Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube
Navigation Menu

Φωτίου Θεανώ

Κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτική Ομάδα : ΣΥΡΙΖΑ
Περιφέρεια : Επικρατείας

Επιτροπές (Τρέχουσα Περίοδος)

Βιογραφικό

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκα στις 10 Mαΐου 1946 στην Aθήνα.
Επάγγελμα:
• Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης E.M.Π., Σχολή Aρχιτεκτόνων. Aρχιτέκτων E.M.Π. 1969.
• Aπό το 1972 έως σήμερα, διδασκαλία Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π.
• 1990-92 Eπισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning.
• 1990-2000 Eξωτερικός κριτής και συνεργάτις στο Architectural Association of London.
Σπουδές:
• D.E.A. (1980) Diplôme d’Etudes Approfondies. Geographie Urbaine Nanterre X Paris.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

• Eκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης.
• Συνιδρύτρια και μέλος του Eυρωπαϊκού Δικτύου για την Tρίτη Hλικία.
• Συντονίστρια πολλών ευρωπαϊκών συμφωνιών στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης.
• Mεγάλος αριθμός (19) Διεθνών και Πανελληνίων αρχιτεκτονικών βραβείων. Kύρια ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα σε 4 τομείς: Aστικός σχεδιασμός – Kατοικία και πολυκατοικία – Aποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κελυφών – Σχεδιασμός για όλους – Διδακτικές μέθοδοι για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

* Η ενότητα αυτή ενημερώνεται από το Βουλευτή

Ο βουλευτής δεν έχει καταχωρήσει νέα στην πλατφόρμα.

Ο βουλευτής δεν έχει περιεχόμενο
δράσεων στον χάρτη
* Στην ενότητα αυτή ο Βουλευτής μπορεί να αναρτήσει το πόθεν έσχες του.
Η ενότητα θα εμπλουτίζεται μελλοντικά με πρόσθετα εργαλεία προώθησης της διαφάνειας.

Μεταφέρεστε στα οικονομικά στοιχεία του βουλευτή, παρακαλώ περιμένετε....

  • Ερωτήσεις : 5
  • Απαντήσεις : 1
 1. Αξιότιμη κ. Φωτίου
  Σε μια επιχείρηση θα πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι-κοινοί κανόνες εργασίας για όλους
  Εδώ και δεκαετίες στον τραπεζικό τομέα εργάζονται ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ χωρίς να απολαμβάνουν κανένα από τα εργασιακά δικαιώματα της ΟΤΟΕ, τα αυτονόητα δλδ για όλους τους μόνιμους συναδέλφους καθώς δεν έχουν καμία βαθμολογική εξέλιξη, αμείβονται με μισθούς 20-50% χαμηλότερα για την ίδια θέση με τα ίδια καθήκοντα & βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή απόλυσης. Δημιουργία προσωπικού πολλών ταχυτήτων, Μηδενική μέριμνα σε θέματα μητρότητας, Συνεχή φαινόμενα ταπεινωτικής συμπεριφοράς, Έλλειψη κινήτρων & αίσθημα αδικίας μεταξύ εργαζομένων.
  Παρ’ οτι ο Νόμος για την παρεχόμενη εργασία (Ν.4052/2012 άρθ117) είναι αυστηρός & προβλέπει Ίση αμοιβή μεταξύ δανειζόμενου & τακτικού προσωπικού αλλά & Υποχρέωση πρόσληψης του εργαζομένου από τον έμμεσο εργοδότη (την Τράπεζα) μετά από χρονικό διάστημα 36 μηνών, παρακάμπτεται μέσω των εικονικών “Συμβάσεων Εργολαβίας”, υποκρύπτοντας έτσι εξαρτημένη σχέση εργασίας & εμφανίζοντας παράλληλα μια παραπλανητική εικόνα χαμηλότερου μισθολογικού κόστους (δεν συγκαταλέγονται στο εργατικό δυναμικό) παρότι το κόστος εργολαβίας ειναι βαρύτερο.
  Ο ισχυρισμός ότι οι ενοικιαζόμενοι εργάζονται στα πλαίσια «έργου» και εκτελούν τυποποιημένες εργασίες υπό την επίβλεψη «εργολάβου», καταρρίπτεται αφού η εργασία τους είναι μακράς διαρκείας και δεν μπορεί να διακριθεί σε τίποτα από την εργασία που παρέχουν οι μόνιμοι, είναι πλήρως ενταγμένοι σε όλες τις υπηρεσίες & διευθύνσεις των τραπεζών, εργαζόμενοι από κοινού σε ενιαίες ομάδες με τους μόνιμους, λαμβάνοντας εντολές & οδηγίες μόνο από προϊσταμένους των Τραπεζών (όχι των εταίρων) οπου στην πράξη κατέχουν και το διευθυντικό δικαίωμα.
  Ποια η θέση σας σήμερα έναντι σε αυτή την αδικία και σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι να ενταχθούν στις Τράπεζες για τις οποίες εργάζονται πραγματικά, τη στιγμή μάλιστα που κατι τέτοιο αποτέλεσε και προεκλογική σας δέσμευση

