του στην κοινωνία.
  Δεν εναντιώνομαι στην είδηση με μεγάλα γράμματα «ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΒΡΕΦΟΥΣ», γιατί όντως αποτελεί είδηση, όχι όμως για να κατακρίνουμε μόνο το γεγονός αλλά να προβληματιστούμε και να βρούμε τι οδηγεί τους ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν σε αυτό το δρόμο. Δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να παρουσιάσουν τις στρεβλώσεις ετών στο θέμα της υιοθεσίας, να πιέσουν για άμεσες λύσεις και όχι μόνο να αναπαράγουν τις συνέπειες αυτού που είναι αποτέλεσμα του ελλιπούς νομικού πλαισίου.
  Η είδηση φορτίζεται και διανθίζεται με όσα περισσότερα κοσμητικά επίθετα (κύκλωμα παρανόμων υιοθεσιών κ.λπ.) με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται τα άτεκνα ζευγάρια και αποτρέπονται από την ιδέα της υιοθεσίας. Και κάτι ακόμη χειρότερο: Δημιουργείται τέτοιο κλίμα φοβίας, ώστε τα ζευγάρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας ή βρίσκονται στην εξέλιξή της, να αναστατώνονται μήπως θεωρηθούν άκυρες οι υιοθεσίες τους και αρχίζει να ενσταλάζεται στη συνείδησή τους ο εφιάλτης ότι θα φύγει από την αγκαλιά τους ο άγγελος που με τόση λαχτάρα πέτυχαν αποκτήσουν.
  Είναι καιρός να αναρωτηθούμε σοβαρά ποιος ευθύνεται για όλο αυτό. Πως μπορεί να αποτραπεί; Για τους θετούς γονείς η διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας είναι μερικές φορές πιο δύσκολη και από τη διαδικασία της εξωσωματικής. Γιατί να κατακρίνονται επειδή επιλέγουν έναν άλλο δρόμο για να δώσουν αγάπη, στοργή και προστασία σε πλασματάκια που έχουν ανάγκη μια υγιή και ισορροπημένη οικογένεια; Πως μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά αν μείνουν σε μία οικογένεια που δεν έχει τους οικονομικούς πόρους να τους προσφέρει μία αξιοπρεπή ζωή ή αν βρεθούν εγκαταλελειμμένα σε κάποιο ίδρυμα;
  Φυσικά και μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά μέσα σε φτωχές οικογένειες που παλεύουν να τα μεγαλώσουν. Αν όμως δεν τα θέλουν; Γιατί να είναι καταδικασμένα γιατί να μην δικαιούνται μία καλύτερη τύχη;
  Στην ιδιωτική υιοθεσία απαγορεύεται να υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα. Και σε μία ιδανική κοινωνία έτσι θα έπρεπε να είναι. Η αλήθεια είναι ότι μία οικογένεια υγιής όσα οικονομικά προβλήματα και να έχει δύσκολα θα δώσει ένα παιδάκι για υιοθεσία. Είναι ο νόμος της φύσης με εξαιρέσεις . Αν όμως οι βιολογικοί γονείς επιθυμούν να ανταλλάξουν το παιδί τους έναντι κάποιου χρηματικού ποσού τότε τι είναι καλύτερο, να το δώσουν σε μία οικογένεια που θα του παρέχει αγάπη και ασφάλεια ή να παραμείνει στην οικογένεια που είναι διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί την ύπαρξή του; Και φυσικά στην ιδιωτική νομοθεσία οι θετοί γονείς ελέγχονται από κοινωνικούς λειτουργούς όπως και στην υιοθεσία από ιδρύματα.
  Θέλει χρόνο για να αλλάξουν τα πράγματα και να λειτουργήσουν προς το συμφέρον των παιδιών χωρίς οικογένεια. Αλλά πρέπει να γίνει η αρχή, να ακούγονται όλες οι φωνές .
  Ακόμα και στις διακρατικές υιοθεσίες που θα περίμενε κανείς να είναι μία απόλυτα διαφανής διαδικασία, για να επιταχυνθεί, υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν στη χώρα που ενδιαφέρεσαι να υιοθετήσεις να τρέξουν το αίτημά σου έναντι αμοιβής (περίπου γύρω στα 10000 ευρώ). Και αυτό στο προτείνουν μέσα από τις περιφέρειες αλλιώς έχεις μία αναμονή γύρω στα 4-6 χρόνια όπως και στα ελληνικά ιδρύματα. Αυτό είναι νόμιμο;
  Έτυχε να γνωρίζω πολλά γιατί είμαι κοντά σε ανθρώπους που προσπαθούν χρόνια μέσω της νόμιμης οδού να υιοθετήσουν ένα παιδάκι. Όταν ψάξεις όλους τους δρόμους οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι μόνο με την ιδιωτική υιοθεσία μπορείς να αγγίξεις το όνειρό σου. Οι περιπτώσεις που οι βιολογικοί γονείς αποφασίζουν να δώσουν το μωρό τους για υιοθεσία επειδή απλά και μόνο θέλουν να έχει μία καλύτερη ζωή χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ας μην γελιόμαστε. Σε αυτό το σημείο άνθρωποι νομοταγείς σε όλη τους τη ζωή μπαίνουν σε ένα τεράστιο δίλημμα. Βγαίνουν δημοσιεύματα χρόνια τώρα ότι θα αλλάξει ο νόμος ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες express στις υιοθεσίες και τίποτα δεν γίνεται. Μόνο δημοσιεύματα με μεγάλα γράμματα. Διαβάζουν οι υποψήφιοι θετοί γονείς, ελπίζουν, περιμένουν. Ως πότε;
  Αν δεν είχα την τύχη να έχω δικά μου παιδιά ξέρω ότι θα πάλευα το ίδιο. Δεν ξέρω αν θα έφτανα στο σημείο να δώσω κάποιο αντάλλαγμα για να αποκτήσω ένα παιδί αλλά σίγουρα δεν μπορώ να κατακρίνω αυτούς που το κάνουν γιατί γνωρίζω τις αγκυλώσεις της όλης διαδικασίας. Όταν ζεις από κοντά τέτοιες καταστάσεις και νιώθεις τον πόνο, την απογοήτευση αυτών των ανθρώπων που θέλουν να δώσουν αγάπη σε μία ψυχούλα και αξίζουν να γίνουν γονείς περισσότερο και από κάποιους βιολογικούς γονείς που βλέπουμε γύρω μας, εξοργίζεσαι.
  Είναι απαράδεκτο το 2016 να γίνονται αγοραπωλησίες βρεφών και να υπάρχουν μωρά εγκαταλελειμμένα που δεν είναι ελεύθερα προς υιοθεσία στα ιδρύματα. Και το τραγικό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει ένα βήμα για να περιοριστεί το φαινόμενο όχι για να εξαλειφθεί που φαντάζει ακατόρθωτο!
  Γνωρίζω ότι έχετε ερευνήσει το θέμα και έχετε προτείνει λύσεις. Θα παρακαλούσα να πιέσετε προς αυτή την κατεύθυνση στο μέτρο του δυνατού γιατί πιστεύω ότι ως γυναίκα και ως μητέρα μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος που στις μέρες μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
  Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
  • Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα. Είναι γεγονός ότι το καθεστώς των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στη χώρα μας επιδέχεται σημαντικές βελτιώσεις, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Έχουμε 4 φορές μικρότερο ποσοστό υιοθεσιών από ό,τι ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης και 10 φορές μικρότερο ποσοστό από ό,τι στις ΗΠΑ. Παράλληλα, παρατηρείται μακροχρόνια αναμονή για υιοθεσίες που φτάνει ακόμα και στα 7 έτη. Για το λόγο αυτό υποβάλαμε ως Νέα Δημοκρατία 8 συγκεκριμένες προτάσεις και συνεχίζουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησής τους. Σας παραπέμπω στο σύνδεσμο: http://nd.gr/deltia-tipou/8-protaseis-tis-neas-dimokratias-gia-kathestos-ton-egkataleleimmenon-paidion-tis, όπου μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αναδείξαμε το περασμένο καλοκαίρι, γίνεται αντικείμενο περαιτέρω έρευνας και κινητοποίησης, με την ενσωμάτωση βασικών προτάσεών μας, από την Περιφέρεια Αττικής, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε εδώ: http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=21134:synentefksi-tis-antiperifereiarxi-attikis-gia-tin-koinoniki-politiki-k-thanopoylou-sto-r-s-9-84-fm-me-thema-tin-paramoni-neognon-sta-nosokomeia-kai-tis-anadoxes-oikogeneies&catid=485:2015-06-05-09-24-09&Itemid=662. Με την ίδια ζέση θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της αναδοχής και υιοθεσίας.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4
 4. Κυρία Κεραμέως,

