Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Τόσκας Νικόλας

Κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτική Ομάδα : ΣΥΡΙΖΑ
Περιφέρεια : Β' Αθηνών

Επιτροπές (Τρέχουσα Περίοδος)

Βιογραφικό

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα, την 22 Φεβ. 1952.

Είναι παντρεμμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γυιό και μία κόρη.

Συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση κατά την διάρκεια της δικτατορίας και πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Στάλθηκε απο την Νάπολη στο Σαράγεβο (Βοσνία) μετά από ενέργειες του τούρκου προϊσταμένου του και του τουρκικού γενικού επιτελείου, το οποίο έστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στη νατοϊκή διοίκηση ότι εκτελεί τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά.

Υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κ. Παραγιουδάκη, υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου.

Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα+500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου, προκλητική περίπτωση αποστρατείας απο καίρια θέση διοικητού ταξιαρχίας στη Θράκη και ενώ λάμβανε συγχαρητήρια κατ΄επανάληψη για τη δουλιά του απο τους προϊσταμένους του. Η αποστρατεία του είχε σχέση με τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011, μια εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του κ. Μπεγλίτη λόγω διαφωνιών.

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής. Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτής της Κίνησης έγιναν εκδηλώσεις για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

Είναι συντάκτης πολλών άρθρων στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα άμυνας, ασφάλειας, στρατηγικής, περιφερειακών και γεωπολιτικών ζητημάτων.
Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά.

Στις 25 Ιανουαρίου εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθήνων .

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Μεταφέρεστε στα νέα του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 2
  • Απαντήσεις : 1
 1. Κύριε Υπουργέ,

  Απευθύνομαι σε εσάς σχετικά με το δυστύχημα που έλαβε χώρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο. Εκεί ένας Σύρος πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε, διαμαρτυρόμενος για τη μη εξέταση του αιτήματος ασύλου του, τη στιγμή που ένστολος της ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να τον αποτρέψει. Το αποτέλεσμα είναι να φέρουν εγκαύματα σε ποσοστό 85 και 7% αντίστοιχα.

  Το ερώτημά μου έχει να κάνει με την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Έλληνες Αστυνομικοί. Αντιλαμβάνομαι πως συχνά καλούνται να δράσουν χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο θεωρείτε πως η ενέργεια του Αστυνομικού είναι προϊόν ενδεδειγμένης εκπαίδευσης που έλαβε ή υπάρχουν κενά στην εκπαίδευση των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά μας; Τέλος, σκοπεύετε να διερευνήσετε την υπόθεση ώστε να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρξουν;

  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Παραθέτω το σύνδεσμο του ατυχήματος σε περίπτωση που δεν έχετε ενημερωθεί.

  Με εκτίμηση,

  Σ.Δερμεντζής

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δια βίου εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού και την ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του διαλόγου με τους πολίτες, διαδικασία που προωθείται από την πλατφόρμα Vouliwatch.gr και απαντά σε ερώτημα πολίτη προς τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και το οποίο αφορά σε δυστύχημα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο.

   Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση που παρέχεται στους Αστυνομικούς με αφορμή το δυστύχημα στη Χίο, αλλά και τις ενέργειες της υπηρεσίας που ακολούθησαν έπειτα από αυτό, δίνονται λεπτομερείς απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση των Αστυνομικών ακολουθεί ένα μοντέλο δια βίου μάθησης σε σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

   Σημειώνεται ότι στα προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης περιλαμβάνονται εξειδικευμένες θεματικές ενότητες που αφορούν στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών. Τα προγράμματα επικαιροποιούνται και αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται κατά την υπηρεσία των αστυνομικών, ενώ οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τρόπους αξιολόγησης και ενεργειών σε περιστατικά που απαιτούν ταχεία αντίδραση.

   Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός που επενέβη στο συγκεκριμένο συμβάν έχει αποτρέψει με επιτυχία παρόμοιο περιστατικό απόπειρας αυτοπυρπολισμού. Ωστόσο, η ενδελεχής εξέταση των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το δυστύχημα αποτελεί αντικείμενο Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης.

   Επισυνάπτεται η πλήρης απάντηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

   Δείτε εδώ.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. κ. Υφυπουργέ
  Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Ηλίας Σκαλτσάς και ειμαι απόστρατος Υποπτέραρχος.ΑποστρατευΘηκα 31 Ιουλ. 2012 με ημερομηνία διαγραφής 25 Οκτ 2012.
  Τον Ιανουάριο 2013 έλαβα το εφάπαξ βοήθημα από την ΠΑ. Μετά την τελευταία νομοθεσία περι αποκατάστασης του 50% των αποδοχών έκανα 2 αιτήσεις στο ΜΤΑ για την διόρθωση του υπόψην εφάπαξ και παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός και παρα την απόφαση, του ΜΤΑ, περί αποκατάστασης των εφάπαξ των αποστράτων δεν γνωρίζουν στο ΜΤΑ την τύχη αυτής της αποκατάστασης. Επικοινωνώ με εσάς, όχι για να μου επιλύσετε το πρόβλημά μου (πιστέψτε με ότι είναι σοβαρό για να φτάσω σε αυτή την κίνηση)άλλα για να μεσολαβήσετε, αν είναι στην αρμοδιότητά σας, για να μας ενημερώσουν (τους απόστρατους) για το τι θα γίνει και αν έχουν κάνει κάποιες ενέργειες για την αποκατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τέλος του 2012 δεν πήραμε το εφάπαξ παρότι το ΜΤΑ είχε περίσευμα περί τα 6 εκατ. € διότι …..δεν πρόλαβαν (από τον Ιούλιο που το ήξεραν)να κάνουν συνέλευση για να εκταμιεύσουν τα χρήματα.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και αναμένω την όποια απάντησή σας
  Υπτος Ηλίας Σκαλτσάς ε.α.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top