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Αξιότιμη Κυρία Φωτίου
  είμαι απλά ένας πολίτης άνεργος εδώ και δύο χρόνια και ζω με γονείς περιμένοντας μία σταγόνα ελπίδας στη χώρα μας την οποία και προς το παρόν αρνούμαι να αποχωριστώ, απευθύνομαι σε εσάς γιατί πραγματικά μου αρέσουν οι τοποθετήσεις και οι απόψεις σας και πιστεύω πως θα ρωτήσω κάτι εύλογο που βέβαια κανείς δεν τολμά να θίξει ειδικά στα πάνελ των καναλιών και δεν καταλαβαίνω και το λόγο. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες δεν θα έπρεπε η οικονομική προσαρμογή να περνά πρώτα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού? Δεν θα έπρεπε λοιπόν πρώτα το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναπροσαρμόσει τους μισθούς τις αποδοχές, τα προνόμια και τις παροχές ως ένδειξη πρωτίστως παραδειγματισμού προς τον λαό και έπειτα να συζητείται στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μείωση μισθών και συντάξεων? Ποια είναι η δική σας άποψη? γιατί ποτέ από τότε που θυμόμαστε να υπάρχει διαπραγμάτευση σε οποιοδήποτε πολιτικό σχήμα είναι στην εξουσία και απέναντι σε απαιτήσεις για μείωση δαπανών δεν έχει προτείνει ποτέ μα ποτέ ως ισοδύναμο την μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών της Ελληνικής Βουλής και των Βουλευτικών αποδοχών αλλά και συνεργατών? Πείτε μου σας παρακαλώ θερμά την δική σας άποψη που σας σέβομαι και σας θαυμάζω πραγματικά.
  σας Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και περιμένω την ειλικρινή σας απάντηση.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που συζητιέται ευρέως, αν και, όπως γράφετε, όχι τόσο στη δημοσιότητα όσο στις κουβέντες που λένε οι πολίτες μεταξύ τους. Σε αυτή τη συζήτηση εκδηλώνεται συχνά και άγνοια. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε μέτρα «οικονομικής προσαρμογής» όπως τη λέτε και εννοείτε, βέβαια, ανάλογα με την περικοπή εισοδημάτων και παροχών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι Έλληνες πολίτες.