  παρακολουθώ εδώ κ πολύ καιρώ την προκλητικότητα των γειτόνων εξ ανατολής κ βορρά με αποτέλεσμα
  να μου δημιουργείται μια ανησυχία σχετικά με τον εξοπλιστικό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων κ την διαχείριση
  τους όσο αφορά τις αμοιβές σχετικά με το έργο που πρέπει να εκτελέσουν.
  Κρίνοντας πώς τα τελευταία χρόνια όλα τα κόμματα δεν έχουν ασχοληθεί όπως έπρεπε με την αξιολόγηση των κινδύνων,
  με αποτέλεσμα η εξωτερική μας πολίτική να μην είναι ικανή να υποστηρίξει τα ζωτικά μας συμφέροντα κ παράλληλα
  να μην έχει προχωρήσει στην σωστή αξιολόγηση του κινδύνου κ αποτελεσματικής αναβάθμισης των ΕΔ θα ήθελα να μάθω
  πια είναι η στάση κ ο αντίστοιχος σχεδιασμός (εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής) κ του κόμματος σας.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας.

   Αποστολή της εξωτερικής πολιτικής είναι η προώθηση και ει δυνατόν ο πολλαπλασιασμός της συνολικής εθνικής ισχύος μιας χώρας, σε εναρμόνιση με τις άλλες κρατικές λειτουργίες, όπως την στρατιωτική ετοιμότητα, την οικονομική ευρωστία και την ευρυθμία των θεσμών. Για τη χώρα μας, εν προκειμένω, το ζητούμενο είναι, μέσα σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, να υπηρετηθεί αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον, με τη διατήρηση ή απόκτηση ενός σημαντικού περιφερειακού ρόλου, εν μέσω μίας δυσχερούς οικονομικής πραγματικότητας.

   Το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να επανα-εννοιολογήσουμε το εθνικό συμφέρον. Δίπλα στην παλιά ερμηνεία του ως προάσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η οποία εκφραζόταν (και) μέσα από την αποτρεπτική μας ισχύ, θα πρέπει να προστεθεί και να επιδιωχθεί συστηματικά ή αύξηση της οικονομικής ισχύος της χώρας. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες υπάρχουν, όπως το ενεργειακό στοίχημα με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP και η επιτυχής γεωπολιτική μετακίνηση της χώρας μας από την περιφέρεια στο κέντρο των μεγάλων διεθνών εμπορευματικών ροών, με την ενσωμάτωση της χώρας μας στο νέο σύστημα Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά και ελπίζω σύντομα και της Θεσσαλονίκης.

   Η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών μέσω της οικονομικής διπλωματίας είναι από τις καλύτερες υπηρεσίες προώθησης του εθνικού συμφέροντος σήμερα. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική ρεαλιστική, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, θα αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας με τη δημόσια διπλωματία και θα διαθέτει μηχανισμούς συνέχειας και συναίνεσης.

   Ως προς την αμυντική πολιτική, oι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με μικρότερη, λόγω οικονομικής στενότητας, ελευθερία κινήσεων στο μακροχρόνιο σχεδιασμό τους. Με σημείο εκκίνησης αυτήν την παρατήρηση, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Εθνική Άμυνα κινείται σε τέσσερις άξονες:

   Πρώτον, προβλέπει μεταρρυθμίσεις με σκοπό την έξυπνη χρήση των υπαρχόντων αμυντικών πόρων.
   Δεύτερον, δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο, σε μία εποχή υψηλής τεχνολογίας, πυκνού πληροφοριακού περιβάλλοντος και ταχέων επιχειρησιακών ρυθμών, αποτελεί το βασικό συντελεστή ισχύος του εθνικού αμυντικού συστήματος.
   Τρίτον, προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μέριμνα για την ποιότητα της ζωής των στελεχών και μετά την απομάκρυνσή τους από την ενεργό υπηρεσία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το ηθικό και την αποδοτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
   Τέταρτον, επιδιώκει την ουσιαστική και μακροχρόνια αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μακριά από πυροτεχνήματα πρόσκαιρου και ψηφοθηρικού εντυπωσιασμού.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 5. Κυρία Κεραμέως

  Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα τεκμήρια διαβίωσης. Προτίθεστε να επανεξετάσετε όταν εκλεγείτε το συγκεκριμένο θέμα;
  Ελεύθεροι επαγγελματίες που το εισόδημα τους μειώθηκε, σχεδόν εκμηδενίστηκε πως θα καλύψουν τη διαφορά του δηλωθέντος εισοδήματος και του υψηλότερου τεκμαρτού εισοδήματος που ενδέχεται να προκύψει από το άθροισμα των “αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης”;
  Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την άμεση ανταπόκρισή σας στα αιτήματα των πολιτών.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σας και για τα καλά σας λόγια.
   Η Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, είχε επεξεργαστεί και παρουσιάσει σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων, ήδη για τα εισοδήματα του 2015, σε μία προσπάθεια μετάβασης στη χωρίς τεκμήρια σύγχρονη εποχή, χάρη στην προετοιμασία που είχε γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων.
   Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε, λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και της αλλαγής Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015.
   Όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συνεχίσει την προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης της πραγματικής φορολογητέας ύλης, μέσω σύγχρονων τεχνικών ελέγχου.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 6. Αγαπητή κυρία Κεραμέως,

  θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η επίσημη θέση της ΝΔ (και εαν έχει διατυπωθεί/κοινοποιηθεί) σχετικά με τη νομιμοποιήση και χρήση της ιατρικής κάνναβης.

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  Με εκτίμηση,
  Ευαγγελία Βαγκοπούλου

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητή κυρία Βαγκοπούλου,
   Σας ευχαριστώ για την ερώτηση και το ενδιαφέρον ζήτημα που θίγετε.
   Ο νόμος 4139/2013 που θεσπίστηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στο άρθρο 2 παρ. 1, προσδίδει στο Κράτος το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης, προμήθειας, επεξεργασίας, κυκλοφορίας και με οποιονδήποτε τρόπο μεσολάβησης στη διακίνηση συγκεκριμένων ουσιών, μεταξύ των οποίων η ινδική κάνναβις και η ρητίνη καννάβεως (ουσία υπ’ αριθμ. 6, πίνακας Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3459/2006).
   Μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), οι ουσίες αυτές διατίθενται μόνο σε εργαστήρια ή νοσοκομεία για την εκτέλεση εγκεκριμένων προγραμμάτων, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών.
   Επομένως, η Νέα Δημοκρατία με αυτό το νομοθέτημα είχε θεσπίσει τη δυνατότητα καλλιέργειας και χρήσης της κάνναβης σε ιατρικά και φαρμακευτικά σκευάσματα, αποκλειστικά από το Κράτος.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 8 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 7. Κύρια Κεραμέως
  Είναι πλέον καιρός το 2015 να επανεξεταστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υιοθεσία ενός παιδιού.
  Υπάρχουν μωρά στο Αλεξάνδρα και στο Έλενα εγκαταλελειμμένα που περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους (ορισμένα έως 12 μηνών) μέσα σε θαλάμους χωρίς να βλέπουν το φως του ήλιου. Οι μαίες εκεί όπως έχω πληροφορηθεί κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί. Για ποιο λόγο; Υπάρχουν σπίτια που μπορούν να δεχθούν αυτά τα παιδιά. Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με τη διαδικασία εξωσωματικής να αποκτήσουν ένα παιδί όχι απαραίτητα για να έχει τα γονίδιά τους αλλά γιατί η υιοθεσία απαιτεί μία αναμονή έως και 5 χρόνια.
  Τα μωρά λοιπόν από το Αλεξάνδρα και το Έλενα (αυτά είναι τα δυο παραδείγματα που ξέρω) μετά από καποιους μήνες μεταφέρονται στο κεντρο βρεφών Μητερα και σε άλλα κέντρα και εκεί μπορείς να κάνεις αίτηση υιοθεσίας.
  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί από τη στιγμή που κάποιος παρατάει ενα βρέφος να μην κινούνται άμεσα οι διαδικασίες να αποκτησει αυτο το μωρο θετούς γονεις με ολες τις νομιμες διαδικασιες. Είναι καλύτερα να μεγαλώνει σε θαλαμους, να μεταφερεται σε ενα ιδρυμα και αυτο το οποιοδηποτε ιδρυμα να προσπαθει να συντηρηθει με φιλανθρωπίες. Φυσικα και όλοι οσο μπορουμε ο καθένας πρεπει να στηριζουμε αυτα τα κεντρα αλλα αν ολα αυτα τα χρονια ειχε δημιουργηθει ενα πιο ευελικτο νομικο πλαισιο για τις υιοθεσιες θα ειχαν πολλα απο αυτα τα παιδια οικογενεια!
  Η ιδιωτική υιοθεσία στην οποία οδηγουνται πολλα ζευγαρια λογω της χρονοβορας διαδικασιας μεσω ιδρυματων κρυβει πολλους κινδυνους γιατι εμπλεκονται ανθρωποι που απλα εκμεταλλευονται το γεγονος οτι οι ανθρωποι αυτοι βρισκονται σε αδιεξοδο.
  Γινονται συνεχως συζητησεις για το αν πρεπει να υιοθετουν τα ομοφυλα ζευγαρια ενω τοσα χρονια κανεις δεν εχει πραγματικα ενδιαφερθει να διευκολυνει τις διαδικασιες για τα ετεροφυλα ζευγαρια. Φυσικα και δεν εχω τιποτα με τα ομοφυλα ζευγαρια ουτε μπορω να κρινω ως ειδικος την εξελιξη ενος παιδιου σε ενα περιβαλλον με γονεις του ιδιου φυλου. Ισως να ειναι και προτιμοτερο απο το να μεγαλωνει ενα βρεφος χωρις αγαπη, τρυφεροτητα και ασφαλεια. Αυτα για να μην παρεξηγηθω για το θεμα των ομοφυλων ζευγαριων.
  Αλλα πριν γινουν αυτες οι συζητησεις θα πρεπει να τεθει το θεμα της επισπευσης των διαδικασιων ωστε ενα βρεφος παρατημενο σε ενα μαιευτηριο να ειναι ελευθερο προς υιοθεσια. Οταν ενα μωρακι υγιες φτανει να γινει 12 – 18 μηνων μεσα σε ενα θαλαμο μαιευτηριου μπορει να αποκτησει ψυχοκινητικα προβληματα γιατι απλα δεν μεγαλωνει σωστα οσο καλη δουλεια και να κανουν οι μαιες.
  Θα σας παρακαλούσα να εξετασετε και να θεσετε το θεμα πρωτιστως γι αυτες τις ψυχουλες που ειναι αδικο να μην τους δινεται η ευκαιρια να μεγαλωσουν φυσιολογικα και δευτερευόντως για να εξαλειφθεί το φαινομενο της εκμεταλλευσης απο επιτήδειους των ζευγαριων που προσπαθουν να υιοθετησουν.
  Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμά σας, μέσω του οποίου θίγετε άκρως σημαντικά ζητήματα, που, εν μέσω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αποκτούν ανησυχητικές διαστάσεις.
   Το φαινόμενο εγκατάλειψης βρεφών οξύνεται, ενώ οι αναγκαίοι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι αντιμετώπισής του βαίνουν μειούμενοι. Παράλληλα, πολυάριθμες οικογένειες που επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι αποθαρρύνονται από το χρονοβόρο και περίπλοκο καθεστώς υιοθεσίας, με αποτέλεσμα αφ’ ενός τα εγκαταλελειμμένα, ορφανά ή ασυνόδευτα παιδιά να μένουν εκτός οικογενειακής εστίας, αφ’ ετέρου οικογένειες να παραμένον άκληρες ή να πασχίζουν με διάφορες επιστημονικές μεθόδους τεκνοποίησης. Ενδέχεται, δε, εξ αιτίας των δυσχερειών αυτών, να αυξάνονται τα κρούσματα παράνομων διαδικασιών υιοθεσίας και εμπορίας βρεφών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
   Έχοντας θορυβηθεί από σχετικά στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, καθώς επίσης και με αφορμή το δικό σας σχόλιο και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλων συμπολιτών μας που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, κατέθεσα σήμερα προς τους συναρμόδιους υπουργούς την κάτωθι κοινοβουλευτική ερώτηση:
   Δείτε εδώ
   Θα σας ενημερώσω μόλις λάβουμε τη σχετική απάντηση.

