Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Συρμαλένιος Νικόλαος

Κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτική Ομάδα : ΣΥΡΙΖΑ
Περιφέρεια : Κυκλάδων

Βιογραφικό

Προσωπικά Στοιχεία

O Nίκος Συρμαλένιος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μήλο.

Έχει έναν γιό 28 χρονών. Είναι οικονομολόγος – πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Bologna (Ιταλία).

Συμμετέχει στην ανανεωτική αριστερά από τα χρόνια της δικτατορίας και σήμερα είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλέχτηκε βουλευτής Κυκλάδων στις εκλογές του Μαΐου, του Ιουνίου 2012 και του 2015 ( Ιανουάριος και Σεπτέμβριος).
Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και εργάστηκε στους τομείς των δημοσίων επενδύσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ασχολήθηκε με θέματα δημόσιας διοίκησης, εργατικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης.

Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μήλου.

Είχε εκλεγεί ως περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τους “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”, ενώ από το 2002 έως το 2010, διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, ως επικεφαλής της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας και ήταν εκδότης του περιοδικού “Κυκλαδικοί Πλόες”.

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Μεταφέρεστε στα νέα του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 7
  • Απαντήσεις : 2
 1. Κύριε Συρμάλενιε,

  Γνωρίζετε πως τα όργανα του Λιμενικού Σώματος δύνανται κατά την είσοδο και έξοδο επιβατών πλοίων στα λιμάνια να φωτογραφίζουν με κινητό τηλέφωνο την αστυνομική ταυτότητα επιβατών; Σε επικοινωνία μου με το λιμεναρχείο Τήνου το επιβεβαίωσαν και ανεφεραν ότι είναι κοινή πρακτική σε περιπτώσεις υποψίας παράβασης, ακόμα και αν δεν επιβάλουν κάποιο πρόστιμο.
  Σας ερωτώ εάν αυτό προβλέπεται από κάποιο κανονισμό, και αν ναι, εάν η συσκευή στην οποία αποθηκεύεται η φωτογραφία της ταυτότητας προβλέπεται να είναι προσωπική συσκευή του οργάνου. Επίσης, με ποιά τεχνική μέθοδο διασφαλίζεται ότι η φωτογραφία της ταυτότητας δε θα γίνει διαθέσιμη σε τρίτους ακόμα και αν η συσκευή κλαπεί ή χαθεί.

  Ευχαριστώ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Κύριε βουλευτά,
  Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, η αυξανόμενη ανεργία, η μείωση των αποδοχών, η συνεχής φορολόγηση, δεν χτυπάει μόνο τις γυναίκες αλλά πολύ περισσότερο τους Έλληνες άνδρες και ακόμη περισσότερο τους διαζευγμένους Έλληνες μπαμπάδες που εκτός όλων των υπολοίπων δεινών, έχουν και μια υπέρογκη άδικη, άνιση και υπέρογκη διατροφή που τους έχουν επιδικάσει τα Ελληνικά δικαστήρια, να τους κατατρέχει, να τους εξοντώνει αλλά και να τους οδηγεί στην αυτοκτονία.

  Η συνήθης, καραμέλα που λένε σε έναν διαζευγμένο πατέρα που διαμαρτύρεται για την υπέρογκη διατροφή: “αν ήσουν μαζί με το παιδί σου, δεν θα ξόδευες αυτά τα χρήματα ?”

  Η απάντηση είναι απλή, “όχι δεν θα τα ξόδευα, όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί ΔΕΝ τα έχω!!!”, αν η ελληνική δικαιοσύνη και η πολιτεία, έχει την εντύπωση ότι οι διαζευγμένοι μπαμπάδες αυτής της χώρας είναι φοροφυγάδες που κρύβανε λεφτά όσο ησαν εν γάμο και χώρισαν για να κάνουν την ζωη τους τότε η δημοκρατία μας εχει πρόβλημα.
  Εξόντωση και εξαθλίωση, δίχως όρια στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον διαζευγμένο Έλληνα Πατέρα, όταν σε μια χώρα σαν την Γαλλία, που δεν έχει την ίδια οικονομική κατάντια αλλά και οι αποδοχές των πολιτών είναι μεγαλύτερες, η δικαιοσύνη όμως έχει προβλέψει την ισότητα και δεν “εκτελεί” τους εκεί διαζευγμένους μπαμπάδες.