   Τόσο οι αποδοχές των βουλευτών όσο και εκείνες των μετακλητών και των επιστημονικών συνεργατών τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Σήμερα ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει πια περικοπεί κατά 42% (το 2009 είχε προϋπολογισμό 225 εκατομμύρια ευρώ και τώρα έχει 132 εκατομμύρια), καταργήθηκαν, και πολύ σωστά, οι βουλευτικές συντάξεις, τα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής και των μετακλητών συνεργατών των βουλευτών. Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής προσαρμόστηκε σε εκείνο των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών και το μισθολογικό σε εκείνο του υπόλοιπου Δημοσίου. Έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής ότι και το φορολογικό καθεστώς των βουλευτών θα προσαρμοστεί σε όσα ισχύουν για όλους τους πολίτες. Ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

   Όσο, όμως, θα ήταν ανεύθυνο να έχουμε, ιδίως σε καιρούς σαν τους σημερινούς, ένα «πολυτελές» Κοινοβούλιο – και, όπως ανέφερα, η Βουλή των Ελλήνων πήρε πολύ σοβαρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και θα προχωρήσει περαιτέρω –, άλλο τόσο χρειάζεται το Κοινοβούλιο και τα μέλη του να μπορούν να επιτελούν το ελεγκτικό και νομοθετικό έργο τους, βέβαια μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας.

   Θεανώ Φωτίου
   Βουλευτής Επικρατείας
   Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

   VN:F [1.9.22_1171]
   Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 3. Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

  Τον Μάρτιο του 2012 έκανα αίτηση σύνταξης, τον Ιούνιο του 2015 βγήκε η απόφαση, μετά από 39 μήνες! Τον Νοέμβριο 2015 έλαβα χρήματα, αλλά όχι όλα, γιατί ακόμη περιμένω εξηγήσεις και χρήματα από το ΙΚΑ.
  Της 17.11.2015 διαμαρτυρήθηκα εγγράφως με αποτέλεσμα να μην μου πληρωθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου!
  Και *μπακάλικο της γειτονιάς* να ήταν το ΙΚΑ πιο σοβαρά θα λειτουργούσε.
  Όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά αν για προβληματάκια χρειαζόμαστε 4 χρόνια, πως και πότε θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας;

  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Νικόλαος Καμινάρης

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 4. Αξιότιμη Κυρία Φωτίου,

  με την παρακάτω επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας ορισμένα βασικά μέτρα πολιτικής στα οποία συγκεκριμένοι φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας έχουν συμφωνήσει ως αναγκαία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

  Οι παρακάτω προτάσεις είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ φορέων κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Εργαστηρίου με τίτλο «United We Ask» που διοργάνωσε την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 η πλατφόρμα Vouliwatch.

  Αρχικώς, καταγράφονται βασικά προτεινόμενα μέτρα σε πέντε θεματικούς άξονες (Γραφειοκρατία, Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Χρηματοδότηση, Εξωστρέφεια) και στη συνέχεια σας θέτουμε πέντε ερωτήσεις σχετικά με τη δράση που προτίθεστε να αναλάβετε για την υλοποίηση τους.

  Παρακαλούμε όπως βρείτε τις σύντομες προτάσεις μας αναλυτικά στο link: https://www.vouliwatch.gr/listing/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5/

  Με βάση τις παραπάνω προτάσεις μας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε:
  1. Ποιες από τις παραπάνω πολιτικές/μέτρα προτίθεστε να υλοποιήσετε;
  2. Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Με ποια προτεραιότητα;
  3. Ποια εμπόδια τίθενται στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων πολιτικής; Πώς σκοπεύετε να τα ξεπεράσετε;
  4. Με ποιον τρόπο προτίθεστε να κρατήσετε ενήμερους τους υπογράφοντες φορείς για την πορεία υλοποίησης ή μη των παραπάνω προτάσεων;
  5. Ποιες επιπλέον δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

  Μετά τιμής,
  Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων – Πάνος Ζαμάνης, Αντιπρόεδρος
  Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών – Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος
  Greek Startup Manifesto – Δημήτρης Δρακούλης, Curator
  Impact Hub Athens – Δημήτρης Κοκκινάκης, Συνιδρυτής
  Reload Greece – Ιωάννα Θεοδώρου, Συνιδρύτρια, Μέλος Δ.Σ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 5. ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΥΣΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου
Top