   6/4/2016

   Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας περί του πλαισίου υιοθεσίας στην Ελλάδα, σας παραπέμπω στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη σχετική Κοινοβουλευτική μου ερώτηση:

   Δείτε εδώ

   Θεωρώ απογοητευτικό το γεγονός ότι η αρμοδιότητα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι κατακερματισμένη, διασκορπισμένη σε διαφορετικά υπουργεία και Γενικές Γραμματείες και με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης. Η δε αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου που αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, πραγματοποιείται με αφορμή την τροποποίηση της νομοθεσίας με το σύμφωνο συμβίωσης, και η περάτωση του έργου έχει ήδη παραταθεί πέραν της 31ης Μαρτίου, που ήταν και η οριζόμενη προθεσμία για τις παραδοτέες εργασίες. Αναμένουμε την πρόταση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ελπίζοντας ότι θα δοθεί νομοθετικά μία διέξοδος στο αναποτελεσματικό ισχύον καθεστώς υιοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, από μεριάς μου, θα συνεχίσω να πιέζω ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 11 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 8. Κυρία Κεραμέως,

  Οδηγώ κάθε μέρα από τα Νότια προάστια της Αθήνας εώς την Μεταμόρφωση χρησιμοποιώντας την παραλιακή
  και τον Κηφισό. Δυστυχώς δεν είναι απλά μία διαδρομή πρός την δουλειά μου, αλλα νιώθω πώς μπαίνω σε μία ανεπίσημη μάχη όπου ο πιο θρασύς οδηγός με το γρηγορότερο η το μεγαλύτερο όχημα αποκτά δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως του αρέσει. Όρια ταχύτητως και κανονισμοί οδικής συμπεριφοράς δε τηρούνται. Παράλληλα παρατηρώ κάθε μέρα οχήματα και μηχανές άνευ πινακίδας. Μια κατάσταση απαράδεκτη για ενα έννομο κράτος, διότι φανταστείτε τη μπορεί να κρύβετε απο πίσω?! (Απο παραβάτη του κοκ εώς κ προμελετημένη κίνηση για μία παράνομη πράξη). Δεν θέλω να μπώ κάν στη διαδικασία τί μπορεί να γίνει εάν τραυματιστεί άνθρωπος.
  Το ερώτημα λοιπόν που θα ήθελα να σας απευθύνω είναι ποιά είναι η άποψη σας στο συγκεκριμένο θέμα
  και πώς μπορεί να βελτιωθεί? Για ποιό λόγο δεν υπάρχει τροχαία στο δρόμο μιάς κ αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες της?

  Με εκτίμηση
  Αλέξανδρος Ράπτης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητέ κύριε Ράπτη,

   Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Καθυστέρησα να σας απαντήσω διότι είχα ζητήσει και ανέμενα από την Τροχαία Αττικής συγκριτικά στοιχεία, ώστε να μπορέσω τεκμηριωμένα να τοποθετηθώ σχετικά με το αν και κατά πόσον έχει διατηρηθεί η τροχονομική αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

   Η απάντηση που έλαβα μόλις προχθές είναι η εξής: «Από τα τηρούμενα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, προκύπτει ότι κατά το έτος 2015 διατέθηκαν στην περιοχή δικαιοδοσίας της (Αττική), για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, την εφαρμογή-έλεγχο διατάξεων κυκλοφορίας, ελέγχους στο πλαίσιο ειδικών εξορμήσεων και σχολικά συγκροτήματα συνολικά 114.396 Τροχονόμοι, δηλαδή κατά μέσο όρο 313 Τροχονόμοι την ημέρα.»

   Σε όλη την Αττική, εν ολίγοις, διατέθηκαν ημερησίως 313 τροχονόμοι, ορισμένοι από τους οποίους επιφορτίστηκαν με την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τον έλεγχο και τη διαπίστωση παραβάσεων καθώς και την επιβολή προστίμων. Δυστυχώς δεν μας δόθηκαν στοιχεία του προηγούμενου έτους, ώστε να μπορούμε να διεξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη διατήρηση ή μη της τροχονομικής αστυνόμευσης σε σχέση με το 2014, είναι σε κάθε περίπτωση εμφανής η υποστελέχωση του τομέα της εφαρμογής του ΚΟΚ και ο ελλιπής μηχανισμός διαπίστωσης παραβάσεων.