  Σας παραπέμπω μέσω συνδέσμου σε πίνακα του 2015 που δηλώνει ότι πατέρας με 1000 ευρώ εισόδημα δίνει 112 ευρώ για δύο παιδιά διατροφή

  http://www.medranoavocat.fr/medias/files/table-de-reference-2015-pension-alimentaire.pdf
  θεωρώ ότι η ορθότητα του μπορεί να επαληθευτεί εύκολα απο το υπουργείο δικαιοσύνης.
  Στην ελλάδα ενας άνεργος πατέρας πληρώνει 250-300 ευρω για το παιδί, που σημαίνει οτι ως άνεργος δεν έχει να φάει, και αν έχει και μιά μικρή γκαρσονιέρα η πρώην σύζυγος του την κατάσχει ευκολότατα με μία διαταγή πληρωμής.
  Ποιά η γνώμμη σας? Συμφωνείτε με τον υπουργό δικαιοσύνης οτι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ειναι τέλειο?
  Ευχαριστώ

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. Αξιότιμε κύριε Συρμαλένιε,

  Μετά τη δημοσιοποίηση μεγάλου μέρους των κειμένων της TTIP, οι χειρότεροί μας φόβοι τόσο για την TTIP όσο και για τη CETA δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
  Οι δύο αυτές συμφωνίες απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία των πολιτών έχει αποκλειστεί ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις ενώ ακόμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από αυτές.
  Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει το περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα πλήξουν το εργατικό δυναμικό.
  Για το λόγο αυτό, σας καλούμε να δηλώσετε δημόσια και ρητά τη θέση σας απέναντι στα παρακάτω ζητήματα:
  • Για την TTIP να απαιτήσετε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
  • Για τη CETA να απαιτήσετε τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας, πριν τη ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.
  • Να δηλώσετε δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση σας ενάντια σε αυτές τις δύο συμφωνίες στο σύνολό τους.
  Με εκτίμηση,
  Greenpeace Greece

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 4. Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά,

  ΘΕΜΑ: Μεταβατική διάταξη αναστολής ισχύος άρθ.57 Ν.4186/13 ειδικώς για αριστούχους πτυχιούχους εισελθόντων πανελληνίων εξετάσεων τα έτη 2010-2014. Με το άρθρο 15 του Ν.3404/2005 προβλεπόταν η ποσοστική (με σειρά προτεραιότητας) επιλογή υποψηφίων πτυχιούχων ΑΕΙ σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα με κριτήριο τον τελικό βαθμό πτυχίου ή με εξεταστική διαδικασία.

  Ήδη όμως αιφνιδίως με το άρθ.57 του Ν.4186/13 καταργήθηκε από της ισχύος του 2013 η προβλεπόμενη εισαγωγή πτυχιούχων και καθιερώνεται (και για τους παλιούς πτυχιούχους) αποκλειστικά η διαδικασία των εξετάσεων χωρίς πρόβλεψη κατοχύρωσης του δικαιώματος των ήδη εισελθόντων στα ΑΕΙ με πανελλήνιες εξετάσεις και εξερχομένων αριστούχων φοιτητών (απόφοιτοι ετών 2013-2015), διάταξη που έπρεπε να ισχύσει για τους εισερχομένους από το 2013 και μετά. Δηλαδή δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος για τους απόφοιτους των σχολών που εισήχθησαν με τον νόμο του 2005 και πέρασαν όλα τα φοιτητικά τους έτη με βάση αυτή την νομοθεσία .

  Η ρύθμιση αυτή αντιστρατεύεται ευθέως στις αρχές της ΔΙΚΑΙΗΣ παιδείας που έβγαιναν και «πάλευαν», όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς την ίδια στιγμή περνούσαν νομοσχέδια που προωθούσαν την ανταγωνιστικότητα και την βαθμοθηρία. Όντας ο γιος μου μέλος λοιπόν του εκπαιδευτικού αυτού συστήματος απόφοιτος Νοσηλευτικής ΑΕΙ Σπάρτης, αναγκάστηκε για τη περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε να λειτουργήσει έτσι, καθώς είχε στο μυαλό του ότι η εισαγωγή θα γινόταν με βαθμό πτυχίου. Φτάνει στο σημείο που προσαρμόζει όλη του την ζωή για να βγάλει βαθμό πτυχίου 9.84 (βαθμός που βγήκε μέσα σε 4 έτη από την κρίση όλων των καθηγητών του προπτυχιακού) και με την προσδοκία να εισαχθεί στην Ιατρική με αυτόν το βαθμό και όχι με τις κατατακτήριες εξετάσεις μιας-δυο ώρες…

  Πάνω σε εκείνη την στιγμή αλλάζει ο κ. Αρβανιτόπουλος την διάταξη μέσα σε μία νύχτα και καταργεί την εισαγωγή με βαθμό πτυχίου.

