Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Σταματάκη Ελένη

Κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτική Ομάδα : ΣΥΡΙΖΑ
Περιφέρεια : Α' Πειραιά

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα, από γονείς πρόσφυγες από την Κερασούντα του Πόντου, ζει στον Πειραιά.

Είναι Δημοτική Υπάλληλος. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο του Πειραιά και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ως παραγωγός εκπομπών πολιτισμού και οικολογίας. Ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού κέντρου Στοά.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και δραστηριοποιήθηκε στο Γυναικείο–Φεμινιστικό κίνημα, ως γραμματέας της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Πειραιά και μέλος της αυτοδιοικούμενης–αυτοχρηματοδοτούμενης ομάδας “s.o.s. τηλέφωνο από γυναίκες για γυναίκες” και του Δικτύου “Παγκόσμια πορεία Γυναικών”.

Εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Πειραιά το 1982. Ιδρυτικό μέλοε μέλη του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου “Το Λιμάνι της Αγωνίας” και του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά. Μέλος της Διεθνούς επιτροπής Συμπαράστασης στις Ζαπατίστικες κοινότητες και των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων στα Λευκά κελιά. Δραστηριότητα στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Πειραιά, στο κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης, στο κίνημα «Δεν πληρώνω», στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της υπεράσπισης ελεύθερων χώρων και παραλιών Πειραιά και Σαρωνικού. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέγεται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Ο βουλευτής δεν έχει καταχωρήσει νέα στην πλατφόρμα.

Ο βουλευτής δεν έχει περιεχόμενο
δράσεων στον χάρτη
* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 1
  • Απαντήσεις : 1
 1. Καλησπέρα σας,

  Με αφορμή ερώτηση που συνυπογράψατε σχετικά με τον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και σκεπτόμενος ότι η επένδυση του Ελληνικού “έχει παγώσει” αν και ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με μεγάλη πλειοψηφία, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα με τους αρχαιολογικούς χώρους και η επένδυση ύψους 8 δισ. να σταματήσει. Μία επένδυση που σχεδόν σύσσωμη η Βουλή τη χαρακτήρισε τουλάχιστον αναγκαία στην οικονομική κατάσταση που διανύουμε και με 75.000 θέσεις εργασίας να είναι προ των πυλών.

  Με εκτίμηση,

  Γ. Τσουκαλης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Κύριε Τσουκάλη

   Ως βουλευτής έχω την υποχρέωση να προασπίζομαι τα δικαιώματα των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητη από τη μεριά μου η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

   Η περιοχή του Ελληνικού παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες που σχετίζονται με τους αρχαίους δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου. Συγκεκριμένα, όπως μας γνωστοποιήθηκε από την Ομάδα Έργου για το Ελληνικό (συστήθηκε στις αρχές του 2016 με εντολή του Υπουργού Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου και είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση και κατάθεση Παρατηρήσεων και Εναλλακτικών Προτάσεων για το Επενδυτικό Σχέδιο του Ελληνικού), σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές/ ανασκαφικές ενδείξεις σε τρία τουλάχιστον σημεία εντός του χώρου, που έχουν μείνει σχετικά αδιατάρακτα από τα παλιότερα έργα κατασκευής του αεροδρομίου, πρόκειται να εντοπισθούν αρχαιότητες. Αυτά τα σημεία είναι: ο Λόφος Χασάνι, το Ακρωτήριο του Αγίου Κοσμά και ο Αρχαίος Λιμένας του Αγίου Κοσμά.

   Όσες αρχαιότητες ήταν γνωστές έχουν γνωστοποιηθεί στην Ελληνικό Α.Ε. ήδη από το 2012. Διεκδικήθηκε, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε, η διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων. Ακολούθως, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ζητήματα αρχαιοτήτων είναι δεδομένο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να εγκρίνει τις μελέτες επένδυσης. Η διαδικασία στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού είναι ήδη απλουστευμένη, ωστόσο σύμφωνα με τη σύμβαση, σε περίπτωση ευρήματος από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, η παρέλευση αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών για υπόδειξη μεθόδων για τη συνέχιση των εργασιών και τη διασφάλιση της προστασίας του ευρήματος, επιφέρει υποχρέωση αποζημίωσης από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.

   Δική μας υποχρέωση είναι η διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δημοσίου συμφέροντος. Για αυτό το λόγο θεωρώ πως είναι κρίσιμο να οροθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι άμεσα, ώστε και να μην υπάρξει κίνδυνος για την διατήρηση και την ανάδειξή τους ή οικονομικής επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά τα λοιπά, η πρόοδος της επένδυσης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μου, όμως δεν θα πρέπει να θεωρήσετε ως εμπόδιο την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

   Σας ευχαριστώ
   Ελένη Σταματάκη

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top