   Η προ ημερών ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής από τον κ. Αναστάσιο Μαρκουΐζο, οδηγό αγώνων αυτοκινήτων, σχετικά με τη «γενοκτονία» των Ελλήνων στους δρόμους, ανέδειξε δραματικά στοιχεία σχετικά με την ανθρώπινη και οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η χώρα μας εξ αιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων. Ο κ. Μαρκουΐζος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ. την ώρα και σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, το 60 με 70% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, είναι ηλικίας 15 – 29 ετών, ενώ το 40% των συνολικών δαπανών στον τομέα της υγείας προκαλείται από τα τροχαία.

   Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μόνο κατά το μήνα Ιανουάριο 2016 και μόνο στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 479 τροχαία ατυχήματα με 557 παθόντες, εκ των οποίων 21 νεκροί, 20 σοβαρά τραυματίες και 516 ελαφρά τραυματίες.

   Ο σεβασμός των κανόνων οδικής συμπεριφοράς είναι δείγμα πολιτισμού, η τήρηση, όμως, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελεί υποχρέωση απέναντι στο νόμο. Η τροχαία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο για την ασφαλή κίνηση πεζών και τροχοφόρων και η Κυβέρνηση να δώσει την αναγκαία βαρύτητα σε ένα μείζον ζήτημα για την επιβίωση –κυριολεκτικά- των Ελλήνων πολιτών. Επίσης καθίσταται αδήριτη η ανάγκη διδασκαλίας των κανόνων ορθής οδικής συμπεριφοράς και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, από τα πρώτα κιόλας σχολικά έτη.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 10 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 9. Κυρία Κεραμέως καλησπέρα,

  Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας πάνω στο θέμα της Βουλευτικής αποζημίωσης. Πιστεύετε οτι το εισόδημα τον Βουλευτών είναι μεγαλύτερο από τι θα έπρεπε ή όχι;

  Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν νομίζετε οτι οι Βουλευτές έχουν παραπάνω προνόμια από τι θα έπρεπε ή αν επαρκούν ως έχουν.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας.

  Με τιμή,

  Νικόλαος Μανδουλάκης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητέ κύριε Μανδουλάκη,

   Ευχαριστώ για το μήνυμά σας.

   Το ζήτημα των αποζημιώσεων και των βουλευτικών προνομίων απασχολεί συχνά την κοινή γνώμη και μάλιστα διεθνώς, θεωρώ περισσότερο εξ αιτίας της γενικότερης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος παρά λόγω της πραγματικής του σημασίας για την οικονομία της κάθε χώρας. Έως ότου μπω στον πολιτικό στίβο, θεωρούσα ότι οι βουλευτικές αποζημιώσεις είναι υπερβολικά υψηλές, δεδομένου ότι πράγματι υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο μισθό του Έλληνα εργαζόμενου. Παρατηρώντας όμως εκ των έσω τα έξοδα των Βουλευτών, ειδικά των εκλεγμένων στην επαρχία, διαπιστώνω ότι και τα έξοδα του βουλευτή – τα οποία δεν γνώριζα – είναι πολλά και αυτονοήτως αφαιρούνται από τον υψηλό αυτό μισθό (π.χ. συντήρηση πολλαπλών γραφείων, πρόσληψη προσωπικού για τα πολλαπλά γραφεία που δεν καλύπτονται από τις δικαιούμενες μετατάξεις/προσλήψεις), συχνές μετακινήσεις).

   Όσο για την ανάγκη διατήρησης των προνομίων που αναφέρετε, η απάντηση είναι: εξαρτάται. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στην έναρξη της προηγούμενης βουλευτικής θητείας μου, παραιτήθηκα του δικαιώματός μου για βουλευτικό αυτοκίνητο καθότι δεν συνιστά απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για εμένα, διατηρώντας γραφείο πολύ κοντά στη Βουλή και ούσα εκλεγμένη στην Επικράτεια και όχι σε κάποια περιφέρεια εκτός Αττικής. Δεν μπορούμε όμως να μην παραδεχθούμε ότι το βουλευτικό αυτοκίνητο είναι σημαντικό εργαλείο δουλειάς για πολλούς συναδέλφους για παράδειγμα της περιφέρειας, δεδομένου ότι τους βοηθά ώστε να επισκέπτονται τα χωριά και τις κοινότητες της εκλογικής τους περιφέρειας και να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά τους.
   Στην Ελλάδα, απόφαση της Βουλής του 1964 εξίσωσε τη βουλευτική αποζημίωση με το σύνολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία και εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, παρά την αύξηση το 2008 των αποδοχών των δικαστικών, με ομόφωνη απόφαση των κομμάτων οι βουλευτικές αποζημιώσεις δεν αυξήθηκαν. Περαιτέρω, το 2010 καταργήθηκε για τους Βουλευτές η αυτοτελής φορολόγηση, μειώθηκαν τα έξοδα κίνησης κατά 8%, το επίδομα οργάνωσης γραφείου κατά 10% και η έκπτωση στα ταχυδρομικά τέλη κατά 20%, ενώ το 2012 ακολούθησε περαιτέρω μείωση όλων των παραπάνω κατά επιπλέον 20%. Το επίδομα μεταπτυχιακού μειώθηκε επίσης στο τέλος του 2011, καταργήθηκαν τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ οι αποδοχές για τις συνεδριάσεις των Επιτροπών περικόπηκαν δραστικά. Εν τέλει η βουλευτική αποζημίωση υπολείπεται σήμερα κατά πολύ του ανώτατου δικαστικού, με την οποία την εξισώνει ο Νόμος, σε μία ένδειξη του πολιτικού κόσμου να συμμορφωθεί με την εύλογη απαίτηση της κοινωνίας για πιο λιτό βίο των εκπροσώπων της.

   Καταλήγω λοιπόν λέγοντας ότι στο νόμισμα υπάρχουν δυο όψεις: αφ’ ενός σαφώς οι εν συνόλω αποδοχές των βουλευτών είναι κατά πολύ υψηλότερες από το μέσο μισθό στην Ελλάδα, αφ’ ετέρου οι υποχρεώσεις (μετακινήσεις, ανάγκες σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, συντήρηση γραφείων κτλ.) είναι τέτοιες που οι πραγματικές αποδοχές μειώνονται επίσης κατά πολύ.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 14 :: Το βλέπουν Αρνητικά 5
 10. Εν όψει των εθνικών εκλογών η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή του ετήσιου Συνεδρίου της ILGA (International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association που θα πραγματοποιηθεί στην ΑΘήνα τον ερχόμενο Οκτώβριο, απέστειλε στα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, ερωτηματολόγιο σχετικά με τις θέσεις τους σε θέματα Λεσβιών, Γκέι, Αμφισεξουαλικών, Διεμφυλικών και Μεσοφυλικών ατόμων.