  Δηλαδή υπάρχουν παιδιά τα οποία εισήχθησαν με τις διατάξεις του 2005 και αποφοίτησαν τελικά με διαφορετικές διατάξεις (του 2013), οι οποίες δεν λαμβάνουν απολύτως καμία μέριμνα για τους αποφοιτούντες 2013-2015 ενόσω στο ίδιο νομοσχέδιο ΑΘΗΝΑ προστατεύονται οι μαθητές της β’ και γ’ λυκείου με τη μεταβατική περίοδο που υπήρξε και ίσχυσε ο νόμος για τους μαθητές που ήρθαν από την α’ λυκείου.Έτσι, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα για τους ήδη φοιτούντες αριστούχους.

  Θα ήταν λοιπόν προσοδοφόρο για το μέλλον κάποιων παιδιών που αγωνίστηκαν για να αριστεύσουν με το σκοπό να περάσουν άνευ εξετάσεων σε άλλη σχολή της επιλογής τους, να γίνει αποκατάσταση της εσκεμμένης αλλαγής της διάταξης που πραγματοποίησε ο κ. Αρβανιτόπουλος και να επανέλθει η παλιά διάταξη για τα έτη τα οποία μπήκαν με εκείνην. Ευελπιστώ πως θα κατατεθεί σχετική τροπολογία αποκαθιστώντας έτσι την αδικία.

  Υ.Γ.: Συνημμένα υποβάλω την υπ’αριθμ. 9736/16-04-13 επερώτηση κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη προς τον πρ. υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8039875.pdf

  Με εκτίμηση ,

  Νικολαΐδης Γεώργιος

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 5. Κύριε Συρμαλένιο καλησπέρα,

  Σας στέλνω αναφορικά για το θέμα της μετανάστευσης. Βρέθηκα πρόσφατα στο νησί της Σάμου όπου βίωσα από κοντά την κατάσταση με τους μετανάστες.

  Θα ήθελα λοιπόν να σα ρωτήσω ποια μέτρα θα λάβει το κράτος πριν τις εκλογές για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ειδοκότερα σε σχέση με την έλλειψη εγκαταστάσεων και τροφίμων. Ίσως θα είχε νόημα η αξιοποίηση εγκαταστάσεων του στρατού για την κάλυψη αυτής της ανάγκης;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Ναταλία Κρισταλή

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 6. Κύριε Συρμαλένιε,

  προσωπικά το επικείμενο “ΌΧΙ” το θεωρώ ως το τέλος των μνημονίων και ως απόδειξη ότι η Δημοκρατία υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα .
  Τις καταστροφικές συνέπειες του “ΝΑΙ” τις έχουμε βιώσει τα τελευταία 6 χρόνια δίχως να έχουμε δει θετικά αποτελέσματα.
  Ωστόσο, νομίζω πως η κυβέρνηση οφείλει να μας πληροφορήσει και για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος εφόσον επικρατήσει το “ΌΧΙ”. Σε διαφορετική περίπτωση , φοβάμαι ότι μεγάλη μερίδα του λαού θα επηρεαστεί όχι μόνο από την καταστροφολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και από την άγνοια για το τι θα ακολουθήσει.
  Σας παρακαλώ απαντήστε μου ψύχραιμα και με συνέπεια για την επόμενη μέρα του ΌΧΙ Μη δίνετε χώρο στους τρομολάγνους του ΝΑΙ ,διότι από αυτές τις φωνές κινδυνεύουν τα νησιά μας και ο τουρισμός μας.
  Σας ευχαριστώ,