  Ερωτηματολόγιο δεν εστάλη στη Χρυσή Αυγή και στους Ανεξάρτητους Έλληνες (λόγω ομοφοβικών/τρανβοφικών περιστατικών), ενώ η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δεν απάντησαν.
  Σας παρακαλουμε ενημερωστε με τον λογο που δεν δεχτηκατε να απαντησετε,θεωρειτε περιτα τα δικαιωματα των ΛΟΑΤ ατομων;
  φιλικα
  Σπυρος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Σας ευχαριστώ για το ερώτημα και απολογούμαι για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά η ερώτηση μου ήρθε από το σύστημα μόλις προχτές. Ευχαριστώ επίσης για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω το ενδιαφέρον μου για τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας, τα οποία θεωρώ άκρως σημαντικά. Αν τυχόν γνωρίζετε σε ποιον στη ΝΔ και πότε εστάλη το εν λόγω ερωτηματολόγιο, παρακαλώ θερμά να μου το επικοινωνήσετε. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε πρόσβαση στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή του Ετήσιου Συνεδρίου ή σε άλλο φορέα που έχει αναλάβει τη διακίνηση του εν λόγω ερωτηματολογίου, μπορείτε σας παρακαλώ να μας φέρετε σε επικοινωνία ώστε να το προωθήσω στους κατεξοχήν αρμόδιους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας;
   Με εκτίμηση,
   ΝΚ

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 12 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Αγαπητη κυρια Κεραμεως, καταρχην σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση γιατι ειστε η μονη που απαντησε απο τους 9 βουλευτες στην ερωτηση σχετικα με το θεμα του ερωτηματολογιου των δικαιωματων των ΛΟΑΤ ατομων.
   Οσο για το αν γνωριζω ,σε ποιον στη ΝΔ και πότε εστάλη το εν λόγω ερωτηματολόγιο, σας μεταφερω την απαντηση της ΟΛΚΕ:
   “Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με ηλεκτρονικό τρόπο καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.
   Η καταληκτική ημερομηνία για τις απαντήσεις ήταν 16 Σεπτεμβρίου.
   Την ίδια ημέρα (16.09) επικοινωνήσαμε με όλα τα κόμματα που δεν είχαν στείλει απαντήσεις. Προσωπικά επικοινώνησα με την γραμματεία του προέδρου της νέας δημοκρατίας η οποία μου επιβεβαίωσε ότι είχαν παραλάβει την επιστολή αλλά δεν είχαν ετοιμάσει ακόμα τις απαντήσεις. Επεσήμανα οτι σε περιπτωση που δεν μπορούσαν να μας στειλουν τις απαντήσεις μπορούσαν να μας στειλουν εστω ενα μηνυμα ότι παρέλαβαν τις ερωτήσεις αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου λόγω εκλογών δεν μπορούν να απαντήσουν παρόλη την καλη διάθεση που είχαν. Τουλάχιστον έτσι δεν θα καταγραφονταν οτι δεν απάντησαν . Δυστυχώς ούτε αυτο έγινε. ”
   Αρα το ερωτηματολογιο υπηρχε στους αρμοδιους απλα χρονος και διαθεση να ασχοληθουν δεν υπηρχε…
   Εκτιμω το ενδιαφερον σας για τα δικαιωματα των ΛΟΑΤ οπως λετε και εσεις στην απαντηση που μου δωσατε και χαιρομαι που υπαρχει και η προοδευτικη αποψη μεσα στην ΝΔ ομως ερχεται σε αντιθεση με την απαραδεκτη δηλωση του Προεδρου σας,σε ερωτηση αν πρεπει να εχουν δικαιωμα γαμου τα ομοφυλόφιλα ζευγαρια,απαντησε: “Κοιτάξτε, εμένα δε με νοιάζει κάτι τέτοιο, ούτε έχω ιδιαίτερη τέτοια αυτή, εμένα με, πολλές φορές με προβληματίζει αν θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το νορμάλ και το σωστό….. ”
   Ο προεδρος σας,ο οποίος φαίνεται να αγνοεί πως η ομοφυλοφιλία κι η αμφιφυλοφιλία είναι δύο φυσιολογικές σεξουαλικότητες και πως η ομόφυλη συντροφικότητα είναι εξίσου κανονική με την ετερόφυλη,δεν μας πειθει οτι τον ενδιαφερουν τα διακαιωματα των ΛΟΑΤ.
   Περιμένουμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολιτικούς και δη αρχηγούς των κομμάτων να αφουγκράζονται τις αλλαγές και τις αναγκες της κοινωνία μας. Η δημόσια άγνοια ή η άρνηση της ύπαρξης των ομόφυλων ζευγαριών και των ομογονεϊκών οικογενειών στην ελληνική πραγματικότητα μόνο σε κοινωνική διάκριση μπορεί να οδηγήσει
   Συμφωνείτε κυρια Κεραμεως με την δηλωση του προεδρου της ΝΔ;
   Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας
   φιλκα
   Σπυρος Ροκανας

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3
  • Αγαπητέ κύριε Ροκανά,
   σας ευχαριστώ εκ νέου για το μήνυμά σας. Εξ όσων γνωρίζω, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Άλλωστε, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (13/9/2015) σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, σε περίπτωση ανάδειξής του στην Πρωθυπουργία της χώρας, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του νομικού οπλοστασίου της χώρας, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε με εκπρόσωπό της στο “ντιμπέιτ” που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο πλαίσιο της 19ης Συνδιάσκεψης του ILGA-Europe, γεγονός που συνάδει με την ως άνω θέση του κόμματος.
   Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, που τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 15 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 11. Με τις παρεμβάσεις σας για την Ελληνική βιομηχανία ζάχαρης στρέφεστε κατά της οικονομικής ενίσχυσης μιας Ελληνικής επιχείρησης; Τι θα λέγατε στους παραγωγούς και στους υπαλλήλους της εταιρείας;

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να αποσαφηνίσω τις όποιες ασάφειες ή παρανοήσεις γύρω από το θέμα της κρατικής ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