  Χριστίνα Μπαλλή

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση στο ερώτημά σας

   Όπως προβλέψατε το ΟΧΙ επικράτησε στο δημοψήφισμα παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που διεξήχθη, με ισχυρές ως αντιδημοκρατικές πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και από τα εγχώρια συμφέροντα.
   Όπως δήλωσε εξαρχής ο πρωθυπουργός το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν είναι παρά ένα διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης και μια έκφραση του λαού ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να συνεχιστούν.
   Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι και κυρίως το γερμανικό μπλοκ παρόλη την γενναία απόφαση του λαού ενάντια στα μέτρα της λιτότητας προέβηκαν σε πρωτοφανή εκβιασμό με το δίλημμα Ευρώ και μνημόνιο ή εκτός ευρώ.
   Το δίλημμα για την κυβέρνηση στην ουσία δεν υπήρχε αφού ήταν αναγκασμένη να δεχτεί ένα νέο δυσβάστακτο μνημόνιο αφού οι συνέπειες μιας ασύνταχτης χρεωκοπίας θα ήταν καταστροφικές. Είμαστε αναγκασμένοι να οργανωθούμε και να ανασυνταχθούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο ώστε στο μέλλον να μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση.
   Παρόλα αυτά ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες ο ελληνικός λαός με το ΟΧΙ μετέδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο, και καλλιέργησε τον σπόρο για μια αλλαγή της Ευρώπης και αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Ήδη υπάρχουν περισσότερες φωνές για τον τερματισμό της λιτότητας και αμφισβητείται όλο και πιο έντονα η γερμανική πρωτοκαθεδρία.

   Και πάλι συγνώμη για την καθυστέρηση

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 2
 7. Κύριε Συρμαλένιε γεια σας.

  Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις ανάλογες του καθ΄ύλην αρμόδιου υπουργού σχετικά με την χορήγηση του 13ου μισθού, σε αυτούς οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ και επειδή για να δοθεί αυτός ο επιπλέον μισθός προφανώς θα συμβάλλουμε όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες -και καλά θα κάνουμε αν πράγματι έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι- μπορείτε να με ενημερώσετε αν θα υπάρξουν κριτήρια και έλεγχος των συνταξιούχων που θα δικαιωθούν του 13ου μισθού ή θα τον λάβουν όλοι όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ ανεξαιρέτως;
  Διότι αν συμβεί αυτό το θεωρώ άδικο επειδή πολλοί συνταξιούχοι του δημοσίου έχουν “βγει” στη σύνταξη με 15 και 20 χρόνια υπηρεσίας, ενώ κάποιοι άλλοι με 35 ή και 37 χρόνια. Αυτοί οι δεύτεροι θα είναι αδικημένοι καθώς σήμερα λαμβάνουν 1200-1300 ευρώ σύνταξη με τα διπλάσια χρόνια δουλειάς ή και περισσότερα και θα κληθούν να συμβάλλουν στη χορήγηση του 13ου μισθού σε 1.000.000 τουλάχιστον συνταξιούχους πολλοί εκ των οποίων πιθανόν να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους ίδιους, καθώς ο συνταξιούχος που θα λάβει το επιπλέον μηνιάτικο, ενδέχεται να έχει και άλλα εισοδήματα ή να παίρνει σύνταξη και ο/η σύζυγός της/του.
  Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας εύχομαι καλό κουράγιο.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 6 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση στο ερώτημά σας.

   Αν και λόγω των τωρινών συνθηκών η απάντηση στο ερώτημά σας ίσως να δείχνει εκτός χρόνου θα προσπαθήσω να δώσω μια πειστική απάντηση.
   Όσον αφορά για τον αν θα δοθεί 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, δυστυχώς αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης μετατίθεται για το μέλλον λόγω των έκτατων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε στο βάθος της τετραετίας να μπορέσουμε να την εκπληρώσουμε.
   Τώρα όσον αφορά το ζήτημα κατά πόσον είναι άδικο συνταξιούχοι που έχουν 35 ή 37 χρόνια υπηρεσίας να επιβαρύνονται για ναπληρώσουν τη 13η σύνταξη σε αυτούς που έχουν 15-20 χρόνια προϋπηρεσία επειδή οι τελευταίοι παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη, θα απαντήσω ευθαρσώς και κατηγορηματικά ΟΧΙ. Θα μπορούσε να είναι θεωρητικά άδικο αλλά δεν είναι ηθικά σωστό κάποιος που έχει λίγο παραπάνω να συνεισφέρει σε κάποιον που δεν έχει; Αυτή είναι η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βέβαια συμφωνώ με την παρατήρησή σας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί το συνολικό εισόδημα κάποιου για να πάρει την 13η σύνταξη και είμαι πεπεισμένος ότι μόλις μας δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αυτή την επισήμανση.

   Και πάλι συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 3

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top