   Στις 27 Μαρτίου 2015 ο Πρωθυπουργός κατέθεσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τίτλο «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» (ΦΕΚ 35/27.03.2015). Σε αυτήν προβλέπεται ότι η υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) θα καταβάλει άμεσα στην ελεγχόμενη από αυτή Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ) ενίσχυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

   Την επομένη ημέρα της υπογραφής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπέβαλα ερώτηση στην Κυβέρνηση σχετικά με τη συμβατότητα της συγκεκριμένης κεφαλαιακής ενίσχυσης με την ενωσιακή νομοθεσία. Μπορείτε να τη δείτε εδώ. Θα μπορούσα να είχα περιμένει να εκφράσω τους προβληματισμούς μου απευθείας στην Ολομέλεια. Ο στόχος μου, όμως, με την άμεση υποβολή της ερώτησης ήταν να διασφαλιστεί έγκαιρα το κύρος της Πράξης και, σε περίπτωση παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας, να υπάρξει περιθώριο διόρθωσης. Και αυτό, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες επιπλοκές και χρηματικές κυρώσεις που θα επιβάρυναν αργότερα σημαντικά τους Έλληνες φορολογούμενους και μπορούσαν να αποβούν μοιραίες και για το ίδιο το μέλλον της εταιρείας, άρα και για τους παραγωγούς και τους εργαζομένους σε αυτήν.

   Θεωρώ εύλογη την ανησυχία για την προστασία των τευτλοπαραγωγών και δεν αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Ωστόσο, η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων συνιστά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους, στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας, και εμείς, ως Βουλευτές, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα φορολογούμενο από τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης με το ενωσιακό δίκαιο και να επισημάνουμε την ανάγκη έγκαιρης λήψης προληπτικών ή διορθωτικών μέτρων. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι «a la carte», να τους δεχόμαστε μόνο όταν αποφέρουν χρήματα και να τους αγνοούμε όταν συνοδεύονται από υποχρεώσεις.

   Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι πράγματι έχουν τηρηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προηγούμενες αξιολογήσεις. Διαφορετικά, το μέτρο αυτό θα κοστίσει σε όλους μας πολύ ακριβά, αφού θα πρέπει όχι μόνο να επιστραφεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων αλλά επιπλέον να κληθεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει ανατοκισμούς και πρόστιμα, ενώ η ενίσχυση αυτήν ενδέχεται και να παγώσει οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες στο άμεσο μέλλον. Για περισσότερα σχετικά με τη θέση μου, μπορείτε να δείτε εδώ.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 20 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4
 12. Γνωρίζοντας την επιτυχημένη πρωτοβουλία σας μέσω του ΔΕΣΜΟΥ για την αλλαγή του νόμου περί δωρεών, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή σε έναν αναχρονιστικό νόμο (1111/1972) που διέπει τα φιλανθρωπικά σωματεία και στον οποίο έχει βασιστεί ο Δήμος Αθηναίων απαιτώντας δημοσίευση ισολογισμού των φιλανθρωπικών σωματείων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τέλος 280€!!

  Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρου 2§1 του ν.4250/2014 «Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ».
  1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες, τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, τις ευρωπαϊκές εταιρίες, τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις στ, ζ και η της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών στην ημεδαπή, υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. είτε πράξης ή στοιχείου είτε ανακοίνωσης περί της καταχώρισης πράξης ή στοιχείου στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η υποχρέωση υποβολής σχετικής αίτησης καταργείται από την 1.1.2015, ανεξάρτητα αν η δημοσίευση πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή με επιμέλεια του υπόχρεου. Η σχετική υποχρέωση αντικαθίσταται με υποχρέωση δημοσίευσης στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.. Ειδικά, για τις περιπτώσεις όπου η δημοσίευση πραγματοποιείται με επιμέλεια του υπόχρεου, αυτή θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.
  «Η δημοσίευση με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3419/2005, οι οποίες εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή. Οι δημοσιεύσεις που εμπίπτουν στο παρόν άρθρο λαμβάνουν χώρα ατελώς.»

  Επομένως, θεωρούμε παράλογο τα φιλανθρωπικά σωματεία να υποχρεούνται σε δημοσίευση των ισολογισμών τους όταν για τις εταιρείες έχει υπάρξει αναθεώρηση ή κατάργηση. Σημειώνουμε, ότι η συγκεκριμένη απαίτηση προκύπτει μόνο από το Δήμο Αθηναίων και όχι από άλλους δήμους ή την Περιφέρεια.

  Βερόνικα Πάικου
  Γραμματέας ΔΣ
  Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών-Lalibela
  http://www.lalibela.gr

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 10 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητή κυρία Πάικου,

   Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σας και τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες μας επί του θέματος έκτοτε. Θα τις λάβω υπ’ όψη μου αφενός κατά τη συζήτηση οποιουδήποτε σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή, θα εξετάσω αφετέρου το ενδεχόμενο κάποιας παρέμβασης με αφορμή το ζήτημα που θέτετε.

   Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε επικοινωνία για το εν λόγω σοβαρό θέμα.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 16 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 13. Κυρία Κεραμέως,

  Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα συνεχίζει να καταρρέει. Κατά την άποψη μου λείπει η καινοτομία και o προσανατολισμός σε καλές πρακτικές του εξωτερικού, π.χ. τα career centers στα πανεπιστήμια δεν λειτουργούν αποδοτικά, αντί για συνεργασία με εταιρίες αφήνουμε τους νέους στην τύχη τους, το εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία θέλει εγκαίρως να αναθεωρηθεί κτλπ.

  Ποια βήματα θα προτείνατε εσείς για να εκσυγχρονισθεί το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια;

  Ευχαριστώ,

  Γιώργος Ξανθόπουλος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 9 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Αγαπητέ κύριε Ξανθόπουλε,

   Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας και που θέτετε το καίριο για τη χώρα μας ζήτημα της παιδείας. Σας ζητώ συγγνώμη που δεν μπόρεσα να απαντήσω ταχύτερα λόγω φόρτου εργασίας.
   Συμφωνώ απολύτως μαζί σας με την αξιολόγηση ψηλά στην ιεραρχία της καινοτομίας και της αξιοποίησης των καλών πρακτικών και την επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στους τομείς αυτούς. Θεωρώ, ωστόσο, ότι υπάρχουν τέτοια στοιχεία – σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον – στο ισχύον εκπαιδευτικό μας σύστημα, τα οποία όμως δεν αξιοποιούμε επαρκώς.
   Συγκεκριμένα, και καθώς ασχολήθηκα εκτενώς με το ζήτημα, σας αναφέρω για παράδειγμα τη σημαντική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Ν.3966/2011), με σκοπό να αξιοποιηθούν ακριβώς η καινοτομία, οι καλές πρακτικές και οι εξειδικευμένες γνώσεις διαρκώς αξιολογούμενων εκπαιδευτικών, παρέχοντας μία ποιοτική, δημόσια, δωρεάν παιδεία με δυνατότητα διάχυσης σε όλα τα σχολεία της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η νυν ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί δυστυχώς τον άκρως επιτυχημένο αυτό θεσμό στην απαξίωσή του. Έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει ως Πρότυπα Σχολεία μόνο 5 από τα υπάρχοντα 60 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, ενώ για την εισαγωγή στα εναπομείναντα 55 Πειραματικά Σχολεία θα αντικαταστήσει τη διαδικασία των εξετάσεων με τη διαδικασία της κλήρωσης. (Σας παραπέμπω σε σχετικό μου άρθρο στην Καθημερινή σχετικά με το θέμα: http://www.kathimerini.gr/807692/opinion/epikairothta/politikh/apo-thn-katarghsh-sthn-apa3iwsh-ta-pps)

   Αναμφίβολα υπάρχει στον τομέα της παιδείας εξαιρετικά μεγάλο περιθώριο βελτίωσης: για παράδειγμα στα προγράμματα σπουδών, στις κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, στη δια βίου εκπαίδευση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Διεθνής ομάδα ειδικών, κατόπιν παρότρυνσης της Ελληνικής κυβέρνησης το 2011, υπέβαλαν τις προτάσεις τους στην έκθεση του ΟOΣΑ για την εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας που μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.oecd.org/greece/48407731.pdf
   Εν ολίγοις προτείνουν – και με βρίσκουν σύμφωνη – ότι η Ελλάδα πρέπει να διορθώσει τη δομή ενός κεντροποιημένου, μη αποδοτικού, πεπαλαιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, τροποποιώντας τις κυβερνητικές και διαχειριστικές δομές, ελαχιστοποιώντας και ενοποιώντας τις μικρές και υπολειτουργούσες σχολικές μονάδες, αξιοποιώντας καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της, βελτιώνοντας την εξασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας, εγκαθιδρύοντας αποτελεσματικές δομές που θα ωθήσουν και θα διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις, με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

   Κυρίως, όμως, στη χώρα μας λείπει η στοχοθεσία: πού θέλουμε να οδηγήσουμε την παιδεία; Σε μία σύγχρονη, σφαιρική, διαδραστική μάθηση που παρέχει διεθνείς προοπτικές, επαγγελματική αποκατάσταση και γνώση στο μαθητή/φοιτητή ή σε μία στείρα, ιδεοληπτική, αναχρονιστική εκπαίδευση χωρίς πρακτικές προοπτικές; Δυστυχώς φαίνεται να κερδίζει έδαφος η δεύτερη επιλογή ενώ θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να ενισχυθεί η πρώτη. Και επειδή με ρωτάτε για συγκεκριμένες ενέργειες, προσωπικά θα κατέβαλα αγώνα για να επεκταθούν οι καινοτομίες και οι καλές πρακτικές των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων σε όλα τα σχολεία της χώρας, θα κατέβαλα αγώνα για να επεκτείνουμε τον ίδιο τον θεσμό των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων σε όλη την Ελλάδα αντί να κοιτάμε πως μπορούμε να περιορίσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο τις λεγόμενες εστίες «αριστείας».

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 21 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 14. Συγχαρητήρια για την εκλογή σας!

  Πως θα αξιολογούσατε την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους εταίρους μας? Ως αντιπολίτευση στηρίζετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – που ομολογουμένως αποσκοπεί σε καλύτερους όρους για την χώρα μας? Τι συμβουλές θα τους δίνατε?

  Ευχαριστώ!

  Λεωνίδας

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Η χώρα μας διέρχεται μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον. Υπό το πρίσμα αυτό στηρίζουμε κάθε εθνική προσπάθεια, αρκεί αυτή να σέβεται τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, να είναι σοβαρή, να είναι ρεαλιστική και να διαφυλάσσει το διεθνές κύρος της χώρας, που με τόσο κόπο αποκαταστήσαμε. Φοβούμαι όμως ότι ως χώρα είμαστε σήμερα σε χειρότερο σημείο σε σχέση με αυτό στο οποίο βρισκόμασταν πριν από μερικούς μήνες. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

   – Αντί να βγαίνουμε τώρα από το μνημόνιο και να περνούμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και στις διεθνείς αγορές, παραμένουμε σε αυτό για άλλους τέσσερις μήνες και μάλιστα υπό δυσμενέστερους όρους, χωρίς χρήματα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με ένα πολύ θολό τοπίο σχετικά με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του.

   – Αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή, φεύγουν από τον έλεγχο του ΤΧΣ και τίθενται υπό τον έλεγχο των «θεσμών» – σε μια έμπρακτη εκδήλωση απώλειας εμπιστοσύνης των εταίρων μας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση – με αποκλειστικό σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

   – Το τραπεζικό μας σύστημα, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας των τελευταίων τριών μηνών, εμφάνισε εκροές καταθέσεων ύψους 22 δις ευρώ, πτώση αποτιμήσεων των τραπεζών 10 δις ευρώ και διακοπή συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά αξίας 10 δις ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε την αύξηση του κόστους χρήματος και τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι συνολικές απώλειες του τραπεζικού μας συστήματος ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των 50 δις ευρώ (σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, 22/2/2015).

   – Δεν υφίσταται μέχρι στιγμής συγκεκριμένος σχεδιασμός για την κάλυψη των αυξημένων ταμειακών αναγκών του Μαρτίου.

   Τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η αγορά «πάγωσε», η οικονομική ανάπτυξη υποχώρησε και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας υποβαθμίστηκε, επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της κατάστασης.
   Κατά γενική παραδοχή η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και ο κίνδυνος «ατυχήματος» είναι μεγάλος και ορατός. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται με τους εταίρους μας με σοβαρότητα, ρεαλισμό και αίσθημα ευθύνης.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 34 :: Το βλέπουν Αρνητικά 6

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top